STADHUIS ZUTPHEN:
plannen...

Al heel lang werd er in Zutphen gesproken over vergroting van het gemeentehuis. In de zestiger jaren is er een nieuwe secretarievleugel aan het oude stadhuis vastgebouwd (veel mensen denken dat die vleugel ook oud is - een compliment ?)  Later werden elders in de stad panden gebruikt voor verschillende diensten. Het gebouw van de Sociale Dienst aan de Waterstraat is een voorbeeld. Op zeker moment vormde zich een meerderheid in de raad, die vond dat (bijna) alle gemeentelijke diensten onder een dak zouden moeten werken. De plek was nog een probleem. Totale nieuwbouw, bijvoorbeeld op de Houtwal - net buiten het centrum - zou voordeliger kunnen uitpakken.   Er waren ook nieuwbouwplannen voor de plek van de secretarievleugel. Uiteindelijk bracht de afstudeerscriptie van de jonge architect Boerman aan het licht, dat het mogelijk moest zijn een stadhuis te creeren op de plek van de zogenaamde 'driehoek'. Omdat de raad uiteindelijk vond dat het bestuur in het centum van Zutphen moest zetelen, is men toen op zoek gegaan naar een architect die dit plan kon uitwerken....

LINKS: Het plan Meerstadt / De Wilde. Deze lokale architecten vonden dat het mogelijk was nieuwbouw te plegen op de plek van de vleugel, met gebruikmaking  van het oude monumentale deel van het stadhuis. Onder het gebouw was ruimte voor een parkeergarage !
(sept. '93)

RECHTS
Het plan Boerman toonde dat er voldoende ruimte was om in de 'driehoek' te gaan bouwen, met gebruikmaking van de oude huizen (monumenten)  langs de Lange Hofstraat.
(november 1993)

(een scan uit de krant...)

LINKS:
De van oorsprong Zutphense architect Toni Adam vond dat ook het oude stadhuis en de vleugel bij het nieuwe complex betrokken zouden moeten blijven. Dan hoefde de 'driehoek' niet zo volgebouwd te worden.
(januari 1994)
(een scan uit de krant...)

RECHTS

Begin 1995 was het eerste ontwerp van arcitectenbureau Rau & Partners klaar. Er zitten nog veel rondingen in de dakpartijen, en de ingang is wat iel...Aanvankelijk waren er ook kantoren in de kelder voorzien, en bestond het hangend kruis uit twee verdiepingen.  Het idee - bebouwing aan drie kanten en een hangend deel boven de lichte centrale hal - sloeg aan.
(een scan uit de krant...)

Redelijke recente versie van het plan Rau, maar nog met oude ingangspartij. Tevens achtergrond van deze pagina...
De ingangspartij was nog steeds niet naar de zin. Midden 1995 ontstond de uiteindelijk uitgevoerde versie met de koperen platen.
(zie geveltekening hieronder)

Laatste versie van het plan van Rau, aanzicht van de gevels in de Lange Hofstraat. Dit is de versie zoals-ie uiteindelijk ook uitgevoerd is.

EXTERIEUR
INTERIEUR
OP HET DAK
BOUW
NIEUWS
VAN BOVENAF
CARTOONS
DETAILS
DOORKIJKJES
STARTPAGINA