English
Serbian


Pocetna strana

Sanctum Sanctorum Kamp

Ordo Templi Orientis FAQ

Ecclesia Gnostica Catholica

Ko je bio Aleister Crowley?

Tekstovi:

-Ordo Templi Orientis


-EGC

-Aleister Crowley

Ostalo

Galerija

Linkovi

KontaktU.S. GRAND LOZA

UPISI SE U KNJIGU GOSTIJU

POGLEDAJ KNJIGU GOSTIJUO preporukama

Grand Master Sabazius X O.T.O.

Objavljeno u Agape (Vol III, broj I, 1. Novembar 2000 ev), zvanicnom glasilu US Grand Loze


Gornji citat se pojavljuje da bi se osigurao opsti pristup stepenovima Coveka Zemlje naseg reda. Ali pazljivim pregledom se moze utvrditi da postoje i brojni uslovi. Muskarac i zena nisu "slobodni" ako nisu sposobni da otputuju do neke od nasih Loza da bi se inicirali , ili ako nisu sposobni da svojom slobodnom voljom daju i odrze zakletvu Redu. Muskarci i zene nisu punoletni ako nisu dovoljno stari da ucestvuju u nasim misterijama sa punim zakonskim pravom gradjanina svoje zemlje. Muskarci i zene nisu "pod valjanom preporukom" ako Red odluci da su "pod losom preporukom" ili ako nisu u stanju da nadju dva valjana clana koji su spremni da im daju preporuku.

Vase preporuke su svecana svedocenja dobre preporuke tog pojedinca. Tako da pre nego sto potpisete svoje ime na preporuci kandidata, vasa je duznost i obaveza da potvrdite sa majstorom vaseg tela da kandidat nije zabelezen kao osoba pod losom preporukom. Ali dalje trebate kao sto se moze videti u Liber CI (dvanaesta kuca), "to je obaveza koja pada na cast svakog brata da datu privilegiju ne zloupotrebljava, i da ce garanti svakog brata koji to cini kao i on sam odgovarati pred Velikim Tribunalom." Clanovi koji sponzorisu kandidata koji kasnije zloupotrebi datu privilegiju clanstva su takodje delimicno odgovorni za njegove prestupe, i ucestvovace u njegovom osramocenju. Veliki Tribunal moze da suspenduje, ili opozove bilo koju privilegiju sponzorisanja, ako ustanovi da su ove privilegije bile olako koriscene. Stoga je vasa dodatna odgovornost kao sponzora, da se upoznate sa biografijom, karakterom, osecajem za cast, i mentalnom i emocionalnom stabilnoscu kandidata kojega sponzorisete. Nemojte dozvoliti simpatiji, licnoj privlacnosti, pritisku od strane drugih, ili idealizmu da vam pomraci sud.

Kada sponzorisete kandidate za puno clanstvo u nasem redu, koji ce postati Muskarci i Braca, ili Zene i Sestre, razmotrite da li su oni zaista vredni vaseg bratskog poverenja, kao i bratskog poverenja Brace i Sestara u Redu. Razmotrite da li su vredni da ih primimo u nase domove, nase hramove i nase zivote; jer jednom kada se oni nama zakunu i mi njima dajemo zakletvu.

Kada sponzorisete kandidate u vise stepenove, razmotrite da li su ozbiljno prihvatili svoje zakletve i obaveze. Razmotrite dali se takodje ponasaju na nacin koji dolikuje Braci i Sestara njihovog stepena. Ako jos nisu naucili lekcije iz svojih stepenova kako ce onda da nauce lekcije iz visih stepenova?

Kandidat za Minerval, je sa druge strane stranac koji ce tek da postane dobrodosao gost. Bilo bi to zanemarivanje nase Prve Duznosti da primimo znanog lopova, ubicu ili psihopata bez ispitivanja i straze u nas Kamp; ali bilo bi u suprotnosti sa zakonom gostoprimstva da odbijemo gosta zato sto ga ne poznajemo dovoljno dobro da bismo odlucili da on moze da postane Brat. Veliki Tribunal ce biti blazi prema davaocima preporuke Minervalima koji su prekrsili privilegije clanstva, nego prema sponzorima Coveka i Brata koji uradi isto, zato sto privilegije clanova u stepenu Minervala nisu tako velike kao onih koji su punopravni clanovi. Stoga kao mogucim davaocima preporuka vam savetujem da sa svojim majstorima tela proverite da vasi kandidati za Minervala nisu nikad izbaceni ili stavljeni pod los izvestaj. Trebalo bi da pazljivo pregledate njihovu kompletnu pristupnicu i trebalo bi da komunicirate sa njima i ustanovite najbolje sto mozete njihov opsti karakter i mentalnu stabilnost; ali standard koji se primenjuje ne bi trebao da bude tako strog kao onaj koji se primenjuje na vise stepenove.

Obaveze sponzorstva, medjutim, ne prestajuu sa stavljanjem vaseg potpisa na pristupnicu. Kao sponzor u nasem redu, vi niste stavljeni na mesto superiora, ili duhovnog ucitelja kako se radi u nekim drugim drustvima. No uprkos tome vasa cast unutar Reda bice uvecana ili umanjena na osnovu kvaliteta dela onih kojima ste dali preporuke.Stoga je obaveza vas kao sponzora da pomazete iniciranima kojima ste dali preporuku u ucenju katehizma i zakletvi njihovih stepenova, da se postarate da budu snabdeveni najnovijim studijskim materijalima iz Velike Loze, da ih ohrabrite da ucestvuju u aktivnostima lokalnog tela, da ih obrazujete - primerom - o Putu Bratstva.