in memoriam ~ RUSSILAN PIKKU DEVIL KTK II

Russilan Pikku Devil, koko ikänsä minulla ollut russponiori, lopetettiin 25.9.2005. Lopetuksen syynä oli vanhuus, sillä pienet vanhuuden oireet alkoivat jo vaivata, joten parempi oli sitten näin. Devilopetettiin yhdessä toisen russivanhuksen, Taikajoen Lupaavan kanssa

Devi oli aina kaikessa mukana, kisakentillä, näyttelyissä, russijalostuksessa, kaikessa. Koko 26 virtuaalivuoden ikänsä (VHKR, 17.7.2003 - 24.9.2005) aikana Devi ehti kokeilla paljon kaikkea, ja tuli koko ajan vain rakkaammaksi. Devi olikin toinen Babarin kantaoreista, ja löytyy nykyään usean russponin suvusta tammajälkeläisensä RF Pikku-Myyn kautta.

Deviä kaivaten, elinikäinen omistaja Sallis, sekä Stuteri Babarin muut ponikaverit.

Nimi: Russilan Pikku Devil "Devi"
Syntynyt: 17.07.2003 (VHKR)
Syntynyt: 24.9.2005
Rotu:Gotlannin Russponi
Sukupuoli: ori
Säkäkorkeus: 128 cm
Omistaja: Sallis Lindqvist
Kasvattaja: Russilan Tallit
Kotitalli: Stuteri Babar

Koulutus: ko Helppo A | re 110 cm| me 100 cm
Muuta: Lopetettiin 24.9.2005 vanhuuden takia.Ronaldo Mille
Ronaldo Maestro
Miss Mille
Matador
Matami
Miller
Miss Marble

Devil
Tartzan
Tuntematon ori
Tuntematon tamma
April Ann
Tuntematon ori
Tuntematon tamma

Russilan Pikku Devil, tutuille ihan vaan Devi on varsin komea, ja muutenkin hurmaava Gotlannin Russ-ori. Devin suku on melkoisen tuntematonta, en ole nähnyt suvun nimiä kuin Russilan kasvateilla. Devi ei tullut minulle mitenkään sattumalta, tai no, enpä tiedä. Olin kyllä jo jonkin aikaa etsiskellyt russia, mutta löysin Devin kuitenkin ihan sattumalta. Deviä kaupattiin, ja sukua kyselin, koska en halunnut Devin olevan samaa sukua poneilleni Taikajoen Lupaava tai Dollarin Incielle. Devi sopeutui hyvin tallin tavoille, ja oli muutenkin ihan sopeutuvainen!

Hoitaessa Devi on erittäin huomionkipeä ori. Se on yleensä kiltti ja seisoo harjauksen ajan paikallaan, kunhan hoitaja ei jää todella pitkäksi ajaksi kuppaamaan johonkin. Silloin Devi hermostuu. Deviä voi hyvin hoitaa karsinassa ilman, että ponia edes sitoo kiinni, jos ei tammoja ole ympärillä. Suitset ja satulan Devi antaa myös laittaa kiltisti, joskus hieman pullistelee mutta koskaan ei purista hampaitaan yhteen tai nosta päätään korkeuksiin. Devi ei pure eikä potki, joskus saattaa hieman luimia ja kääntää takapuoltaan kohden, mutta yleensä se on ollut ihan kunnolla. Loimitus sujuu hyvin, mutta suojien kanssa on joskus hieman ongelmia. Devillä kun on aika herkät jalat. Samasta syystä kengittäminen on hieman hankalaa, kengittäjän tulee toimia tarpeeksi rauhallisesti. Eläinlääkärin kanssa ei yleensä ole mitään ongelmia. Pesulla käynti on Devin mielipuuhaa, se tykkää "leikkiä" vedellä, ja se rakastaa kun sitä pestään oikein kunnolla.

Taluttaessa Devi kulkee oikein nätisti, mutta jos tammoja ilmestyy sen lähistölle sen orimainen puoli paljastuu, se alkaa kuikuilla ja tottakai pyrkii tammojen luokse. Yleensä se ei temppuile eikä talutuksessa tahallaan säiky tai muuten pelleile. Kisapaikoilla taluttaa kannattaa suitset päässä, ja muutenkin jos on hälyä ympärillä normaalia enemmän, silloin Devi saattaa hermostua ja pahimmassa tapauksessa alkaa hyppiä pystyyn. Jos Devi alkaa temppuilla talutettaessa, siihen auttaa se, että ihan ajan kanssa tekee talutusharjoituksia, esimerkiksi pysähtymisiä ja käännöksiä, ja laittaa Devin kunnioittamaan taluttajaansa.

Devin juoksuttaminen aloitettiin nuorena, joten Devi kulkee melkein aina yhtä hienosti. Devillä on jopa koitettu vikeltämistä, hyvällä menestyksellä, niin kauniisti ja ongelmattomasti Devi kulkee. Jopa laukka sujuu ilman suurempia tempoiluja, laukassa se menee yleensä jopa paremmin kuin ravissa.

Ratsastaessa Devi on reipas ja hyväkäytöksinen poni. Se on taipuisa ja joustava, mutta ei erityisen pitkäjänteinen. Devi tarvitsee paljon erilaisia tehtäviä ja vaihtelua, ettei se kyllästy ja ala uppiniskaiseksi. Koulu ratsastettaessa Devi on kaunista katseltavaa sen hienon muodon ja tasaisten askeltensa ansiosta. Se menee helposti muotoon ja kulkee kuolaimella, yleensä ainakin käynnissä ja ravissa, mutta jos ratsastaja on erityisen taitava ja hänellä on tasaiset kädet, menee Devi todella nätissä muodossa myös laukassa. Esteillä Devi on persoonassaan, pienen kokonsa ansiosta se pystyy tekemään todella hämmästyttäviä teitä, se on todella rohkea ja hieman huimapäinenkin, joskus se innostuu niin paljon että lähtee kiikuttamaan ratsastajaansa ympäri kenttää pukkien saattelemana. Siksi sillä kannattaa pitää kokoajan suuhun kunnollinen tuntuma. Devi hyppää hieman huolimattomasti, se pitää lämmitellä kunnolla ja saada tarkkaavaiseksi, kaikkia erityyppisiä esteitä kannattaa hypätä vuorotellen, ettei aina sitä samaa pystyä, silloin Devi kyllästyy. Devillä mennään myös westerniä, ja siitä se pitää todella paljon. Devi kulkee rentona ja on mukavan tuntuinen, kunhan ratsastaja ei itsekään jännitä. Western sopii Delille todella hyvin sen monipuolisuuden takia. Maastossa Devi on hieman huimapäinen, se haluaisi aina johtaa, ja jos sen päästää jonon ensimmäiseksi, on tiedossa todella vauhdikas maastolenkki, siitä Devi pitää huolen. Yksin Devi meneekin paljon mukavammin, mutta kyllä siitä silloinkin vauhtia löytyy, ja se rakastaa kiitolaukkaa vasta leikatulla pellolla. Maastoesteet sujuvat Deviltä hienosti, jopa kaikkein erikoisimman näköiset, se harvoin pelkää mitään tai kieltää. Uittaminenkaan ei ole ongelma, Devi tosiaan on oikea vesipeto, eikä sitä kylmä vesi pelota. Devi siis tarvitsee rauhallisen ja suhteellisen kokeneen ratsastajan, jos haluaa että se menee hyvin. Hieman kokemattomammatkin pärjäävät Devin kanssa, mutta parhaisiin tuloksiin se yltää herkkäkäsisen, rohkean ja päättäväisen ratsastajan kanssa.

Kisapaikalla Devi ei oikein jaksa keskittyä muihin kuin tammoihin ja ympäröivään meluun. Se on rauhaton ja saattaa jopa hyppiä pystyyn. Ennen radalle menoa se kannattaa päästää maastoon ensin hieman päästelemään ylimääräisiä höyryjä, ja antaa sitten kävellä rauhallisilla metsäpoluilla (jos vain mahdollista) jonkin aikaa, että se hieman rauhoittuisi. Itse radalla Devi tekee varmasti parhaansa, paitsi jos sillä on todella paljon ylimääräistä energiaa, se näkyy kouluradalla hutiloimisena ja kaahottamisilla, ja esteradalla pudottamisina ja hurjastelemisena. Radan jälkeen Deviä täytyy ravuuttaa ja kävelyttää paljon, muuten se kaikesta hermoilusta johtuen jäykistyy todella pahasti, ja on epämukava ratsastaa seuraavina päivinä.

Tarhaillessa Devi joutuu yleensä olemaan yksin, koska on ori. Joidenkin muiden ruunien kanssa se tulee toimeen, kunhan arvojärjestys on ensin selvitetty. Devi pomottaa muita hevosia, ja on yleensä arvojärjestyksen yläpäässä. Se menee aina ensimmäisenä syömään ja komentaa muita hevosia mielensä mukaan. Kun Deviä menee hakemaan tarhasta ensimmäisiä kertoja, Devi ei varmasti tule portille vastaan, vaan sitä saa pyydystää kissojen ja koirien kanssa. Siksi kannattaa heti alusta asti ottaa jämerä asenne, ja esim. raipan avulla juoksuttaa ponia tarhassa niin kauan että se suosiolla tulee luokse.

Lastatessa Devi menee autoon yleensä ongelmitta, kunhan se saa olla traikussa yksin. Vieruskaverin kanssa tulee yleensä tappelua, näykkimistä, kinaa heinäverkosta, ja potkimista. Yksin ollessaan Devi useimmiten seisoo oikein nätisti, ei heijaa eikä potki seiniä, kunhan sitä ei seisoteta turhaan. Kisapaikoilla Devi kannattaa heti ottaa ulos autosta, ja samoin jos matkalla joudutaan pysähtymään, niin Devi kannattaa ottaa ulos jaloittelemaan, niin ei synny ongelmia.

Devin kilpailut katosivat sivujen vaihtumisten osalta, tämän verran on jäljellä.

2004
19.02.2004, este - 60 cm, YT Kirpputalli, 2/20

2003
23.11.2003, este - 50-60 cm, Stuteri Drönare, 6/17
23.11.2003, este - 60-70 cm, Stuteri Drönare, 10/17
18.11.2003, este - 50-60 cm, Stuteri Drönare, 2/17, banneri, kukkakimppu, ruusuke
18.11.2003, este - 60-70 cm, Stuteri Drönare, 8/17
15.11.2003, koulu - Helppo B, Stuteri Drönare, 6/17
15.11.2003, koulu - Helppo A, Stuteri Drönare, 6/17

Näyttelyt
30.06.2004, NJ - russ- orit, Punakanelin, 9/14, KUMA, JS
31.10.2003, NJ - Russ-orit, Emmin Shettistalli, 1/15, LKV1, BIS1, MVA-sert, JS
25.09.2003, NJ - Russ orit B, Stuteri Drönare, 2/3