Oyun ilerledikçe, Gürcistan'dan geçen petrol boru hatlarının ve Azerbaycan petrol kaynaklarının korunması giderek önem kazanıyor ve Türkiye'nin bu bölgelerde aktifleşmesi karşısında Rusya ve İran'ın duyduğu rahatsızlık büyüyor.
Garmisch Oyunu'na temel olan senaryo, aynı yılın mart ayında Cenevre'de oynanmış. Garmisch'deki oyuncu profilinin Cenevre'dekinden iki önemli farkı var: Birincisi, Garmisch'deki oyuncular arasında Avrupa'nın varlığı belli belirsiz; Cenevre'de ise oldukça belirgin. İkincisi de, Cenevre'de daha "senior" oyunculara yer verilirken, Garmisch'de nisbeten "junior" bir grup oluşturulmuş.
Oyun sürecinde bu gruba anketler de yapılmış. Bazı sorular şunlar:
- İnsanlık açısından kritik durumlarda, birr devletin duruma müdahele etme hakkı olduğunu düşünüyor musunuz?
- Birleşmiş Milletler'in durumla ilgili birr karar almaması halinde, bölgesel örgütlerin kendi kararlarını almasını onaylar mısınız?
- Senaryodaki gibi bir durumda, Avrupa devlletlerinin hareketlerine yön vermesi gereken kuruluş Avrupa Birliği midir, yoksa Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) mıdır?
- Avrupa Birliği'nin askeri kolunun 2009'a kadar kriz yönetimi ve krize anında cevap verebilme açısından yüksek bir kapasiteye ulaşmış olacağını düşünüyor musunuz?
ABD'de askeri ve politik stratejiler oluşturma konusunda önemli bir yeri bulunan Deniz Harp Akademisi'nin iki yıl önce düzenlediği Garmisch oyunu, senaryosuyla, anketleriyle, oyuncu ülkelerin seçimiyle, günümüz açısından önemli ipuçları içeriyor. Oyunu tüm ayrıntılarıyla incelemek isteyenlere, rapora Internet'ten ulaşmalarını tavsiye ediyorum.
Link: International Game 99 - Garmisch Raporu