U bent nu ziek thuis

"Het probleem is gemedicaliseerd' constateerde een bedrijfsarts. En dat is precies wat er gebeurd is als u nu ziek thuis zit met een diagnose als 'burn-out', 'depressie' of 'aanpassingsstoornis'. Goede begeleiding door uw huisarts, een maatschappelijk werkende, of een psycholoog/psychiater is belangrijk. Rust is het allerbelangrijkste. Maar inzicht in uw situatie helpt ook.

Inzicht

De eerste stap op weg naar genezing is, het probleem herkennen en benoemen.

Voor het benoemen van het probleem zijn nog geen geaccepteerde termen. In dit blok noemen we de pestkop een 'kwelgeest' en het pesten 'mobbing'.

Lees zoveel mogelijk informatie die te vinden is via deze website of via de bibliotheek. Op internet kunt u verder zoeken onder de trefwoorden 'bully' 'serial boss' of 'psychopaat'. Herkent u uw eigen situatie?

Onderschat de beschadigingen die u heeft opgelopen niet. In de literatuur over ‘mobbing' wordt de psychische reactie omschreven met de term ‘Post Traumatische Stress Stoornis'. De meeste medici en psychologen zullen deze term niet gebruiken, omdat de term gereserveerd werd voor levensbedreigende situaties. Er zijn echter goede argumenten om de term ook te hanteren voor mensen die met geestelijke terreur op de werkplek te maken hebben gehad. Het mogelijke verlies van je baan, je sociale status, je toekomstbeeld, je levensinhoud, is bedreigend, niet fysiek maar wel geestelijk en emotioneel.

Bespreekbaar maken

Nu u zelf begrijpt wat er aan de hand is wilt u dit graag bespreken.

Bespreekbaar maken met medische en psychologische hulpverleners kan op een teleurstelling uitlopen, omdat men uw analyse niet wil of kan delen. Steek niet teveel energie in hulpverleners die uw situatie in andere termen willen begrijpen dan u doet. Zoek net zolang tot iemand uw eigen analyse serieus wil bespreken. De term Post Traumatische Stress Stoornis is voor dit probleem nog niet gangbaar en er is ook geen goede, gestandaardiseerde hulpverlening voor.
Alleen iemand die begrijpt, dat het gaat om de verwerking van een traumatische ervaring, een 'man-made disaster' (een ramp door mensen veroorzaakt), zal adequate hulp kunnen geven.

Bespreken met mensen die verbonden zijn met uw werk, zoals de bedrijfsarts, uw diensthoofd of personeelszaken zal op enig moment noodzakelijk zijn. Kies dat moment bewust uit. Zet een stap niet te vroeg, want dat kan u beschadigen. Zorg dat u zelf sterk genoeg staat.

Controlerend artsen gaan ervan uit, dat er pas iets mis is met de baas als een aanzienlijk aantal mensen heeft geleden onder een baas of collega. Een 'kwelgeest' maakt meerdere slachtoffers. Helaas zal men dat pas geloven als er meerdere slachtoffers zijn gevallen.

Eén valkuil is het hulpverlenersprincipe: het kan zijn dat uw baas of uw collega lastig is, maar u bent eraan onderdoor gegaan, dus we gaan kijken wat we voor u kunnen doen. Dit principe legt de last van de situatie op uw schouders zonder het geheel van de situatie in ogenschouw te nemen. Het beschermt de 'kwelgeest'.

Werkhervatting

Wanneer u zonder enige extra zorg terug gaat naar uw werk is het risico groot dat uw reïntegratie mislukt. U staat immers bekend als iemand die uitgevallen is, psychisch niet opgewassen is tegen de situatie. Met die achtergrond zal men weinig aandacht besteden aan uw analyse van de werksituatie.

Een ‘kwelgeest' heeft er geen belang bij dat u terug komt.

Bovendien kan uw plek inmiddels bezet zijn door een vervanger, die -net als u in het begin- heel enthousiast samenwerkt met de 'kwelgeest'.

U heeft volgens de wet recht op een reïntegratietraject, door de werkgever opgesteld. Ga pas aan de slag, als dit reïntegratietraject er is.
Laat in het reïntegratietraject opnemen, dat de samenwerking met uw collega/baas op dit moment belastend voor u is.

De werkgever is verplicht te zorgen voor een veilige werkplek.

Zorg voor een goede externe begeleiding. Er zijn inmiddels verschillende commerciële bureaus, bijvoorbeeld HSK-Nijmegen. Zoek zelf een bureau uit waar u zich bij geholpen voelt. De kosten zijn voor rekening van de werkgever. Veel informatie is te vinden onder het trefwoord 'burn-out', bijvoorbeeld op de website 'burn-in'

Neem kontakt op met uw vakbond, liefst nog voordat u aan reïntegratie begint. Zij kunnen u wijzen op mogelijkheden en valkuilen.

Wat u ook doet, zorg goed voor uzelf. Schep rust en veiligheid. Vermijd mensen en situaties die u in verwarring brengen. Vertrouw uw eigen intuïtie. Onthoud dat u slachtoffer bent geworden van ‘mobbing' vanwege uw goede kwaliteiten: u bent eerlijk, rechtvaardig, hard werkend, consciëntieus, capabel, u heeft verantwoordelijkheidsgevoel, gaat problemen niet uit de weg, u oordeelt zelfstandig en u heeft hart voor uw werk. Geef de 'kwelgeest' geen kans deze goede kwaliteiten kapot te maken.

Terug