Unghestens uddannelse
Det at indspringe en hest, er noget af det vigtigste for en fremtidig springhest. Det er i denne periode, du grundlægger hele hestens fremtid. Derfor er det meget vigtigt at det gøres rigtigt.
Med denne side, kan jeg ikke skrive hvad man helt præcist skal gøre. Jeg er ikke en alvidende person.
Det der er vigtigst at huske, er at alle heste er forskellige og skal derfor behandles forskelligt. Derfor kan jeg kun give nogle indspirende- og tankevækkende ord.
Tåldmodighed er det vigtigste

   Når hesten skal indspringes, er det utrolig vigtigt at den er klar til den nye opgave.
Mange heste bliver indsprunget i en alder af 3-5 år, alt efter hvornår tilridningen finder sted, den enkelte hests modenhed og målet med den.
Idag ses der utrolig mange fejlbehandlede heste. Dette skyldes ejerens eller indspringerens manglende viden eller tåldmodiged. Når hesten skal indspringes, skal den have den tid den har brug for. Sæt dig et mål, men uden en tidsgrænse.
Lad være med at jage på hesten hvis du nu har bestemt at I skal til stævne den og den dato. Vent med at melde dig til noget som helst, inden din hest har fuld tillid til dig og de opgaver du giver den.
I starten af indspringen, er det det meget vigtigt at du lader hesten blive fortrolig med den nye opgave. Dertil er en god ide at lade den vænne sig til springene ved at den eks. løsspringer de første gange og for lov til at undersøge springene mens den ikke er bundet.


Bunden

  Når du skal danne grunden for hestens uddannelse, er det vigtigt at du på forhånd har sat dig i hovedet, hvad du vil gøre.
Du skal hele tiden gå efter plan A, men også have en plan B og C i baghovedet, for som sagt er ingen heste ens.
En god ide for den usikre hest, er at starte med bomme. Disse kan være yderst nyttige i mange sammenhæng, som jeg vil komme ind på senere. Når hesten kan tage den enkle bom i alle gangarter, kan enkle kombinationer øves. F.eks. kan der øves med en række travbomme. Øv først med få bomme, hvorefter du laver rækken længere.
Det er ligeledes vigtigt, at hesten ALTID for lov til at kigge på det den skal lave. Lad gerne
hesten gå med hovedet lidt nede, hvis den har behov for det. Mange heste
reagere sådan, for samtidigt at kunne være sikker på at de ikke er farlige,
som at bedømme dem. Senere vil de helt automatisk begynde at tage hovedet
længere op. Hvis hesten bliver ved med at være usikker, kan det være en hjælp
at have en anden, mere erfaren hest foran.
Det kan hjælpe den urutinerede hest, til at få mere tillid til bommearbejdet.
Husk at det er DIG der er føreren. Hvis du ikke er sikker på at den vil springe,
vil du hurtigt gøre hesten nervøs. Det er dig, der skal lede hesten igennem.
Især i starten, hvor den uden tvivl vil være usikker.
Hvis du udviser frygt for springene, er det som regel dér de første problemer
opstår. Det er en af de problemer, der er sværest at rette op på.
Når hesten kan gå igennem en række bomme i alle gangarter, kan man fortsætte.
Hvis man har mulighederne for det, er det helt sikkert at foretrække en række cavalettiere.

   Jeg foetrækker at have tre cavaletiere i starten og arbejde med dem. Læg de første to som travbomme helt nede på jorden, og den sidste så den rækker lidt over jorden. Hesten vil sansynligvis enten vige udenom eller springe meget højt over. Dertil er det en god ide at placere kombinationen ved en væg ell.lign. så du kun behøver at være opmærksom på, at den kan skyde skulder til den ene side. Hesten vil sikkert også finde det at, at have noget at støtte sig til.
Du skal ride mod kombinationen som du har gjort hvor der kun var bomme. Hvis du gør det, udviser du den samme selvtillid som med bommene. Og bommene kender hesten jo. Derfor er der så større chancer for at hesten ikke vil tøve og springe/trave over det nye.
Det er meget vigtigt at du hele tiden støtter hesten. Hvis du kan mærke den tøver, må du lige prsse lidt til den med underchenklen. De første gange hesten springer over, vil det sansynligvis bliver et stort kluntet hop. Prøv så vidt muligt at støtte hesten, så den har så stor mulighed for at komme over som muligt.
Giv hellere for meget efter i disse situationer end for lidt. Hvis du giver for lidt efter, vil hesten blive nervøs og vil forbinde springningen med ryk eller bump i ryg og mund.
Hesten skal slappe af i kombinationen og springe flydende før der gås videre.
Når hesten nu er afslappet hele vejen igennem kombinationen, kan du prøve at stille nr. 2 cavaletti op. Igen foregår det på samme måde. Støt hesten og udstrål masser af selvsikkerhed.
Senere kan du sætte alle op i eks. tre forskellige højder. Dette gør at hesten kommer til at koncentrere sig om højden og afstanden. Dette vil ligeledes for hesten til at bruge ryggen bedre.

De første spring
  Hvis du har lagt en god bund, ved at give dig god tid til de førstnævnte øvelser, burde den fremtidige springning ikke være noget problem.
Hesten kan dog sagtens være usikker i starten, ved at se nye spring, den ikke før havde set.
Derfor er det igen at foretrække kombinationerne.
En af de første kombinationer, man kan starte med er denne:
Læg en bom foran en cavalettis som travbom efterfulgt af et lille kryds ca. 3 galopspring efter. Dette vil få hesten til at tænke fremad og den vil derfor ikke have så meget tid til at finde "farilige ting" på springet. Igen er det vigtigt, at du har selvtilliden i orden og du rider hesten godt frem. Det er vigtigt at du følger med hesten og giver den den frihed den har brug for, men ikke slipper den. Hesten skal hele tiden være under dine hjælpere. (
Læs nærmere om hjælperne i artiklen om den videre uddannelse)
Stil kombinationen op ved en væg ell.lign. og støt hele tiden hesten med underchenklen. I
kke hælene.
Hvis hesten tøver og er usikker, skal du gøre den sikker ved at hjælpe og støtte hele tiden. Det er meget vigtigt at du ikke spænder i kroppen og på den måde gøre hesten usikker. Du skal huske at slappe af og lade som om at den nye opgave er som en af de naturligste ting i verden.
Hvis hesten ikke vil springe springene, så undersøg årsagen. Hvis grunden er, at hesten er usikker, så prøv at lad en ældre, mere erfaren hest gå foran. Lad den unge hest, gå frem i et godt grundtempo uden den slipper hjælperne.
Det er vigtigt at den urutinerede hest, skal lære at springe ved hjælp af tillid. Den må ikke presses til at springe noget den ikke tør, men lokkes til det. Eks. af en anden hest.
Husk at dette kun skal bruges som sidste løsning og må ikke misbruges som en genvej. Ligeledes er det urtolig vigtigt at hestene holder 3-4 galopspring fra hinanden.
Når hesten så springer denne kombination uden tøven, kan du begynde at lave kombinationen en lille smule sværre.
Det er dog en god ide at blive ved med at have trav/galop bommen foran første spring, da det kan hjælpe hesten til at finde den rigtige afstand. Evt. kan du starte med et kryds og derefter en okser.
Øv ikke for store spring i starten. Det vigtigste er at hesten bliver sikker på den nye opgave du giver den og at den finder sin egen grundgalop, tempo og teknik.

Kattespring og elevatorhop....
...
Er nogle af de ting man nok kommer ud for mange gange i løbet af indspringningen. Dette skyldes flere ting:

Hestens balance er som regel meget dårlig så tidlig i uddannelsen, som de fleste begynder at indspringe dem. Derfor skal man hele tiden have i baghovedet, hvordan man hele tiden skal støtte dem op og passe på med ikke at lave for små volter.

Hesten er endnu dårlig til at tilpasse afstanden. Mange heste skal først lære hvordan de skal springe. Derfor er det meget vigtigt, rytteren er i stand til at hjælpe dem, så der sikres at hesten sætter af hvor den skal. Det kan selvfølgelig ikke altid undgås, og derfor vil hesten så enten stoppe eller forsøge at springe. Hvis den forsøger at springe, vil den enten sætte af for tæt på eller for langt væk. Dette resultere i et meget mærkeligt spring, som vil føles meget dårligt. Senere i uddannelsen, vil de lære at bedømme selv og skal bruge knap så meget hjælp fra rytterens side.
Der findes mange måder man kan fremskaffe denne teknik og kunnen. En af den er at løsspringe hesten. På den måde kan hesten selv prøve sig frem til hvad der er rigtigt og forkert uden at risikere et bump i ryggen eller et hak i tøjlen fra rytteren.
En anden måde, er de allerede nævnte bomme. En galopbom, er f.eks. med til at give hesten et råd om hvor den skal sætte af. Senere kan denne hjælp fjernes helt, mens løsspringningen er en god ide at holde fast i.

Hesten trækker hovedet meget langt frem. Hestens hals, er dens vigtigste balancepunkt.
Mange urutinerede heste, strækker den derfor meget langt frem for ikke at miste balancen
under landingen. Det er meget vigtigt at man sikre sig at følge med hesten og ikke hive den
tilbage. Hvis man gør dette, vil dens balancepunkt blive ustabil og den har derfor støre
mulighed for at falde eller miste balancen lige efter springet.

Springteknik
  Springtekniken hos en unghest, er ofte lidt kluntet. Mange af dem, har endnu ikke fundet ud af at bedømme
højden og springer derfor højt over (
Se billede) På billedet,
kan man se hvordan hesten springer meget højt over
springet og strækker halsen langt frem for at sikre balancen
efter springet.
Alligevel kan man med det samme se om springtekniken er
i orden. Dette kan ses ved deres bagbensteknik.
Når en hest springer, skal den helst have bagbenene godt
ind under sig. Den skal sætte krftigt af, men ikke mere end
den lige kommer over springet. Hvis hesten springer 20 cm.
højere end nødvendigt over alle spring, spilder den unødige
kræfter.

Hvis man kigger på det nederste billede, er der vist hvordan hesten sætter af,
flyvemonomentet og landingen.
I laningen, ses hvordan hestens bagben stadig er højt oppe. det er vigtigt for en
springhest, da den ellers skulle springe utroligt højt for at komme over.
Når billedet nu beskrives, kan ligeså godt skrives, at rytteren absolut ikke giver
hesten den nødvendige chance for at give hesten den balance den behøver, da
rytteren ikke læner sig tilbage og modvirker belasten i hestens ben.

Opvarmning
  
Opvarming er selvfølgelig en meget vigtig ting for alle heste, men specielt unge heste, er det utrolig vigtigt.
Opvarmining skal foregå med en god fremaddrift i skridten for lange tøjler, da hesten skal have mulighed for at strække sig godt igennem. Hesten skal smidiggøres i alle muskler før springningen begyndes.
Hvis dette ikke er gjort, har hesten meget større risiko for at få ledskader o.lign. ved den belastning der forekommer under springningen.
Øvelser der er gode før springning, er øvelser som chenkelvigninger, tilbagetrædninger, traversader og andre af lignende øvelser.

Den første bane
  Når hesten kan de overstående ting, kan banespringning påbegyndes. Husk at hesten balance stadig er begrænset og den kan derfor ikke overkomme sværre baner endnu.
Det er vigtigt hesten føler sig tryg ved det nye. Hvis den er usikker, så hellere tag en volte eller lav et nyt galopanspring. Igen har du givet hesten en ny opgave, der er nyt, men ikke sværre end de forrige øvelser hvis disse var iorden. Hesten vil nok føle sig en smule usikker, og derfor er det vigtigt at du altid skal føre din selvsikkerhed over til den.
Hvis du kan mærke hesten er ude af balance, så tag gerne ned i trav og lav en volte, hvor et nyt anspringtages. Det er vigtigt for hesten at den for en god oplevelse helst uden nedrivninger, så den for en god oplevelse ud af det.
Lav en enkel bane med langt mellem hver forhindring, så du vil have god tid til at få hesten ind under hjælperne igen. (Læs evt. teksten om den videre uddannelse, hvor rytterens hjælpere er nærmere beskrevet)
Når hesten kan gå denne bane uden problmer, er det en god ide at variere springene mest muligt, så hesten blive vant til mange forskellige spring.
Ligledes er det at foretrække at man tidligt i indspringningen, lære hesten at gå kombinationer af mange forskellige slags. I dette tilfælde er højden ikke afgørende. Hellere at I starter med nogle små spring, som hesten kan få tillid og rutine i, før højden gøres højere.
Oksere er også en god ide at starte tidligt på. Det forbedre hestens teknik. I tekniken er det ikke bare vigtigt at den kan springe højt. Det er også vigtigt, den kan springe fremad.
Hvis hesten har forholdvis svært ved dette, kan du langsomt bygge dens teknik op, ved at springe bredde spring i mange forskellige højder. Også meget gerne vandgrav.Jeg håber du fik noget ud af denne tekst. Også at du kan bruge det til inspiration og vejledning. Hvis du har kommentare eller kritik, så skriv enten en mail til mig eller i min gæstebog.
Tilbage til forsiden