İki hafta önce, Pentagon bilgisayarlarını kıran "Analyzer" takma adlı hacker'la AntiOnline sitesinin yöneticisi John Vranasevich tarafından yapılan bir online röportaja yer vermiştim. Dün (19 Mart) Analyzer'ın İsrail vatandaşı Ehud Tenebaum olduğunun anlaşıldığı ve 18 yaşındaki Ehud'un İsrail polisi tarafından gözaltına alındığı haberi geldi. Pentagon olayıyla ilgili en canlı haberciliği yapan AntiOnline'a girdiğimde ise Ehud'un o gün yayınlanmış fotoğraflarıyla karşılaştım.
ABD'nin yanısıra İsrail hükümetine ait bilgisayarlara da sızan Analyzer'ın Ehud olduğu, İsrail polisinden Linda Menuchin tarafından açıklandı. Polis, Ehud'la birlikte iki "işbirlikçisini" de gözaltına aldı. Elektronik iz sürme operasyonuna, savcılık ve FBI'ın yanında NASA, Hava Kuvvetleri Özel İstibharat Dairesi ve Deniz Kuvvetleri İstibharat Dairesi katıldı.
ABD Başsavcısı Janet Reno, Ehud gözaltına alındıktan sonra yaptığı açıklamada, "Bu olay tüm dünyada benzer eylemlere kalkışacaklara bir mesaj olmalı. Amerika Birleşik Devletleri, bilgisayarlara sızma eylemlerini ciddi bir suç olarak değerlendirmektedir. Bilgisayar ağlarına saldıranları dünyanın dört bir yanında ve Siberuzay'ın derinliklerinde araştırıp cezalandıracağız" diyor.
Aslında Ehud'un gözaltına alınması, son bir aydır gündemden bir türlü inmeyen ve ABD hükümeti açısından fena halde küçük düşürücü olayın kapandığı anlamına gelmiyor. Analyzer ve "öğrencisi" Makaveli'nin üyesi olduğu Enforcers grubu başta olmak üzere, pekçok hacker grubunun "misilleme"ye geçmesi olası. Bu da ABD hükümetinin başının bundan böyle daha da çok ağrıyacağı anlamına geliyor.
Bu arada İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Ehud'la ilgili övücü sözler kullandığı bir açıklamanın ardından başka olasılıklar da gündeme geldi. Birincisi, İsrail hükümeti Ehud'u ABD'ye teslim etmeyebilir. İkincisi de, hükümet genç hacker'dan "farklı amaçlar" için yararlanmak isteyebilir. Enforcers üyelerinden KuRuPTioN ve JDAWG, AntiOnline'da yayınlanan bir mini röportajda bu olasılıklar üzerine görüşlerini açıkladılar.
KuRuPTioN: Başbakanın sözleri, herkesin başsavcı Reno ve ABD'nin önünde eğilmeye hevesli olmadığını gösteriyor. Müttefiklerinin bile. Başbakanın da desteğiyle, ABD'nin Analyzer'ın kendilerine teslim edilmesi isteği hakim tarafından reddedilebilir..
JDAWG: Bu olayda en çok sinirime dokunan ne, biliyor musunuz? Uzun vadede hükümet, hacker'ları başka hükümetlere yönelik casusluk faaliyetlerinde çalışmaya zorlayacak..
"ABD hükümeti bilgisayarlarına yönelik gelmiş geçmiş en organize ve ağır saldırı"nın faili, 18'lik efsanevi hacker Analyzer, iki hafta önce yayınlanan röportajda, "izin verirlerse" artık "emekli olmak" istediğini söylemişti. Görünen o ki hükümetler vatandaşlarının bu kadar erken yaşta emekli olmasına kolay kolay izin vermiyor.