MD Bawar "Paavo"

ARJ III, YLA 2 (118 p.), TWK-I, esiKTK, irtoSERT, 3x KUMA, 4x JS


© Walkers West

• rotu: tennesseenwalker • sukupuoli: ori
• syntynyt: 21.10.2005 (ikä 13v)
• väri, merkit: kimo • säkäkorkeus: 156 cm

• rekisterinumerot: VH-11015, VTWRo-010
• koulutus: Nelitahtikäynti, juoksukäynti
• painotus: askellajiratsastus

• omistaja & kasvattaja: MarmelaDi., Bayou d'Armens

kilpailukalenteri

Paavo on melko samanlainen kuin emänsä, hiukan arka ja tutkiskeleva luonne. Ori tarvitsee reilusti aikaa tutustuakseen ihmiseen ja toiseen hevoseenkin, eikä luota helpolla. Kun luottamus on hankittu niin Paavo on yhtä uskollinen siinä missä vaikka koira. Paavo on yleisesti ottaen kyllä ystävällinen ja pirteä hevonen, mutta hiukan tänttäränttä komentamisen kanssa. Jos oria yrittää pakottaa, ei asioista tule mitään. Siksi täytyykin tietää se hienoinen raja pyytämisen ja käskemisen rajalla. Ihan mahdottomaksi Paavo ei kuitenkaan koskaan heittäydy, vaan loppujen lopuksi hiukan närkästyneenä tottelee ihmistä. Muiden hevosten seurassa Paavo on syrjäänvetäytyvä ja laiduntaa mieluiten yksin. Pari hyvää ystävää oriilla kuitenkin on, ja isänsä kanssa Paavo mielellään telmii ja riehuu laitumella.

Ratsastaessa Paavo on herkkänahkainen ja vaatii melkein täydelliset avut. Ihan kuka tahansa aloittelija ei selkään voi mennä, sillä suuttuessaan Paavo heittää vaikka pukilla ihmisen alas, jos ei saa odottamaansa kohtelua. Raipan voi unohtaa kokonaan, sillä ori on kyllä reipas, joskus vähän liiankin reipas. Kunnon pidätteillä Paavon saa kuitenkin kulkemaan sopivaa vauhtia ja keskittymään itse tehtävään. Joskus tytöt ja muu häslinki saa oriin niin pauloihinsa, ettei ratsastuksesta meinaa tulla mitään. Silloin yleensä kannattaa mennä maastoon päästelemään turhat höyryt ulos, sillä niiden pakkaantuminen ei ole hyvä asia. Ainakaan Paavon kohdalla. Mitä energisempi se on, sitä hankalampaa sitä on pidellä käsissä. Hyvän ratsastajan kanssa ori jaksaa kuitenkin keskittyä itse ratsastukseen ja osaa mennä todella upeastikin. Helpon A'n tasoisen kouluratsastusradan Paavo suorittaa kuin vettä vain, eikä mitään ongelmia vaativammalle tasollekaan yrittämisessä ole. Kapasiteettia on kaikissa lajeissa korkeammallekin. Esteitäkin Paavo hyppää hienosti metriä, ja korkeammallekin pääsisi jos eteenpäin lähtisi kouluttamaan. Painotus on kuitenkin askellajeissa, joihin tämän oriin kanssa keskitytään. Radalla ori saa esiin näyttävimmän askelluksensa, ja askellajeissa ollaankin menestytty hyvin. Maastossa ori nauttii käyskennellä hiljalleen puiden havinassa, mutta kyllä kiitolaukat pellollakin ovat sen makuun. Paavo tarvitsee monipuolisen ohjelman ollakseen pirteä, ja kaikenlaisesta touhuamisesta se tykkääkin. Uiminen varsinkin on sen mieleen.

Hoitaessa Paavo ei ole mitenkään hankala, mutta kärsivällisyyttä sen kanssa tarvitaan. Herkän nahkansa takia ori kutiaa helposti, ja muutenkin se tykkää karsinassa pyöriä. Kiinni Paavoa ei voi oikein laittaa, sillä silloin se alkaa näykkimään. Eli irti sitä täytyy pitää ja kärsiä sitten hyörimisestä. Käytävälläkään Paavo ei tykkää olla, joten karsinassa hoito on ainoa mahdollisuus. Jos kuitenkin kärsivällisyys riittää ja osaa harjata oria sille oikealla tavalla, niin ei hoitaminen kovin vaikeaa ole. Kavioitansa Paavo nostelee ihan kiltisti, ei se niitä ränklää ollenkaan. Oriin peseminenkään ei kovin vaikeaa ole, sillä vilpoisesta vedestä se nauttii kaikkein eniten. Kilpailupaikoilla Paavo ei jaksa keskittyä nyhväämiseen vaan muihin hevosiin, varsinkin tammoihin ja kuikkuilee pää korkealla. Kovinkaan vaikeaksi se ei kuitenkaan heittäydy, vaan osaa käyttäytyä miehekkään viileästi. Hoitamisessa taas vaaditaan tuttua henkilöä, sillä vieraita ihmisiä kohtaan Paavo on epäileväinen eikä anna pakolta hoitaa itseään. Ruokinnan aikaan Paavo on yleensä rauhallinen, mutta jos jokin asiaa viivyttää liikaa niin se rupeaa kolistelemaan.

Taluttaessa Paavo tykkää kiusata taluttajaa, ja joskus se mateleekin kuin etana ja joskus kiitää kuin liito-orava. Taluttajalta vaaditaankin tarkkaavaisuutta ja hyviä käsivoimia, vaikkei ori kuitenkaan yritä koskaan vahingoittaa ketään. Laitumelle mentäessä mennään yleensä kovaa ja miten sattuu, kun kentälle taas mennään hiljakseen ja välillä pysähdellään. Taluttaessakin tarvitaan kärsivällisyyttä, sillä jos Paavolle suuttuu totaalisesti niin sitten se ei ainakaan suostu tekemään mitään. Kuljetusautoon Paavo menee ihan mielelläänkin, tosin jos on huono päivä niin silloin saattaa pieniä ongelmia ilmentyä.

i. Jarramas ii. Giant Son evm iii. Giant Master evm
iie. --
ie. Darandello evm iei. Arthur da Jarramas evm
iee. Dandelion Dara evm
e. Sleeping Sun ei. Four Season evm eii. Pandem evm
eie. Royale Assurm evm
ee. Glory eei. Senator of Bluebelly evm
eee. Gold Lace evm

¬ Jälkeläiset:
    t. MD Gilawar, synt. 10.06.2006 (e. Gillyflower Ion) om. myynnissä
    o. Belfalas Gabriel, synt. 25.09.2006 (e. Ch Satirist Ion KTK-III, ARJ-III) om. Branwen Farm
    t. VIR MVA Ch Belfalas Gabrielle, synt. 25.09.2006 (e. Ch Satirist Ion KTK-III, ARJ-III) om. Belfalas
    o. MD Bayard Yourd, synt. 05.09.2006 (e. MD Yosreia) om. Bayou d'Armens
    t. Brunhilde BRN, synt. 07.10.2006 (e. Cassiopeia Ion) om. Bayou d'Armens