Almen viden om springning
Vi kan vel sagtens blive enige om, at springning egentlig "bare", går ud på at styre hesten over en række forhindringer i forskellige former og farver.
Men sig ordet "ridebanespringning" for dig selv og læg mærke til hvad du kommer til at tænke på?
Mine ord, ville være noget i den retning:
Samarbejde
Spændning
Teknik
Hjerne
Hurtighed
Træning

Hvad kommer du til at tænke på?
Ridebanesprining kan jo være mange ting. Er det bare så let som det ser ud til? Er det bare at hive i tøjlen under vendingerne og håbe hesten springer? Er det bare at sætte sig op og så ride?
Hvad er det egentlig springning bygger på?

Tænk omvendt!
  Har du nogensinde straffet hesten for f.eks. at stoppe foran en forhindring?
Har du så redet videre og i rent arrigskab, stukket den et par gange med pisken og redet på springet i hurtig galop igen, mens du driver vildt på den?

Sikkert nok, for vi er kun mennesker og mennesker begår fejl!

Hvad med at vende det om og istedet tænke: "Hvorfor skete det?"
Tag en skridtpause hvis svaret ikke er der straks og tænk det hele igennem. Hesten stoppede. Ja, det er klart, men det er ikke det vigtigste. Det vigtigste er
Hvorfor!
Var det dig der gjorde fejlen? Var det hesten der tøvede og du glemte at ride den fremad? Overføre din vilje til den? Der kan være 123 grunde, men rytteren er den ansvarlige for at komme videre på en god måde.

Det mest normale, er nok, at tænke: "Okey, min hest stoppede. Nu er den sikkert fræk!" hvorpå man giver den 5 smæk i r*ven, vender rundt, hakker den et par gange med sporene, hvorpå den selvfølgelig reagere og man derfor hakker den et par gange i munden og tilsidst rider hen mod springet med en ophidset hest og rytter.

Er det meningen? Er det meningen at hesten skal straffes så langvarigt? Hvad nu hvis det var rytteren der stoppede hesten? Den adlød sin ordre, så i virkeligheden burde man jo rose den for at være lydig?

Det er ikke min mening at ytre mine personlige synspunkter. Denne tekst er bare ment som almen stof til eftertanke. Ikke alle gør det - Forhåbentlig langt fra - Dette er kun for at få folk til at kigge sig tilbage og tænke sig om en ekstra gang.

Gør det ikke sværre end det er!
  Hvor er der bare mange ting at huske på, når man skal gennemføre en bane i selskab med sin hest.
Husk at støtte hesten op, husk at ride den frem, husk at vende den rigtigt osv. osv. Men egentlig er det jo ikke ret svært. Det det drejer sig om, er ikke at gøre ridningen sværre end den er. I virkeligheden, skal den gøres lettere.
Det der er vigtigt, er at lære tingene så de sidder på rygraden. Så man bare gør det af sig selv uden at tænke over det. Ligesom man ikke tænker over at gå, skal man heller ikke tænke over at ride.
Det er måske lettere sagt end gjort og dette opnås KUN ved 5 ord:
Træning, træning og atter træning!

Træning, træning og atter træning?

   Man kan træne hver dag. Man kan træne til spring hver evig eneste dag, men af dem der siger dette, hvor mange bliver så misforstået? For selvfølgelig skal man ikke springe hver dag.
Man kunne f.eks. springe højt og lidt sværre bane 1 gang om ugen, træne gymnastikspringning 1, 1 gang om ugen hvor man traver bomme, 3 gange om ugen med dressur og den sidste gang kunne man ride i skoven, tage en skridttur, eller noget helt andet afslappende.

Hvis du først har bestemt dig for, at nu vil du bare videre. Så sæt dig et mål og træn efter det. Hvis du vil ride på et højere niveau - hvad enten det er dressur, spring, distance, western eller en hel anden sportsgren - er det vigtigt at træne målrettet mod det.

Der kan jo sagtens være en mening med at ride en skovtur. Hest og rytter bliver mere afslappet og der vil ofte forekomme en bedre kemi mellem hest og rytter. Man lære hinanden bedre at kende og ved a tage en stille og rolig skridttur eks. alene, lære hest og rytter ofte at hjælpe hinanden igennem problemer som f.eks. når man skal over den "farlige" bro eller når der skal springes over træstubben, der lægger i vejen osv.

Dressur er altid vigtigt. Hvordan skulle man ellers lære at dreje sin hest, få den smidiggjort i ryg, skuldre, bagpart osv. og lære at indvirke rigtigt på de rigtige tidspunkter?
Derfor synes jeg personligt, at det også er meget vigtigt, at man som springrytter, løbende bliver undervist i dressur. Det behøver ikke være 3 gange om ugen. 1-2 gange om måneden er nok, hvis man ikke interressere sig for det, men forbind det med ordsproget: "Uden mad og drikke, duer helten ikke
"
Der vil løbende blive påfyldt mere på denne side, så tag endelig et kig igen!
Hvis du synes, der er noget der mangler på denne side, så skriv det enten i min gæstebog eller en e-mail til mig
her