IV. ASPECTE PRIVIND TERAPEUTICA BOLILOR MINTALE

 

            Ne străduim, în continuare, să oferim bunilor creştini câteva aspecte legate de una din cele mai grele pătimiri - boala mintală.

            Sfinţii Părinţi au analizat bolile mintale, luând în calcul cele trei dimensiuni ale fiinţei omeneşti: trupească, psihică şi spirituală. De aceea, fenomenul nebuniei n-au uitat niciodată să-l înfăţişeze în funcţie de relaţia cu Dumnezeu şi în raport cu devenirea fiinţei umane.

            Din acest punct de vedere, suferinţele de acest tip se categorisesc în:

A. boli mintale de origine somatică (trupească);

B. boli mintale de origine demonică;

C. boli mintale de origine spirituală.

            Grija Sfinţilor Părinţi, cum ar fi de exemplu Sfântul Teodosie, de a-i face pe bolnavii mintali să participe activ la vindecarea lor, dovedeşte respectul care le este arătat, încrederea care li se acordă, refuzul de a-i considera drept simpli pacienţi, total supuşi puterii terapeutului sau dependenţi de rezultatele unei terapeutici externe.

 

            A. Nebunia de origine somatică (trupească)

            În general, are origini fiziologice, ducând la alterarea naturii umane. Cauzele pot fi: alcoolul, drogurile, anumite substanţe toxice, febra puternică, suprasolicitările sau leziuni provocate de traumatisme care pot să atace facultăţile mintale. În cazul unor asemenea boli, care au ca efect degradarea sau chiar anularea facultăţilor psihice, eliminarea cauzelor fizice înlătură şi tulburările psihice. Tratamentul medical va avea misiunea de a readuce trupul la starea lui normală, de a-i reda ordinea naturii lui, astfel încât să-i permită sufletului, rămas intact în esenţa lui, să se exprime din nou normal prin intermediul său.

            Tratamentul sufletesc va fi dat de părintele duhovnic, în funcţie de neputinţa fiecăruia, la Sfânta Taină a Spovedaniei.

 

            B. Nebunia de origine demonică

            Deşi rolul activităţii demonice este, în zilele noastre, dacă nu ignorat, măcar subestimat de mulţi oameni, inclusiv din rândul creştinilor (în ciuda numeroaselor referiri care se fac despre ei în Sf. Scriptură, texte liturgice, scrieri patristice, lucrări aghiografice), cazurile de boli mintale de origine demonică sunt din ce în ce mai frecvente.

            Această boală nu poate fi redusă doar la o cauză mecanică, pur fiziologică. Ea se datorează instalării duhurilor rele, atunci când omul nu mai este protejat de puterea Duhului Sfânt. Cel mai adesea apar astfel de tulburări în urma unei neglijenţe spirituale.

            Dacă creştinul îşi întoarce o clipă faţa de la harul care constituie un fel de zid de apărare împrejurul sufletului său, el devine vulnerabil puterii lui Satan, care, profitând de slăbiciune, poate să se introducă în citadela sufletului şi să semene acolo tulburare, care se poate manifesta în moduri şi grade diferite.

            Anumiţi bolnavi mintali evocă în relatările lor prezenţa în ei, măcar în anumite momente, a unei forţe străine care-i împinge, împotriva propriei voinţe, la anumite gânduri, cuvinte, acţiuni, iar unii dintre ei prezintă ca pe o entitate demonică această forţă care le dictează, faţă de ei înşişi sau de ceilalţi, comportări foarte clar negative, care pot să meargă până la crimă sau la sinucidere.

       Dacă omul şi-a întors voinţa de la lucrarea voii lui Dumnezeu, nu mai e nevoie ca demonii să recurgă la medierea trupului ca să tulbure sufletul; ei pot pătrunde direct acolo, pentru că harul nu mai locuieşte sufletul, şi pot să ajungă până la a-l poseda.

            Sfântul Diadoh al Foticeei scria: “Jalea care apare atunci când Dumnezeu se depărtează, dă pe mâna demonilor ca pe un prizonier sufletul pe care Dumnezeu refuză să-l stăpânească”.

            Iar Sfântul Ioan Casian precizează: “S-a observat, duhurile necurate nu pot intra în cei pe care sunt pe cale să-i posede decât făcându-se stăpâne în prealabil pe duhul şi pe gândurile lor. Ele încep prin a-i lipsi de teamă şi de gândul de Dumnezeu şi de meditaţia duhovnicească; apoi, atunci când îi văd dezarmaţi de ajutorul şi de protecţia divină, ele se precipită ca asupra unei prăzi de acum înainte uşor de subjugat, pentru a-şi stabili acolo sălaşul lor, ca într-o posesiune care le e abandonată”.

            Atunci când ia în posesie un suflet, diavolul se manifestă cu cea mai mare violenţă, provocând adesea în el o stare de nebunie, datorită lipsei de raţiune, pentru ca de atunci înainte să nu-şi mai poată reveni.

            Posesia şi nebunia pe care diavolul o generează cel mai adesea îi pot atinge şi pe creştinii care au regresat pe calea lor duhovnicească şi s-au îndepărtat de Dumnezeu şi s-au abandonat patimilor.

            De asemenea, călugării care nu îşi respectă jurământul făcut la tunderea în monahism sau care se depărtează de la calea cea dreaptă, prin practica aberantă a unei asceze rău-înţelese, şi care, mai ales, se încred în strădaniile lor, în ei înşişi, şi nu în Dumnezeu, sunt atinşi de tulburări psihice, prin acţiunea lui Satan.

            Permanent, trebuie să avem în inima noastră cuvintele Domnului: “fără Mine nu puteţi face nimic”. (Ioan 15, 5)

            În general, să nu uităm că patimile, atâta vreme cât subzistă în om, reprezintă prin ele însele o anumită formă şi un anumit grad de posesie demonică. Acest tip de posesie îl priveşte, deci, pe orice creştin prin aceea că aceste patimi continuă să se manifeste într-un grad oarecare, atâta vreme cât el nu lucrează pentru asemănarea cu Dumnezeu, căci ele reprezintă în el partea din vechiul om care, nefiind încă eliminată de har, rămâne deschisă influenţei duhurilor rele şi o manifestă. Cu toate acestea, creştinul, prin harul pe care l-a primit la botez, este eliberat de tirania duşmanului şi păstrează întotdeauna putinţa de a se opune acţiunii diabolice. Când harul revine în suflet, diavolul va fi iarăşi expulzat, chiar dacă aceasta cere uneori o lungă şi grea luptă.

            Manifestarea demonică, în moduri şi grade diferite, rămâne, în esenţă, taina lui Dumnezeu. Alegerea specială a demonilor apare, totuşi, în cazul în care omul se dăruieşte în mod voluntar şi conştient puterii Satanei, în cazul în care posesia şi nebunia care rezultă din ea au fost induse de practici de vrăjitorie sau de magie, ca şi, în sfârşit, în cazurile în care se poate vedea în posesie/nebunie o încercare autorizată de Dumnezeu pentru a permite o purificare şi un progres spiritual care, la unii, nu s-ar fi putut efectua altfel.

            Referitor la această ultimă situaţie, Sfântul Apostol Pavel ne arată:          “Să daţi pe unul ca acesta Satanei, spre pieirea trupului, ca duhul să se mântuiască în ziua Domnului Iisus”. (I Corinteni 5, 5)

            În toate cazurile în care omul se dăruieşte acţiunii diabolice, Dumnezeu continuă totuşi să-i asigure protecţia Sa, mărginind în anumite limite întinderea şi manifestarea puterii demonilor.

            Ei produc un rău secundar în creaţie şi nu pot distruge făptura lui Dumnezeu în esenţa ei. Astfel, nici o formă de nebunie, oricât de gravă ar fi, nu poate distruge chipul lui Dumnezeu din om. De-acum, când vedem un om stăpânit de demon, pe de o parte să-l iubim pe Domnul şi pe de altă parte să recunoaştem răutatea duhului rău; căci posedaţii ne oferă exemplul acestor două lucruri: bunătatea lui Dumnezeu, care opreşte şi reprimă acest invadator brutal, şi perversitatea demonului, a cărui unică dorinţă este să-l azvârle pe om în prăpastie.

            În legătură cu posedaţii, pentru a ne mări elanul duhovnicesc, să reţinem ceea ce ne spune Sfântul Ioan Casian: “Trebuie să credem cu statornicie în două lucruri: în primul rând, că nimeni nu e atentat de demoni fără îngăduinţa lui Dumnezeu; în al doilea rând, că tot ce ne vine de la Dumnezeu, chiar dacă pe loc ne pare dureros sau sursă de bucurie, ne este trimis de un Părinte foarte iubitor şi de cel mai compătimitor medic, spre marele nostru avantaj, având ca ultim sens îndreptarea omului”.

 

Terapeutica

            Terapia, în aceste situaţii, este puterea Harului Duhului Sfânt obţinută prin ascultare, rugăciune, post şi folosirea acelor mijloace harice ale Bisericii: semnul Sfintei Cruci, Mirul, Agheasma şi toate celelalte care au fost descrise de-a lungul lucrării. Toate însă vor trebui însoţite de viaţă curată, de dragostea, smerenia, atât a bolnavului împreună cu întreaga sa familie, cât şi a slujitorilor Bisericii ce îngrijesc de aceste suflete. Prezenţa unor suflete pure, ea însăşi purifică atmosfera de idei, gânduri malefice, microbi ai răului, cauză a bolilor mintale şi face pe asemenea bolnavi să respire aerul binefăcător, plin de har. În acest fel se poate realiza o mutaţie, astfel încât binele să fie contagios şi nu răul, sănătatea şi nu boala.

            Familia, pe aceşti bolnavi, trebuie să-i privească ca pe o comoară de mare preţ, pentru că dacă nu va ceda descurajării în faţa acestor situaţii, datorită răbdării, va deveni moştenitoare a Împărăţiei cerurilor, după cum frumos ne îndeamnă Domnul nostru Iisus Hristos: “Prin răbdarea voastră veţi dobândi sufletele voastre”. (Luca 21, 19)

            De asemenea, familia trebuie să asigure, pentru cei posedaţi/nebuni, condiţii materiale de viaţă care să le favorizeze vindecarea, locul de odihnă şi liniştea pentru ca să poată fi protejaţi de agitaţiile vieţii curente şi să-şi poată organiza viaţa după exigenţele situaţiei lor particulare. Trebuie, însă, să se evite desfătările şi plăcerile, după cum ne spune de altfel şi Sfântul Ioan Gură de Aur: “Este cu totul imposibil ca acela, care este posedat şi care trăieşte în plăceri şi desfătări, să fie vreodată eliberat de demonul care-l posedă. Căci, postul unit cu rugăciunea este remediul cel mai eficace şi mai necesar pentru acest fel de boală”.

            După sfatul Sfinţilor Părinţi, posedaţii trebuie să participe pe cât posibil la vindecarea lor, să-şi întoarcă voinţa de la demoni şi să o îndrepte către Dumnezeu. Dumnezeu, de fapt, nu acordă vindecarea decât acelora care I-o cer, căci El l-a creat pe om liber, îi respectă în toate împrejurările voinţa şi n-ar putea să acţioneze împotriva ei.

            Tulburările nu au valoare în sine, nici nu pot fi prin sine o cauză de progres spiritual, ci prin depăşirea pe care o ocazionează. Cel mai adesea, această depăşire nu este posibilă, decât cu condiţia ca acela care este atins de ele să fie ghidat în atitudinea pe care trebuie s-o adopte în privinţa lor, pentru a le face să-i servească, spre binele său.

            Sfântul Teodosie îi învaţă, deci, înainte de toate, pe cei bolnavi să-şi îndure suferinţele, să trăiască cu ele şi, ştiind că ele pot servi spre binele lor, dacă sunt folosite corect, dacă ştiu să le transforme în mijloc ascetic pentru a creşte în virtuţi, el îi îndeamnă chiar să mulţumească lui Dumnezeu pentru ele şi să le adopte ca şi cum ar fi fost dorite.

            Există cazuri în care cei care sunt atinşi de nebunie, posedaţi sau bolnavi, au pierdut cunoştinţa a ceea ce sunt şi a ceea ce fac. Este totuşi posibil ca aceştia să primească eliberarea şi vindecarea graţie credinţei şi rugăciunilor celor care-i înconjoară şi-i întovărăşesc, ca şi prin cele ale omului înzestrat cu putere duhovnicească, căruia îi sunt încredinţaţi. Iar puterea de intervenţie a părinţilor duhovnici pentru eliberarea celor pe care îl iau în grijă este cu atât mai puternică, cu cât credinţa celor care cer eliberarea celor posedaţi e mai ardentă şi rugăciunile lor mai frecvente.

            Eliberarea/vindecarea presupune o adevărată solidaritate în credinţă şi în compasiune, toate mădularele suferind împreună cu mădularul care suferă (I Corinteni 12, 26), fiecare cerând eliberarea în numele acestuia, cu tot atâta şi chiar mai multă putere decât ar putea avea acesta să ceară, dacă ar avea o conştiinţă clară a stării sale şi suficientă voinţă pentru ca să iasă din ea.

            Familia să se străduiască pentru o unire mai mare, pentru o integrare spirituală înainte de toate, să se elibereze de patimi şi să vieţuiască virtuos prin împlinirea poruncilor. Hristos răspunde la apelul familiei pe măsura credinţei acesteia în Atotputernicia Sa.         Aceasta presupune o credinţă fără fisură a întregii familii, puritatea inimilor, profunda umilinţă şi o mare compasiune pentru cel care este victima diavolului.

            Sfântul Ap. Pavel recomandă tuturor: “Purtaţi-vă sarcinile unii altora”. (Galateni 6, 2)

            Că un om poate fi slobozit prin rugăciunea unuia sau a mai multora ne este clar arătat în Evanghelii, prin pilda slăbănogului: nu văzând credinţa sa l-a vindecat Hristos, ci pe cea a celor care I-l aduc (Mt. 9, 2; Mc. 2, 5; Lc. 5, 20). Familia, prin solidaritatea şi unirea în Duhul Sfânt, face ca rugăciunile ei către Dumnezeu să capete o mare putere. Astfel, Hristos zice: “Dacă doi dintre voi se vor învoi pe pământ în privinţa unui lucru pe care-l vor cere, se va da lor de către Tatăl Meu, Care este în ceruri. Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu, în mijlocul lor”. (Mt. 18, 19-20) Astfel, rugăciunea comunitară pentru bolnavi apare ca forma cea mai bună de rugăciune pentru a dobândi harul tămăduitor de la Dumnezeu.

            “Rugaţi-vă unii pentru alţii, ca să vă vindecaţi”, recomandă Sf. Apostol Iacov. (5, 16)

            În acest sens, sugerăm familiilor, care se confruntă cu aceste situaţii, că e bine ca aceşti bolnavi să fie duşi la mănăstiri, pentru că acolo au cea mai mare şansă de a-şi redobândi sănătatea, pentru că acolo este invocat cu cea mai mare forţă harul tămăduitor al lui Dumnezeu, pentru că acolo se găsesc oameni, în Duh, obişnuiţi cu răbdarea, predispuşi la compasiune şi zeloşi în milă, care reuşesc să-i facă pe suferinzi să participe printr-o simbioză, chiar inconştientă, la calităţile lor. Apropierea de oamenii sfinţiţi, în mănăstire, poate şi ea să fie de un mare folos, datorită harului care emană din persoana lor şi iradiază departe în jurul lor şi datorită liniştii care rezultă la simpla lor vedere sau la simpla lor prezenţă, chiar tăcută.

            Eliberarea/vindecarea se obţine întotdeauna prin rugăciunea preotului, care reprezintă fundamentul esenţial şi indispensabil pentru ea. De aceea, rugăm cititorii să revadă cu atenţie informaţiile prezentate, legate de intrarea sub ascultarea unui părinte duhovnic iscusit.

            Prin mijlocirea părintelui duhovnic, vindecarea survine adesea imediat, în mod miraculos, şi omul se descoperă total eliberat de nebunia/posesia sa, ca şi cum n-ar fi fost atins niciodată de ea. Vieţile Sfinţilor ne dau nenumărate exemple ale acestor eliberări miraculoase.

            Uneori, vindecarea nu este imediată; este cazul mai ales atunci când demonul care-l chinuie pe posedat opune o rezistenţă specială. Intervenţia  duhovnicului ia atunci mai mult timp. În toate cazurile, eliberarea nu necesită perioade foarte lungi. Uneori, posedaţii/nebunii se vindecă, dar se înbolnăvesc din nou după aceea, dacă sunt lăsaţi să recadă în desfrâul lumii, pentru că duhurile necurate revin în ei cu putere sporită.

            Pentru a conserva folosul vindecării lor, ei trebuie să se aşeze sub protecţia lui Dumnezeu şi să persevereze pe drumul pe care i-au aşezat părinţi duhovnici. Dacă-şi vor păstra astfel harul lui Dumnezeu, nu mai este posibil ca demonii să acţioneze asupra lor.

            Mai există, de asemenea, şi situaţii fericite când un posedat/nebun, prin credinţă şi rugăciunea sa din momentele de luciditate sau ale familiei, poate obţine eliberarea prin mijlocirea unui sfânt ceresc. În rugăciunile noastre, noi îi chemăm pe sfinţi să mijlocească pentru noi la Dumnezeu, ca unii ce sunt casnicii Săi (Efeseni 11, 19, 20) şi astfel le cinstim moaştele făcătoare de minuni. Sfântul ale cărui moaşte se află în biserica respectivă, în piciorul Sfintei Mese sau în Antimis, este prezent permanent prin har, adică prin energiile necreate ale Sfântului Duh. Aceste energii există în toate locurile sfinte şi sfinţite.  Obârşia acestor energii este la Dumnezeu, care le trimite acolo unde sunt chemate prin rugăciuni şi se păstrează în Sfintele moaşte prin harul divin. Sfinţii sunt prezenţi în moaştele lor, după cum sunt prezenţi, prin har, şi în icoanele care reprezintă chipul lor. Este un mare dar de la Dumnezeu, pentru noi oamenii, de a ne atinge de sfintele moaşte, de a trăi să le vedem şi să ne rugăm la acele moaşte. Pe noi românii ne-a înzestrat Dumnezeu cu multe asemenea Sfinte moaşte, care ne păzesc şi ne ajută la orice nevoie. De pildă, în Bucureşti, la catedrala patriarhală, se află moaştele Sf. Dimitrie Basarabov, al cărui trup este intact de şapte-opt secole (sec. XII-XIII).

            După această scurtă incursiune în tainica şi fascinanta problematică a vindecării, nu ne rămâne decât să învăţăm să folosim această putere de vindecare a creştinismului.

            Astfel, împlinind toate cu credinţă, rugăciune şi post, familia şi sfinţiţii slujitori reuşesc să apropie, să amestece, să contopească psihicul şi fizicul bolnavului cu puterea necreată a Duhului Sfânt, realizând armonia şi echilibrul, prin conlucrarea energiilor personale cu energiile dumnezeieşti.

            Pătimaşii şi posedaţii e bine să nu se apropie pentru o perioadă, atât cât îi va sfătui preotul duhovnic, de Sfânta Împărtăşanie.

            Ea trebuie luată atunci când împricinaţii sunt într-o stare de suficientă conştienţă, având consideraţia că Sfânta Împărtăşanie este un scop şi nu un mijloc. De asemenea, li se recomandă celor în cauză să participe numai la prima parte a Sfintei Liturghii, adică “să asculte potrivit prescripţiilor preasfintei ierarhii, psalmodierea şi dumnezeiasca comemorare a Sfintelor Scripturi” (Dionisie Areopagitul). Ascultarea Sfintelor Scripturi, posedaţii sunt obligaţi s-o facă, pentru că e destinată să le favorizeze schimbarea şi să-i facă să regăsească bunurile esenţiale de la care s-au întors. În rest, excluzând partea a doua a Sfintei Liturghii, pot participa la toate slujbele ce se oficiază în Biserică.

            Un alt aspect pe care dorim să-l amintim este că “Evanghelia ne încredinţează că acela care-şi va numi fratele nebun nu va scăpa de flăcările iadului”. Este un păcat grav să-l socoteşti nebun pe un om, pentru că asta înseamnă să-l reduci la o aparenţă exterioară sau chiar la o realitate interioară care nu constituie fiinţa sa fundamentală; înseamnă să-l reduci la un aspect al lui care nu e esenţial; înseamnă să nu vezi că el este în realitate altcineva; înseamnă să-i negi adevărata personalitate şi să uiţi că el are, înainte de toate, chipul lui Dumnezeu şi e chemat să fie fiu al lui Dumnezeu.

            E bine să nu uităm că fiecare din noi este un unicat în univers, iar diavolul şi-a creat o strategie a sa pentru a lupta împotriva fiecăreia dintre persoanele umane.

            Omul va putea birui aceste tulburări ale vieţii numai în Biserica lui Hristos. “Îmbrăcaţi-vă cu toate armele lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotriva uneltirilor diavolului”. (Efeseni 6, 11)          “Faceţi poruncile Mele şi toate hotărârile Mele; faceţi şi păziţi toate acestea şi veţi locui liniştiţi pe pământ”. (Leviticul 25, 18)

 

C. Nebunia de origine spirituală

            După învăţătura Sfinţilor Părinţi, cauzele nebuniei de origine spirituală sunt atribuite modului greşit al oamenilor de exercitare a facultăţilor psihice umane, pervertirii şi degradării cunoaşterii, prin păcat.

            “Viaţa veşnică aceasta este: să te cunoască pe Tine singurul Dumnezeu adevărat şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis”. (Ioan 17, 3)

            Această boală constă fundamental în ignorarea lui Dumnezeu. Adam, spune Sf. Maxim, a ajuns bolnav din şi prin ignorarea propriei sale cauze, origini. De aici înţelegem că a te separa de cauza ta, a fi tăiat de la rădăcină, înseamnă a nu te cunoaşte pe tine, a te veşteji şi altera ca o plantă smulsă din solul ei fertil, lipsindu-te de gândirea lui Dumnezeu. Aici se află deci rădăcina întregii suferinţe şi bolii omeneşti.

            Sf. Marcu Ascetul ne arată că: “trei sunt uriaşii care ucid sufletul: uitarea, ignoranţa şi lenea”, deci: uitarea lui Dumnezeu, ignorarea Lui şi lenea duhovnicească de a-L căuta. De aici rezultă boala şi suferinţa, ignorarea însăşi a faptului că suntem bolnavi.

       Dacă sănătatea trupească o simţim atunci când toate organele noastre (creier, inimă, ficat etc.) funcţionează potrivit menirii lor şi în unitate, logic ar fi ca şi sănătatea sufletească, mintală să o simţim când facultăţile fundamentale ale sufletului (inteligenţa, afectivitatea, voinţa) sunt îndreptate, firesc, spre Dumnezeu şi spre lume, când virtuţile morale (înţelepciunea, dreptatea, bărbăţia, stăpânirea de sine, înfrânarea) îşi împlinesc chemarea lor după voia şi poruncile lui Dumnezeu, când virtuţile teologice (credinţa, nădejdea şi dragostea) sunt vii în Hristos Iisus, zidindu-ne după chipul şi asemănarea Lui, sub acoperământul smereniei. Iată deci parametrii sufleteşti ce ne pot reda sentimentul normalităţii, sănătăţii vieţii şi inimii, sănătatea sufletului nostru.

            Contrariul, starea de boală, se manifestă înainte de toate în orgoliu, prin hipertrofia eului (supravalorizare), megalomania până la psihoza paranoică, nevroza isterică, narcisismul, anxietatea, agresivitatea, astenia până la acedie, simptomul depresiv, frica, melancolia.

            De exemplu, cea mai mare parte a nevrozelor îşi găsesc, în mod vădit, o corespondenţă în patima trufiei, aşa cum o descriu Sfinţii Părinţi.

            “Narcisismul” poate să corespundă în aceeaşi măsură acestei patimi, dar legându-se încă şi mai strâns de patima originală a “filaftiei” (iubirea pasionată de sine), care are ca obiect principal trupul.

            Anxietatea şi angoasa, prezente în cea mai mare parte a psihozelor şi în toate nevrozele, pot fi raportate cu uşurinţă la suferinţele fricii şi tristeţii, aşa cum le concepe ascetica creştină răsăriteană.

            Agresivitatea, care se găseşte şi ea în cele mai multe nevroze şi în anumite psihoze, poate fi legată de suferinţa “furiei”, în sensul larg pe care îl dau Sfinţii Părinţi.

            Concluzia care se desprinde din aceste exemple este că dezordinile spirituale se traduc inevitabil în suflet şi trup prin tulburări patologice, ce ţin de cele mai multe ori de ceea ce se numeşte în mod curent “suferinţa de a trăi”.

            În continuare, ne vom limita analiza doar asupra suferinţelor de acedie şi tristeţe, ale căror legături cu diversele forme de depresie sunt evidente şi n-au întârziat, în ultimii ani, să atragă atenţia anumitor psihiatri, care s-au arătat foarte sensibili la fineţea, la profunzimea şi valoarea analizelor patristice.

 

1. Tristeţea

            Tristeţea apare ca o stare de spirit alcătuită din descurajare, astenie, apăsare şi durere psihică, demoralizare, suferinţă cumplită, îngreunare, depresie, însoţite cel mai adesea, de anxietate sau chiar angoasă.

            Această stare poate avea cauze multiple, dar e întotdeauna alcătuită dintr-o reacţie patologică a capacităţii irascibile sau a capacităţii de dorinţă a sufletului şi se găseşte, deci, legată esenţial de senzualitate sau de furie.

1. Cauze

            a) frustrarea în dorinţe

      Sf. Evagrie remarcă: “tristeţea e alcătuită din nesatisfacerea unei dorinţe trupeşti”, iar “cel care iubeşte lumea va fi de multe ori întristat”. În vreme ce “o dorinţă e legată de orice patimă”, fiecare patimă e constant susceptibilă să producă tristeţe. De aceea, Sfântul Maxim afirmă că tristeţea “este încheierea plăcerii simţurilor”. Tristeţea relevă un ataşament de bunurile sensibile ale celui pe care-l afectează, de valorile acestei lumi.

            Sfânta Dorotheea din Gaza spune: “Cine nu dispreţuieşte toate bunurile materiale ... nu poate ... să se elibereze de tristeţe.”Tristeţea mai poate fi generată de invidia pentru vreun bun material sau moral posedat de un semen.

            Ea poate avea, de asemenea, drept cauză o decepţie în aspiraţia după onoruri şi pare, deci, legată în mod necesar de cenodoxie (sau slavă deşartă).

            b) mânia

            “Tristeţea, arată Sf. Evagrie, provine din gândurile de mânie”, iar “mânia este o dorinţă de răzbunare şi răzbunarea nesatisfăcută produce tristeţea”.

            Sfântul Maxim spune, în acelaşi sens: “Tristeţea şi ranchiuna merg mână-n mână. Dacă, deci, sufletul care încearcă tristeţe atunci când îşi imaginează chipul unui frate, aceasta e dovada că îi poartă ranchiună”.

            Tristeţea mai rezultă adesea din sentimentul că mânia a fost excesivă sau disproporţionată în raport cu ceea ce a motivat-o sau, dimpotrivă, că ea n-a fost suficientă, prin aceea că n-a manifestat cu destulă forţă ceea ce se simţea sau n-a provocat celui sau celor cărora li se adresa reacţia scontată.

            Tristeţea poate fi produsă şi de o ofensă sau de ceva ce subiectul consideră ca atare.

            În aproape toate aceste cazuri, această patimă relevă un ataşament faţă de sine şi se află legată de vanitate şi de orgoliu, ca de altfel mânia care-i urmează.

            Ranchiuna, căreia i se alătură adesea tristeţea, reprezintă, de altfel, resentimentul orgoliului rănit, iar mânia, sursă a aceleiaşi patimi, exprimă frecvent o voinţă de reafirmare, de înălţare, de reconvingere a eului faţă de sine şi de semeni.

            c) Mai poate exista, în unele situaţii, şi o tristeţe fără motive, despre care Sfântul Ioan Casian notează că “provine dintr-o anxietate sau dintr-o disperare fără motiv”.

            d) Acţiunea demonică joacă şi ea un rol important în naşterea, dezvoltarea şi perpetuarea tuturor formelor de tristeţe. “Gândurile care vin de la demoni sunt în primul rând tulburi şi amestecate cu tristeţe”, notează Sfântul Varsanufie. Demonii îşi fac jocul lor pentru că găsesc în suflet un teren favorabil şi beneficiază de o anumită participare (mai mult sau mai puţin conştientă) din partea voinţei omului. Adesea, tristeţea preexistă intervenţiei directe a diavolului, iar acesta din urmă nu face decât să profite de situaţie pentru a creşte patima.

            Patima tristeţii poate lua forma extremă a disperării. Diavolul joacă un rol deosebit de important în naşterea disperării şi poate provoca în suflet, prin intermediul acestei stări, consecinţe catastrofale. În această stare, omul îşi pierde speranţa în Dumnezeu şi, prin urmare, se rupe de El, sortindu-se morţii spirituale. “Întristarea lumii aduce moarte”, ne învaţă Sfântul Apostol Pavel. (II Corinteni 7,10)

            Moartea spirituală duce mai departe la împietrirea  inimii, stare la care Sfântul Apostol Pavel constată: “Din pricina împietririi inimii lor, aceştia petrec în nesimţire şi s-au dedat pe sine desfrânării, săvârşind cu nesaţ toate faptele necurăţiei”. (Efeseni 4, 19)

            Sursă de moarte spirituală, disperarea poate, de asemenea, să îndemne omul la a-şi dărui morţii trupul, datorită imprimării în sufletul său a ideii de sinucidere şi a incitării lui în a o pune în practică.

            Dorim să mai notăm că unul din efectele specifice ale tristeţii este acela de a îngreuna sufletul. Ea produce, de altfel, în întreaga fiinţă omenească, o stare de astenie şi de slăbiciune, îl face nevolnic şi-i paralizează activitatea. Acest ultim efect se dovedeşte deosebit de grav în plan spiritual, unde îl privează pe om de orice dinamism, îi contracarează eforturile ascetice, pustieşte rugăciunea, în special atunci când ea urmează unei greşeli. Aşadar, din toate aceste motive, e considerată de Sfinţii Părinţi drept o boală a sufletului, a cărei gravitate e mare, iar efectele puternice.

            “Mare e împărăţia tristeţii, spune Sfântul Ioan Gură de Aur, e boală a spiritului care cere multă putere pentru a-i rezista cu curaj şi pentru a respinge ce are ea mai rău”.

 

Terapeutica tristeţii

            În primul rând, cel în cauză trebuie ajutat să înţeleagă că este bolnav şi că e necesară voinţa sa pentru a se vindeca, iar în funcţie de cauzele care generează tristeţea, terapeutica devine specifică.

            a) În cazul frustrării în dorinţe, terapeutica tristeţii implică în mod esenţial renunţarea la dorinţele şi plăcerile trupeşti, mai precis la desfătările lumii acesteia trecătoare.

            Sfântul Maxim remarcă: “Împotriva ... tristeţii, dispreţuieşte ... lucrurile materiale”.

            De asemenea, bolnavul trebuie adus la starea de indiferenţă în privinţa gloriei şi a onorurilor pe care le poate primi din partea socialului. “Împotriva tristeţii, dispreţuieşte gloria şi obscuritatea” ne îndeamnă în această privinţă Sfântul Maxim.

            b) Am văzut că mânia poate fi urmată de tristeţe sau poate să fie consecinţa unei ofense suferite, luând adesea forma ranchiunei.

Indicăm:

Ř      formarea convingerii celui care se mânie că el este principalul vinovat de tulburarea sa;

Ř      frecventarea (vizitarea) semenului incriminat, ce permite o vindecare mai rapidă decât singurătatea;

Ř      înfrânarea imaginaţiei, ce se poate răspândi asemenea unui venin, ce poate otrăvi încetul cu încetul sufletul;

Ř      să nu se poarte pică ofensatorilor şi să fie consideraţi drept binefăcători, drept medici care lucrează la vindecarea sufletului şi să li se aducă mulţumire;

Ř      să ne rugăm pentru ofensatori şi să ne gândim la ei ca la persoane ce ne procură mari binefaceri, considerându-i medicii pe care ni i-a trimis Domnul, pentru a ne ajuta să ne cunoaştem boala;

Ř      în orice împrejurare să-i iertăm pe ofensatori, să abandonăm ranchiuna faţă de ei şi să dăm dovadă de bunăvoinţă şi bunătate.

            Foarte important este ca starea de tristeţe, indiferent de cauza ei, să fie dezvăluită şi descrisă în faţa părinţilor duhovnici, la scaunul Sfintei Taine a Spovedaniei. Ei ne vor putea astfel elibera, prin puterea pe care le-a dat-o Domnul nostru Iisus Hristos, de gândurile ce ne-au cuprins; ne pot consola şi îndruma corect. Astfel procedând, vom primi cel mai preţios ajutor, de neînlocuit, materializat în leacul consolării şi al vindecării,  pe care va trebui să-l turnăm zilnic pe rana sufletului nostru până la vindecare.

            Întărind zilnic edificiul vieţii sufleteşti ce se sprijină pe cei trei piloni ai săi (rugăciunea, citirea din sfintele cărţi şi osteneala trupului), vom putea învinge toate felurile de tristeţe, reintrând în armonie şi echilibru cu Dumnezeu şi cu semenii noştri.

 

2. Acedia

            Acedia corespunde unei stări de lenevie, de plictiseală, de dezgust, de aversiune, de oboseală, de demoralizare, de descurajare, de apatie, de lâncezeală, de nepăsare, de somnolenţă, de apăsare a trupului, ca şi a sufletului. Aceasta îl face pe om instabil din punct de vedere fizic şi psihic. Când e singur, nu mai suportă să rămână în locul în care se găseşte: patima îl împinge să iasă, să se deplaseze, să meargă dintr-un loc în altul. În general, el caută cu orice preţ contactul cu semenii.

            Acedia poate, de asemenea, să-l împingă pe om să scape, mai ales de munca lui, pe care o face lipsită de satisfacţie, îndemnându-l să caute altele. Toate aceste stări, care se leagă de acedie, sunt însoţite de nelinişte sau de anxietate, care reprezintă, în afara dezgustului, o caracteristică fundamentală a acestei patimi.

E caracteristică pentru cei care se dăruiesc vieţii spirituale.  Demonul acediei caută să-i întoarcă de la căile Duhului, să le împiedice în multe feluri activităţile pe care o astfel de viaţă le implică şi, în special, să distrugă regularitatea şi constanţa disciplinei ascetice, să întrerupă tăcerea şi imobilitatea. Creştinul, în această situaţie, devine indiferent la orice lucrare a lui Dumnezeu, încetează să dorească bunurile viitoare, merge până la a dispreţui lucrurile duhovniceşti.

            Acedia nu-i iartă nici pe cei care trăiesc în afara oricărei discipline sau a oricărei activităţi duhovniceşti. În acest caz, ia forma unui sentiment adesea obscur şi confuz de insatisfacţie, de plictiseală faţă de ei înşişi, de existenţă, sau mai sunt afectaţi de o nelinişte fără motiv.

            La cei care duc o viaţă ascetică, atacurile acestui demon, manifestările acestei patimi, îşi ating maximul de intensitate în preajma amiezii.        Sfântul Isaac Sirul remarcă faptul că, la omul dotat cu însuşiri duhovniceşti, “acedia vine din neatenţia inteligenţei”.

            Realizând o întunecare generalizată a sufletului, acesta devine incapabil să înţeleagă adevărurile esenţiale. Astfel, omul, prin această patimă, se află întors şi ţinut la distanţă de cunoaşterea lui Dumnezeu.

            Îmbinată cu tristeţea, ea o sporeşte, şi se poate atunci cu uşurinţă să se ajungă la disperare. Pe acest climat se poate aşeza şi spiritul de răzbunare, care este sursa a mii de tentaţii.

            Mai amintim că, din această patimă se pot naşte toate celelalte patimi, iar fenomenul psihic al ei conţine toate fenomenele bolilor psihice. Sfântul Ioan Scărarul notează, în consecinţă, că “acedia este, pentru călugăr, o moarte care-l strânge din toate părţile”.

            Astfel, în faţa amplorii acestor efecte, Sfinţii Părinţi afirmă că acedia este cea mai apăsătoare, cea mai copleşitoare dintre toate patimile, “cea mai gravă dintre cele opt”, că “nu există patimă mai grea decât ea”. Sfântul Isaac ajunge până la a spune că ea face sufletul “să încerce iadul”.

 

Terapeutica acediei

            Particularitatea acediei de a naşte din ea toate celelalte patimi necesită o terapeutică multiformă. Tratamentul trebuie să angajeze activ deopotrivă atât sufletul cât şi trupul. Indicăm:

Ř      mai întâi boala să fie dată la lumină şi să fie reperată ca atare;

Ř      bolnavul să se străduiască să nu părăsească locul în care se găseşte sub nici un pretext;

Ř      când se manifestă tendinţa somnolenţei nejustificate, se cuvine a rezista toropelii şi somnului.

Ř      singura întâlnire profitabilă să fie cu preotul duhovnic care, în timpul Tainei Sfintei Spovedanii, îi va da lumina şi forţa de a se opune  patimei şi de a-şi menţine echilibrul într-un progres îmbucurător. De aceea, se impune săvârşirea tainei spovedaniei cât mai des, în funcţie de gravitatea şi frecvenţa stărilor amintite;

Principiul vindecării de această boală constă în relaţia omului cu sine, iar nu a relaţiilor sale cu aproapele. De aceea, falsa impresie că bolnavul ar putea primi ajutor de la ceilalţi este în majoritatea cazurilor înşelătoare.

Ř      bolnavul trebuie să dea dovadă de răbdare şi perseverenţă, virtutea răbdării fiind unul din principalele leacuri pentru această patimă. “Prin răbdarea voastră veţi dobândi sufletele voastre”. (Luca 21, 19);

Ř      speranţa; ea apare drept un alt leac, care se adaugă răbdării. Un om “plin de speranţă este distrugătorul acediei pe care o respinge înarmat cu această armă” arată Sfântul Ioan Scărarul. “Pentru ce eşti mâhnit, suflete al meu, şi pentru ce mă tulburi? Nădăjduieşte în Dumnezeu, că-L voi lăuda pe El; mântuirea feţei mele este Dumnezeul meu”. (Ps. 41, 6);

Ř      pocăinţa, jalea şi regretul; “Fie ca acest tiran să fie înlănţuit de amintirea păcatelor noastre”, dă sfat, la rândul său, Sfântul Ioan Scărarul, iar “cel care se supără pe sine nu cunoaşte acedia”;

Ř      lacrimile; ele urmează pocăinţei şi jalei spirituale şi apar în chip evident drept un remediu încă şi mai puternic. “Ostenit-am întru suspinul meu, spăla-voi în fiecare noapte patul meu, cu lacrimile mele aşternutul meu îl voi uda”. (Ps. 6, 7);

Ř      amintirea morţii; această practică ascetică fundamentală constă, pentru om, din a-şi aminti în permanenţă că este muritor şi că moartea lui poate surveni în orice clipă. Acestei “amintiri a morţii” i se adaugă sfatul, formulat adesea de Sfinţii Părinţi, de “a trăi în fiecare zi ca şi cum ar fi ultima”, sfat care îl ajută pe om să trăiască cum trebuie “răscumpărând vremea”, după cum spune Apostolul Pavel (Efeseni 5, 16) şi să trăiască astfel fiecare clipă cu maximum de intensitate spirituală, să evite păcatul, să pună în practică poruncile divine şi să se lase în grija Domnului. Sfântul Antonie cel Mare arată: “Ca să nu fim nepăsători, e bine să medităm asupra cuvântului Apostolului: «Mor în fiecare zi»”. (I Corinteni 15, 31) Într-adevăr, dacă trăim ca şi cum ar trebui să murim în fiecare zi, nu vom păcătui, pentru că la deşteptare ne vom gândi că nu vom rezista până seara şi, la fel, când suntem pe punctul să ne culcăm, să ne gândim că nu ne vom mai trezi. “Omul ca iarba, zilele lui ca floarea câmpului, aşa va înflori. Că vânt a trecut peste el şi nu va mai fi şi nu se va mai cunoaşte încă locul său”. (Ps. 102; 15, 16) Toate aceste îndemnuri ne vor ajuta să învingem demonul acediei, care “arată omului cât de lungă e durata vieţii” (Sf. Evagrie), încercând să-i inspire delăsare şi dezgust în faţa dificultăţilor care apar şi, mai ales, în faţa “ostenelilor ascezei”.

Ř      frica de Dumnezeu, constituie şi ea un puternic antidot împotriva acestei patimi;

Ř      efortul fizic; este un remediu important prescris de Sfinţii Părinţi. Osteneala trupului constituie unul din cei trei piloni ai vieţii sufleteşti, care trebuie întărit în fiecare zi, alături de rugăciune şi citirea din Sfintele Cărţi. Tot învăţăturile patristice ne amintesc că “Duhul Sfânt nu vine decât într-un trup istovit”, de aceea mai bine ne este “să muncim degeaba, decât să stăm degeaba”. Eforturile fizice ne topesc gândurile şi ne adună mintea în lucrul mâinilor, ajutându-l pe om să evite plictiseala, instabilitatea, apatia, somnolenţa, care sunt părţi constitutive ale patimii acediei şi contribuie în acelaşi timp la naşterea sau la păstrarea sârguinţei, la continuitatea de prezenţă, efort şi atenţie pe care le presupune viaţa spirituală şi pe care acedia caută să le rupă. La acelaşi efort ne îndeamnă şi Sfântul Apostol Pavel, adăugând menţiunea: “... Dar vă îndemn, fraţilor, să prisosiţi mai mult! Şi să râvniţi ca să trăiţi în linişte, să faceţi fiecare cele ale sale şi să lucraţi cu mâinile voastre precum v-am dat poruncă. Aşa încât să umblaţi cuviincioşi faţă de cei din afară (de Biserică) şi să nu aveţi trebuinţă de nimeni”. (I Tesaloniceni 4, 11) Acelaşi sfat salvator de medic compătimitor, ce ne aduce vindecarea, îl găsim şi în următorul citat al aceluiaşi apostol: “Dar unora ca aceştia le poruncim şi-i rugăm, în Domnul Iisus Hristos, ca să muncească în linişte şi să-şi mănânce pâinea lor”. (II Tesaloniceni 3, 12) Tot din acest text apostolic rezultă foarte clar că cei cuprinşi de această patimă vor trebui să renunţe la mijloacele audio-vizuale şi ziaristice, ce au pus stăpânire, acum, la sfârşit de mileniu pe liniştea sufletelor familiilor noastre, mijloace idoleşti prin care această groaznică patimă stă mascată, agăţându-se de ele, tulburându-ne mintea, risipindu-ne timpul, banii, legându-ne comportamentul de bunurile vieţii pământeşti. În acelaşi timp, suntem manipulaţi psihic, fără măcar să sesizăm, să ne pecetluim voit cu lucrarea diavolului, să nu sesizăm lucrarea permanentă a lui Dumnezeu din lume, să nu folosim mijloacele de sfinţire pe care ni le oferă Biserica lui Hristos, să fim delăsători şi ignoranţi în promptitudinea restabilirii permanente a sănătăţii sufleteşti şi trupeşti, cu scopul de a pierde în final fericirea veşnică. Dacă Sfântul Apostol Pavel ne-a pus într-o lumină clară valoarea terapeutică a sfaturilor legate de osteneala trupului, Sfântul Ioan Casian ne indică să reţinem şi valoarea profilactică a efortului fizic, dându-ne recomandări potrivite celor sănătoşi, “pentru ca ei să poată păstra veşnic sănătatea”.

Ř      rugăciunea; mergând mai departe cu remediile prescrise de Sfinţii Părinţi ne vom îndrepta atenţia către rugăciune, care constituie cel de-al doilea pilon al vieţii sufleteşti. Omul nu se poate elibera total de această patimă decât prin harul lui Dumnezeu, ce va veni asupra sa, atunci când îl cere, prin rugăciune. Fără acest remediu, toate celelalte remedii amintite până acum nu au decât un efect slab şi parţial, însă eficacitatea lor maximă o vor avea în urma rugăciunii particulare şi în Biserică, prin care omul primeşte ajutorul lui Dumnezeu. Deşi acedia îl împinge pe om să abandoneze rugăciunea şi îl împiedică să recurgă la ea, familia să-l încurajeze pe bolnav, să se roage pentru el şi să-i îndemne paşii către părintele duhovnic ca să împlinească taina restabilirii sufleteşti (spovedania) cât mai des; obţinând astfel încrederea în forţele sale, capătă puterea de a nu abandona rugăciunea sau să o reia dacă cumva a abandonat-o. Practica simultană a metaniilor este deosebit de recomandată în cazul acediei, pentru că ea face să participe imediat la rugăciune şi trupul, pe care patima îl amorţise, odată cu sufletul şi contribuie la scoaterea omului din letargia lui. Psalmodierea (rostirea psalmilor) apare drept o rugăciune deosebit de eficace împotriva acediei, ca şi rugăciunea inimii, după cum subliniază Sfântul Diadoh al Foticeei : ”Vom scăpa de această impresie de nepăsare şi de lipsă de vlagă dacă fixăm spiritului nostru limite foarte înguste şi ne îndreptăm privirile pe gândul unic, la Dumnezeu”; într-adevăr, numai aşa spiritul va reveni repede la vârsta sa şi va putea să se sustragă acestei risipe nesăbuite. Se cuvine, de asemenea, să nu dăm uitării sfaturile primite de la duhovnic şi să cerem binecuvântarea acestuia pentru lucrarea rugăciunii ce dorim să o împlinim, cu care vom obţine continuitate şi calitate în rugăciune.

Ř      citirea din Sfintele cărţi; ultima prescripţie importantă dintre remediile împotriva acediei este citirea din Sfintele cărţi, ce constituie al treilea pilon al vieţii sufleteşti. Pentru a ne ridica în fiecare zi şi a înălţa ştacheta cât mai sus, pe acest drum al nesfârşitei perfecţiuni, este necesar să citim în fiecare zi şi să ne însuşim strategia prin care oamenii, cu aceeaşi suferinţă ca a noastră, au reuşit să înfrunte patimile, să se restabilească permanent până la sfârşitul vieţii pământeşti şi să devină moştenitori ai Împărăţiei Cerurilor. De aceea, recomandăm să se citească zilnic din Proloagele editate pentru fiecare lună, viaţa şi nevoinţele sfinţilor ce se sărbătoresc în fiecare zi şi cuvintele de învăţătură ce le însoţesc.

Aplicarea integrală a remediilor indicate împotriva acediei (lupta împotriva patimei, rezistenţa care trebuie opusă acesteia, răbdarea de care să se dea dovadă, speranţa ce trebuie să se manifeste, doliul şi lacrimile, amintirea morţii, osteneala trupului, rugăciunea şi citirea din Sfintele cărţi) va avea ca rezultat dobândirea stării de calm (liniştea sufletească), însoţită de o bucurie infinită de viaţă ce ne va da elanul să mergem înainte.

Parcurgând cele două exemple de boli mintale cu origine spirituală, tristeţea şi acedia, am văzut cu toţii, în primul rând, cum planul psihic se integrează planului spiritual şi este tributar acestuia, atât în ceea ce priveşte etiologia, cât şi terapeutica, iar, în al doilea rând, am văzut cum dimensiunea spirituală debordează şi transcede dimensiunea psihică.

Bunul Dumnezeu să ne lumineze minţile şi inimile, să înţelegem şi să simţim toate aceste realităţi binefăcătoare pentru fiecare dintre noi.