'Echelon muamması'

 

İstihbarat dünyasının en gizli, en tartışmalı sistem ya da ağının Echelon olduğuna hiç şüphe yok.

 

Yıllardır var olduğuna inanılan; ama bir türlü kesin olarak ispatlanamayan Echelon sistemi ya da ağı (şebekesi) yaygın inanışa göre, Soğuk Savaş sonrasında global haberleşmeyi izlemek, denetlemek üzere Amerika, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda arasında anlaşmayla kurulmuş, dünyanın her yanında gizli dinleme istasyonları, şifre çözücü tesisleri bulunan bir global dinleme ahtapotu...

 

Medyada yıllardır tartışılan Echelon geçen yıldan bu yana Avrupa Parlamentosu'nda da hararetle tartışılıyor, var olup olmadığı, varsa hangi boyutta ve çapta olduğu, Avrupa'nın bundan zarar görüp görmediği anlaşılmaya çalışılıyor. Bu tartışmayı başlatan da, özellikle Avrupa medyasında geçen yıldan bu yana Echelon ile ilgili olarak çıkan son derece önemli iddia ve açıklamalar. Medya, Echelon'un Avrupalı büyük şirketlerin haberleşmesini izlediğini, dinlediğini, bunların sonucunda tespit ettiği ticari sırları Amerikalı şirketlere aktararak büyük ihaleleri Amerikan şirketlerinin almasını sağladığını iddia ediyor.

 

Geçen yıl haziran ayında Avrupa Parlamentosu bünyesinde kurulan ve tam adı Echelon Dinleme Sistemi Geçici Komitesi olan komite Parlamento'nun kendisine verdiği yetki çerçevesinde o zamandan bu yana özellikle şu 2 soruya cevap arıyor: Echelon özel haberleşmeleri dinleyerek Avrupa şahsi gizlilik kurallarını ihlal etti mi, şirketlerin haberleşmelerini dinleyerek ya da izleyerek Avrupa sanayiine zarar verdi mi?..

 

Komite bu soruların cevaplarını bulmak için geçen haziran ayından bu yana Echelon hakkında bilgi, bulgu toplamaya çalışıyor, özel oturumlarda çeşitli uzmanları, istihbarat yetkililerini, analizcileri dinliyor, Echelon hakkında verilere, gerçeklere dayanan bir tablo çıkarmaya, bu suretle yetki aldığı parlamenterleri hazırlayacağı kapsamlı raporla aydınlatmaya çalışıyor ve zaman zaman çalışmaları hakkında Parlamento'nun üst düzey yetkililerine bilgi veriyor ve bazı açıklamalar yapıyor.

 

Bu bapta, mesela, geçen mart ayında Komite'nin Alman üyesi Gerhard Schmid, Komite'nin o güne kadar yaptığı çalışmalarda Amerika'nın Avrupalı şirketlerin ticari sırlarını kendi şirketlerine aktardığını gösteren, ispatlayan kesin delillere ulaşamadığını açıklamış ve özetle şöyle konuşmuştu:

 

'... Herhangi bir gizli servis ya da sanayimiz ortaya çıkıp bu konularda bir şey söylemediği, açıklama yapmadığı takdirde Echelon'un yapmakta olduğu söylenen şeyleri gerçekten yaptığını kesin olarak ispat edemeyiz; çünkü elimizde kesin deliller yok. Komitemiz gizli servislerin faaliyetlerini araştıracak imkanlara sahip değildir. Ne Amerikan ne de Avrupa gizli servislerinin yaptıklarını tespit edecek durumdayız. Bana göre, Echelon'un kabiliyetleri abartılmış bulunuyor. 6 aydır Echelon konusunda haberleşme, milli güvenlik uzmanlarını dinleyen komitemiz, bazılarının Amerika'nın tek başına yaptığını iddia ettiği şeyi (dünyadaki bütün telefon konuşmalarını, faks mesajlarını, elektronik postaları dinlemek, okumak, tespit etmek yani) hiçbir ülkenin kendi başına yapamayacağı sonucuna ulaşmak üzere. Bu tür dinlemeleri yapabilme ihtimalleri bence muazzam boyutlarda abartılmış bulunuyor. Ne var ki, bu arada, bir grup ülkenin ortak çalışması, işbirliği yapması halinde dünyanın birçok stratejik bölgesinin dinlenebileceğini de belirtmek gerek elbette. İspatı çok zor; ama her halükarda Avrupalı şirketler ekonomik dinlemenin büyük ihtimalle bir gerçek olduğunu da unutmamalılar.'

 

Bu açıklamayı yapan Schmid ve Komite'nin diğer üyeleri (ki toplam 12 civarında) bugünlerde Echelon konusunda son sözleri dinlemek üzere Washington'a gidiyorlar. Komite üyeleri Amerika'nın başkentinde Kongre üyeleri,Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi yetkilileri, Bush yönetimi uzmanları, özel hayatın gizliliğini savunan sivil toplum kuruluşları yöneticileri ile görüşecekler ve Echelon'un lokomotifi, başaktörü, global kulak Milli Güvenlik Kurumu (NSA)'nu da yerinde ziyaret edecekler.

 

Komite üyelerinin bu görüşme ve ziyaretleri sonucunda 'Echelon muamması'nı ne kadar aydınlatacaklarını söylemek şimdiden zor; ama ben şimdiden bir şeyi söyleyeyim: Echelon herhalde muamma olarak kalmaya devam edecek...