A Történet

 

A Kelly Family története a XIX. századra nyúlik vissza, mikor dédapjuk,az ismert hegedűs Irországból az Egyesült Államokba vándorolt. Ekkor változtatta nevét -- Sean O'Kelley -- az egyszerűbb Kellyre.

Dan Kelly 1930-ban született, Amerikában. Tanár vált belőle, s megbecsült régiség kereskedő. Első házasságából négy gyermeke született: Paul, Caroline, Kathy és Danny. Később megismerkedett a gyönyörű balett-táncosnővel, Barbará- val, s szerelmüket egy újabb házasságkötés törvényesítette.

1968-ban Dan úgy döntött,a család Európába költözik, ahol a gyermekek biztonságosabb környezetben nőhetnek fel. Először Spanyolországban telepedtek le, itt született John, Patricia, Jimmy, Joey és Barby. Az európai élet azonban merőben különbözött az Amerikában megszokottól. Ott "modern" életet éltek, itt nem volt se rádiójuk, se TV-jük, sőt a kezdeti időkben még autójuk sem. Az egyetlen szórakozási lehetőséget a zene jelentette a gyermekeknek. Ekkoriban édesanyjuk vásárolt egy lemezjátszót, s hozzá különböző felvételeket -- a klasszikus zenétől Walt Disneyig. Gyakran énekeltek együtt a lemezekkel -- ezek voltak az első előadások, saját örömükre. Édesanyjuk adta a gyerekeknek az első balettleckéket is.

Dan később vásárolt egy cirkuszi sátrat, s hogy a kis spanyol város lakóit szórakoztassa, évente egyszer meghívta szomszédait egy közös ünneplésre. Ekkor még nem játszottak együttesként, bár mindegyik gyermek tanult zenélni. Egy alkalommal aztán mindannyian betanultak egy dalt, kiáltak a ház elé, s eljátszották közösen. Barátaik köréjük gyűltek, s táncolni kezdtek. Hát így zajlott a család első "igazi" fellépése, 1974-ben.

A család ezután Madridba költözött, ahol a Plaza Majoron laktak egy apró lakásban. Ez volt az első időszak, mikor a zenéléssel keresték kenyerüket: Dan és Kathy egy kávéházban léptek fel, nagy sikerrel. Mind érezték, életük egy szakasza lezárult, s valami új kezdődik.

A következő állomás Észak-Spanyolország volt, ahol már mint együttest foglalkoztatták őket. Óriási plakátokat gyártottak hirdetvén akkori nevüket: "Kelly Kids". Repertoárjuk 80 dalból állt. Innentől kezdve ismertségük, s nép- szerűségük egyre nőtt -- főleg a gyerekek körében. Első TV-fellépésük is ekkoriban történt, melynek hatására mega- lakult első rajongói klubjuk, 500 taggal.

Nem sokkal ezt követően Pamplonába költöztek, és megnyitották saját zenés bárjukat. Különböző zenészeket láttak vendégül egy-egy fellépés erejére -- a stílus a klasszikusoktól a rockig terjedt. Ekkoriban a gyermekek konzervatórium- ba jártak, ahol zenélni és táncolni tanultak. Esténként aztán tanáraikkal együtt játszottak a bárban. A hely egyre híressebb lett, a bejutás egyre nehezebbé vált, ami lerombolta az eddigi különleges hangulatot. Igy Dan végül a bár bezárása mellett döntött.

Éttermekben kezdtek hát fellépni, bejárták majd mindegyiket. Egyszer aztán arra kérték őket, játszanak az utcán. A fogadtatás fantasztikus volt, az emberek pénzt dobáltak elismerésük jeleként. Ez a fajta fellépés egyben nagy szabad- ságot jelentett számukra, hiszen csak azok hallgatták őket, akiket valóban érdekelt zenéjük -- az éttermekkel szemben.

1976-ban tehát megkezdődött a Kellyk nagy utazása. Nyaralásuk alkalmával azonban feltörték autójukat, s ellopták mindenüket -- a hangszereket kivéve. Igy Róma utcáin kezdtek játszani, s csakúgy mint Spanyolországban, itt is nagy sikert arattak. Egy nap odalépett hozzájuk Thomas Christian -- a bécsi zeneakadémia tanára -- s felajánlotta, hogy ingyenes leckéket ad Kathy számára. A család eztán átköltözött Bécsbe. A városban egy cirkuszigazgató is felfigyelt az együttesre, és állást ajánlott nekik társulatában. Lelkes cirkuszrajongók lévén el is fogadták a felkérést.

Amint sikerült egy kis pénzt összegyűjteniük, Irország felé vették útjukat, hogy meglátogassák őseik földjét. Itt született Paddy, 1977-ben. Irországban főleg pubokban játszottak, ahol alkalmuk nyílt megismerni az ország varázslatos nép- zenei hagyományait. Dublinban egy gyermekkórházban is felléptek, és gyűjtést rendeztek a kis lakók számára. Karácsonykor pedig résztvettek egy gyerekeknek készült TV showban.

Még 1977-ben tovább is álltak a szomszédos Angliába. Itt vásárolta Dan az azóta legendássá vált "double-decker" buszt. Az élet Angliában azonban koránt sem bizonyult könnyűnek, így visszaköltöztek a kontinensre.

Az új busszal Németországba mentek, és Stuttgart utcáin zenéltek. Néhány kazettát is rögzítettek, amiket aztán a buszban sokszorosítottak, és az utcán árultak. 1978-ban kötötték első lemezszerződésüket. A "Danny Boy" című album és kislemez nagy siker lett. Alig néhány hét elteltével megkapták felkérésüket az első németországi TV-fellépésre. A kedvező fogadtatáson felbuzdulva egy újabb lemezt is készítettek ugyanannál a kiadónál. A címe "Who'll Come With Me" volt, és bekerült a 15 legjobb dal közé a német listákon, valamint feltűnt a belga és holland listákon is.

A kiadóval egyre inkább elmérgesedő viták miatt azonban a következő két album már Hollandiában jelent meg. Az 1980-as esztendőt a család a Fekete-erdőben töltötte. Itt érte őket a szomorű hír -- Barbara rákos megbetegedésben szenved. 1982-ben távozott közülünk, nem sokkal azután, hogy utolsó gyermeküknek -- Angelonak -- életet adott.

Még halála előtt a család visszaköltözött Spanyolországba. Itt forgatták le -- édesanyjuk kívánságára -- a "Christmas All Year" című videót, két héttel a végleges búcsú előtt. Barbara utolsó szavai gyermekekhez -- "folytassátok az éneklést" -- azóta is erőt adnak és ösztönzik Kellyéket.

1983-ban Dan és a gyerekek Párizsba költöztek. Utcákon és metróaluljárókban játszottak, amit a nagyszerű akusztika miatt kedveltek, az éber rendőrök ellenére. Ekkor használtak először mikrofonokat, mely megkettőzte bevételeiket. Két évvel később egy kislemezt is megjelentettek Franciahonban, de ez nem bizonyult oly sikeresnek, mint elődei. Kaptak azonban egy újabb tévés meghívást, ahol már -- az akkor 7 éves --Paddy feladata volt a fellépés levezénylése. Egy másik sorfordító esemény is történt Párizsban -- itt ismerkedett meg Kathy későbbi férjével, Vincenttel. Házasságuk gyümölcse Kathy kisfia, Sean.

1986-ban a család visszatért az Államokba, ahol 8 hónapot töltöttek.

A következő évet újra Németországban töltötték, 200-400 ember számára szervezve koncertjeiket. De vonzotta őket az utcai koncertek hangulata, így megszületett a döntés: ezentúl maszkban játszanak, hogy a közönség ne ismerje fel bennük a sikeres Kelly Family tagjait. Hamar elvetették azonban az ötletet mikor kiderült, az új nemzedék egyáltalán nem ismeri őket.

Később vásároltak egy cirkuszi sátrat, mellyel városról városra vándoroltak. Aztán 1986-ban kibéreltek egy óriási, 6000 férőhelyes termet. Kockázatos vállalkozás volt, hiszen a bérlet rengeteg pénzbe került. Mindent munkát maguk végeztek, de végül sikerült megtölteniük a termet. A koncert nagy siker volt. Ekkoriban költöztek át lakóhajójukra. Otthonra volt szükségük, de ugyanakkor nem akarták feladni a vándoréletet sem.

Két évet töltöttek Amszterdamban, ismerkedvén a hajózás rejtelmeivel. Közben a legfiatalabbak is rengeteget tanultak profi zenetanáraiktól. A hajón született meg következő albumuk a "Keep On Singing", és itt forgatták első klipjüket, a "Sean O'Kelley"-t.

1988-ban már sztárnak számítottak Kelet-Németországban, kasseli fellépésükről a hét koncertjeként számoltak be az NDK lapok. Egy hónapra rá első sikereiket aratták az ország tévécsatornáin.

Saját színpadjukat 1991-ben vásárolták. A következő három évben újra városról városra jártak szerte Németország- ban. 1994-ben jelentették meg "Over The Hump" című lemezüket, melyből több mint 3 millió kelt el. Az album sokáig a slágerlisták élén állt. Az "An Angel" című dalukat aztán a Music Television is játszani kezdte, s Kellyék egyik napról a másikra világhírűek lettek.

S a Kelly Family azóta is örömét leli a zenélésben . . .

 

fordította: @nikó

A szöveg a VIVA TV-ben elhangzott interjúkon alapszik. Köszönet Michal J. Lisieckinek az eredetiért.

 

* * *

A legidősebb gyermekek -- Danny, Caroline, és Paul -- ma már nem élnek a családdal. Danny szellemi fogytékos, így egy szanatórium lakója az USA-ban. Caroline is visszatért az Államokba, ahol ápolónőként dolgozik. Paul Francia- országban telepedett le, itt alapított családot, szakácsként dolgozik.

 

 

1