naffer logo
 

Wat is een naffer?

In de Dikke Vandaal hoef je niet te zoeken. Daar staat dan wel NAF, maar dat is (het) Nederlands Astmafonds. Toch maakt politiek correct BelgiŽ zich zorgen of je wel Naffer mag zeggen in het openbaar... Een kwestie van tijd, want ook bij onze zuiderburen zal de term haar "pejoratieve bijklank" wel kwijtraken en steeds meer mensen zichzelf Naffer voelen en noemen.

Naffer, daīs politiejargon voor Noord Afrikaan. Ooit ontstaan bij de Amsterdamse smeris om mensen met een "noord afrikaans uiterlijk" mee te omschrijven. Het was (en is) moeilijk zo niet onmogelijk om "op zicht" de nationaliteit van een verdachte te bepalen: Marokkaan, TunesiŽr, Algerijn? Vooral als die dan ook nog beweren uit Libanon of Iraq te komen omdat we daar geen uitleveringsverdrag mee hebben.
Vandaar dat er in het proces verbaal steevast werd opgenomen "een verdachte met een Noord Afrikaans uiterlijk". In 1996 werd Naffer de nick van deze internetsite. De term naffer was voor ons geen belediging maar een identiteit! Naffer4ever!

In de Nederlandse geschiedenis kennen we een ander voorbeeld. De Geuzen, de bedelaars, die deze belediging als een eretitel aannamen.

Naffer, daīs niet langer een verdachte... Daīs gewoon een Noord Afrikaan die zich niet schaamd voor zijn afkomst!

Niet alleen via internet, in Amsterdam ook dankzij het programma NafferTime Now (sinds 1996 onregelmatig bij MokumTV te zien, maar sinds ī97 is er een NafferTime Now programma dagelijk te horen op de lokale radio in het programma van Hassan Hzahriauan (104.6 FM). Grote groepen Marokkaanse jongeren gingen zich zelf ook naffer noemen. De eerste waren de WestSide naffers uit Amsterdam en GlueHand uit Rotterdam-Zuid.

In BelgiŽ was het Michel Martens die het woord Naffer voor het eerst in de mond nam. De faam van onze website was inmiddels ook daar doorgedrongen. Hij stelde in een bericht in skynet.be dat hij het woord in Vlaanderen nog nooit had gehoord. Maar dat het woord 'naffer' wel degelijk in Verschuerens encyclopedisch woordenboek staat vermeld en "wordt omschreven als 'naf', afkorting van Noord-Afrikaan, inzonderheid kwetsend bedoeld en gebruikt als scheldnaam."

"Mij lijkt het begrip Naffer oorspronkelijk als eufemisme te zijn gebruikt, bij wijze van --ontoelaatbaar geachte, maar niettemin doelmatige -- onderdeel van een persoonsbeschrijving, ook door ordediensten... Nu schijnt dit woord dusdanig te evolueren, dat het binnenkort wellicht geen pejoratieve bijklank meer zal hebben, aangezien de Noord-Afrikanen in Nederland en BelgiŽ zichzelf zo beginnen noemen.Persoonlijk heb ik het woord 'naffer' nog niet gehoord. Maar hier in >Vlaanderen gebruikt men wel een andere term als men het op een beledigende wijze over een Noord-Afrikaan heeft."

Een deelnemer aan het forum vroeg: Bedoel je misschien 'jongeren'?

Hoe dan ook, 'naffer' schijnt volgens onze zuiderburen inmiddels "dusdanig geŽvolueerd te zijn dat het wel een plaats in de Vandaal verdient."


MAIL EENS EEN NAFFER-KAARTJE

Klik Hier om een NafferCard te versturen

  HOME | © MOKUM+