» Marsun hankinta

» Ennen hankintaa
» Marsujen määrä ja sukupuoli
» Ensimmäiset viikot uudessa kodissa
» Lopuksi

» Ennen hankintaa

Marsulla on taipumusta syödä lompakkoa pahemman kerran pienestä koostaan huolimatta. Nämä jyrsijät haukkaavat myös vapaa-ajasta kookkaita paloja ja herkuttelevat ihmisen jaksamisella. Kehotankin marsuista kiinnostunutta harkitsemaan vähintään kolmesti tämän jyrsijälajin hankkimista kotiinsa. Allergikot saavat luvan tyytyä matelijaan.

Mistä mahtaa johtua, että marsuja pidetään yleisesti ottaen helppohoitoisina ja mainiosti ensimmäisiksi lemmikeiksi soveltuvina eläiminä? Luulisimpa, että muut jyrsijöitä edustavat lajit vaikuttavat asiaan. Tarkkaan miettiessäni voisin oikeastaan sanoa, että hiiret, hamsterit ja gerbiilit ovat yllättävän yksinkertaisia hoitaa. Marsu eroaa näistä kolmesta jyrsijälajista kuitenkin huomattavasti. Marsut ovat melko vaativia eläimiä - viikottainen häkin puhdistus, päivittäinen juoksutus sekä veden vaihto, kynsien leikkuu, ruoan lisäys, tassujen rasvaus, C-vitamiinin annostelu, pesuhetki... Listaa voisi jatkaa vielä pitkälti.

Hypätkäämme takaisin marsuhinnastoon. Marsu voi maksaa asiantuntevassa eläinkaupassa (jossa se on varmasti terve sekä hyväkuntoinen) jopa 50-60 €. Uusi, tilava sekä kaikinpuolin asiallinen häkki saattaa viedä lompakosta sadan euron setelin, mahdollisesti enemmänkin. Lisätkäämme ostoskärryyn vielä heinäsäkki, kuivikepussi sekä kuivaruokapaketti. Kuinka voisikaan unohtaa myöskään häkkiin sijoitettavia virikkeitä ja tarvikkeita? Ruokakuppi, juomapullo, pesäkoppi, heinäseimi... On myös hyvä olla olemassa shampoota marsun mahdollista pesemistä varten (koirille suunnattu shampoo käy mainiosti, tiedustele asiasta myyjiltä), kynsisakset ja C-vitamiinipurkki.

Mistä marsun sitten ylipäätään voi ostaa? Eläinkauppa on ihan hyvä vaihtoehto, kunhan suunnistaa asiantuntevaan sellaiseen, eikä pyörry nähdessään korkeat hinnat. Omakohtaisesti suosittelen Faunatarta - parempaan eläinkauppaan en olekaan törmännyt. Marsun voi ostaa myös kasvattajalta, tätä pidetään luultavasti suositumpana tapana ja marsujen hintakin vaihtelee kohtuullisella korkeudella.

» Marsujen määrä ja sukupuoli

Tästä aiheesta löytyy kiistelyä laidasta laitaan. Toinen puoli väittää, että yksi marsu voi pärjätä mainiosti yksinkin, kun taas toiset suosittelevat lämpimästi kahden marsun ostamista ikävien tilanteiden välttämiseksi. Itse totean, että marsu on laumaeläin. Jotkin urokset saattavat viihtyä yksin suhteellisen hyvin, mutta poikkeuksiakin löytyy. Naaraita on yleensä hyvä olla kaksi. Olen huomannut, että eläinliikkeissä myydään marsuja yksineläjiksi, tosin usein tätä sattuu vain urosten kohdalla. En sano, etteikö marsuja saisi olla vain yksi, mutta kovinkaan suositeltavaa se ei mielestäni ole.

Kaksi urosta ei aina välttämättä tule samassa häkissä toimeen keskenään, elleivät kyseiset marsut ole joko sisaruksia tai jo ennestään toisilleen tuttuja. Urosta ja naarasta en myöskään menisi laittamaan samaan asumukseen, ellei perheessä ole varauduttu poikasten tuloon (lue lisää poikasten hankinnasta). Leikattu uros ja naaras tai kaksi naarasta voi olla hyvä ratkaisu, jos häkkejä on vain yksi. Muussa tapauksessa asumuksia on syytä olla useampi, jotta vältytään marsujen välisiltä tappelukohtauksilta.

» Ensimmäiset viikot uudessa kodissa

Olet saanut puhuttua vanhempasi ympäri, hankkinut toivottavasti ainakin kaksi marsua, valinnut häkin sekä muut tarvikkeet, kuljettanut ne vanhemman kyydillä kotiisi ja raahannut eteiseen odottamaan. Marsut odottavat pahvilaatiko(i)ssa pääsyään uuteen kalterilinnaansa. Toivon mukaan olet jo valinnut mainion paikan häkille - et vetoista autotallia, meluista ja elektroniikan valtaamaa olohuonetta tai lastenhuonetta, jossa pikkuisesi (tässä tapauksessa marsut) saattaisivat joutua helistimiksi. Hyvä paikka voi löytyä omasta huoneestasi tai vaihtoehtoisen ihanteellisesti marsuille kokonaan varatusta huoneesta. Häkki on hyvä sijoittaa pöydälle ja vähän matkan päähän ikkunasta.

Löydettyäsi häkille paikan voit laittaa asumuksen kuntoon marsuja varten. Muistat riittävän kerroksen kuiviketta, täytetyn juomapullon sekä ruokakupin, pesäkopin ja mahdolliset muut virikkeet. Tämän tehtyäsi voit nostaa varovasti marsut häkkiin tutkiskelemaan uutta ympäristöä. Nyt on hyvä muistaa, ettei kannata heti ensimmäisinä päivinä rynnätä halimaan ja suukottelemaan vastahankittuja lemmikeitä, ne tarvitsevat oman aikansa tottua tuoreeseen kotiin. Edes marsun syliin ottamista kannattaa välttää ensimmäisellä viikolla mahdollisimman paljon. Voit sen sijaan antaa marsujen haistella kättäsi oppiakseen ominaishajusi.

Huomaa, että marsu(t) eivät välttämättä ensimmäisinä päivinä ole kovia syömään ja juomapulloonkin koskeminen voi jäädä vähemmälle. Se on tavallista, sinun ei tarvitse huolestua - ellei korkeintaan sitten, kun sieltä juomapullosta ei katoa vettä milliäkään.

» Lopuksi

Huolellisesti harkittu hankintaprosessi on ohitse. Marsut ovat kenties jo alkaneet kotiutua ja sinäkin voit aloittaa normaalit rutiinit lemmikkiesi kanssa. Olethan kuitenkin valmistautunut siihen, että marsusi saattaa joku päivä sairastua ja rahaa eläinlääkärikulujen lisäksi riittää ruokaan sekä kuivikkeisiin jatkossakin? Toivon todellakin niin.

Mikäli kävikin niin, ettet saanutkaan kotiisi kuin yhden marsun, haluan antaa vain varoituksen sanan. Yksinäinen ja lajitovereistaan riippuvainen marsu voi pahimmassa tapauksessa kuolla apaattisuuteen. Jos kuitenkin yksineläjän elämä on käynnistynyt hyvään malliin, onnittelen - muistathan kuitenkin jakaa aikaasi eläimen kanssa entistä enemmän?

Onnea matkaan!


» Etusivu
» Kontakti

Tuholaisinfo
» Yleisesti
» Hankinta
» Hoito
» Tarvikkeet
» Ruokinta
» Sairaudet
» Puuhastelua

Tuholaiskaarti
» Elvis
» Priscilla
» Maitonaama
» Pikku Myy

Muu
» Sivuinfo
» Ylläpitäjä
» Tekijänoikeus
» Linkkilista1