Hrvatsko kulturno drustvo

" Matija Gubec"-Stockholm

Prijatelj Matice Hrvatske u Svedskoj


Povijest

Hrvatsko kulturno drustvo "Matija Gubec" je osnovano u sijecnju 1970 godine sa ciljem da okuplja Hrvate u Svedskoj na prosvijetnom kulturnom i sportskom radu i u cilju sirenja hrvatskog duha i kulture.U svojoj dugogodisnjoj tradiciji HKD Matija Gubec se je zalagalo za kulturno i prosvijetno uzdizanje Hrvata u Svedskoj i jacanje veza izmedju svedskog i hrvatskog naroda. Clan je Saveza Hrvatskih drustava u Svedskoj i clan Matice Hrvatske. U svojim prostorijama raspolaze sa Knjiznicom sa hrvatskim knjigama,koje su na raspolaganju clanstvu i mogu se posuditi na citanje.

U domu se mogu citati hrvatske novine i pratiti programi HRT i radija (HR) u digitalnoj tehnici.

U okviru drustva djeluje skola hrvatskog jezika.

Ogranci drustva su "Matija Gubec" u Bankerydu i "Matija Gubec" Olofström,koje vode posebno izabrani radni odbori.Svake godine Sabor cijelog drustva bira predsjednika i Upravni odbor a ovaj izmedju sebe Izvrsni odbor.Drustvo ima i Fond hrvatske pomoci - Kroatiska Hjälpfondeniz kojeg se financira skolovanje djece , poginulih branitelja u Domovinskom ratu.

Postgiro No 618 92 31 -1

Od uglednih gostiju iz domovine Hrvatske drustvo su posjetili:

Dr.Mate Granic, Marijan Petrovic,Vladimir Seks,Davorin Stern,Mate Mestrovic,Vlado Gotovac,Sime Djodan,Dr.Juraj Njavro,Tomislav Ladan .
Gost drustva je bio i pok.Bruno Busic

1989 godine predstavnici drustva su se susreli sa Dr.Franjom Tudjmanom.

Drustvo je organiziralo koncert Vice Vukova i Jasne Zlokica posjetili su ga estradni umjetnici Djani Marsan i Folklorni ansambl"Lindjo" iz Dubrovnika
Hrvatska teniska zvijezda Goran Ivanisevic , Zenska kosarkaska reprezentacija Hrvatske te odbojkaska reprezentacija Hrvatske

Pred parlamentarne i opcinske izbore drustvo je organiziralo razgovor sa predstavnicima svedskih politickih stranaka.

Rad drustva

Drustvo "Matija Gubec" se zalaze za:

  • Ravnopravnost Hrvata u Svedskoj i njihovu otvorenost prema Svedskoj sredini

  • Priznanje hrvatskog jezika u skoli,sluzbenoj uporabi,javnim medijima

  • Nepristranost izvijescivanja javnosti putem novina,radija i TV

  • Slogu i suradnju svih Hrvata

    Uprava ce se zalagati za okupljanje novih clanova drustva,organizirati zajednicke zabave,sportska natjecanja(bocanje,stolni tenis,sah,mali nogomet).U tijeku je formiranje nogometnog tima koji bi se takmicio u 8-oj svedskoj ligi,kao i ucestvovao u takmicenju Hrvatskih nogometnih klubova.

Uclanjivanje u drustvo

Clanom drustva se postaje prihvacanjem Statuta drustva i placanjem simbolicne clanarine koja iznosi SEK 150 za pojedinca i SEK 300 za citavu obitelj.Svi clanovi mogu pod jednakim uvijetima koristiti prostorije i inventar drustva kao i ucestvovati u svim aktivnostima drustva,ukljucujuci da biraju i budu birani u Upravu drustva.

Dragi Hrvati i Hrvatice! Uclanjujuci se u hrvatsko kulturno drustvo Matija Gubec,pomazete hrvatsku zajednicu koja zivi daleko od Domovine nam Hrvatske i jacate veze medju Hrvatima.

Adress:

KF Matija Gubec KF Matija Gubec KF Matija Gubec
Barrstigen 46 Box 61 Box 915
161 46 Bromma 564 22 Bankeryd 293 01 Olofström

Tunelbanna-Abrahamsberg
tel 08-260669
Radno vrijeme: Subota,Nedjelja od 16.00-22.00


POSTGIRO:980082-2

KroatiskaHjälp fonden: No 618 92 31 -1


Linkovi:

Naslovnica

Hrvatski Glasnik glasilo Hrvata u Svedskoj

Prevlaka najjuzniji kutak Lijepe nase

Vill du se den här sidan på svenska Tryck här

Stranicu uredjuje:Pero Pusic

E-mail

peropusic@hotmail.com

1