Informatie
Electronica Historie - Coderingen - Etsen Zonder Fototechniek - Scart Aansluitingen - Zend Regels 
HF Power Transistor Tabel
- Luchtvaart Frequentie Tabel - 27MC tabel
 Etsen

Het is handig om de materialen eerst te kopen en voor je gaat beginnen te klaar leggen. Je hebt hetvolgende nodig; een onbewerkte printplaat met Cu laag, 250 gram "ijzer-3-chloride"*, een schaal met een minimale inhoud van 1,3 Liter, een stift die ets bestendig is zoals de EDDING 780 en de EDDING 404 permanent ook de DALO 33 PC is erg geschikt omdat deze helemaal gevuld is met inkt, alleen deze is in aanschaf wat duurder. Ook heb je een paar handschoenen nodig om je vingers te beschermen.

IJzer 3 chloride is een ets middel dat zeer gevaarlijk is. Het is te vergelijken met zoutzuur. Om te voorkomen dat je verwond raakt is het slim om een paar handschoentjes (latex) aan te trekken zodra je aan de slag gaat. Mocht het toch op je huid komen, wat niet voor je te hopen is, spoel het dan snel met veel water af.

  • Teken met de speciale stift je schakelschema op de goed ontvette koperlaag van de onbewerkte printplaat in schaal 1:1 maar let er wel op dat het in spiegelbeeld moet.
  • Laat de print een aantal uren opdrogen en uitharden.
  • Leg de materialen klaar.
  • Los de 250 gram ijzer 3 chloride op in in liter water van ongeveer 30°C.
  • Ets de print in de oplossing tot de koper weg is. Het bewegen van de print in de oplossing bevorderd het ets proces. Etsen is "exotherm" dat betekent dat er bij de reactie die er op treedt warmte vrij komt.
  • Spoel de print met water af maar die water bevat dan koper ionen en mag dus niet door de gootsteen. Breng het naar de gemeente werf als chemisch afval. Als je het ets middel in een fles bewaart voor de volgende keer wat overgens kan is en handig om er een etiquet op te plakken met wat erin zit. Ook MOET er in de dop een gaatje zitten want het geeft gas af. Als je dit niet doet kan de fles door de hoge druk ontpoffen en zoals je weet is ets middel niet vriendelijk!!!
  • Maak de print snel droog om oxidatie te voorkomen.
  • Verwijder met Tri of Aceton de zwarte stift die nog op de overgebleven koper banen zit. Doe dit in een goed geventileerde ruimte want, de dampen die van Tri of Aceton afkomen zijn schadelijk voor de gezondheid!
  • Droog de print weer af.
  • Spuit eventueel een beschermlaag van soldeer lak op de koperprint, zoals Flux SK 10. Een bus met een inhoud van 200 ml spray voor ongeveer 13,-. (Euhh dat is ongeveer 6.30 euro)
  • Gebruik een niet al te zware soldeerbout bij er dunne baantjes, die kunnen door de hitte loslaten. Een soldeerbout van zo'n 30 Watt is meer dan genoeg.

Mocht het de eerste keer niet lukken vat het dan sportief op en kijk wat er fout ging en wat je dus de volgende keer beter moet doen. Het is daarom handig om een klein logboekje bij te houden.

 
 
                          Contents by Tedde de Boer     Design by Ruben van der Zwaan