ENGLISH
Ana Sayfa . Hakkımda . Modeller . Slayt Gösterisi . Yap-Boz . E-Posta . Linkler

Sevgili maketseverler,

Gelen e-maillerde, maketciliğe başlamak isteyenler gerekli aletleri soruyorlar. Gerçi tek tek herkese cevap yazmaya çalışıyorum ama bir sayfa ilave edip aletleri liste halinde yazmakta yarar gördüm.

Maketcilik hakkında her konuda bana yazın. İyi maketler.......

Ercan

Maketçiye gerekli aletler:


> En küçüğünden bir çekiç
> Bir kıl testere ve yedek uçları
> 4 mm ye kadar delebilecek el matkabı (elektriklide olabilir)
> Bir pense
> Bir yan keski
> Kalın ve sağlam maket bıçağı
> Ufak tornavidalar
> Bir kaç çeşit ufaklarından çivi
> Çeko rabit yapıştırıcı on dakikada sertleşen katalizörlü olacak
> Japon yapıştırıcısı
> Üç dört boy iskarpela
> Gönye, pergel
> Resim fırçaları bir kaç boy
> Işkence
> En ufaklarından çamaşır mandalı ve
> Bunları koyacak sandık.

 

Modelciliğe başlarken bazı takımlar mutlaka gereklidir, zaman içinde bazı takımlarıda satın alarak ilerleyebilirsiniz. Benim bile halen almak istediğim ama maddi değeri bana göre yüksek gelen bazı takımlara sahip değilim. Mesela bir saatçı tornasına sahip olmayı isterdim. Başlangıçta bir kıl testere ve
yedekleri, zınpara kagıtları 50 ve 75 gram gibi küçük çekiç, muhtelif işkenceler hepsi küçük boylu,çelik cetvel (30 cm) bir ufak mümkünse döner mengene,başlangıçta ucuz bir kumpas, yan keski, cınbız, makas ve yapıştırıcı(agaç tutkalı, uhu, çekorabit) hepsinin kullanma yerleri ayrı, en ufaklardan toplu iğne, ufak bir eğe takımı bu takımlara Polonya pazarı gibi işporta tezgahlarında daha ucuza sahip olabilirsiniz. Tam listesi yukarıda var.

Model planı temini ve sırasıyla yapımı:

Model için ya modelciler derneğinden yada bir başka yerden önce kayık, taka gibi bir model projesi alınır. Bu plan ozalitcide isteğe uygun ölçeklere getirilerek fotokopiyle çoğaltılır. Omurga ve postalar 4-5 mm kontraplağa yapıştırılıp kıl testeresi veya dekupaj makinasiyla kesilip , plana uygun monte edilir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken husus; postaları omurgaya plana uygun ve simetrik monte etmektir. Planların çoğunda simetri hatası oluyor. Bu hataları tesviye aşamasında #80 kum zımpara ile giderebilirsiniz. Postaları çıtanın geliş açısına göre de tesviye etmeniz gerekmektedir.

ÇITA YARDIMIYLA TESVİYE İŞLEMİ


Detay Foto
Postalarin genel tesviyesi için çita ile test edilmesi. Bas taraftaki egimin bir cita ile kontrolu. Okun gosterdigi posta alcak kaldigi için cita parcasiyla doldurulmasi.


Tesviye işleminden sonra, gövde 2 mm kalınlıgında 5-6 mm eninde tercihan ıhlamur veya ramin çıtalar ile kaplanır.
Model kaplandıktan sonra güverte üzeri kapatılır, zımparalanır.
Sarma ve güverte işleri biten modele astar boya sürülür (fırça ile uygulanacaksa sentetik dyo kiril astar, air brush ile atilacaksa selulozik gri astar önerilir). Astar kuruyuncaya kadar 24 saat beklenir.
Model boyamayı ve verniklemeyi anlatan güzel bir yazı var okumanızı öneririm.
Adresi : http://www.gemimodelcileridernegi.org/boyama.asp
Daha sonra plandaki güverte, depo, halat donanımı, baca, çapa gibi ne varsa tek tek imal edilip, ana gövdeye monte edilir.
Burada anlattığım teknik genel yapım tekniğidir. Her modelcinin sevdiği değişik yapımlar veya buluşlar olabilir. Iyice araştırıp öğrenmeden bu işe girişmeyin. Piyasada bu tür küçük aksesuarlar bulunduğu halde ben kendim imal etmeye özen gösteriyorum.

Modeller
Santa Maria . Kemah . Küçüktaş . Taka . Beyaz Yelkenli . Mavi Yelkenli . Kotra . Alemdar . Joffre . Salih Reis . TCG Gemlik . 67 Kalender . Dernek

Counter