Θρησκεία – Πολιτική – Σχολείο

Η διάπλασις των παίδων: κατ’  εικόνα και καθ’ ομοίωσιν

Κυριακή 22 Μάη, 10:30 πμ, 4ος όροφος ΕΔΟΘ (Πρ. Κορομηλά 51)

 

θα μιλήσουν οι

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης αναπληρωτής καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Η θρησκευτική εκπαίδευση: από τον κατηχητισμό  στην πολυφωνία»

 

Γιώργος Τσιάκαλος καθηγητής παιδαγωγικής του Π.Τ.Δ.Ε., κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.

«Η θρησκεία στο σχολείο: αντιφατικές τοποθετήσεις»

 

Βίκυ Λαγοπούλου εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας, μέλος του Παιδαγωγικού Ομίλου

«Η θέση της θρησκείας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα»

 

Γιάννης Λαθήρας εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας, μέλος του Παιδαγωγικού Ομίλου

«Θρησκεία και σχολικός μηχανισμός»


 

    Η Εκκλησία έπαιξε και συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην διαπαιδαγώγηση-χειραγώγηση των μαθητών/τριών αλλά και των εκπαιδευτικών. Στόχος υπήρξε η απόκτηση μιας ταυτότητας που συνδέει τα «εθνικά» με τα χριστιανικά ιδανικά. Μιας ταυτότητας που καθορίζεται από τον εντοπισμό των διαφορών με τον «επικίνδυνο άλλο». Ο εθνικός και χριστιανικός φρονηματισμός κυρίαρχος όχι μόνο στα βιβλία των θρησκευτικών (κατήχησης στο ελληνοχριστιανικό ορθόδοξο δόγμα), κυρίαρχος όχι μόνο στο περιεχόμενο όλων των φρονηματιστικών μαθημάτων, αλλά και στο σχολικό χώρο (θρησκευτικές εικόνες και παραστάσεις, ηθικοί δεκάλογοι και παραινέσεις, ομαδική υποχρεωτική προσευχή και εκκλησιασμοί, εξομολογήσεις) μεταδίδει μισαλλόδοξα μηνύματα της δογματικής και ηθικής υπεροχής της ορθοδοξίας έναντι των άλλων θρησκευτικών δογμάτων.

 

    Τόσο στο περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών όσο και στο σχολικό παραπρόγραμμα οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δεν έχουν λόγο. Όσα δεν προβλέπονται νομικά καθορίζονται με εγκυκλίους του υπουργείου και της εκπαιδευτικής ιεραρχίας. Οι αλλόθρησκοι μαθητές και μαθήτριες έχουν απλά το δικαίωμα της μη παρακολούθησης του μαθήματος των θρησκευτικών και εξοβελίζονται από τη σχολική τάξη με το στίγμα του πλανεμένου, του διαφορετικού, του «άλλου». Ο αγνωστικισμός δεν θεωρείται δυνατότητα επιλογής και ο βαθμός στο μάθημα των θρησκευτικών είναι αμοιβή συμμόρφωσης.

 

    Πώς μπορούν εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και κοινωνία να δράσουν ώστε να αμβλυνθεί η τρομοκρατία της αμαρτίας, να προαχθεί η ελευθερία λόγου και έκφρασης, να σταματήσει η συστηματική κατήχηση στη μια και μοναδική αλήθεια;

 

Καλούμε σε μια ανοιχτή συζήτηση για να διαμορφώσουν οι εκπαιδευτικοί και το κίνημά τους θέσεις απέναντι στην προσπάθεια της Εκκλησίας να γίνει παράγοντας καθοριστικός για την πραγματικότητα και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης. Το απαιτεί το αίτημα για μια παιδεία λαϊκή και κοσμική, για χωρισμό του κράτους και της Εκκλησίας, για πραγματική ανεξιθρησκία και ελευθερία σκέψης.

 

 

Ο Παιδαγωγικός Όμιλος είναι μια πρωτοβουλία των Ριζοσπαστικών Κινήσεων με στόχο:

 

  • την ενίσχυση των μορφωτικών εφοδίων των μάχιμων εκπαιδευτικών στην κατεύθυνση μετασχηματισμού της καθημερινής εμπειρίας σε επιστημονικό λόγο και πράξη.
  • την αποκάλυψη του προσδιορισμένου με βάση συγκεκριμένα κριτήρια της κυρίαρχης κοινωνικής τάξης, του κυρίαρχου κοινωνικού φύλου και της κυρίαρχης εθνοτικής ομάδας χαρακτήρα των σχολικών γνώσεων.
  • τη διεκδίκηση της δυνατότητας της άρθρωσης λόγου για την εκπαιδευτική πολιτική και τις ερευνητικές παραμέτρους του σχεδιασμού της, έχοντας ως εφόδιο όχι μόνο την εμπειρία αλλά και την δυνατότητα ανάλυσης και μετασχηματισμού της.

 

Στα πλαίσια αυτά οργανώθηκαν εκδηλώσεις για την παγκοσμιοποίηση και την εκπαίδευση, τη διδασκαλία της ιστορίας στο σημερινό σχολείο, το ρατσισμό και την εκπαίδευση, ενώ οργανώθηκε και εκπαιδευτικό υλικό για τις φυσικές καταστροφές με αφορμή το τσουνάμι του Δεκέμβρη στην ΝΑ Ασία (είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση http://www.paremvasis.gr/2005/n260105.zip)

 

Ο Παιδαγωγικός Όμιλος έχει μπροστά του μια θάλασσα ζητημάτων όπου μπορεί να παρέμβει, με ανοιχτό μέτωπο ενάντια στο δίπολο του τεχνοκρατισμού και του εμπειρισμού. Μια θάλασσα την οποία ποτέ δεν θα διαβεί αν οι εκπαιδευτικοί που θα τον πλαισιώσουν δεν συνειδητοποιήσουν ότι είναι στο χέρι τους να το πράξουν. Η επαρκής προϋπόθεση της ανάπτυξης του Παιδαγωγικού Ομίλου είναι μία και μοναδική: η ανιδιοτελής, ελεύθερη και συνειδητή στράτευση στην υπόθεσή του.

 



| Επιστροφή | Αφίσσες | Υποψήφιοι | Σύνδεσμοι - Links | Επικοινωνία |