Pesten, Pesten! Pesten komt ook op het werk voor. Pesten op het werk wordt ook mobbing genoemd. Pesten op het werk wordt bullying genoemd in Engeland. Pesten op het werk wordt harassment genoemd in Amerika.  Ook op de werkplek wordt gepest. Pesten komt ook op het werk voor. In organisaties komt pesten voor, evenals in ondernemingen, 

Pesten op het werk, pesten op het werk , pesten op het werk       Pesten op het werk pesten op het werk pesten, pesten, werk, pesten op het werk, pesten, pesten op het werk

Pesten op het werk inleiding

&

Uitingen van pesten op het werk

Pesten op het werk aanpakken

<

Tips voor directie, OR en personeelszaken

B

Tips voor vertrouwenspersonen

B

 

Tips voor slachtoffers van pesten op het werk

B

 
Startpagina
pesten op het werk

 

 

Inleiding pesten op het werk

Leymann in Zweden, Zapf in Duitsland, Hubert in Nederland en Opdebeeck in België, waren pioniers op het terrein van pesten op het werk. Deze onderzoekers toonden aan dat pesten op het werk in hun land vóórkomt en dat het zeer ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid en het welzijn van slachtoffers. In de wetenschappelijke literatuur wordt systematisch pestgedrag ook wel mobbing genoemd. Er bestaat een uitgebreid artikel over ontwikkelingen over pesten op het werk in Nederland en België. Deze site geeft in het kort weer wat over pesten op het werk bekend is en geeft (link)tips voor verschillende betrokkenen.

 

Uitingen van pesten op het werk

Pesten op het werk kan zich op verschillende manieren uiten. Het kan gaan om verbaal, non-verbaal of fysiek geweld, maar er bestaat ook een zogenaamde typologie van hoofdvormen. Belangrijk is dat het gedrag systematisch op steeds dezelfde persoon gericht is.

 

Pesten op het werk aanpakken

Hubert deed allereerst als onderzoeker aan de universiteit van Leiden en later vanuit het onderzoeks- trainings- en adviesbureau

Hubert Consult onderzoek naar de preventieve en repressieve aanpak van pesten op het werk. Ze ontwikkelde een model waarin is vastgelegd welke functionarissen, welke taak hebben, bij de aanpak van pesten op werk op vijf verschillende momenten (stadia). De stadia zijn: preventie, signaleren, opvang, interventie en nazorg. Werkgevers zijn door de Arbowet (artikel 4) verplicht om pesten op het werk beleidsmatig te bestrijden. Pesten wordt namelijk gezien als een onderdeel van agressie en geweld op het werk. Overigens wordt de Arbowet inzake agressie en geweld op dit moment geëvalueerd.

 

Tips voor directie, OR en personeelszaken

Directie is met instemming van de OR verantwoordelijk voor het opstellen van beleid. Vaak kan een beleid tegen pesten aansluiten bij een beleid ‘ongewenste omgangsvormen’ of een beleid ‘seksuele intimidatie en agressie en geweld’. Begin niet zomaar. Er zijn al veel publicaties over het aanpakken van pesten geschreven.

§         Zo bestaat er het ‘Werkboek agressie en pesten op het werk’, geschreven door Evers & Hubert en uitgegeven door het A+O fonds gemeenten. Hoewel dit boek speciaal geschreven is voor gemeenten kunnen ook ander (overheids)organisaties er hun voordeel mee doen. U kunt deze publicatie vinden en downloaden via deze link (klik door naar ‘agressie en geweld’.

§         Via dezelfde link vindt u een paper met valkuilen en praktische tips bij het opstellen en invoeren van beleid.

§         Een overzicht van andere publicaties (voor ondermeer ondernemingsraden en VGWM-commissies.

§         Informatie over beleidsvoorbereidend onderzoek

§         Informatie over beleid ongewenste omgangsvormen

§         Tips bij het benoemen van vertrouwenspersonen

§         De  vereisten die aan een beleid tegen pesten / ongewenste omgangsvormen gesteld worden, kunnen in de loop van de tijd veranderen. Daarom is het van belang op de hoogte te blijven van de relevante veranderingen op het gebied van ongewenste omgangsvormen in onderzoek, beleid en wet- en regelgeving.  

 

 

Tips voor vertrouwenspersonen

Inmiddels komen er steeds meer webpagina’s voor vertrouwenspersonen. Dit is niet verwonderlijk. Vertrouwenspersoon zijn, is geen gemakkelijke taak. Een goede startpagina is:

§         vertrouwenspersoon.bestelinks.nl

§         Er bestaat ook een Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen: www.lvvv.nl.

§         Vertrouwenspersonen die veel problemen tegenkomen bij de uitoefening van hun functie herkennen zich mogelijk in deze site.

§         Voor een vertrouwenspersoon is het belangrijk om kennis te hebben van de eigen taken en bevoegdheden. Ook moet men kennis en vaardigheden opdoen over de omgang met slachtoffers: een basiscursus voor vertrouwenspersonen!

§         Op dit moment is er een forum voor vertrouwenspersonen in maak.

§         Een uitgebreide pagina over uw positie binnen het beleid ongewenst gedrag vindt u op via www.vertrouwenspersoon.tk

 

Tips voor slachtoffers van pesten op het werk

(Deze tips zijn met toestemming overgenomen van Hubert, 2002).

Slachtoffers van pesten op het werk krijgen vaak adviezen van uiteenlopende kwaliteit. Sommige adviezen kunnen zelfs averechts werken. Zo wordt slachtoffers van pesten vaak geraden er niet mee rond te blijven lopen, maar er met zoveel mogelijk mensen over te praten. Dit goedbedoelde advies past niet in een omgeving waarin pesten getolereerd wordt, of waar geen klimaat heerst om over pesten te praten. Ook leidt het ertoe:

§           dat mensen zichzelf als slachtoffer stigmatiseren (ze laten zien dat ze kwetsbaar zijn, als het uitkomt kunnen andere werknemers of zelfs personeelszaken daar later misbruik van maken), de eigen positie in de organisatie wordt zo onhoudbaar.

§           dat andere werknemers moeten kiezen (ofwel voor het slachtoffer ofwel voor de dader), als men voor de dader kiest, wordt het probleem voor het slachtoffer alleen maar groter.

§           dat de dader onder druk wordt gezet en zijn/haar gedrag moet rechtvaardigen (dit kan alleen door het slachtoffer zwart te maken bij de rest). Het probleem escaleert.

§           dat het slachtoffer (dat vaak al getraumatiseerd is en psychosomatische klachten heeft), z’n verhaal niet goed kan doen en vreemd overkomt. Anderen denken dan: “ik vind het niet zo vreemd dat hij/zij gepest wordt, het is gewoon een raar/moeilijk mens”.

§           gemaakte aantijgingen bewezen moeten worden. Kan het slachtoffer het niet bewijzen dan wordt het niet geloofd en leidt gezichtsverlies.

 

Wat dan wel te doen?

Allereerst is het belangrijk dat u als slachtoffer van pesten goed voor ogen heeft wat u wilt bereiken. Wilt u:

A.       bereiken dat het pesten stopt en dat u weer als gelijke onder uw collega’s kunt werken?

B.       bereiken dat het pesten stopt, desnoods door van baan te veranderen?

C.      bereiken dat de dader voor zijn/haar gedrag bestraft wordt (koste wat het koste)?

Meestal willen slachtoffers “A” bereiken, maar kiezen een opstelling die uiteindelijk neerkomt op “C”. Moet u dan maar uw mond houden over het pesten? Nee, maar pakt u het verstandig aan. Het beste is om er met iemand over te praten die voor opvang en begeleiding van slachtoffers van ongewenste omgangsvormen (en pesten) is opgeleid. Op dit moment heeft 1/3 van de organisaties een vertrouwenspersoon aangesteld (Soethout & Sloep, 2000). Daarnaast kunt u kijken of bij uw Arbo-dienst een vertrouwenspersoon is aangesteld. Samen met de vertrouwenspersoon kunt u overleggen hoe in uw situatie het beste opgetreden kan worden. De ene pestsituatie is namelijk niet gelijk aan de andere en universele tips, zijn dan ook moeilijk te geven.

Kijk ook eens op de site voor pestgedupeerden

 

 

  Dank gaat uit naar de volgende pagina’s voor het aanbrengen van een

  link naar deze pagina:

§         agressie.pagina.nl

§         pesten.bestelinks.nl

§         mobbing.uwstart.nl

§         pesten.werk.jouwpagina.nl

§         seksuele.intimidatie.op.het werk.nl