Γενικά

Η Παραμυθιά είναι μια μικρή κωμόπολη του νομού Θεσπρωτίας, χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Κορύλλα. Τοποθετείται ανάμεσα σε δύο ιστορικά ποτάμια, τον Αχέροντα και τον Καλαμά. Υπήρξε έδρα της επαρχίας Σουλίου και σήμερα αποτελεί την έδρα του δήμου Παραμυθιάς. Ο δήμος Παραμυθιάς αποτελεί  τον δεύτερο σε μέγεθος δήμο του νομού Θεσπρωτίας με έκταση 316,853 στρέμματα. Καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Σουλίου, με φυσικά όρια τον ποταμό Καλαμά στα δυτικά και τα όρη της Παραμυθιάς στα βόρεια και ανατολικά. Ο πληθυσμός του δήμου ανέρχεται σε 8826 κατοίκους. 

Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του δήμου Παραμυθιάς-με εξαίρεση την κοιλάδα του Καλαμά και την κοιλάδα/πεδιάδα του Κωκυτού- είναι ορεινό και ημιορεινό με υψηλότερες κορυφές την Χιονίστρα (1644) και τον Κορίλλα (1658) ΒΑ και Α της Παραμυθιάς. Όσον αφορά την πεδίαδα της Παραμυθιάς, ή Ελεάτις όπως ονομάζονταν στην αρχαιότητα, περικλείεται ανατολικά από την οροσειρά του Κορίλλα (1658μ) και του Ζαβρούχου (1318), δυτικά από την ασβεστολιθική οροσειρά του Μαργαριτίου (626μ. και 479μ.) και συνδέεται βορειοδυτικά με την μικρότερη πεδιάδα της Χότκοβας με την ομώνυμη λίμνη.

Το κλίμα της Παραμυθιά (και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής) ανήκει στον μεσογειακό κλιματικό, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες με σχετικά μικρό ετήσιο θερμοκρασιακό εύρος  και ζεστά καλοκαίρια. Κατά την περίοδο του χειμώνα σημειώνονται άφθονες βροχές , οι χιονοπτώσεις είναι σπάνιες και μικρής διάρκειας ενώ η θερμοκρασία δεν πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά με ελάχιστες βροχές και οι θερμοκρασίες φθάνουν σε υψηλά επίπεδα μετά τον Ιούνιο. 


--- ©Λεωνίδας Λιάκος, 2001 ---