Preot Dmitrie Murașov(Prof. la Seminarul Noul-Neamț)

Originea și destinul omului

Din perspectiva istoriei religiei

Marea majoritate a religiilor poartă amprenta unor eve-nimente cruciale, ce țin de viața omului: nașterea, perpetuarea speței, supraviețuirea și moartea. Acestea au constituit și constituie “preocupări de bază, de a căror re-zolvare adecvată depinde perpe-tuarea societăților”.1

Nefiind sustrași de la Revelația Naturală și păstrând ecoul Reve-lației Divine primordiale, oamenii și-au căutat originea într-un act de creație supranaturală. Nu le lipsește din memorie nici drama păcatului originar cu consecințele sale: rupe-rea relației cu Creatorul, imperfecțiunea proprie și a lumii înconjurătoare, moartea. Astfel, apare religia ca năzuință a omului de a restabili starea pierdută, de a șterge, anihila urmările dezastruoase ale căderii. Or, acest lucru este posibil numai prin religie ca raport dintre om și Divinitate. Și numai acest raport poate oferi excepții dramei existenței umane cu momentele ei cruciale: nașterea, perpetuarea, supraviețuirea și moartea.

Pe baza acestei constatări, este valabilă afirmația că, cu toate că religiile nu au o valoare și demnitate egală, nu conțin aceeași doză de adevăr, nu există religie falsă, căci “o instituție umană nu se poate întemeia pe eroare și minciună; altfel n-ar putea dura. Dacă nu s-ar întemeia pe natura lucrurilor, ar întâlni în ele o rezistență pe care n-ar putea s-o înfrângă”.2 Această natură a lucrurilor nu este altceva decât năzuința după Dumnezeu, sădită în inima omului dintru început, năzuință întărită de ecoul Revelației Divine primordiale, de prezența unui conținut fragmentar a adevărului mântuitor (sâmburi de adevăr îmbrăcați în coaja groasă a mitului), cât și de accesul la revelația naturală.

Originea omului, pentru cele mai multe culturi tradiționale, este legată de un act de creație cu totul deosebit de cel al creării lumii înconjurătoare. Distanța care-l separă pe om de celelalte viețuitoare, plante etc. l-a făcut să creadă că aceasta (distanța) își trage originea dintru început. (Nu includem aici sistemele religioase totemice, care totuși mai târziu au primit concepția originii sus numită). Mitul este acela care oferă omului o explicație a propriei origini. Cu toate că mitul camuflează bine miezul, sămânța de adevăr, căci nu mitul a creat religia, ci religia mitul, fenomenul poate fi studiat și din această perspectivă.

Să facem o paranteză pentru a descrie învățătura ortodoxă despre originea omului. Narațiunea biblică descrie actul creării omului ca pe ceva ieșit din comun în comparație cu celelalte creaturi. Creația după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, sălășluirea omului în grădina Edenului, binecuvântarea primită de la Creator de a supune pământul fac din om cununa creației. Iar destinul lui era de a “crește” nu numai în înțelesul strict al cuvântului, ci și în cel spiritual. Or, “Întreaga creație este încheiată, perfectă. Numai omul este neterminat, adică perfectibil, într-o continuă stare de creștere. De aceea, dintre toate ființele din univers, numai lui i-a poruncit Dumnezeu să crească”.3

Alături de narațiunea biblică se așază mitul creației în Coran, asupra căruia nu vom zăbovi, deoarece autorii Coranului au împrumutat istoria creării omului din tradiția creștină.

La akkadieni (un popor învecinat vechilor evrei), omul a fost făurit din lut de anumiți lucrători divini, apoi zeița Nammu i-a modelat inima, și En-Ki i-a dat viață. Alte texte o arată pe zeița Aruru. Acest lucru arată că nu exista o distanță de nestrăbătut dintre natura omului și a zeilor. Cu toate că omul e creat pentru a-i servi pe zei, el, totodată, este imitatorul și colaboratorul lor. Oamenii trebuiau să le respecte poruncile, să nu încalce preceptele ordinii sacre, “me”, care asigura atât bunul mers al lumii, cât și al societății umane.

Religiei Egiptului antic nu îi este proprie o antropogonie, sau aceasta apare oarecum ștearsă. Cel mai vechi sistem religios din Egipt, cel Memfitic, vorbește de creație ca efect al unei puteri creatoare, al gândirii, al cuvântului unui singur zeu – Ptah.4 “În inima lui Ptah s-a născut un gând, iar limba l-a pronunțat. Omul a fost creat de Geb (zeul pământului sau pământul însuși), ființa lui devenind locaș al gândului (logosului) lui Ptah”. Oamenii, “turma zeului”, au fost dăruiți cu tot ce le trebuia pentru existență. Cerul și pământul au fost făurite spre folosul lor.

La greci, o tradiție îl înfățișează pe om ca pe o creatură a lui Prometeu, făcut din argilă. El îi învață pe primii oameni toate meseriile și toate științele.

După tradiția religiei zoroastriene, cu sistemul ei dualist, “Ahur Mazda a zămislit lumea fizică pentru a momi răul să părăsească existența spirituală. “Astfel, răul va cădea în capcana creațiunilor fizice, iar creațiunea cea mai desăvârșită dintre toate – omul – va nimici în cele din urmă răul”.5

Pentru China, este specific mitul creării lumii de un cuplu frate-soră, Fu Xi și Nii Wa, două ființe cu cozi de dragon. După crearea Cerului și a Pământului, Nii Wa a modelat oamenii din lut galben (pe cei nobili) și din noroi (pe cei săraci și nenorociți). Credințe asemănătoare pot fi găsite și în alte religii, inclusiv în religiile populațiilor tribale contemporane.

Un alt soi de mituri leagă originea omului de o jertfă primordială a unui zeu, a unei ființe divine sau din substanța acesteia. O astfel de învățătură este caracteristică în mare măsură religiilor panteiste.6 Un mit sumerian relatează cum omul a fost făcut din sângele a doi zei Lagma, ori, mai târziu, după sinteza sumero-akkadiană, originea omului e legată de sacrificiul unui arhidemon, Kingu, căruia zeul Ea “îi taie vinele, și din sângele lui a făcut omenirea”.7

În Egipt, o tradiție afirmă că omul își trage originea din lacrimile zeului Ra. Se spune că ochiul lui Ra a fost trimis la luptă împotriva dușmanilor. La reîntoarcere, a descoperit că locul său a fost luat de un alt ochi, și de ciudă a început să plângă. Din aceste lacrimi au apărut oamenii.

E de remarcat mitul originii relatat în imnul Purușasucta din Rig-Veda X, 90. Creația este rezultatul unui sacrificiu cosmic. Zeii sacrific㠓Omul” Purușa: din corpul său tăiat în bucăți, se nasc animalele, elementele liturgice, omul cu clasele sociale (e vorba de caste), pământul, cerul etc. Gura sa a devenit Brahman, or din ea descinde casta brahmanilor, din brațele lui s-a născut casta luptătorilor (kșatrya), din coapsele lui s-au născut meșteșugrii (vaysya), iar din picioare slujitorii (sudra).8 O altă versiune indiană spune că oamenii coboară din perechea primordială Cer-Pământ, strămoșul lor Manu fiind considerat primul om și fiu al zeului Visvasvat.9

Un mit chinezesc pune originea omului pe seama antropomorfului primordial, Pan-Ku, care creează lumea și omul din trupul său.10

Ne-am limitat la cele mai importante mituri, cu toate că paralele pot fi găsite și în alte sisteme religioase.

Mai există și alte concepții cu privire la originea omului, ce o ilustrează ca o descendență dintr-un animal mitic, plantă, obiect neînsuflețit, astru sau fenomen natural. O astfel de antropogonie este proprie religiilor totemice, și nu numai. La greci, un popor, myrmidonii, descindea din furnici, altul din frasini. După potop, Deucalion a repopulat pământul cu pietre.11 Un mit sumerian spune că oamenii au crescut din pământ asemenea plantelor, iar o tradiție zeroastriană tardivă spune că prima pereche de oameni a crescut pe aceeași tulpină de revent (floare), pentru ca mai târziu să se separe și să ia forma omenească.

Cu toate că distanța care separă narațiunea biblică - adevărata păstrătoare a adevărului revelat și a diverselor motive antropogonice ce aparțin mitologiei religiilor păgâne- este adesea de nestrăbătut, merită atenția faptul că majoritatea culturilor văd originea omului altfel decât a celorlalte ființe și a lumii în general.

Un alt moment crucial pentru existența rasei umane îl constituie fenomenul morții cu urmările ei dezastruoase asupra omului. Scriptura afirmă că moartea vine în lume ca urmare a păcatului neascultării. Acesta distruge dialogul dintre Adam și Dumnezeu, raportul dintre Eu-Tu. Ravagiile păcatului și-au lăsat amprentele adânci în creație și în om, acesta devenind muritor. Receptorii lui Adam aproape că nu mai erau în stare să perceapă și să înțeleagă mesajul divin. Dacă înainte de păcat omul era aproape perfect, atunci, după cădere, omul apare aproape distrus. Iar dacă omenirea întreagă era cuprinsă în Adam, atunci urmările păcatului devin valabile și pentru ea. Astfel, moartea ca urmare a păcatului e moștenită de tot omul ce vine în lume. Unica speranță este Mesia promis de Dumnezeu, care nu numai că va restaura firea omului, ci o și va ridica la măreția pe care Adam o avea înainte de păcat: asemănarea cu Dumnezeu.

În istoria sa milenară, rasa umană n-a încetat să fie neliniștită, frământată de fenomenul morții. Moartea e privită ca ceva străin omului, ea n-a făcut parte din structura sa originară. Firea umană ține minte acest lucru și o respinge cu repulsie. Moartea nu se altoiește firii noastre, cum nu poate fi altoit mugurele uscat la o ramură vie. O respingem la fel cum organismul, adesea, respinge organele transplantate.

În cele mai multe culturi tradiționale, apariția morții este prezentată ca un accident neobișnuit, ce a avut loc la origini. Moartea nu e cunoscută primilor oameni, e o consecință a unui eveniment ulterior. Pentru religiile necreștine, mitul este unica explicație a propriei mortalități și a destinului petrecut sub umbra morții.

Există puține mituri care explică apariția morții ca o consecință a încălcării de către om a unei porunci divine. Islamul învață că atunci când a apărut Adam, Allah a poruncit îngerilor să se închine lui. Acestei porunci s-au supus toți îngerii în afară de Iblis. Iblis, creat din foc, a refuzat să se închine celui creat din lut. Pentru această neascultare, Allah l-a blestemat pe îngerul neascultător, iar acela l-a avertizat pe Allah că, dacă-l va izgoni, atunci el, Iblis, îi va păgubi pe urmașii lui Adam. Allah i-a permis acest lucru: “Ispitește-l pe care-l poți dintre dânșii” (17, 66).12 Allah dă poruncă omului: “Și noi am zis: “O, Adame! Așază-te tu și femeia ta în rai și vă hrăniți de acolo cu îndestulare, unde doriți, însă nu vă apropiați de copacul acesta, ca să nu vă aflați printre cei necredincioși”, și i-a impus satana să se împiedice de el și i-a scos de acolo de unde erau”.13

Deci păcatul este consecința neascultării, iar ca urmare a păcatului în lume vine moartea, omul devine slab și stricăcios. Dar pentru islam, omul este slab nu numai din cauza păcatului originar, ci și pentru că este doar o făptură. El nu e liber în alegerile sale, căci nimeni nu este liber în lume în afară de Allah, care cârmuiește faptele omenești. În astfel de condiții, păcatul originar și urmările lui devin neînțelese.

În zoroastrism, o tradiție spune că primul om, Gayomart, cade din starea de puritate atunci când se împreunează cu desfrânata primordială. Acest fapt îi aduce moartea. De fapt, zoorastrismul cunoaște mai multe păcate originare, unul dintre acestea fiind comis de Vivahvant, “care pentru a măguli poporul nostru, l-a îndemnat să mănânce carne de bou”.14

O altă tradiție, iraniană, asociază paradisul originar cu domnia lui Yima: timp de mii de ani moartea și suferința nu au existat, și oamenii rămâneau veșnic tineri, dar când Yima a început să rostească minciuni, el pierde nemurirea.

La sumero-akkadieni nu se menționează care ar fi anume prima eroare a omului. Se pare că aceasta a fost de natură rituală. După o tradiție, mânia lui En-Lil a fost provocată de zgomotul insuportabil al oamenilor. Starea negativă a omului, pentru sumero-akkadieni, este legată și de originea propriu-zisă a omului: făptură creată din sângele unui arhidemon.

Religia egipteană se pare că leagă păcatul originar de complotul oamenilor împotriva lui Ra. Oamenii s-au răzbunat pe zeu pentru că acesta devenise bătrân.

În China, o tradiție exaltează caracterul paradisiac al epocii primordiale, când Cerul și Pământul erau apropiate. Zeii se coborau la oameni, iar oamenii se urcau la cer urcând un munte, o scară, o liatră. În urma unui eveniment mistic (o greșeală rituală), Cerul a fost despărțit de Pământ. Totuși anumite persoane privilegiate - șamanii, misticii, eroii, suveranii- sunt în stare să urce la cer în stare extatică.15

La societățile arhaice, există mituri care leagă mortalitatea de sacrificiul unei ființe divine sau semidivine. Un mit atestat pe insula Seram spune că din corpul sfârtecat și îngropat în pământ al unei tinere fete de origine semi-divină, Hainuwele, cresc plante, necunoscute până atunci, cu care se hrănesc oamenii. “Acest omor primordial a schimbat în mod radical condiția umană, căci el a introdus sexualitatea și moartea”.16 Alt mit relatează că plantele nutritive provin din excrementele unui zeu. Atunci când oamenii află sursa respingătoare a hranei lor, ei doboară zeul, îi îngroapă trupul și se hrănesc cu plantele crescute din el. Consumând alimentele crescute din cadavru, ei împărtășesc natura moartă a sursei.

Unele religii leagă originea morții de un act arbitrar și crud al unei ființe demonice. Dar cele mai multe mituri ale societăților arhaice explică moartea ca pe o consecință a unei alegeri necugetate, făcută de primii oameni, sau ca pe o urmare a unei întâmplări absurde. Conform unui mit al hotentoților, Luna îl trimite pe iepure în calitate de sol oamenilor și-i poruncește să le transmită următorul mesaj: “După cum eu, Luna, mor, așa și tu (omule) vei muri și vei învia din nou”. Iepurele a încurcat mesajul, zicându-le: “Cum moare Luna, așa vei muri și tu, omule, și nu vei mai învia niciodată”. La tribul amazulu, un mit povestește că Umccelumuculu a trimis la oameni doi vestitori: un cameleon cu vestea că vor fi nemuritori și o șopârlă cu vestea că vor muri. Cameleonul a zăbovit în drum, iar șopârla i-a luat-o înainte. După ce a trimis vestea, moartea a pătruns în lume.17 “Dumnezeu nu a putut să schimbe verdictul, pentru simplu motiv că, o dată rostite, cuvintele au creat realitatea”.18

Un mit melanezian spune c㠓pe măsură ce înaintau în viață, primii oameni și-au lepădat precum șerpii pieile și au ieșit întineriți. Dar, odată, o bătrână venind acasă întinerită, nu a fost recunoscută de propriul copil. Ca să-l împace, și-a repus vechea piele, și de atunci încoace oamenii au devenit muritori”.19

Să amintim în sfârșit și un mit indonezian. La început, când cerul era foarte aproape de pământ, Creatorul trimetea darurile sale oamenilor pe capătul unei frânghii. Într-o zi, le-a trimis o piatră, dar strămoșii au refuzat-o. Ceva mai târziu, Creatorul le trimite o banană, care a fost acceptată imediat. Atunci oamenii au auzit vocea Creatorului: “Deoarece ați ales banana, viața voastră va fi scurtă ca acest fruct. Dacă ați fi ales piatra, viața voastră ar fi fost asemenea existenței pietrei, imuabilă și nemuritoare”.20

Vedem deci că, având credința că starea sa amorală este o urmare a unei erori, a unei intervenții demonice, a unui păcat, omul majorității religiilor încearcă să atenueze cumva urmările acestora. Se încearcă o restabilire a stării care a existat “înainte”, să se împace cu zeii, să reînnoiască ordinea pierdută ajunsă la haos. Trebuie menționat faptul că majoritatea religiilor necreștine concep timpul în mod ciclic. Lumea poate fi reînnoită periodic. Cosmogonia este reiterată prin rituri, jertfe, sacrificii. Înnoirea lumii poate fi făcută prin repetarea sub formă de spectacol a cosmogoniei. Cu această ocazie, la diferite religii, sărbătoarea centrală din cult era cea a anului nou. În cadrul sărbătorii se imita actul creației, fiind prezent simbolismul sexual al originii lumii. În fruntea ceremoniei putea fi împăratul, conducătorul tribului etc. Adesea, în cadrul acestor ceremonii, sunt abolite toate normele sociale și morale: se trăgeau palme împăratului, se practicau orgiile sexuale. Mircea Eliade explică acest lucru astfel: “Relațiile sexuale nediferențiate și excesive aruncă o colectivitate într-o epocă antică a începuturilor. Aceasta apare clar în practica orgiilor periodice de la sfârșitul anului și la anumite intervale sacre. Astfel de rituri reactualizează momentul primordial al creației sau stadiul de beatitudine al începuturilor, când nu existau nici tabuuri sexuale, nici reguli sociale”.21 Acțiuni similare pot fi găsite și la unele secte creștine, ca Adamiții. Tot cu scopul de a restabili originea pierdută, la unele religii care concepeau creația ca pe un produs al unei jertfe primordiale se practicau sacrificii umane. Acestea substituiau zeului sacrificat un om.

Concepția timpului liniar (început și sfârșit) este cunoscută iudaismului, islamului, zoroastrismului și altor religii. Dar nici acestea nu dau o explicație, un sens plenar destinului, existenței umane.

Iudaismul, obosit să aștepte venirea lui Mesia, a creat sisteme religioase noi, precum Kabbala, unde locul Mântuitorului este ocupat de credincioșii înșiși, or, pentru kabbala, fiecare om posedă o părticică din Acesta. Astfel, iudaismul s-a transformat din religia unui singur Dumnezeu într-un sistem ocult și panteist.

Islamul n-a rezolvat problema libertății omului. Nimeni nu este liber în lume afară de Allah. El cârmuiește ritmurile cosmice și faptele omenești. Privind lucrurile din această perspectivă, rămâne neînțeleasă valoarea omului în islam, același lucru se poate spune pe drept și despre eshatologia22 lor. Allah rămâne un dumnezeu egoist.

În doctrina Zoroastriană, la modă altădată (vezi F. Nietzsche), omul este privit ca o arenă pe care se desfășoară lupta dintre forțele binelui, guvernate de Ahura-Mazda, și cele ale răului, guvernate de Ahriman. Se accentuează libertatea omului de a alege între bine și rău. Însă aceasta devine neînțeleasă în lumina faptului, căci finalul luptei este cunoscut: indiferent de deciziile și alegerea omului, Ahura-Mazda va birui. Or, omul este o simplă capcană pentru Ahriman, o unealtă, această condiție fiindu-i stabilită de la creație.

Ca urmare a celor spuse, trebuie menționat faptul că, necătând la toate absurditățile și excesele specifice unor religii necreștine, rămâne valabilă afirmația lui E. Durkheim că nu există religii false. Acest lucru e adevărat, la fel cum e adevărat să afirmi că oxigenul e prezent nu numai în atmosferă, ci și în apă. Însă modul acvatic de existență nu este specific omului, mai devreme sau mai târziu te îneci. Dar chiar și mai înainte de a te îneca, riști să devii prada rechinilor, a acestor himere plăsmuite de mintea omenească în căutarea unui adevăr. Această stare anormală, această lipsă de “ae a făcut să izbucnească crize de sens a existenței umane. “Urcă-te pe movilele vechilor ruine și plimbă-te în jur: contemplă craniile oamenilor morți de demult și ale celor morți de curând, care este al răufăcătorului și care este al celui ce face binele”.23 Sau “oare leul cel mândru, care sfâșie carnea cea mai bună, oferă tămâie ca să potolească mânia zeiței?… Cât despre mine, am întârziat eu oare să aduc ofrandă? Totuși zeul mi-a adus lipsă, în loc de bogăție”.24

Pentru spiritualitatea Egiptului antic, este caracteristic dialogul dintre un om, copleșit de deznădejde, și sufletul său, întitulat: “Disputa asupra sinuciderii”. Omul se străduiește să-și convingă sufletul de oportunitatea sinuciderii, evocând următoarele argumente: “Nu mai există drepți. Țara este abandonată lucrătorilor nedreptății… Păcatul care dă rârcoale pe pământ nu are sfârșit”.25

Deosebit de intens, pesimismul existențial e înfățișat în religia Greciei antice: “Nu există om căruia Zeus să nu-i trimită o mie de rele”, oamenii sunt “făpturi de o zi”, trăind ca vitele, “fără să știe din care parte va trimite Zeus destinul”.26 Teognis, Pindar, Sofocle proclamă că soarta cea mai bună pentru oameni ar fi să nu se nască sau, o dată născuți, să moară cât mai repede posibil.27

În alt capăt al lumii, Gautama Buddha proclamă: “Totul este suferință, totul este efemer”. “…Nașterea este durere, bătrânețea este suferință, boala este suferință, moartea este suferință. A fi unit cu ceea ce nu-ți place înseamnă suferință. A fi despărțit de ceea ce îți place, a nu poseda ceea ce dorești înseamnă suferinț㔠(Majjhima I, 141).28 O descriere mai sumbră a existenței umane e greu să găsești în altă parte. Toate eforturile umane se concentrează în jurul încercării de a se elibera din ciclul existenței. Dar budismul, pe lângă faptul că este o religie fără Dumnezeu, este și o antropologie fără suflet. Buddha cel eliberat încetează a mai exista din toate punctele de vedere, inclusiv cel spiritual. De aceea, dacă pentru un egiptean sinuciderea este o metodă de a se elibera de mizeria vieții, pentru un budist, eliberarea este o sinucidere desăvârșită. Afirmația lui Sofocle că mai bine ar fi omului să nu se nască rămâne valabilă și pentru budism.

Într-o opoziție vădită cu cele expuse mai sus, se află doctrina ortodoxă despre om. Pentru ortodoxie, omul nu este o ființă adusă la existență cu scopul de a-L servi pe Dumnezeu, un sclav al Acestuia. Nu este nici o făptură a cărei existență este lipsită de orice sens. Pentru ortodoxie, omul are o demnitate inexprimabil de mare. El “este coroana creației, mai ales întrucât se poate face Însuși Fiul lui Dumnezeu”. “Omul e creat ca viața lui să devină viața lui Dumnezeu-Cuvântul”.29 “Dumnezeu l-a creat în acest scop pe om, ca partener posibil al Lui sau pentru a putea lua loc între oameni (prin persoana Fiului), ca să-i poată ridica pe ei la nivelul îndumnezeit prin har. Și în legătură cu omul a creat toată natura materială capabilă de a fi purtată de El, transfigurată de El, făcută mediu de manifestare străvezie a Lui”.30 Or, pentru antropologia ortodoxă, Hristos este piatra de temelie. “Acesta a venit în întâmpinarea și ajutorul nostru, făcându-Se om între oameni sau partenerul nostru de dialog intim și egal și cu putere de a ne înălța la nivelul îndumnezeit pe care l-a imprimat umanitatea asumată de El”.31 Hristos dă un sens nou existenței umane, un sens necunoscut altor religii. Toate aspirațiile umane sunt legate de persoana lui Divino-Umană. Drama existenței umane ajunge la punctul limită și-și găsește sens și rezolvare în întruparea, moartea și învierea Mântuitorului. El este un salvator al omului în plin sens al acestui cuvânt. Omul nu mai este privit ca ceva rău de la sine, ca ceva ce nu mai poate fi reparat, și de aceea să merite să fie distrus împreună cu toată creația, urmând să fie creată una nouă. Invers, omul este acel cineva pentru care “Dumnezeu a preferat această moarte (a Fiului Său), care a supraechivalat prin cutremurul produs de ea răsunetul de hău al morții universale. Moartea creațiunii a fost substituită de moartea Celui ce cuprindea în rezumat întreaga lume creată, dând însă acestei morți un ecou mai zguduitor decât îl putea da moartea lumii”.32

Deci omul nu este o simplă creatură, ci este acea persoană asupra căreia se revarsă dragostea divină dusă până la limita morții. Mai mult decât atât, omul nu rămâne cumva într-o parte, inactiv față de acțiunea lui Dumnezeu, ci-i percepe chemarea, fiind apt de a răspunde la această chemare a iubirii Divine. Astfel, între Dumnezeu și om devine posibil un dialog care respiră în atmosfera iubirii harice. Or, în alte condiții, acest dialog devine imposibil.

Dumnezeu îi invită la acest dialog pe reprezentanții tuturor religiilor. Acestea toate stau în căutarea lui Dumnezeu, a sensului existenței la poalele muntelui pe vârful căruia se înalță Crucea pe care își întinde mâinile Hristos “ca prin una să atragă pe poporul cel vechi, iar prin cealaltă, pe cei din neamuri și pe toți să-i unească în Sine”.33 Pentru toți care călătoresc de multă vreme pe oceanul religiilor în căutarea tărâmului mult dorit, crucea lui Hristos se înalță ca o făclie, luminând dincolo de orizonturi, arătându-le tuturor locul unde se află malul. Anume din această perspectivă lumina lui Hristos “luminează pe tot omul care vine în lume” (Ioan 1, 9).

NOTE

 1 Pr. Conf. Pr. Alexandru Stan, Dr. Prof. Remus Rus, Istoria Religiilor, Ed. Institutul Biblic și de Misiune a Bisericii Ortodoxe Române, București, 1991, p. 16.

 2 Emile Durkheim Formele elementare ale vieții religioase, Ed. Polirom, Iași, 1995, p. 16.

3 Pr Prof. Ioan Buga Teologia enclavelor, Ed. Sfântul Gheorghe Vechi, 1995, p. 77.

 4 Pr. Conf. Dr. Al. Stan, Dr. Prof. Remus Rus op. cit. p. 74.

 5 Paula Clifford, Scurtă istorie a sfârșitului lumii, Ed. Seculum I. O. și Vestala, București, 1999, p. 21.

6 Cuvântul panteism este introdus în uz de I. Fae și Dj. Toland și vine de la grecescul Pan-Feos - Totul-Dumnezeu).

 7 Mircea Eliade, op. cit. vol. I, p. 75.

 8 Ibidem., vol. I, p. 236.

 9 Ibidem., vol. I, p. 238.

 10 Ibidem., vol. I-II, p. 17.

 11 Ibidem., vol. I, p. 268.

 12 Iosif Krivlev Istoria Relighij, Ed. Mâsli, Moscova, 1988, vol. II, p. 42.

 13 Mihail Seiman Vera v diavola v istorii relighii, Ed. Nauca, Moscova, 1977, p. 26.

 14 Mircea Eliade, op. cit., vol. I, p. 327.

15 Ibidem., vol. II, p. 18.

 16 Ibidem., vol. I, p. 39.

 17 Iliustrirovanaja istorija relighij sub redacția lui D. P. Chantepi de la Sossei, Ed. Spaso-Preobrajenskij Valaacolamscogo monastârea și Rossijskij fond mira, Valaam, 1992, Vol. I, p. 32.

 18 Mircea Eliade Ocultism, vrăjitorie și mode culturale, Ed. Humanitas, București, 1997, p. 49.

 19 Ibidem.,

 20 Ibidem.,

 21 Ibidem., p. 112. Vezi și Emile Durkheim, op. cit., p. 202-203.

 22 Eshatologie - termen care desemnează învățătura despre realitățile ultime legate de sfârșitul istoriei mântuirii, adică despre realizarea deplină a Împărăției lui Dumnezeu sau viața viacului ce va să vină. Provine de la grecescul eschaton-es-chata = ultim, final (n. red.).

 23 Dialog între stăpân și sclav, citat de Mircea Eliade, op. cit., Vol. I, p. 84. (Acest citat și următoarul aparțin tradiției religioase sumero-akkadiene).

 24 Dialog despre mizeria umană. Ibidem., p. 85.

 25 Ibidem., p. 107.

 26 Ibidem., p. 273.

 27 Ibidem.,

 28 Ibidem., Vol. II, p. 93.

 29 Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae Iubirea creștină, Ed. Porto-Franco, Galați, 1993, p. 17.

 30 Ibidem., p. 18.

 31 Ibidem.,

 32 Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae Iisus Hristos sau restaurarea omului, Ed. Omniscop, Craiova, 1993, p. 94.

 33 Sf. Atanasie cel Mare Tratat despre întruparea Cuvântului, în colecția Părinți și Scriitori Bisericești, Ed. Institutul Biblic și de Misiune a Bisericii Ortodoxe Române, București, 1987, Vol. 15, p. 120.