Montana SZ

Etusivu
Esittely
Asukkaat
Kasvatit
Toiminta
Tekijänoikeus
Vieraskirja

Montana SZ
  Nimi   Montana SZ   Kutsumanimi   Nata
  Rotu   Trakehner   Sukupuoli   Tamma
  Syntymäaika   4.4.2004   Ikä   6 vuotta
  Väri ja merkit     Säkäkorkeus   161cm
  Koulutustaso   ko. HeA, re. 90cm, me. 70cm   Painotus   Kouluratsastus
  Kasvattaja   Siitostalli Zeni   Omistaja   Del


Hoitaessa:
Nata on erittäin iloinen ja positiivinen kaveri. Nata kiintyy hyvin helposti ihmisiin ja sen luottamuksen saa melko nopeasti. Perusluonteeltaan Nata on oikea nautiskelia. Harjattaessa neito vain seisoskelee rauhallisena paikallaan, silmät kiinni suljettuina ja välillä sen ylähuuli saattaa nousta ylöspäin. Jalkoja nostettaessa saa kuitenkin olla päättäväinen, sillä Nata ei aina nosta kavioitaan niin hyvin, kuin pitäisi. Nata ei kutia onneksi kropastaan yhtään, mutta se voi olla välillä arka päästään, joten sen suhteen kannattaa aina olla varovainen. Satuloidessa tamma käyttäytyy yhtä hyvin, kuin harjattaessa, mutta satulavyötä kiristettäessä se voi nostella jalkojaan ja päätään. Kuolaimet Nata ottaa hyvin suuhunsa, mutta saattaa nostaa päänsä niin korkealle, että remmejä voi olla välillä vaikea laittaa kiinni. Nata osaa kuitenkin näyttää niin suloiselta, ettei sille voi missään nimessä huutaa. Karsinassaan Nata sietää myös ihmisen läsnäoloa, mutta tahtoo se välillä olla rauhassakin. Liiasta lääppimisestä Nata ei kuitenkaan pidä, vaikka se rakastaakin huomiota ja rapsuttamista ylikaiken.
Ratsastaessa:
Nata on reipas ja erittäin tunnollinen ratsu. Nata on juuri niitä hevosia, jotka tekevät (tai ainakin yrittivät) kaiken mitä ratsastaja pyytää. Alkutunnista Nata saattaa testata ratsastajaansa esim. pysähtelemällä tai "säikähtelemällä" jotain pieniä vihreitämiehiä. Tunnin edetessä Nata kuitenkin alkaa keskittymään ja kuuntelemaan ratsastajaansa niin kuin pitääkin. Natan liikkeet ovat joustavia, kevyitä ja hyvin reippaita. Natan liikkeitä (varsinkin ravia) on kehuttu todella paljon.
Kouluratsastuksessa Nata keskittyy ja toimii ratsastajan apujen mukaan. Nata on hyvin pehmeä suustaan ja se ei tarvitse suuria apuja liikkuakseen, pienet selvät avut riittävät. Nata on myös erittäin hyvä oppimaan ja se rakastaa oppia kaikkea uutta. Hermostuessaan Nata voi viskellä päätään ja olla hyvinkin yhteistyöhaluton. Nata on kuitenkin hyvin harvoin hermostunut ja silloinkin sen aiheuttaa esim. jos se ei osaa jotain tai se on liian väsynyt tekemään jotain. Esteillä Nata kaahottaa tuhatta ja sataa. Se ei aina muista nostaa jalkojaan tarpeeksi ylös kaahottaessaan kenttää ympäri. Nata on hyvin herkkä kuumumaan esteillä ja se tarvitsee kokeneen ratsastajan, joka osaa pitää sen käsissään. Kokeneella ratsastajalla Nata kuitenkin toimii mainiosti, siitä täytyy vain ensin purkaa liika energia pois. Nata kyllä osaa hypätä hyvin, mutta innokkuus saattaa joskus viedä voiton, eikä esteiden hyppäämisestä tule mitään.
Maastossa Nata on energinen ja valpas. Se tutkiskelee ympäristöään korvat höröllä ja katselee mielenkiinnolla maailman tapahtumia. Jos se näkee jotain kiinnostavaa tai pelottavaa, se pysähtyy ja katselee asiaa silmät ammollaan. Nata on kuitenkin hyvin rohkea ratsu, eikä se pelkää mitään, paitsi tahallaan, jos tahtoo ärsyttää ratsastajaansa. Maastossa Nata on yhteistyökykyinen, eikä se ryöstä ollenkaan. Vaikka Nata onkin vauhdikas, se pysyy kyllä hyvin käsissä. Maastoesteillä Nata hyppää hyvin, mutta voi olla hiukan varovainen esim. vesiesteellä, silloin pitää muistaa kannustaa Nataa hyvin, ettei se kiellä.
Tarhassa & Taluttaessa:
Nata on hyvin seurallinen ja leikkisä kaveri. Se ei pidä siitä, jos se jätetään yksin tarhaan ja silloin alkaakin oikein kamala huuto. Nataa pitäisi tarhata aina jonkun toisen hevosen / ponin kanssa, koska silloin se saa rauhassa purkaa energiansa ja liiat touhuilut pois. Natan useasti näkeekin riehumasta yksikseen tai kaverin kanssa. Riehumisen tuloksena ovat usein rikkinäiset riimut, + muut vaatteet ja kadonneet kengät. Ulos vietäessä Nata on innokas ja saattaa tanssahdella, mutta kunnon komennus riittää ja silloin Nata taas on kiltisti. Sisälle hakiessa Nata usein jo saattaa odottaa portilla hakijaa. Se antaa itsensä kiinni ja tulee moitteettomasti sisälle, ehkä se on liian väsynyt enään riehuakseen. Taluttaessa Nata kävelee yleensä hyvin ja kuuntelee taluttajaansa. Se saattaa mennä joskus taluttajan taakse (seuraa johtajaa) tai sitten se kävelee nätisti vierellä. Nata ei ole koskaan astunut taluttajan varpaille ja joskus tuntuu, että se oikein välttelee niitä. :)
Kuljestus & Kisapaikalla:
Traileriin Nata menee hyvin. Alussa se saattaa vain vähän tuijotella traileria ja voi olla varovainen astuessaan rampille. Kuitenkin se tulee koppiin kiltisti, koska tietää saavansa siellä herkkuja. Matkan aikana Nata käyttäytyy siellä siivosti, joskus se saattaa tylsistyessään hirnahtaa muutaman kerran. Kisapaikalla Nata tulee kopista oikein ryminällä, saaden katseita osakseen. Nata olisi innokas menemään tutustumaan ja haistelemaan jokaista hevosta ja saattaa innostuessaan taas hypellä ja pomppia taluttajan ympärillä. Nata kuitenkin rauhoittuu hetken päästä, kun se pääsee varakarsinaansa. Harjoittelukentällä Nata voi olla vielä vähän jäykkä ja se saattaa olla liian innostunut muista hevosista, ettei työskentelystä meinaa tulla mitään. Kilpakentällä Nata taas tulee omaksi itsekseen ja työt sujuvat mitä parhaiten, paremmin kuin kotonakin. Nata rakastaa yleisön huomiota ja saattaa joskus vähän esittääkkin itseään, joskus vähän liikaakin ;)

  i. VIR MVA Ch Waterfall's Nesthor
  ii. Diocletianus XXI (evm)   iii. Way’s Emperior (evm)
  ie. Faaran Nessie (evm)   iee. Forever Mystery (evm)
  e. Noblesté   ei. Caffé Latté   eii. Choffee xx (evm)
  ee. Chanced Girl   eee. Girlish Girl (evm)

Natan suku on oikeastaan aika tuntematon, vaikka sen isä VIR MVA Ch Waterfall's Nesthor onkin paljon kisannut ja hyvin menestynyt. Natan emä on kiltti ja reipas tammamamma Noblesté. Valitsin Natan vanhemmat huolella, sillä halusin tamman, joka on suorituskelpoinen ja jota voisin käyttää jalostuksessa. Nata onkin perinyt varsinkin isältään innokkaan luonteensa ja hyvät lahjat kouluratsastukselle, miksei myös esteille.

Natan kisat ennen ulkoasun vaihdosta.
  Kilpailuita yhteensä 0 -- Voittoja 0 -- Sijoituksia 0
  Päivämäärä   Järjestäjä   Laji, luokka   Sijoitus, voittosumma
  -   -   -, -   -


   Jälkeläiset / Astutukset    4 kpl
  Ast. päivämäärä   Syntynyt   Sukupuoli   Nimi   Isä
  -   1.5.2004   ori   Tiger Hunt S.U   GWish's Patrick
  -   2.7.2004   tamma   S.U Chasya   Aberglaube QE
  -   3.9.2004   ori   S.U Landgraf   Star Theme's Ladykiller Cas
  -   11.9.2004   tamma   S.U Marcelle   VIR MVA Ch JoychildKuvissa oleva hevonen on trakehner-tamma Teresita.

Tekijäinoikeus ©
Layout © Heini H.
Kuvat © Beate Langels