sahinartan@yahoo.com
Anasayfa
Seçme
Portre
Sörf Hatırası
Linkler
Arşiv
Beşeri Durumlar
Çizgili Roman
Atlantis
13 Şubat 2002 tarihli Internet Kurulu Bildirgesi
ANKARA (A.A) - 13.02.2002 - Internet Kurulu Olağanüstü Toplantısı sonrasında yayınlanan bildirgede, Internet üzerinden insan hayatını tehdit eden konuları içeren sitelerin gecikmeksizin engellenmesi konusunda, Internet Kurulu'nun, Internet servis ve altyapı sağlayıcıları ile birlikte çalışma başlattığı belirtildi.

Bildirgede, "Suçun net olarak tanımlanması, mağdurun cezalandırılmaması, faillerin etkin, hızlı ve caydırıcı biçimde cezalandırılmasını sağlayacak duzenlemelerin yapılması gereklidir" denildi.

Ulaştırma Bakanı Oktay Vural'ın başkanlığında bakanlıkta düzenlenen Internet Kurulu Olağanüstü Toplantısı'nin ardından, Internet'te zararlı odaklarla mücadele konusunda bir bildirge yayınlandı.

Internet'in, tarihi bir donüşümü temsil ettiği ve yaşamın tüm boyutlarını; çalışma, üretim, ticaret, iş yapma, eğlence, öğrenme, yonetim biçimlerini köklü olarak değiştirdiği kaydedilen bildirgede, şu görüşlere ver verildi:

"Tüm dünya ülkeleri, Internet'i geliştirmek, ekonomik ve toplumsal yaşamın ve yönetimin etkin bir parçası yapmak için ulusal politikalar geliştirmekte, teşvik ve düzenleme mekanizmaları kurmakta, eylem planları yapmakta ve hayata geçirmektedirler. Bu konuda, AB`nin e-Avrupa girişimi özellikle dikkat çekicidir. Ülkemiz, tam üyelik hedefi kapsamında, e-Avrupa+ yükümlülükler bildirgesine imza atmış ve yükümlülüklerini yerine getirmeye çabalamaktadır.

Internet; bireyler, kurumlar ve ulkeler icin stratejik önemdedir. Bu teknolojilerde geri kalan ülkeler, kurumlar ve bireyler, ciddi bir tehdit altındadır. Rekabet üstünlüğünü korumanın ve gelişmenin yolu, her bireyi, evi, işyerini, okulu ve devlet dairesini Internet'e taşımaktır.

Gerçek hayatta ne varsa tüm pozitif ve negatif yanlarıyla Internet'te bir yansımasını bulmak mümkündür. Internet'in negatif boyutları arasında şiddet, ırkçılık, nefret, çocuk pornosu, organize suç örgütleri ve terör gibi zararlı etki odakları da bulunmaktadir."

"Hukuki düzenlemeler eksik"

Tüm dünya uluslarının, Internet'in zararlı etkilerine karşı her düzeyde önlem alma çabası içinde oldukları belirtilen bildirgede, şöyle denildi:

"Bu kapsamda; Internet üzerinden insan hayatını tehdit eden konuları içeren sitelerin gecikmeksizin engellenmesi konusunda Internet Kurulu, Internet servis ve altyapı sağlayıcıları ile birlikte çalışma başlatmıştır.

Özellikle çocuklara ve gençlere yonelik tehditlerde sadece gençlerin ve çocukların değil, anne ve babalardan başlayarak herkesin eğitilmesi gereklidir.

Konu ile ilgili hukuki düzenlemeler eksiktir. Konu ile ilgili hukuki altyapının oluşturulması, ihtisas mahkemeleri ve benzer önlemlerin gecikmeksizin alınması değerlendirilmelidir. Suçun net olarak tanımlanması, mağdurun cezalandırılmaması, faillerin etkin, hızlı ve caydırıcı biçimde cezalandırılmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılmasi gereklidir. TBMM gündeminde bulunan, çocuklara karşı işlenmiş suçlara yönelik tasarıların ve siber suçla ilgili uluslararası sözleşmelerin hızla ele alınarak imzalanıp yasalaştırılması değerlendirilmelidir. Internet uzerindeki zararlı odakların ana kaynakları, yurtdışındadır. Bu nedenle, konuyla mücadele eden uluslararası örgütlerle işbirliği yapılmalıdır."

Çalışma komisyonu oluşturuldu

Bildirgede, Internet Kurulu'nun, Internet'te zararlı odaklarla mücadele konusunda aktif çalışma yürütülmesini, gerekli önlemlerin alınmasını, çalışmaların başlamasını ve gelişmesini takip etmek üzere bir çalışma komisyonu oluşturduğu, 8 - 21 Nisan 2002 tarihlerinde düzenlenecek Internet Haftası'nda da bu konuda ulusal duzeyde bilinç oluşturulması ve önlemlerin artırılması yönünde faaliyetlerde bulunulacağı kaydedildi.

Bu arada, Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, bir soru üzerine, Internet'teki zararlı siteler konusunda Web sayfası oluşturulması yönünde çalışma yapıldığını söyledi.

Animasyonlar
Ganimetler Sörf Hatırası'nda