PARTIDUL MAGHIAR ARDELEAN

 

La şase decenii după elaborare, Programul Partidului Maghiar Ardelean (Erdélyi Magyar Párt), apare nu altfel decât la vremea sa: manifestul unui partid antidemocratic din Ardealul cedat; al unui partid artificial confecţionat, asociat la activitatea guvernelor ungare succesive (până în octombrie 1944), cu deputaţi şi senatori numiţi de sus. O asemenea procedură n-ar fi fost posibilă fără acceptarea deprinderilor fasciste contemporane.

Ziarul „Tribuna Ardealului", la 5 iulie 1941 a publicat programul – fără a-l comenta – cu următoarea notă: „Ungurii din Transilvania de Nord s-au constituit într-un partid politic unic, numit «Erdélyi Párt». Programul acestui partid a fost adoptat într-o recentă adunare. Cu titlu de document ziarul reproduce, în traducere, textul întregului program".

Ca preşedinte a fost designat contele Béla Teleki, iar ca secretar general avocatul Imre Mikó.

Principalul obiectiv urmărit de Partidul Maghiar Ardelean a fost refacerea „Ungariei Mari”, a statului sanştefanian, ca acesta să-şi impună, în împrejurări contemporane, rolul de conducător în Bazinul Dunărean, ca şi revenirea la trecut şi la ornamentele sale imperiale.

Dar o situaţie obiectivă din istoria Ungariei nu putea fi învinsă de nişte ambiţii vetuste pe de o parte, pe de alta de ideologia ungară de stat, care continua să-şi afirme dispreţul faţă de fostele sale „naţionalităţi”. Etapa istorică era, fără îndoială, artificială şi şubredă, cu caracter de instabilitate şi criză. Succesul acelei Ungarii depindea de succesul hitlerismului, care se afla în faza unei confruntări paroxistice cu marile puteri din Europa şi cu SUA.

Caracterul agresiv nazist al programului nu avea nimic comun cu realităţile vieţii nord-ardelene, unde schimbările existenţiale erau trăite ca nişte zguduiri nemijlocite ale vieţii zilnice.

Conştiinţa critică a acelor ani a înţeles că programul Partidului Maghiar Ardelean (PMA) trebuie apreciat după modelul său, adică după programul oficial al partidului nazist german care, stabilind autoritatea unor norme de un dogmatism orb, şi-a impus regulile măsurând totul în dezacord substanţial cu normele fireşti ale vieţii sociale şi private. Un program care a închis poarta viitorului vrând să eternizeze prezentul nazist în afara umanului şi al istoriei.

Din acel program, PMA a extras şi a preluat formulele şi practicile extremismului totalitarist – însuşite, de altfel, de toate nazismele de pretutindeni – pe care le-a şi aplicat, cu orice prilej, în practica sa politică, socială şi naţională, fără să ţină seama de faptul că astfel se situează înafara normelor firescului şi ale legalităţii.

În acest fel Partidul Maghiar Ardelean s-a desfăcut de toate acele legături şi speranţe care îi pot apropia între ei nu numai pe oamenii dintr-o ţară, dar şi pe cei din cuprinsul întregului pământ.

Acţiunile politice, statornice şi ucigătoare, stimulate de acest program şi aplicate cu o pătimaşă nălucire, au devenit expresia – şi chiar simbolul – agresivităţii faţă de locuitorii nemaghiari – dar majoritari – ai Ardealului.

Partidul Maghiar Ardelean, a actualizat şi dinamizat, ca scopuri principale şi imediate, tendinţele viclene ale patimilor naţionaliste; extirparea libertăţii şi moartea unor fiinţe umane. Totodată lista de preocupări a PMA a adaptat împrejurărilor din Ardealul aflat sub ocupaţia Ungariei: rasismul, antievreismul de stat, xenofobia, crearea unui drept naţional, abolirea tratatelor de după primul război mondial, propăşirea forţată şi privilegiată a „rasei ungare” („magyar faj”), calitatea de „Herrenvolk” a ungurilor; crearea unui stat naţional ungar care să-i adune pe maghiarii de pretutindeni, asigurarea unei poziţii dominante şi consolidarea unui spaţiu de expansiune pentru noul imperialism în zona geografică a Ungariei, fundamentat pe revendicarea „Lebensraum”-ului maghiar ca justificare ideologică.

Excluderea evreilor, în special, a nemaghiarilor, în general, din viaţa publică, ca şi „rezolvarea definitivă” a „problemei evreieşti” – erau şi ele subiecte stabilite şi vizibile în programul Partidului Maghiar Ardelean.

Cum se vede, în acest program a existat un concept tragic: pierderea sufletului, determinată de moartea libertăţii şi a echităţii.

Politicienii maghiari din părţile Ardealului ocupat de Ungaria (Teleki, Mikó, Albrecht, Vida ş.a.) şi-au manifestat predispoziţia şi umila lor supuşenie faţă de teoriile naziste, ca şi faţă de tirania potenţială şi efectivă a acestor teorii, drept care au transferat, începând din 1941, populaţii în masă spre răsăritul rusesc ca să-i întrebuinţeze ca mână de lucru în beneficiul armatei; au transformat lagărele de concentrare într-o gigantică şi terifiantă fabrică de morţi; au interzis căsătoriile dintre semiţi şi arieni. „Ungaria Milenară”, în anii 1940-1944, n-a ştiut să creeze alte expresii concrete ale operei sale, alte monumente mai reprezentative, decât lagărele de muncă forţată şi de exterminare.

Cruzimea, înălţată la rangul de profesiune, de credinţă naţională, propovăduia ura dintre neamuri şi religii, fanatismul şovinist, violenţa sistematică, fără asumarea riscului şi a consecinţelor acestor practici.

Fanatismul hungarist, asemenea celui nazist, a constituit reversul exterior al intimei sale existenţe şovine, dominând, printre altele, cu ajutorul valului de exaltare naţionalistă. Largi straturi ale populaţiei, atât din păturile mijlocii cât şi din rândurile muncitorimii şi ale ţărănimii au susţinut demagogia patriotardă şi mistica exaltării naţionaliste.

Hungarismul nu şi-a schimbat obiectivele, ci doar mijloacele care să ducă la ţel. În primul rând era nevoie ca maghiarimea să-şi recapete libertatea de iniţiativă, ca premiză a oricărei desfăşurări ulterioare, de la revendicări platonice la înfăptuirea lor concretă.

Pe primul plan se punea – şi se mai pune – recucerirea teritoriilor pierdute, ceea ce presupune ca înlăuntrul ţării să se făurească armătura spirituală necesară unei asemenea sarcini; apoi găsirea, în afara Ungariei, a unor „camarazi de arme” adecvaţi.

Obiectivul suprem trebuia să fie întărirea puterii Ungariei, cu alte cuvinte reinstaurarea hegemoniei sale. Prima linie directoare a politicii ungare a constituit combaterea României, conjugată cu încercarea de a încheia alianţe cu oricare din forţele dispuse la o asemenea acţiune, de la Germania hitleristă, la Rusia Sovietică, de la Marea Britanie la Japonia (recent, Ungaria, pentru a-i lămuri în continuare pe niponi, a tipărit în japoneză „Istoria Transilvaniei”!) etc. Toate aceste demersuri şi eforturi nu reprezintă nimic altceva decât o tentativă de a opera o categorică forfecare a sistemului creat la Versailles, datorită căruia Ungaria Mare a pierdut acele teritorii ale sale care erau locuite de peste 10 milioane de nemaghiari – români, slovaci, sârbi, croaţi, ruteni ş.a. – teritorii pe care vrea să le recâştige pentru refacerea unui spaţiu de expansiune spre noul imperiu ungar, fundamentat şi motivat pe ideea revendicării „Lebensraum”-ului, ca justificare ideologică a imperialismului său.

Ungaria a considerat, între cele două războaie – ca şi astăzi – că problema frontierelor nu poate fi condiţionată de vreun factor istoric, etnic ori juridic, ci doar de voinţa sa de a se extinde, de a cuceri. Astfel, refacerea vechilor frontiere ar depinde numai de libertatea sa de acţiune, pe care vrea s-o obţină de la diversele puteri europene şi extraeuropene.

Lupta pe care revizionismul ungar o duce de 80 de ani, nu a pornit de la o declaraţie de război, ci de la un puternic şi infatuat sentiment de superioritate, factor ce conferă ofensivei forţa de a acţiona, chiar şi împotriva unor adversari mult superior numeric.

Ungaria a considerat totdeauna că Sud-Estul Europei este o prelungire naturală a sa şi a privit spre ţările din această zonă ca la nişte subordonate, ca la o firească bază de furnizare a materiilor prime şi a forţei biologice necesare economiei sale.

Să lăsăm însă programul Partidului Maghiar Ardelean să-şi demonstreze caracterul:

I. „Maghiarimea Ardeleană desprinsă din trupul Ungariei Milenare şi trecută peste proba de foc a dominaţiei străine de două decenii, învăţând ce înseamnă a trăi în afara Patriei Ungare, doreşte să-şi pună forţa morală şi voinţa hotărâtă, călite în faptele destinului minoritar, în serviciul edificării unei Ungarii puternice şi independente, ca să-şi poată împlini în Bazinul Dunărean, cu vrednicie, misiunea ce i se cuvine în urma situaţiei geografice şi a trecutului său istoric.

În războiul care bântuie acum, forţa armatei ungare a recucerit una după alta părţile rupte din Regatul Sfântului Ştefan. Nu ne înspăimântă deci nici o jertfă făcută pentru ca armata care ne-a eliberat să-şi poată îndeplini sarcina istorică de a valida veşnicele drepturi istorice ale Ungariei."

II. „Pământul maghiar milenar, încununat de Carpaţi, îl considerăm spaţiu vital ungar şi prima noastră datorie este ca pe acest pământ fiecărui ungur să-i asigurăm un cămin, muncă, pâine şi cultura maghiară. 1. Ne gândim cu dragoste frăţească la ungurii din Transilvania de Sud (România n.n.), care au împărţit cu noi soarta de minoritar. Declarăm că nu ne vom odihni până ce soarta lor nu va fi definitiv soluţionată. 2. Pâinea maghiară trebuie s-o împărţim frăţeşte cu fraţii noştri goniţi din căminurile lor şi refugiaţi la noi. 3. Ungurii de dincolo de Carpaţi trebuie aşezaţi urgent în ţară. (referire la ceangăii din Moldova şi la cei 200.000 de unguri din Bucureşti n.n.) 4. Pentru ungurimea realipită la ţara-mamă reclamăm o nouă descălecare (colonizare adică n.n.) şi vrem să repunem în drepturile ce i se cuvin ungurimea lipsită două decenii de bunurile sale materiale şi morale. 5. Înăuntrul Ungariei forţele constructive maghiare trebuie unite, organizate şi puse în slujba muncii naţionale, din care să rezulte statul maghiar reînnoit, apărător şi deţinător al tuturor vieţilor şi valorilor maghiare...”

V. „Considerăm bogăţie naţională pământul şi capitalul (...). Considerăm valori naţionale munca şi inteligenţa. 1. Marea majoritate a poporului maghiar este formată din agricultori, pământul asigurându-le traiul. Revizuirea în Ardeal a reformei agrare antimaghiare este o îndatorire primordială. 2. Iar în relaţia generală maghiară, cu ajutorul Reformei agrare şi a COLONIZĂRII (subl. ns.) trebuie să se formeze un astfel de sistem de proprietate agrară, care, pe lângă dezvoltarea calitativă şi cantitativă a producţiei, să facă posibilă soluţionarea radicală a problemelor societăţii agrare.”

VI. „Luptăm pentru o politică culturală maghiară, alimentată din marile tradiţii ale trecutului maghiar... servind scopurile educaţiei naţionale...”. „Numai atunci putem să ne împlinim misiunea istorică, dacă cultura noastră maghiară, istorică şi populară determină felul de gândire, simţămintele şi atitudinea şi pentru pătura instruită a naţiunii...”

VII. „Luptăm pentru o Ungarie creştină. Aceasta înseamnă nu numai excluderea elementelor necreştine din anumite domenii ale vieţii naţionale şi de stat, dar şi întărirea în toate direcţiile a bisericilor istorice maghiare. În stare minoritară am văzut clar misiunea hotărâtoare a bisericilor de a întări moravurile, de a organiza societatea şi de a păstra cultura naţională...”

VIII. „Faţă de evreimea desprinsă din propria sa voinţă de maghiarimea transilvăneană în timpul dominaţiei româneşti, aprobăm şi cerem grăbirea tuturor acelor măsuri legale şi de guvern, care, până la rezolvarea generală europeană a chestiunii, exclude complet evreimea din domeniul formării opiniei publice şi a justiţiabilităţii, iar în viaţa economică oferă urgente posibilităţi ca locul lor să fie ocupat de specialişti unguri. Întrucât capitalul productiv îl considerăm avere naţională, direcţia producţiei şi a capitalului nu poate rămâne în mâini evreieşti.”

IX. „Conştiinţa misiunii maghiarimei în bazinul dunărean ne obligă să trăim cu minorităţile care au un trecut secular pe pământul patriei noastre în spiritul principiului Sfântului Ştefan. 1. Germanii transilvăneni şi-au dovedit credinţa lor faţă de acest pământ prin munca lor multiseculară. În locul privilegiilor regale, o convenţie internaţională (cu Germania hitleristă n.n.) le asigură azi dezvoltarea lor naţională. Vrem s-o respectăm, aceasta cu atât mai mult cu cât convingerea noastră este că în noua reglementare a Europei Centrale poporului maghiar şi celui german i se va destina un rol de conducere. 2. Pentru poporul român care îşi însuşeşte principiul statului ungar (subl ns.) dorim să asigurăm întrebuinţarea limbii sale în instrucţia publică, în administraţia publică şi în faţa judecăţii, cinstirea bisericilor lui, libertatea muncii, apărarea sentimentului său naţional, exercitarea drepturilor politice, dar toate acestea numai în măsura în care şi ungurii din România se bucură de aceleaşi drepturi".

X. „În starea noastră de minoritari de două decenii am simţit profund greşelile ce s-au făcut în trecut faţă de Transilvania. De aceea, întorcându-ne la Ţara-mamă, profităm de ocazia istorică pentru soluţionarea celor mai importante chestiuni de viaţă transilvăneşti. 1. Cerem urgent încadrare organică a Secuimii în trupul ţării ungare. Vrem să împiedicăm ca surplusul populaţiei secuieşti să se scurgă dincolo de Carpaţi, iar pe emigranţi vrem să-i COLONIZĂM în Transilvania interioară. Trebuie să începem imediat construirea căii ferate din Secuime, dezvoltarea de drumuri şi de căi acvatice, înfiinţarea de aerodromuri, industrializarea Secuimii şi rezolvarea problemelor sale economice. Pentru siguranţa hotarului maghiar de la Răsărit, cerem urgent înnoirea organizaţiei grănicereşti a Secuilor”. 2. „Maghiarimea din grupurile sporadice încă înainte de război a sângerat în masă şi s-a asimilat. Pe lângă întărirea etnică a acestor grupuri sporadice cu surplusul populaţiei secuieşti, trebuie să se facă posibil ca pentru aceste grupuri să se trimită cei mai buni conducători maghiari...”

Ceea ce trebuie neapărat remarcat în acest program este, cum spuneam, însăşi natura problemelor abordate: referiri la Ungaria Mare, milenară, la „spaţiul vital” al maghiarimii, la Regatul Sfântului Ştefan, la supremaţia ungară în Bazinul Carpatic, la extirparea evreimii etc. Se mai fac referiri la cunoscutele nostalgii ale complexului de superioritate.

Abordarea, sumară şi grăbită, a problemei româneşti – la acea dată de maximă importanţă – într-o manieră simplistă şi cu condiţii, trebuie să recunoaştem, era fără nici o perspectivă reală de rezolvare. Iar pentru evreii ardeleni, Programul Partidului Maghiar Ardelean prefigurează soluţia nazistă, în termenii fascismului ungar, născut odată cu contrarevoluţia din 1919, adică simultan cu instaurarea regenţei lui Horthy. De fapt, programul PMA nu este altceva decât înşiruirea unor intenţii şi practici arhicunoscute, pe care nazismul şi hungarismul le voiau general obligatorii pentru întreaga lume creştino-ariană.

După ce românii din Austro-Ungaria au fost daţi în grija ungurilor cu prilejul „compromisului” din 1867, problemele lor se rezolvau de obicei pe „căi administrative”. În 1941 „principiul autoritar” al statului ungar „sanştefanist” a continuat să funcţioneze faţă de cei „venetici”, „infiltraţi” („beszivárgok”) cum erau consideraţi românii (majoritari şi în Ardealul cedat!).

Oare maghiarimea politică a devenit în zilele noastre victima unei prăbuşiri, din care nu mai poate să-şi revină? Să fie atât de grea înţelegerea adevărului încât deschiderea unei căi libere spre consideraţii istorice pertinente a devenit imposibilă? Ori imperfecţiunea judecăţii să aibă un efect atât de viciat încât nu mai îngăduie adaequatio rei et intelectus? (concordanţa dintre realitate şi cunoaştere).

Asemenea întrebări sunt motivate de acel climat al gândirii politice în care literatura istorică maghiară contemporană, din Ungaria şi România, se simte îndreptăţită să afirme de ex. că Imre Mikó este un exemplu de urmat, o pilduitoare moştenire, un fel de erou (pozitiv) al timpului său! Propagandiştii neluminaţi ori partizani dezvoltă, în unison, pe voci „marxiste”, „naţionale”, „transilvaniste”, „democratice” (şi nicidecum naziste, cum s-ar cuveni!) un istorism fals, deformat, cu reconstituiri conjuncturale de împrejurări presupuse, străduindu-se, corupător, să eclipseze adevărul, pentru modificarea diabolică a unor realităţi şi fapte din anii de ocupaţie maghiară a Transilvaniei de Nord, ce nu mai au nici o urmă de înrudire cu lumea reală.

Formulate cu autoritate, repetate şi susţinute cu insistenţă, recomandările se dovedesc adeseori a fi mai eficiente decât intervenţiile de forţă. Atenţia se concentrează asupra lor cu mai multă receptivitate decât asupra unor pledoarii pe care, de obicei, nici nu le reţine. O recomandare poate întări în noi atât căile lăuntrice ale sentimentului, cât şi acele drumuri ale conştientului ce ne îndreaptă spre porţile inconştientului. Fenomenul ţine de domeniul unei tradiţii verificate.

În general, lucrul scris se bucură cel puţin de atenţie, dacă nu şi de un înţeles, chiar dacă cel ce scrie nu-şi angajează răspunderea onestităţii în ceea ce aşterne pe hârtie.

Ce ştiu oare urmaşii despre acea lume dispărută, care era a noastră, atunci când ei privesc trecutul cu ochi altora, dintre care unii ar vrea să câştige neapărat un proces, cum ar fi o nemotivată reabilitare postumă – aici, azi şi nu aiurea? Fiindcă – nu-i aşa? – cât timp trăim şi acţionăm, exista şansa de a câştiga câte o cauză!

O scriere mai poate contribui la apariţia unor presupuneri, ori – ceea ce nu s-ar cuveni să se întâmple – să aibă o funcţie de învăluire.

Despre asemenea practici s-ar putea spune că sunt „totalitare”, de vreme ce cuvintele folosite nefast vor să acţioneze dictatorial asupra unor raporturi morale, ca şi asupra unor situaţii politice – precum în cazul pomenitului Mikó Imre – pentru a le transforma în altceva, câteodată într-o identitate presupusă ori falsă, în folosul unor socoteli partizane.

O asemenea literatură, care izolează trecutul de prezent, reuneşte tendinţele menţionate, evidenţiind anumite influenţe ideologice. În locul unei configurări, istoria devine o colecţie de substituţii, fără conexiuni cu marile şi măruntele probleme ale timpului şi vieţii. Din această cauză suferă adevărul şi ia naştere o înclinaţie, tot mai pronunţată, spre compromisuri laşe şi falsuri vinovate.

Filosoful Gáll Ernő care, de pe poziţii marxiste, a respins, la vremea lor, practica şi ideologia programului Partidului Maghiar Ardelean, mai târziu avea să-l aprecieze pozitiv pe fostul secretar general al acelui partid – drept expresia pilduitoare a vieţii maghiare din Transilvania anilor 1940-1944. Prin urmare „un exemplu de urmat”!

Să nu fi cunoscut, acest consecvent şi instruit combatant al comunismului, rădăcinile criminale ale PMA, atrocităţile, agresiunile şi masacrele comise în spiritul unui program naţionalist-şovin? Nici rolul lui Mikó Imre în elaborarea şi punerea în practică a programului acelui partid?

Aceste – şi asemenea – întrebări m-au determinat să-i adresez lui Gáll Ernő, îndată după apariţia cărţii lui Mikó, Változatok egy témára (Variaţii pe o temă), o scrisoare, el fiind prefaţatorul acelui volum.

Cartea lui Mikó (asemenea politicii practicate de autorul ei) mi s-a părut nu numai o inexplicabilă renunţare la adevăr, ci şi o jignire adusă valorilor vieţii naţionale maghiare şi unei moşteniri colective, păstrată întreagă peste veacuri în pofida presiunilor unor evenimente, pe care, nu o dată, nici istoria nu le putea lămuri pe deplin.

În cuprinsul acelei scrisori am încercat să desluşesc atât fizionomia unui adept al nazismului în Transilvania, cât şi imaginea unui teoretician şi practician al marxismului aflaţi – ambii – pe terenul aceloraşi moravuri şi ţeluri, servind, în mod paradoxal, aceleaşi interese politice. Doi oameni, aflaţi altă dată într-un conflict ireductibil, uniţi, mai apoi, de dubioase interese conspirative.

Iată câteva fragmente din această scrisoare.

„(...) întâmplarea a făcut să-mi cadă în mână cartea lui Mikó Imre, Változatok egy témára, care cuprinde «studiile» acestui sinistru personaj, devenit fascist în perioada sa de «glorie», scrise între anii 1968-1973.

În fruntea cărţii se află un studiu introductiv ce poartă semnătura Ta.

Când am aflat, în octombrie 1944 că trupele sovietice şi române eliberând Clujul au fost întâmpinate, între alţii, şi de deputatul «horthyst» Mikó Imre, care cu acea ocazie s-a pavoazat din nou altfel, cu acel prilej cu zorzoanele ce păreau că aparţin «erei noi» (brasardă şi cocardă roşie!) fiind dispus să servească şi comunismul aşa cum a servit, rând pe rând, Partidul Maghiar, condus de contele Bethlen, Comunitatea Maghiară din România, condusă de contele Bánffy Miklós, şi Partidul Maghiar Ardelean condus de contele Teleki Béla – eu aflându-mă la Bucureşti –, o adevărată vijelie a revoltei a pus stăpânire pe mine. Am scris atunci un articol pe care îl poţi găsi în paginile ziarului „Ardealul”. Titlul articolului era „Deputatul Mikó Imre – comunist!?" Era un strigăt spontan la încă o farsă a unui panglicar, iscat din buna mea credinţă şi din încrederea pe care, în acea vreme, o mai aveam în manifestările justiţiare, ca şi în dreptate.

Pe Mikó îl cunoşteam personal, ca aghiotant al contelui Bánffy şi ca deputat în parlamentul F.R.N. din anii dictaturii regale când eu însumi aveam funcţia de director de cabinet al rezidentului regal Coriolan Tătaru, la Cluj. Pe atunci Mikó făcea eforturi să ne fie agreabil, insistând să-şi demonstreze «loialitatea» faţă de o Românie ale cărei rânduieli multora nu ne erau pe plac. (...) L-am cunoscut apoi, în sfârşit pe Mikó ca fascist, deci înşurubat în ideologia hitleristo-mussoliniană (pe ambii îi considera genii ale epocii moderne şi îi califica astfel în diversele sale scrieri din anii ocupaţiei «horthyste» a Transilvaniei de Nord). (...)

Când Kós Károly, azi înălţat – nu ştiu dacă şi de Tine – pe piedestalul pildelor de urmat, a uneltit în aşa fel ca artiştii «valahi» şi «jidani» să nu poată expune pe întinderea Transilvaniei de Nord, amintindu-mi de relaţiile noastre ante Diktat, m-am încumetat să-l rog ca să intervină, – era în decembrie 1941... Secretarul său mi-a transmis însă textual: „dl. deputat nu vă primeşte nici acum şi nicicând altădată. (...)

Am în faţa mea scrisoarea adresată pictorului Emil Cornea, la 14 ianuarie 1942, din care îţi transcriu un pasaj: «Cum vezi, ne aflăm sub focurile Partidului Maghiar şi la discreţia unei administraţii condusă împotriva noastră şi a evreilor... Suntem expuşi urii, teroarei, retorzionismului inaugurat şi trâmbiţat de Mikó Imre, acest sinistru agent local al ideologiei naziste, veşnicul deputat şi viitorul «fascist democrat»... etc.

Te asigur că nici azi, când drumul vieţii se apropie de sfârşit, când revoltele mele s-au mai potolit, nu-l văd, nu pot să-l văd pe Mikó Imre altfel decât în 1942, iar pe cei care cred în valabilitatea «moştenirii» pe care a lăsat-o, dacă nu sunt nişte bieţi naivi, trebuie să-i consider părtaşii fărădelegilor lui, comise nu numai împotriva românilor şi evreilor, ci mai ales împotriva unui lucru pe care îl consider sfânt: al vieţuirii împreună (nu alături) a tuturor acelora cărora le-a fost hărăzit să trăiască în Ardeal – români, maghiari, saşi, secui, evrei, ţigani (...).

(...) Aş fi foarte curios să aflu, chiar de la Tine, ce te-a determinat să te încumeţi a da girul Tău de marxist, de ideolog autorizat al comunismului în România, de profesor universitar şi de redactor şef al unei reviste de prestigiu şi – să nu te superi că-ţi spun – de maghiar de origine evreiască, adică ce te-a făcut să acorzi girul tuturor acestor calităţi şi funcţii unui individ de factura lui Mikó. (...) El nu poate fi iertat nici la nivelul celei mai indulgente «obiectivităţi» şi nici prin mijloacele unui aparat de gândire nuanţat şi complex, aşa cum faci Tu de ex. – trebuie să-ţi spun sincer – cam avocăţeşte, pentru că o faci ca pledoarie în faţa unei curţi cu juri, adică în faţa unor oameni pe care îi poţi influenţa în simţirea lor, nu şi în raţionamentul lor.

(...) Mai e oare cazul să repet ce a făcut Mikó Imre – cu exces de zel – în numele şi pe răspunderea sa, de bună voie şi nesilit de altceva decât de conştiinţa sa? Ca să nu rămână nimic îndoielnic ori nesigur să ne amintim împreună: a fost antiromân; a fost antisemit; a fost adeptul lui Hitler şi Mussolini; a încercat în octombrie 1944 să devină adeptul lui Stalin; a fost sluga lui Horthy; a votat 3 legi antievreieşti; a votat şi legea care a permis deportarea poporului evreu din Transilvania... Etc. (...)

Fiindcă ştiu că şi Tu eşti la fel de înrădăcinat ca şi mine în spiritualitatea, istoria şi în pământul Transilvaniei, îmi pot lua permisiunea să-ţi spun că oameni ca Mikó, Kós, ca Bănică Dobre, Moţa ori Kraus («Gauleiter»-ul din Turda), nu ne apropie, nu ne leagă – dimpotrivă; ne despart şi ne înduşmănesc. (...)

Summa summarum: după ce am citit pledoaria Ta pentru «păstrarea moştenirii lui Mikó Imre», simpatia ce ţi-o port m-a determinat să-ţi destăinui ce gândesc despre acest caz – şi altele similare – indiferent dacă e vorba de maghiari, români, saşi ori evrei.

După convingerea mea un caz ca al lui Mikó se înşiruie printre cele care stârnesc dezaprobarea, revolta şi chiar ruşinea. (...)

Deşi n-am intenţionat să vorbesc decât în numele meu personal, mă voi referi totuşi la faptul că dacă a sosit vremea ca Ardealul să-şi uite „păcătoşii” – atunci să-i şi uite! Să-i şteargă din memorie şi să nu le execute sinistrele lor „moşteniri”. Şi în cazul lui Mikó – de el fiind vorba de fapt. (...)

Scrisoarea mea a rămas fără răspuns.

În ultima vreme au mai apărut şi alte „recomandări” adresate urmaşilor, pentru ca aceştia să recepteze, tot pozitiv, moştenirile altor „exemple de urmat”: o dată în favoarea contelui-scriitor Vass, cel care, în 1940, îndată după Diktatul de la Viena, a ucis, lângă Gherla, „nişte valahi” (crimă transfigurată recent în simbol prin înhumarea rămăşiţelor sale pământeşti în Secuime, după un exil american de peste 50 ani), altădată pentru parohul reformat antisemit al Clujului, László Dezső, readus în actualitate prin publicarea unui volum (Darurile vieţii de minoritar), cu o imagine neconformă propriilor sale convingeri, pentru care a luptat şi a înfruntat tulburările vremii ostile lui.

În niciunul din cazurile pomenite nu şi-au aflat expresia tendinţele constructive şi nici sentimentele reprezentative ale naţiunii ungare, cele produse ori adoptate de ea în politică, în cultură, în viaţa socială şi – nu în ultimul rând – în omenie.

 

O moştenire nocivă

În legătură cu amintirile evenimentelor care au generat o nocivă moştenire a trecutului în viaţa societăţii noastre ardelene în încâlcitele desfăşurări tactice ale „Sfatului Maghiar Ardelean” din toamna anului 1944 în Transilvania de Nord, în complicatele lor succesiuni ori suprapuneri – câteva lucruri sunt greu de înţeles. Între ele neluarea în seamă a acţiunilor şoviniste şi revizionist-hungariste ale „Sfatului” de către cei care cunoşteau natura lor, în primul rând de către românii democraţi din Transilvania de Nord? De asemenea: cum a putut fi acceptată de către factorii politici ai celor două armate – sovietic şi român – instaurarea pe teritoriile eliberate ale Transilvaniei de Nord a unei administraţii, în general reacţionară, exponentă a şovinismului ungar, şi a intereselor politice naziste şi revizioniste? De asemenea, nu pot fi găsite argumente nici pentru a înţelege atitudinea tolerantă a forurilor democratice din România faţă de autonomismul şovinismului ungar practicat instituţional, al celor ce au menţinut, în numele unei falsificate „mişcări” ilegale de „rezistenţă comunistă”, calitatea de a fi revizionişti în condiţiile procesului de democratizare a României şi a unui armistiţiu cu Naţiunile Unite prin care a fost anulat Diktatul de la Viena?! Nedumeririle sunt cu atât mai întemeiate cu cât în acea perioadă mişcarea democrată din România era dominată de o neînduplecată şi vigilentă conştiinţă socială şi politică, din ce în ce mai sudată de aspiraţiile maselor în ţară şi pe front, împotriva tuturor uneltirilor şi structurilor fasciste, prin urmare de o acţiune pentru care nu existau – nu puteau să existe – tocmeli şi şovăieli, ezitări, dubii, semne de întrebare ori dileme „hamletiene”. Cum a fost posibil ca într-o asemenea împrejurare să nu se tragă concluziile fireşti, severe, în acea perioadă dură de intersecţie categorică între două lumi?

Este greu de înţeles iresponsabila – ori vinovata? – nesocotire a unor norme morale elementare, datorită cărora în numele democraţiei au putut fi investiţi cu funcţii politico-administrative răufăcători, complicii hitlerismului, dar şi fascişti şi huligani notorii din rândurile maghiarilor nord-transilvăneni, indivizi compromişi de propria lor murdărie nazistă ori hungaristă.

Desigur, farsori şi aventurieri au existat în toate timpurile şi ocaziile. Şi fiecare nouă situaţie a săltat adeseori la vedere apariţii anacronice. Ne aflăm însă într-o împrejurare cheie când fermentul dospit patru ani în noroaiele însângerate ale teroarei germane şi ungare – cele două popoare cu statele lor care au mutilat ţările Europei în propriul lor folos, mărindu-şi teritoriile, pe care apoi le-au administrat cu metodele teroarei – trebuia să spargă toate alcătuirile Diktatului de la Viena. Diktat care, în pofida tuturor dezastrelor, tragediilor şi amărăciunilor ce le-a provocat, a fost înregistrat totuşi de milioane de oameni – pe care i-a aruncat în nesiguranţă şi umilinţă şi i-a expus bunului plac, injustiţiei, masacrelor – cu certitudinea că împreună cu consecinţele sale nu va supravieţui dispariţiei Germaniei hitleriste, Italiei fasciste şi Ungariei hungarist-revizioniste. Certitudinea era a românilor, slovacilor, sârbilor, rutenilor, evreilor, croaţilor...

Această certitudine era susţinută şi de speranţa în sentimentul de dreptate. Ea s-a şi împlinit pretutindeni cu excepţia Transilvaniei de Nord, care câţiva ani a mai rămas sub conducerea spiritului Diktatului hitlerist de la Viena, nevoită să înfrunte până azi ofensiva hungarismului.

Atunci când se vorbeşte despre conjuraţie şi despre atmosfera vicleană a acelei perioade, cu consecinţe devenite dramatice pentru alcătuirea şi dezvoltarea viitorului, este necesar să se vorbească, deopotrivă, şi despre mecanismele acelei „conjuraţii”, despre urzelile sale îndreptate perfid împotriva spiritului democratic, ca şi despre reanimarea prejudecăţii profund înrădăcinate în spiritul unei politici tradiţionale, o prejudecată pe care istoricii unguri o prezintă ca rezultat al unui „conflict milenar”, care i-ar aşeza în opoziţie ireductibilă pe români şi unguri...?!

O să mă refer şi la aceste probleme, dar numai în măsura în care ele nu depăşesc experienţele mele personale.

Fiindcă mi-am propus să vorbesc numai despre lucruri şi evenimente la care luasem parte ori pe care le trăisem ca experienţe nemijlocite, pe care le-am trăit şi le-am înţeles – dacă se poate spune astfel – istoric. Nu aş vrea însă ca relatarea mea să se abată de la reconstituirea cât mai adevărată a trecutului, nici ca reconstituirea unei experienţe să fie înveşmântată cu incertitudinile memoriei, cărora le vin în sprijin controversele cu tine însuţi când încerci să te dezvinovăţeşti în faţa trecutului, fiindcă păstrezi în tine datorii neîmplinite, pe care n-ai voie să le transformi în propria ta umbră. Ca fost pictor ştiu că încercând să înfăţişezi simultan lucruri contrastante nu le poţi zugrăvi separat ori succesiv, ci împreună; ca să le vezi alături pe toate. Numai astfel se creează o atmosferă picturală logică şi veridică.

Referindu-mă la experienţe nemijlocite, acestea se înscriu în procesele conflictuale ale unor principii care, deşi opuse, au fost condiţionate de acelaşi fenomen politic, în care – şi datorită căruia – s-au şi petrecut. În ceea ce mă priveşte, ca martor şi participant la unele întâmplări ale vieţii în anii 1940-1944, poate e momentul potrivit să spun că deşi mă ştiam a fi „un om de stânga”, de fapt nu dispuneam de vreo prealabilă experienţă politică. De altfel, nicicând n-am crezut că politica ar putea să-mi schimbe fizionomia proprie ori să mă încorporeze într-un sistem neconcordant cu natura şi idealurile mele. Catastrofale evenimente, de ordine politică, socială, naţională şi chiar morală, cu care a fost confruntată România în 1939 şi 1940, au spart cadrul obişnuit al acelui mic univers confortabil în care trăisem ferit de griji, ca pictor şi istoric de artă aflat la început de carieră. Vremurile de atunci şi întâmplările ei m-au obligat – asemenea tuturor celor ce nu s-au adaptat circumstanţelor statornicite de nazism – datorită cărora lumea europeană s-a împărţit în două (şi nu altfel decât în două) – să mă simt solidar cu o speranţă şi nu cu forţele distrugerii, temeinic înzestrate nu numai cu arme şi muniţii, ci şi cu o nouă bază comportamentală dominată de ideologia teroarei, a asasinatelor şi distrugerilor instituţionalizate. Speranţa era în victoria dreptăţii, în înfrângerea răului, în limpezirea cugetelor şi aşezarea lucrurilor după criteriul omeniei. O reprezentare a stărilor cam schematic şi geometric construită, dar caracteristică pentru acel „sistem de credinţe” ce răspundea nevoilor interne ale frontului de „stânga” ce se înfiripase în interiorul ţărilor cu ideologie totalitaristă, cum era şi Regatul Ungar, unde trăiam în acei ani într-un fel de sufocare menită să împiedice vederea trăsăturilor vii ale lumii.