Råd om kattkjøp

Kattekjøp

Ring oppdretteren og prat med denne. Kjennes det ikke bra, du får ikke svar på dine spørsmål, oppdretteren virker stresset og uvillig til lengre kontakt - trekk deg ut, det finnes bedre oppdrettere. Stol på ditt innstingt ! Får dere bra kontakt og du stoler på oppdretteren, kan dere begynne og forhandle så smått.

Du kan kontrollere oppdretteren gjennom og ringe til den katteklubben den er medlem av og prate med noen i styret. De bruker og ha greie på hvilke oppdrettere som er seriøse. Ta også kontakt med katteringer for og høre med deres kattungeformidling om mere innformasjon

Hva du alltid skal ha ved et kattekjøp er: Katten (selfølgelig) og kattens stamtavle ved henting av katten. Katten skal være vaksinert to ganger. Videre skal katten ha en helseattest som ikke er mere en 7 dager gammel. Alt dette skal overleveres sammen med katten. 

Kontrakt. Det er viktig at en kjøpekontrakt skrives og NRR har kontrakter som du kan hente ut fra deres hjemmesider. Det er denne kontrakten som kan redde deg fra en tvist i famtiden. En seriøs oppdretter har full forståelse for det og vil alltid skrive en kontrakt

I mine kjøpekontrakter har jeg alltid en paragraf som sier at kjøperen ikke får omplassere, avlive eller selge katten uten først og kontakte meg og få min skriftlige tillatelse. Untatt er katter som må avlives umiddelbart pga. at dyrlegen mener det er nødvendig. Katter med psykotiske lidelser skal alltid meddeles meg da jeg vil ha en annen dyrleges vurderinger. Da den delen kan være så diffus. Denne paragrafen har oppdretteren for og forsikre seg mot at katten ikke havner i feil hender, blir en kjøp og kast vare eller kommer ut for en oppkjøper som selger videre. Det er ikke noe uvanlig med en slik paragraf. Videre har jeg en paragraf som sier om at katten uten min skriftlige tillatelse selges videre får kjøperen stå for alle kostnadene som oppstår for og kjøpe katten tilbake. Denne paragraf har jeg med for at det finnes personer som jeg under ingen omstendigheter kan tenke meg og selge katt til og med denne paragraf eliminerer jeg oppkjøpere. Jeg har også en paragraf som sier at om katten utsettes for vannskjøtsel, medisinske eksperiment eller lignende har jeg rett til og ta tilbake katten øyeblikkelig, uten og betale tilbake kjøpesummen til kjøperen. Ved misstanke om vannkjøtsel eller medisinsk forskning, skal katten veterinærundersøkes på kjøperens bekostning. Disse villkår synes strenge, men som oppdretter vil jeg hindre at mine katter havner ut for hendelser som jeg ikke har dekket opp med disse "senariene" i en kjøpekontrakt, kan jeg heller ikke hevde min rett til dette. Jeg forklarer nøye til kjøperen hva disse villkår innebærer og aksepterer ikke kjøperen dette, blir det heller ikke noe kattekjøp hos meg !

Videre får ikke kattunger forlate sin mor før de er 10 - 12 uker gamle. Selv selger jeg ikke kattunger før de er 12 uker gamle. Des flere uker sammens med mor, betyr så utrolig mye for kattungens sosiale liv og trygghet. Kattungen skal være over 1 kg. ved flyttingen til nytt hjem.

Helst skal du besøke denne oppdretteren før du bestemmer deg for kattungen og kjøpet. Kattemoren og ungen må bo i huset sammen med menneskene. Bor de ute i en kattegård - gå et annet sted. En kattunge oppvokst under slike forhold har store sjanser til og utvikles til problemkatter. Det finnes bedre oppdrettere. Syns synd på kattene (jo vist er det synd på dem) men kjøp aldri. På den måten oppmuntrer du ikke avel under dårlige omstendigheter for det kan bli en dyrkjøpt erfaring

Kattungene skal være kvikke, lekne og nyskjerrige. Du kan jo komme akkurat når de ligger og sover men det bruker og bli fart på dem om man setter fram noe godt til dem. Kattemoren kan være gretten og -skygg- det er ikke så rart, hun er trett av sine unger når de har blitt 10 - 12 uker ! Og ganske trett på alle som skal kose med ungene også

Kikk nøye på kattungene ! De skal leke, tumle rundt og komme fram og lukte og får absolutt ikke væreredde eller uvante med mennesker ! Er kattungene mere interessert i og likte rundt i rommet enn og hilse på deg er risken stor for at de ikke bruker og få være inne. Se også etter om at det ikke er bur utenfor huset. Kanskje er det der kattene bruker og være, men er inne nå for og lure kjøperen !

Selvfølgelig skal det være rent friskt. Se på kattetoaletter, matskåler og vannskåler ! Orker man ikke rydde eller bytte ut mat og vannskåler daglig, skal man ikke holde på med oppdrett. Det er mye stell med katt !

Når du finner din kattunge, sett deg på gulvet og kos og lek med den. Kjenn forsiktig på katten. Den må ikke ha vondt noe sted når du tar på den. Se under halen på katten for og se om den er ren. Det skal ikke være spor etter diaré. Ta god tid på deg til og se på kattungen. Stress ikke for at du tror at oppdretteren blir utålmodig. Som kjøper har du rett til all den tid du trenger.

Når jeg selger kattunger, prater jeg med kjøperen. Vi går igjennom alt ordentlig. Jeg har naturligvis også tusen spørsmål til kjøperen. Men først har jeg spurt ut kjperen på telefonen. Man bruker allerede da og få en følelse om man vil selge eller ikke. Slik lærer vi og kjenne hverandre bedre og bygger opp -fortroende- oss i mellom.

Vi går igjennom hva som skal stå i kjøpekontrakten. Stamtavle, vaksinasjonspapirer, helseattest, PKD-test (om man har) og forsikringspapirer vises til kjøperen. Er vi da overens om kjøpet, skriver jeg ut en kjøpekontrakt i to eksemplarer. Vi leser nøye igjennom kontrakten. Er alt i orden, skriver begge parter under og beholder et eksemplar hver. Jeg ber desuten om legimitasjon. Det gjør ikke alle oppdrettere men det sirkulerer en del kjøpere under falskt navn så det er ikke så rart om oppdretteren ber deg om legimitasjon !

Du skal av oppdretteren få greie på stell av katten og hva katten bruker og få og spise. Pelsstell, slik som bading av katt må gies en skikkelig opplæring i, hvis det er den første katt i husholdet. Oppdretteren vil også fortelle deg at du er hjertelig velkommen til og ringe hvis du har noen spørsmål. De fleste oppdrettere pleier som regel og ringe etter noen dager for og høre hvordan det går med kattungen. Det får du som kjøper ha forståelse for. De fleste kjøpere skjønner at oppdretteren bryr seg om kattungene sine. Det er faktisk ganske vanlig at oppdretteren og kjøperen har fortsatt kontakt.

Er kattungen liten og ikke leveringsklar når du ser på den, etterlat gjerne et teppe eller en leke som katten kan ha i transportkassen og i sitt nye hjem når den flytter. Teppet er selvfølgelig rent når du etterlater det hos kattungen. Den drar da til seg lukten fra sitt nye hjem og kan kjenne en hvis trygghet fra teppet når den flytter.

Kattunger er tilpassingsvennlige til tusen og bruker ikke få spesielle problemer med flyttingen. La den snuse rundt i fred når den kommer hjem. Har du flere katter så sten de inne i et annet rom slik at nykommeren kan gjøre seg kjent med sitt nye hjem. Kan bli litt for mye med flyttingen til nytt hjem og fresende katter. Vis kattungen hvor tissekassen står og la den få noe godt og spise. Dette pleier og roe de fleste kattunger. Når den skal pressenteres for de andre kattene - slipp dem inn under overvåkning, korte stunder av gangen. Vær alltid med selv og klapp og kjel både med nykommeren og de andre. Regn med litt fresing i begynnelsen. Det er natturlig at de andre kattene vil forsvare sitt revir. Etter et par dager er det fred og ro i huset. Har du mulighet til det, så vær sammen med kattene så mye du kan i den første fasen av nykommerens innflytting.



Lykke til med kattekjøpet.

Oversatt med tillatelse fra *Elisabet Ekman*, Pepasas Perseroppdrett.

 

Kattekjøp

[Home] [Cattery] [Touch me] [Amazing Grace]
[Bonita Hope] [Red Flame] [Madonna] [Goody] [Scott] [Sølvfaks]


Kattekjøp



This page is best viewed with IE 800x600 and 1024x768 .
Site Copyright © 2005 Sonja Farstad Berg - Tic/Tac Design
All rights reserved.
No part of this website may be copied without permission.
Spesiallaget for denne Oppdrett siden og Vannmerket/
Specially made for my Cattery page and Watermarked
Don't steal, be original :-)