English
Serbian


Pocetna strana

Sanctum Sanctorum Kamp

Ordo Templi Orientis FAQ

Ecclesia Gnostica Catholica

Ko je bio Aleister Crowley?

Tekstovi:

-Ordo Templi Orientis


-EGC

-Aleister Crowley

Ostalo

Galerija

Linkovi

KontaktU.S. GRAND LOZA

UPISI SE U KNJIGU GOSTIJU

POGLEDAJ KNJIGU GOSTIJUO.T.O. Sistem

Magika bez suza, pismo 13

Aleister Crowley


Cara Soror,

Do what thou wilt shall be the whole of the Law.

Obavestavas me da te je Najozbiljniji Istrazivac u tvom podrucju zamolio da mu objasnis razliku izmedju A A i O.T.O.; i da mada je tvom umu sve savrseno jasno u vezi toga, nalazis da je nemoguce da izazoves slicnu jasnocu u njegovom. Dodajes da on nije (kako bi covek u pocetku mogao da pretpostavlja) idiot. i da li bih ja mogao, molim vas, da nesto ucinim u vezi toga? Dobro, ovde je bitna razlika ab ovo usque ad mala: A A se odnosi na pojedinca, njegov razvoj, njegovu inicijaciju, njegovo prolazenje od "Studenta" do "Ipsissimusa"; on nema kontakta bilo koje vrste sa nekom drugom osobom izuzev Iskusenika (Neophyte) koji ga uvodi, i nekim Studentom ili Studentima koje moze, nakon sto postane Iskusenik, da uvodi.

Detalji ovog "Hodocasnickog Napretka" su vrlo razradjeno izneseni u Jednoj Zvezdi na Vidiku; i zaista bi trebalo da budem glup i drzak pa da pokusam da uradim to bolje nego Jedna Zvezda na Vidiku. Ali je istina sto se tice O.T.O.-a da ne postoji slican prirucnik sa instrukcijom. U Manifestu i u drugim Sluzbenim Objavama postoje oni koji bi trebalo da budu adekvatni podaci; ali ja potpuno shvatam da nisu uradjeni i klasifikovani kao sto bi smo zeleli; sigurno je da jos postoji prostor za jednostavan osnovni prikaz porekla Reda, njegovih principa, njegovih metoda, njegovog oblika, Vrline njegovog postepenog niza Stepene. To cu pokusati da iznesem barem u osnovnim crtama.

Pocnimo od pocetka. sta je Dramski Ritual? To je svecanost o Dozivljajima Boga koga nameravamo da prizovemo. (Bacchae od Euripida je savrseni primer za ovo.) Sada, u O.T.O.-u, predmet ceremonija je Inicijacija Kandidata, to je onaj ciji se Put u Vecnost prikazuje u dramskom obliku.

Kakav je Put?

1. Ego je privucen ka Suncevom Sistemu. 2. Dete dozivljava Rodjenje. 3. ^ovek dozivljava Zivot. 4. On dozivljava Smrt. 5. On dozivljava Svet izvan Smrti. 6. Citav ovaj ciklus Glavnih-Dogadjaja je povucen u Anihilaciju.

U O.T.O.-u ovi uzastopni stadijumi su predstavljeni kao sledeci:

1. 0 (Minerval) 2. I (Inicijacija) 3. II (Posvecenje) 4. III (Odanost) 5. IV (Savrsenstvo, ili Ushicenje) 6. P.I. (Perfect Initiate - Savrseni Posvecenik)

Od ovih Dogadjaja ili Stanica na Putu svi osim treceg (II) su jedinstvena kriticna iskustva. Mi smo, ipak, zainteresovani za vecinu istinskih razlicitih iskustava Zivota.

Svi sledeci Stadijumi O.T.O.-a su prema tome razrade II, posto je tesko moguce u jednoj ceremoniji skicirati, cak i u najsazetijem obliku, Ucenje Posvecenika u vezi s Zivotom. Rituali V-IX su stoga uputstva Kandidatu kako bi trebalo da se ponasa; i oni mu prenose, postepeno, Magijske Tajne koje ga cine Majstorom Zivota. Da se vratimo na trenutak pitanju Tajnosti: ne postoji pravilo koje bi sprecavalo da protiv mene navedes jednu od takvih mojih pametnijih primedbi, kao "Tajanstvenost je neprijatelj Istine"; ali u jednoj stvari sam ja, i uvek sam bio, vodja Krajnje Levice u Vecnici Grada Piramida, tako da ako se uopste precutno slazem sa sistemom O.T.O.-a sto se tice "tajne nad tajnama" IX, to je stvarno stvar licne casti. Zbog mog zaveta datog pokojnom Frater Superioru i O.H.O.-u, Dr. Theodor Reuss-u. Zbog svega tog u ovom posebnom slucaju to je van svake sumnje stvar obicne mudrosti; i osim toga, zloupotreba tajne, bar naizgled, vrlo je laka i primamljiva, i zato ako to postane opste poznata stvar sam Red moze da dodje u opasnost od kleveta i proganjanja; jer tu tajnu je lakse pogresno tumaciti nego oskrnaviti. Lege! Judica! Tace!

Love is the law, love under will. Bratski,

666