ΓενικάΙστορίαΑξιοθέαταΦωτογραφίεςInteractive ΑναζήτησηLinks E-mail

 Η λίμνη Χότκοβα

 

Η λίμνη Χότκοβα ή Λιμνοπούλα είναι εποχιακή (χειμερινή) λίμνη που βρίσκεται 0,7 χλμ. νοτιοδυτικά των χωριών Κρυσταλλοπηγή και Κεφαλόβρυσο κοντά στην Παραμυθιά και καλύπτει έκταση 133 εκταρίων. Το 1988 κατασκευάστηκε ένα αποστραγγιστικό αυλάκι σε μία πλευρά της λίμνης, αλλά η διαδικασία αποστράγγισης δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη και η λίμνη κατακλύζεται το χειμώνα από νερά φθάνοντας στο μέγιστο βάθος των 10μ. Επιπλέον, η λίμνη αποστραγγίζεται φυσικά από τρεις καταβόθρες που βρίσκονται στην νότια πλευρά της. Κατά το καλοκαίρι σχηματίζονται υγρά λιβάδια τροφοδοτούμενα από πηγές και ο μισός περίπου από τον εκτεθειμένο πυθμένα καλλιεργείται και ο μισός βοσκείται.

Το πολύ σημαντικό οικοσύστημα της λίμνης Λιμνοπούλας είναι ένας χαρακτηριστικός υγρότοπος ο οποίος προμηθεύει με νερό την γύρω περιοχή και παρέχει υγρά λιβάδια για βόσκηση κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Η υγρόφιλη βλάστησή του προσφέρει χαρακτηριστικούς βιότοπους σε μία αξιόλογη πανίδα. Η σπουδαιότητα από ζωολογικής πλευράς αυτής της λίμνης εστιάζεται στην παρουσία ενδημικών μορφών ψαριών και πυκνών πληθυσμών αμφίβιων και βαλτοχελώνων.

Εξαιτίας της παρουσίας στην περιοχή σπάνιων και απειλούμενων ειδών πουλιών και του ρόλου της ως σημαντικού υγροτόπου για τα αποδημητικά taxa, ο τόπος αυτός περιλαμβάνεται στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας (Σ.Π.Π.Ε.).

Οι πιο σημαντικές απειλές για τον υγρότοπο αποτελεί ο περιορισμός των υγρών λιβαδιών για την επέκταση των καλλιεργειών, το παράνομο κυνήγι, η άντληση νερού για αρδευτικούς σκοπούς και η μόλυνση από την περίσσεια λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που προέρχονται από τις γειτονικές καλλιεργούμενες εκτάσεις.    

 

 

 

 


--- ©Λεωνίδας Λιάκος, 2001 ---