Oligocenska žuželka na znamki
   

 

Pred nekaj leti sem se potikal po opuščenih odprtih kopih med Trbovljami in Hrastnikom in po naključju naletel na enkratni in izjemno redek primerek fosila – fosilizirano žuželko. Sedaj zaseda ta najdba najvišje mesto v moji zbirki. Pomembnosti najdbe so opazili tudi člani odbora za znamke pri Društvu prijateljev mineralov in fosilov Slovenije, ki so omenjeno fosilno žuželko predlagali kot motiv na znamki. Tako je 22. Marca 2002 izšla znamka pri Pošti Slovenije, in znamko predstavila tudi v svojem katalogu (Bilten 40/2002).

 

Muha dlakarica rodu Bibio.

Muha dlakarica iz rodu Bibio (povečano).

 

Fosilna žuželka je bila najdena v laporovcu, ki leži malo nad premogovno plastjo Zasavskih premogovnikov. Starost fosila je zgornjeoligocenska (Trboveljska formacija). V tem obdobju se je v Zasavju razprostiralo večje jezero v katerem so živele manjše ribe, ob obrežju so rastli listavci in redki iglavci. Žuželka, ki je padla v vodo je hitro potonila na dno in bila hitro pokopana. Določitev fosila je kljub dobri ohranjenosti težavna. Muha verjetno pripada rodu Bibio (muha dlakarica).

 

Risba muhe (po originalu).

Veliko srečo pri ohranitvi je pripisati naključju, da je bila žuželka najdena še pravočasno, saj bi zaradi vremenskih vplivov hitro razpadla. V prihodnosti si želimo odkriti in predvsem rešiti še marsikatero podobno (redko in enkratno) najdbo in jo ovekovečiti na znamki.
 

Znamka z motivom fosilne muhe najdene v Zasavju, na ovitku in poštnem žigu prvega dne. 
(Izdano 22.3.2002 pri Pošti Slovenije)

Matija Križnar


< nazaj na kazalo

©2002, ZPZMK - Paleo carniolica

1