Vlaamse Vereniging Autisme

De Vlaamse Vereniging Autisme is de oudervereniging die opkomt voor de belangen van personen met autisme en aanverwante stoornissen; ze beantwoordt vragen van ouders en zoekt oplossingen voor problemen van kinderen, jongeren en volwassenen met autisme.

Ouders kunnen op hun vereniging rekenen voor praktische en opvoedkundige hulp; zo zijn er contactavonden, gezinsdagen en gezinsweekends, oudercursussen, zomerkampen, trainingen in sociale vaardigheid…

De V.V.A. speelt een belangrijke rol als spreekbuis van de personen met autisme en hun gezin. Wat ze wil is : een degelijke diagnose en goed opgeleid personeel in aangepaste voorzieningen.

Want er is wat aan te doen !!

 

Welke dienstverlening kan je verwachten van 't VVA ? (dienstverlening AUTISME)

Lotgenoten worden bondgenoten.

Omdat ouders behoeften formuleren die vertaald worden in een aanbod op maat, omdat de vereniging voortdurend nieuwe noden onderkend en evolueert kan de volgende opsomming en beschrijving van activiteiten slechts een momentopname zijn. Leden worden voortdurend geďnformeerd over recente inzichten, ontwikkelingen in vraag en aanbod, allerlei initiatieven, enz. Nu is er b.v.: bezoekouders, oudercursussen, regiobijeenkomsten, themagroepen, informatie 'aan huis', instelling- en schoolbezoeken, ontspannende activiteiten, informatie, vorming, thuisbegeleiding...

De Vlaamse Vereniging Autisme is de vereniging die opkomt voor de belangen van personen met een stoornis in het autismespectrum. Ouders en andere gezinsleden, zoals broers en zussen, partners of kinderen van een persoon met autisme, kunnen bij de vereniging aankloppen. En de vereniging is er uiteraard ook voor de personen met autisme zelf.

Binnen de ouderwerking kunnen de betrokkenen terecht voor onderlinge ondersteuning. Zo komt men geregeld samen in gespreksgroepen. Tijdens deze ontmoetingen wisselt men ervaringen en inzichten uit. Het herkennen van gelijkaardige situaties en problemen helpt ouders uit hun isolement te komen en groep te vormen. Zij kunnen daarbij rekenen op praktische en opvoedkundige hulp en op geactualiseerde doorverwijzing. Naast regionale bijeenkomsten zijn er ook themagroepen. Zo kunnen ouders van een kind in het gewoon onderwijs elkaar ontmoeten. Ook de ouders van een volwassen persoon met autisme komen samen. Er is een groep voor parners van iemand met (een vermoeden van) autisme, enz. De vereniging ondersteunt ouders die dergelijke groepen mee willen dragen en helpt ze op weg.

Ouders kunnen tevens een beroep doen op een bezoekouder of een familie-avond aanvragen, b.v. als ze vermoeden dat hun kind autisme heeft, wanneer hun kind pas gediagnosticeerd is, als de buurt of andere dienstverleners meer informatie wensen ... In groep gaan ouders ook scholen en instellingen bezoeken. Samen loopt dat vlotter, voor de ouders en voor de voorziening.

De Vlaamse Vereniging Autisme is ook aanspreekpunt voor allerlei activiteiten en voor initiatieven die ouders en andere betrokkenen willen nemen. Ze organiseert ook een aantal ontspannende activiteiten, zoals een gezinsweekend en een gezinsdag; en er zijn etentjes, wandelingen...

De Vlaamse Vereniging Autisme speelt een belangrijke rol als spreekbuis van de personen met autisme en hun gezin wiens belangen ze behartigt. Wat ze wil is : een degelijke diagnose, goed opgeleid personeel in aangepaste voorzieningen en een autisme-vriendelijke samenleving.

 

Vorming en informatie

De Vlaamse Dienst Autisme staat in voor advies, begeleiding en ondersteuning van iedereen die vragen heeft omtrent autisme. Ouders, andere betrokkenen en verenigingen kunnen bij deze dienst terecht voor educatieve activiteiten omtrent autisme. Ouders kunnen er inschrijven voor praktijk gerichte cursussen. Deze omvatten verschillende thema's : de basiscursus behandelt de communicatie van en met mensen met autisme. Vervolgcursussen gaan over zelfredzaamheid en huishoudelijke vaardigheden, vrije tijd en sociale vaardigheden. In kleine groepjesleren ouders de mogelijkheden en beperkingen van hun zoon of dochter op elk van deze terreinen kennen en worden praktische handvatten aangereikt om het samenleven met een kind met autisme aangenamer te maken. Deze cursussen worden in verschillende formules gegoten : er zijn zowel weekendcursussen met verblijf voor het hele gezin en opvang voor alle kinderen (ook broers en zussen) als dag- en avondcursussen. Op aanvraag worden deze cursussen ook regionaal aangeboden. Socio-culturele verenigingen en andere voorzieningen kunnen er terecht voor een plaatselijke informatie-avond, voor kadervorming en advies of begeleiding bij het opzetten van allerlei initiatieven omtrent autisme.

De dienstverlening omvat ook informatieverspreiding. Dit houdt onder meer in : het beantwoorden van vragen, het organiseren van voordrachten en congressen, het sensibiliseren van de publieke opinie en van de overheid, het organiseren van mediacampanges, tentoonstellingen e.a. Daarnaast wordt ook een tweemaandlijks tijdschrift 'Autisme' verspreid, alsook diverse publicaties -folders, brochures, boeken, verslagen... Er is een handige literatuurlijst en een gespecialiseerde bibliotheek.

In samenwerking met de vormingsinstelling De Brug wordt een ruim gamma aan vormingsprogramma's aangeboden. Het aanbod richt zich naar volwassenen met autisme en naar hun omgeving. Op vraag van een school of instelling worden praktijkcursussen uitgewerkt voor ouders en dienstverleners van hun kind. Samenwerking is daarbij het centrale agendapunt. Zo worden ouders als gebruikers volwaardige gesprekspartners. Speciale aandacht wordt besteed aan vormingsprogramma's voor volwassenen met autisme. In open aanbod worden jaarlijks diverse cursusweken en cursusweekends georganiseerd, waarin normaal begaafde volwassenen allerlei inzichten en vaardigheden bijleren, waarmee ze beter kunnen intregeren in het culturele en ontspanningsleven bij hen in de buurt. Ook het leren begrijpen van en leren omgaan met hun eigen handicap kan aan de orde komen. Voor volwassenen met een licht tot matige verstandelijke handicap (en met een bepaald niveau van zelfredzaamheid) is er een ander aanbod : naast het vormende aspect hebben deze programma's ook de bedoeling volwassenen samen te laten deelnemen aan allerlei sociale en culturele activiteiten, zoals naar een museum of een concert gaan. Voor voorzieningen voor volwassenen met autisme en een verstandelijke handicap worden tevens cursussen op maat uitgewerkt, onder meer over communicatie, vrije tijd, zelfredzaamheid ...

Via intensieve vorming worden ook informele locale ondersteuningsnetwerken beoogd, zowel voor mensen met autisme zelf als voor de omgeving. Dit gebeurt in samenwerking met de vrijwilligersorganisatie Autonoom. Autonoom is het aanspreek- en ondersteuningspunt voor mensen die zich vrijwillig inzetten bij allerlei initiatieven rond autisme.

Thuisbegeleiding

Ouders stellen zich heel wat vragen over de dagelijkse omgang met hun kind, over de keuzes die moeten gemaakt worden, over het stimuleren van de ontwikkeling van hun kind. Bij Thuisbegeleiding Autisme kunnen zij terecht voor ondersteuning en advies. Ervaren thuisbegeleid(st)ers komen aan huis om de ouders stapsgewijs antwoorden te helpen vinden op hun vele vragen. Ze helpen mee een geschikte opvang of gepast onderwijs te zoeken en ze begeleiden ouders in hun samenwerking met dienstverleners. Ouders kunnen er vooral terecht om hun kind beter te leren kennen : via gericht onderzoek, observatie en gesprekken bekijken de begeleiders samen met de ouders de mogelijkheden en beperkingen van het kind, om op basis daarvan een gepaste omgang met het kind te vinden. Ouders worden verder bijgestaan in het verwerken van de handicap, zodat ze het autisme van hun kind een plaats kunnen geven in het gezin. Thuisbegeleiders hebben oog voor het hele gezin en besteden ook aandacht aan andere gezinsleden, zoals broers en zussen.

De duur van thuisbegeleiding en de frequentie van de thuisbezoeken worden bepaald in overleg met de ouders. Er is geen standaard programma : elke begeleiding is op maat van de specifieke gezinssituatie. Thuisbegeleiders helpen ouders zo zelfstandig mogelijk te worden in de opvoeding van hun kind met autisme, zodat ouders zelf aan de slag kunnen. Daarom is thuisbegeleiding eigenlijk een proces. Ouders die van deze dienstverlening gebruik willen maken, worden wegwijs gemaakt bij hun aanvraag bij het Vlaams fonds.

DIENSTVERLENING

Alle mensen met autisme hebben nood aan levenslange ondersteuning. Daarbij spelen dienstverleners een rol, maar evenzeer de naaste omgeving. Als daar begrip is voor het autisme, dan wordt het leven een heel stuk gemakkelijker voor de persoon met autisme. Daarom moeten niet alleen de mensen met autisme begeleid worden, maar evenzeer de omgeving. Bekendmaking van de handicap bij het grote publiek, verspreiding van de kennis over autisme, vorming van ouders en dienstverleners zijn daarom even belangrijk als de interventies naar de mensen met autisme zelf. Werken aan autisme is altijd ook werken aan de omgeving. Vragen aan de mensen met autisme dat zij zich aanpassen aan ons, is te veel gevraagd van hen. Wij moeten ons aanpassen aan hen.


Vlaamse Vereniging Autisme - Vlaamse Dienst Autisme -

De Brug (Afd. VVA) - Autonoom -

Thuisbegeleiding Autisme

Centraal adres :

(Vlaams Centrum Autisme): Groot Begijnhof 14, 9040 Gent

tel : 09/238.18.18 ; fax : 09/228.98.79

tel : 09/228.18.33 (thuisbegeleiding)


Terug naar de hoofdpagina