sahinartan@yahoo.com
Anasayfa
Seçme
Tematik
Portre
Sörf Hatırası
Linkler
Beşeri Durumlar
Çizgili Roman
Cyberman-8 Eylül 2000
Ofisteki büyük birader
Ofisteki ortanca birader Başta ABD olmak üzere pekçok ülkede büyük şirketler, elemanlarının Internet'te ne yaptığını izlemeye, Internet üzerindeki hareketleri kontrol etmeye çabalıyorlar. Bu çabalar için harcanan para miktarının dört yıl içinde yarım milyar doların üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Ama şirket yöneticileri izleme ve kontrol kararını verirken aynı zamanda ağır bir sorumluluğun altına giriyorlar. 2004 yılında şirketlerde elemanların izlenmesi için kullanılacak teknolojilere ve çalıştırılacak uzmanlara yarım milyar dolar harcanacağı tahmin ediliyor.
Elemanlarının Internet'te ne yaptığını izlemek isteyen şirket yöneticileri ise şimdiden bir dizi araçtan yararlanıyor. Amerikan araştırma şirketi IDC, bu yeni sektörün gelirlerinin dört yıl içinde 562 milyon dolara ulaşacağını açıkladı. Amerikan basın kuruluşlarından gelen araştırma sonuçları da oldukça çarpıcı. The New York Times, şirketlerde Internet kullanımının yüzde 25'inin işle ilgisiz olduğunu saptamış durumda.

Vault.com tarafından yapılan bir araştırma ise, anket yapılan çalışanların yüzde 27'sinin şirkette işleriyle ilgisiz konularda sörf yaptıklarını kabul ettiğini ortaya koyuyor. PC World dergisinde yayınlanan bir haberde de, ABD'deki her beş şirketten birinde elemanlara Internet kullanımı konusunda belirli kurallar empoze edildiği belirtiliyor.

Bu arada, şirketlerde çalışan elemanların Internet kullanımını kontrole yönelik bir dizi yazılım geliştirilmiş durumda. Bir İngiliz yazılım geliştirme ekibi tarafından piyasaya sürülen "Surfcontrol" adlı yazılım, alışveriş sitelerine yalnızca öğle tatillerinde girilmesine izin veriyor. Seks sitelerinde sörf yapmak ise tümüyle olanaksız kılınıyor. "Websense" adlı benzer bir yazılımı kullanan şirketlerin sayısı ise 7500'i aşmış durumda. Bu yazılımı kullanan şirketler arasında American Express, Compaq, IBM, Merrill Lynch gibi dev şirketyler de bulunuyor. Elron Software tarafından geliştirilen "CommandView"un son modülü "Message Inspector", Internet üzerinden yapılan yazışmaların da izlenebilmesine olanak sağlıyor.

ZDNet'ten John Galvin'in e-mail trafiğinin izlenmesiyle ilgili olarak aktardığı bir olay, konunun ne kadar hassas olduğunu gösteriyor. Adı açıklanmayan bir şirkette bilgi işlem yöneticisinin bir elemanın sağlık sorunuyla ilgili bilgilere ulaşması ve bu bilgileri başkalarına aktarması, arka arkaya davaların açılmasını gündeme getirmiş durumda. İlk mahkemenin, şirkette çalışan ve mektupları okunan eleman tarafından bilgi işlem yöneticisine karşı açılması bekleniyor. İkinci dava ise, bu bilgilere ulaştıktan sonra müşterisinin haklarını askıya alan sağlık sigortası şirketi aleyhine açılabilir.

Sonuçta, izleme ve filtreleme yazılımlarının hiç de ucuz olmaması ve şirketlerin bunu yaparak altına girdikleri yeni ve son derece ağır sorumluluklar bir soruyu gündeme getiriyor: Değer mi? Bir başka soru ise şu: Internet'teki hareketlerin izlenmesi ve belirli kurallarla kontrolü, o şirkette var olan ve başka bir biçimde ele alınması gereken sorunları, yönetim - eleman ilişkisindeki aksaklıkları, elemanların yetersizliklerini perdelemenin bir yöntemi mi?

Bu soruya bazıları şu kısa yanıtı veriyor:

"Güvendiğiniz insanları işe alın, onlardan ne beklendiğini anlatın ve arkanıza bakmadan yola devam edin!." Şirket yöneticilerinin elemanlarını izleme kararı alarak üstlendiği ağır sorumluk yalnızca olası hukuk skandalları açısından da değil, şirketin prestiji açısından da değerlendirilmek durumunda. Bir şirkette uygulanan izleme yöntemleri mahkemeyle, şirket aleyhine verilecek kararlarla sonuçlanmayabilir. Ama, bireylerin özel yaşamlarının gizliliğinin giderek önem kazandığını, bunu savunan sivil toplum örgütlerinin giderek yaygınlaştığını ve etkinleştiğini unutmamak gerek. Elemanlarının özel yaşamlarının dokunulmazlığını hiçe sayan şirketleri kaçınılmaz bir biçimde imaj erozyonlarının beklediği açık.

Animasyonlar
Ganimetler Sörf Hatırası'nda