De websites van de porseleinfabrikanten

Meissen Logo

Dit is de website van de KPM van Meissen in Duitsland. Dit is een van de oudste porseleinfabriek van Europa. Zij werd opgericht in 1710 door Augustus de Sterke, keurvorst van Saksen, na de (her)ontdekking van het harde porselein door J. F. Böttger. Deze fabriek is nog steeds operationeel en vervaardigt zowat een van de  kostbaarste porselein producten ter wereld. (Duitstalig).

Fig. KPM

Dit is de website van de KPM manufactuur van Berlijn (Duitsland). KPM (Konigliche Porzellan Manufaktur) kreeg haar naam in 1763 toen de Pruissische koning Frederik de Grote de fabriek overnam. Op dat ogenblik werd ook het beroemde scepter merkteken geïntroduceerd. De website geeft uitgebreid het  overzicht van de geschiedenis van de fabriek , maar ook van de huidige productie.

Dit is de website van de Arzberg manufactuur, waar uitgebreide uitleg wordt gegeven over de producten die nu verkocht worden en welke designers er aan het werk zijn.

Dit is de website van de Winterling maufactuur in Duitsland. Winterling maakt vooral gebruiks serviezen, maar ook kopjes voor verzamelaars evenals gelegenheids porselein. In de nabijheid van deze fabriek is een winkel waar je leuke dingetjes kunt kopen die op de fabriek gemaakt worden tegen een gereduceerde prijs.

Fig. Nymphenburg

Dit is de website van de Nymphenburg manufactuur in Duitsland. Op deze site krijg je een overzicht van de geschiedenis van deze beroemde fabriek alsook van de producten die zij nu maken.

Fig. Fuerstenberg

Dit is de website van de Fuerstenberg manufactuur in Duitsland. Op deze site krijg je een overzicht van de geschiedenis van deze beroemde fabriek alsook van de producten die zij numaken.

Fig. Copenhagen

Dit is de  website van de manufactuur van Kopenhagen in Denemarken. Hier krijg je niet enkel een historisch overzicht van de fabriek en het huidige productengamma, je wordt er ook begeleid om via het merkteken de voorwerpen uit je eigen Kopenhagen porseleinverzameling te dateren.

Fig. Wenen-Augarten

Dit is de website van de Weense Augarten manufactuur in Oostenrijk. Deze fabriek is de opvolger van de voormalige Keizerlijke fabriek van Wenen, op één na (Meissen) de oudste porselein fabriek van Europa. Ook hier krijg je als bezoeker een overzicht van de geschiedenis van het Weense porselein, alsook informatie betreffende de voorwerpen die actueel nog worden vervaardigd.

Fig. Herend

Dit is de officiële website van de Herend manufactuur in Hongarije. Op deze site krijg je een overzicht van de geschiedenis van deze beroemde fabriek alsook van de producten die zij maken. Op een andere website kan je een bezoek brengen aan het virtueel museum van Herend

Royal Derby

Dit is de website van Royal Crown Derby (Engeland). De fabriek opereert sinds 1890 onder deze naam, maar de eerste productie gaat terug tot 1748. Specialeerde zich in de 18e eeuw in figuren. In de 19e eeuw werd vooral de Japanse Imari decoratie toegepast van waaruit men zich nog verder specialiseerde in de goud decoratie.

Fig. Potschappel

Dit is de website van de Potschappel fabriek, nabij Dresden in Duitsland, die werd opgericht in 1872 door Carl Thieme. Als bezoeker kan je hier lezen over de geschiedenis van het porselein in Dresden. De website geeft tevens een overzicht van de huidige productie van de fabriek.

Fig. Kaiser

Dit is de website van Kaiser Porzellan (Duitsland). Deze betrekkelijk jonge fabriek vervaardigt zowel tafelporselein als artistiek porselein (figuren). Je krijgt een overzicht van de productie, alsmede een korte historiek van het bedrijf.

Fig. Schönwald

Dit is de website van Johann Nikol Müller uit Schönwald (Duitsland). Hij was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Zijn directe omgeving toonde hem de te volgen weg: De bossen leverden hout voor de ovens, er waren voldoende arbeiders beschikbaar en vooral de bodem bevatte alle nodige basisingrediënten: kaolien, veldspaat en kwarts. Dus in 1879 werd Johann Nikol Müller een porseleinfabrikant in Schönwald.

Fig. Sitzendorf

Dit is de officiële website van de Sitzendorf manufactuur in Duitsland (Thüringen). Op deze site krijg je een overzicht van de geschiedenis van deze manufactuur alsook van de producten die zij maken. Je kan er zelfs een  bezoek aan de fabriek boeken  met een gids die veel over de fabriek kan vertellen! (Duitstalig en Engelstalig)

Fig. Goebel

Dit is de website van de fabrikant van Hummel figuurtjes. Op deze officiële website van de Goebel fabriek krijg je veel informatie betreffende de Hummel productie.

Fig. Capodimonte

Dit is de website van de eerste Italiaanse fabriek. Deze werd opgericht in 1737 in Turijn door Ginori. Later in 1740 was het Carlo di Borbone, gehuwd met Maria Amalia di Sassonia - dochter van een porseleinfabrikant - en gebrand om te tonen dat hij even goed kon doen als haar vader, die de fabriek van Capodimonte oprichtte.

Fig. Porc. de France

Porcelaine de Paris (Frankrijk), de laatste porselein fabriek van Parijs. Zij opent de deuren van haar eeuwenoude fabriek voor diegenen die houden van mooie dingen. Hier zal je de geheimen ontdekken van de traditionele porseleinmakers.

Fig. Lladro

Dit is de website Lladro porselein Je bent uitgenodigd voor een rondgang in de wereld van het Lladro porselein (Spanje). Ontdek zijn verleden, zijn lange traditie en zie hoe de objecten tot leven worden gebracht.

Fig. Boehm

Dit is de website van Boehm porselein (USA). Boehm porselein is zowat het beste porselein dat in de USA wordt vervaardigd. Vooral voorstellingen van dieren en planten zijn het meest bekend. Beoordeel het zelf.

 

W (Wedgwood Logo)

In 1759 richtte Josiah Wedgwood ( 1730-1795 ) een bedrijf op in Stone, een klein plaatsje in het midden van Groot-Brittannië. Onder meer doordat Wedgwood een revolutionaire manier van glazuren bedacht, groeide de onderneming snel.
1