Profile Sekolah

  Ad Sapientiam
Logo Sekolah
Lagu Sekolah

Organisasi

  Carta Organisasi
Senarai Guru

Sejarah

  Sejarah Sekolah
Pengasas Sekolah
Tokoh Sekolah
Senarai Pengetua
Nostalgia

Kurikulum

  Peperiksaan
English Section
Panitia
Projek Khas
Bank Soalan

PENGENALAN 

Asrama Sekolah Menengah Kebangsaan Clifford telah wujud selepas bah besar penghujung tahun 1926 ( Pada masa itu nama sekolah ialah  Sekolah Inggeris Kerajaan Kuala Lipis). Bangunan asrama pertama ini dibina pada tahun tersebut  dengan penghuni ditempatkan di bahagian atas manakala di bahagian bawahnya dijadikan bilik-bilik darjah. 

Dalam masa pemerintahan Jepun semua bangunan sekolah ini telah dijadikan Markas Polis Askar Jepun (Kempetai) termasuk asrama. 

Pada tahun 1986, sebuah bangunan asrama baru 4 tingkat telah dibina bagi menampung pelajar-pelajar luar bandar.Bangunan ini ditempatkan pelajar asrama lelaki manakala pelajar asrama perempuan ditempatkan di banguan 2 blok. 

Satu era baru bagi Sekolah Menengah Kebangsaan Clifford, pada tahun 1997 apabila pelajar-pelajar tahun empat sekolah rendah yang terpilih dari sekolah-sekolah Kebangsaan Daerah Lipis dan Raub ditempatkan di sekolah ini sebagai Projek Sekolah Indera Shah Bandar Pahang berjumlah 60 pelajar. Kesemua pelajar berkenaan tinggal di asrama. Pada tahun ini pelajar berkenaan mula menduduki peperiksaan UPSR. 

Tahun 1999, pelajar-pelajar asrama sekolah ini terdiri daripada pelajar yang akan mengambil peperiksaan UPSR, PMR, SPM dan STPM.  

Tahun ini juga, penempatan asrama lelaki dan perempuan telah diubah. Pelajar perempuan ditempatkan di bangunan asrama 4 tingkat dengan nama baru iaitu DARUL SAADAH manakala pelajar lelaki ditempatkan di bangunan dua blok dengan nama DARUL HIKMAH

Jumlah penghuni asrama pada tahun 2000 ialah; 

Tingkatan/

Tahun

Putera

Puteri

Jumlah

Tahun 4

18

29

47

Tahun 5

23

26

49

Tahun 6

23

28

51

Satu

29

45

74

Dua

30

53

83

Tiga

29

42

71

Empat

24

33

57

Lima

15

17

33

Enam Atas

10

20

30

JUMLAH

201

293

494

 

 Jumlah Waden ialah 8 orang manakala jumlah pekerja yang terlibat secara langsung dengan asrama ialah 4 orang.

Latar belakang Asrama dan Ciri-ciri

Pada tahun 1926 sebuah asrama dua tingkat telah dibina dan bahagian bawahnya telah dijadikan bilik darjah.pada zaman sebelum perang, asrama telah dipindahkan ke ‘Blok Hijau’. Zaman selepas perang memperlihatkan pertambahan penghuni dan ini menyebabkan kemudahan asrama yang sedia ada tidak dapat menanggung keperluan pelajar. Untuk mengatasi masalah berkenaan, ‘Asrama residen’ turut digunakan. Pada tahun 1965 ‘Blok Hijau’ telah dirobohkan dan sebagai gantinya blok konkrit 2-tingkat dibina yang dapat menempatkan semua pelajar lelaki. Pelajar perempuan menumpang di asrama Sekolah menengah Orang Kaya Haji. Pada tahun 1986 bangunan asrama 4-tingkat telah dibina dan dapat menempatkan pelajar lelaki. Blok 2-tingkat yang telah dikosongkan oleh pelajar lelaki dijadikan asrama perempuan.

 

 

Ko-kurikulum

  Matlamat
Penglibatan
Guru Terlibat
Pencapaian 97-98
Pencapaian 99-00

Asrama

     Pengenalan
Peraturan
   Asrama

SISP

  Latarbelakang
   Konsep
Rasional
   Matlamat
     Asrama