đHgeocities.com/Petsburgh/Zoo/2530/fagelspindel.htmlgeocities.com/Petsburgh/Zoo/2530/fagelspindel.htmldelayedxęSÔJ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙Č@˛  OKtext/htmlpŋm ˙˙˙˙b‰.HTue, 13 Sep 2005 10:10:31 GMTÜMozilla/4.5 (compatible; HTTrack 3.0x; Windows 98)en, *ęSÔJ  Krullhårig Fågelspindel

Skötseln av Krullhårig Fågelspindel Euathlus (Brachypelma) albopilosus

Den krullhåriga fågelspindeln var för ett-två år sedan en väldigt vanlig spindel i handeln, pga. av att den hade med framgång odlats, mestadels i Danmark. Numera ser man den mer sällan, troligen för att priset sjönk så kraftigt att de efter ett tag ej betalade sig för odlarna, det är lite synd eftersom det är en mycket trevlig och lättskött art.

E. albopilosus kommer från Centralamerika där den finns från Honduras och Guatemala ner genom Costa Rica ner till Panama, trots det så blev den ej beskriven förrän 1980, troligen för att den lever undangömt i hålor vid trädrötter i regnskogen.

Den blir som vuxen upp till 7.5 cm lång och med ett benspann på hela 14 cm om den är en hona, hanarna blir som vanligt mindre med en längd på max 5 cm och benspann på 11 cm. Färgen är "brun-bronsig" och den känns igen på sina långa krylliga hår.

Denna arten är i förhållande till andra arter troligen kortlivad, honorna blir ca 12-13 år och hanarna endast ca 3 år gamla.

Det är en "snäll" spindel som man måste reta länge innan den biter, om man stör den så borstar den istället av hår från bakkroppen mot en, vilket irriterar ögon, näsan och halsen.

Om den mot förmodan skulle bita (har aldrig hänt mig, ej ens nära) så är det, som för de flesta fågelspindlar, inget allvarligt. Det ska påminna om ett getingstick, men man kan dock vara allergisk så om man märker någon svullnad eller att man kvävs så är det bäst att cykla iväg till sjukhuset, säj till dom att det är en allergisk reaktion så de ej tror att det är giftet.

De kräver ej så stor plats, ett terrarium på 30*30*30 cm fungerar utmärkt för en individ, flera går ej att hålla ihop förutom för parning men det är en annan sak.

Botten ska vara täckt med fuktig vitmossa i ett minst 5 cm tjockt lager, gärna mer, de ska även ha en halv kruka eller en gren att gömma sig under (efter en tid brukar de gräva en egen håla), en liten vattenskål kan de även ha och varför inte lite växter.

Temperaturen bör liga mellan 25-27 grader på dagen, en lampa kan hjälpa till att få upp temperaturen, på natten ska de ej ha någon extra värme.

Som foder passar syrsor bra, man kan även ge dem gräshoppor, fjärilar, kackerlackor och någon pinkis då och då, bara inte för ofta, de bör få 2-3 syrsor eller liknande i veckan.

Fågelspindlar blir nästan aldrig sjuka. Det enda som man måste passa sig med, är om vitmossan torkar ut, för de ska ha det fuktigt. Om spindeln tappas vid tex. transport, kan de få en skada i exoskelettet ("huden") och dö av förblödning. De kan även angripas av vanliga myror, som de ej kan försvara sig mot eller springa ifrån när de lever i fångenskap, man ska tänka på att myror faktiskt kan döda den.

E. albopilosus är en trevlig, lättskött art som jag rekommenderar alla som vill syssla med fågelspindlar.

Referenser

Larsen, Tom, Brachypelma albopilosa-den ,, krölhårede". Exotiske Insekter nr 9, augusti 1998.

Christoffer Sjöholm

Bli medlemm i min mailinglista så får du medelande när sidan uppdateras!
Skriv in din e.mail adress, här nedan,
tryck sen på 'Join List' knappen:
Powered by ListBot
TILLBAKA TILL HUVUDSIDAN

TILLBAKA TILL ARTIKEL-SIDAN

Skicka mig ett mail!