EXCELSIS

Ελάτε τι περιμένετε; Ανεβείτε στη βάρκα που οδηγεί στη Mordor...παρέα με τους EXCELSIS και τις σκιές των Δράκων...


S.S.: Δώσε μας ένα σύντομο βιογραφικό του συγκροτήματος…

Mόnggu: Τι στην οργή να κάναμε σε ένα μικρό χωριουδάκι σαν το δικό μας; Αποφασίσαμε να μη πεθάνουμε απ' τη βαρεμάρα. Η δημιουργία μουσικής πάντοτε άνηκε στις φιλοδοξίες και στα όνειρα μας κι έτσι μια ομάδα από μανιακούς συγκεντρώθηκε στο φτωχόσπιτο του ντράμμερ μας. 'Επειτα από τα πρώτα βήματα που αποτελούνταν από διασκευές μεσουρανούντων τότε σχημάτων στο μεταλλικό στερέωμα, αρχίσαμε να συνθέτουμε τα δικά μας τραγούδια. Σύντομα θέσαμε σα στόχο να βγάλουμε ένα CD μόνο για την πάρτη μας. Κατά τη διάρκεια όμως, η σκληρή δουλειά πάνω στη μουσική αποθάρρυνε μερικούς από εμάς. Η λογική συνέπεια για τον Kόsu και εμένα, που βρισκόμασταν στη μπάντα από την πρώτη κιόλας στιγμή, ήταν να αναζητήσουμε καινούργια μέλη που θα ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν την πίεση. Αρχίσαμε με τους νέους μας μουσικούς λοιπόν να δουλεύουμε πάνω στο 'Anduin the river'.

S.S.: Θα ήθελες να εμβαθύνεις λίγο σχετικά με το 'Anduin the river' ;

Kόsu: Ναι, είναι ένα ασημένιο δισκάκι (γέλια)… Όπως ανέφερε νωρίτερα ο Mόnggu, θέλαμε να παράγουμε αρχικά ένα CD μόνο για τον εαυτό μας, με τα κέρδη του οποίου θα πληρώναμε το studio. Κανείς δεν ανέμενε να εισπράξει τόσο θετικές κριτικές.

Mόnggu: Ούτε καν εκεί που οι Θεοί έρχονται για διακοπές!

Simon: Είμαστε στ' αλήθεια περήφανοι που όλοι στην Ελλάδα φαίνεται να γνωρίζουν τον Tolkien και αγκάλιασαν το CD. Δυστυχώς δεν είχαμε συλλάβει την ιδέα ενός concept album νωρίς, αλλά θα κάτι τέτοιο σίγουρα θα πραγματοποιηθεί στην επόμενή μας κυκλοφορία.

S.S.: Από ποιές πηγές αντλούν οι EXCELSIS τις επιρροές τους;

Mόnggu: Οι περισσότεροι κριτικοί μιλούν για τις Σκωτσέζικες μας επιρροές. Διόλου αφύσικο, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρασα τις πρόσφατες διακοπές μου στα Σκωτσέζικα Highlands με τα κάστρα και τις απέραντες κοιλάδες τους. Από κάπου ψάχναμε κι εμείς για έμπνευση, κι έχοντας ήδη κατά νου την ταινία 'Braveheart', τα τραγούδια που γράφτηκαν για αυτά ήταν απλώς το φυσικό επακόλουθο.

S.S.: Βλέπω έντονη την αγάπη σας για τους BLIND GUARDIAN και τον Tolkien. Πείτε μου, πώς αναμείχθηκαν στη ζωή σας κι έγιναν κομμάτι του κόσμου σας και με ποιόν τρόπο πιστεύετε ότι έχουν επιδράσει επάνω σας;

Daniela: Από τη αρχή είμασταν γοητευμένη με την ιστορία του 'Αρχοντα των Δακτυλιδιών. Ο αγαπητός μου αδερφός, ο Mόnggu, είναι ίσως ο πιο ένοχος σε αυτόν τον τομέα Όλοι μας όσοι διαβάσαμε το βιβλίο το βρήκαμε υπέροχο. Το να εφευρίσκεις έναν δικό σου ολόκληρο κόσμο στον οποίο δρουν ένα σωρό φανταστικοί ήρωες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Mόnggu: Το ίδιο συμβαίνει και με τους BLIND GUARDIAN. Το να περιγράφεις μια θεματολογία όπως αυτή χρησιμοποιώντας speed metal για να το πετύχεις είναι αξεπέραστο μέχρι τις μέρες μας. Σπουδαία refrain, Μεσαίωνας…τι άλλο θα ζητούσε κανείς;

S.S.: Τι ακριβώς σημαίνει το όνομα EXCELSIS;

Mόnggu: Η σημασία του είναι 'στα ύψη', 'εν τοις υψίστοις'. Πιστεύουμε ότι είναι ένα ξεχωριστό όνομα και αρκετά διαφορετικό από εκείνα τα Αγγλικά που διαθέτουν τα περισσότερα συγκροτήματα. 'Ετσι καταλήξαμε σε αυτήν την λατινική λέξη (sorry, not Greek!), την οποία δυσκολευόμασταν να προφέρουμε στο σχολείο στο μάθημα των θρησκευτικών (χαχαχα!)…

S.S.: Ποιές άλλες μπάντες έχουν επιδράσει καθοριστικά στα ακούσματα σας;

Roger: Οποιαδήποτε έχει αποδείξει την ικανότητά της να εκφράζει την αγάπη της για συγκεκριμένες θεματολογίες όπως οι SAVATAGE και οι RAGE.

S.S: Υπάρχει κάποια δισκογραφική εταιρεία που να έχει δείξει ενδιαφέρον για εσάς; Τι είναι αυτό στο οποίο προσβλέπετε; 'Ενα συμβόλαιο ίσως;

Kόsu : 'Ενα συμβόλαιο; Όχι, όχι… θέλουμε να μπορούμε να πηγαίνουμε στη δουλειά μας κάθε μέρα. Τι στην οργή να το κάνουμε ένα συμβόλαιο;

Mόnggu: Αν μια εταιρεία έχει την όρεξη να ξοδέψει χρήματα για μερικούς παλαβιάρηδες δε θα τους το αρνηθούμε. Ήδη έχουμε ορισμένες δεαλεαστικές προσφορές από κάποιες κατευθύνσεις. Αλλά το αν θα το επιτύχουμε…μόνο στα άστρα είναι γραμμένο!

S.S: Πώς τα πηγαίνει η Ελβετική σκηνή; Υπάρχουν εταιρίες εκεί που θα προωθούσαν metal συγκροτήματα;

Simon: Ποιά σκήνη; Δεν υπάρχει πραγματική σκηνή αυτή τη στιγμή στην Ελβετία, μόνο πολλές μπάντες που δεν έχουν όμως κανέναν να τους υποστηρίξει. Κι ούτε υπάρχουν δυνατότητες να παίξει κανείς εδώ μπροστά σε ευρύ κοινό, αφού οι περισσότεροι νέοι δείχνουν να προτιμούν dance και techno.

Daniela: Το ευκολότερο θα ήταν να περνούσαμε από την Ελλάδα. Εκεί η κατάσταση πρέπει να είναι αρκετά καλύτερη.

Mόnggu: Εξάλλου μας αρέσει και το ΟΥΖΟ!

Simon: Για το κοινό έχω να προσθέσω ότι διαλέγουν συγκροτήματα που πουλάνε ευκολότερα, όπως οι Gotthard.

Mόnggu: Προσωπικά νομίζω ότι η σκηνή εδώ είναι αρκετά ζωηρή, αλλά δύσκολα θα ακούσεις ποτέ metal κομμάτια να παίζονται στο ραδιόφωνο, εκτός πάντα από μερικά πολύ ηχηρά ονόματα. Γι' αυτό και θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την εκτίμηση που μας δείχνετε και για το ότι μας συμπεριλάβατε στα ακούσματα σας ανάμεσα σε σπουδαία γκρουπς. Εδώ στην Ελβετία αντί για heavy metal έχουμε μονάχα κάτι αδερφίστικα σχήματα! (γέλια)

S.S.: Σε ποιά metal συγκροτήματα θα συμμετείχατε αν είχατε ποτέ την ευκαιρία;

Kόsu: 'Helloween και Iron Maiden!'

Simon: Twisted Sister, Motley Crue, Cinderella και Maiden!

Roger: AC/DC!

Daniella: Rage και Angra!

Mόnggu: Οτιδήποτε που μπορούσε να συγκαταλεγεί σαν heavy metal εκείνη την εποχή και είχε διαβολεμένο εξώφυλλο!

S.S.: Διαπιστώνω ότι σας αρέσουν οι μύθοι. Πέρα από Tolkien, με ποιούς άλλους μύθους είστε οικείοι; Θα γράφατε κάποια ημέρα και για εκείνους; Νομίζεις ότι είναι ευκολότερο να γράφεις για τη φαντασία ή για την πραγματικότητα;

Kόsu: Δε χρειάζεται να τραγουδάς για την πραγματικότητα, όταν την έχεις καθημερινά μπροστά σου. Λες και δεν υπήρχαν ήδη αρκετά προβλήματα, αυτό θα έλειπε να κάτσουμε να τραγουδήσουμε και γι' αυτά…

Mόnggu: Όταν παίζω μουσική, είμαι ικανός να ξεχνώ τα πάντα τριγύρω μου. Είναι σαν να εισέρχομαι σε έναν αλλιώτικο κόσμο. Είμαι ελεύθερος!

Simon: Άλλη μια άποψη..όπως δείχνει και η αρέσκεια μας στο Braveheart, πιστεύουμε στην έννοια του αγώνα για τα ιδανικά μας και για ότι θεωρούμε πολύτιμο.

Mόnggu: Αυτό που μπορούμε να σας αποκαλύψουμε είναι ότι θέμα του επόμενού μας CD: Κατά τον 12ο / 13ο αιώνα ένας σατανικός ιππότης έμενε στο χωριό μας. Ονομαζόταν Kurt of Koppigen και θα προσπαθήσουμε να εξιστορήσουμε τα γεγονότα που συνδέονται με το άτομό του. Ελπίζουμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των ακροατών, μιας που όλοι θα μπορέσουν μέσα από αυτό μερικές αλήθειες για το παρελθόν (όπως για παράδειγμα ότι ο Kόsu κατάγεται από τους πιθήκους χαχαχα!)

S.S.: Εάν επρόκειτο να κινηματογραφηθεί κάποιο από τα βιβλία του Tolkien ποιά μουσική επένδυση πιστεύεις ότι θα το έντυνε καλύτερα; Αν συμμετέχατε σαν ηθοποιοί στην ταινία, ποιόν ρόλο θα θέλατε να παίζετε ο καθένας και γιατί;

Roger: Δεν νομίζουμε ότι θα μας ευχαριστούσε η μετατροπή ενός από τα βιβλία του σε ταινία, εφόσον όλη η φαντασίωση σου σχετικά με τους χαρακτήρες θα εξανεμίζονταν και θα ακολουθούσε η απογοήτευση.

Daniela: Δε μπορούν να εγκλωβιστούν τα συναισθήματα που σου δημιουργούνται όταν διαβάζεις το βιβλίο και οι περιγραφόμενες εικόνες δε θα απεικονίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως τις έπλασες και τις ερμήνευσες διαβάζοντας…

Mόnggu: Όμως αν θα έπρεπε να επιλέξω έναν χαρακτήρα, αυτός θα ήταν του Treebard, έτσι ώστε να μη χρειάζομαι να μετακινούμαι γρήγορα!

S.S: Ποιά είναι η μέχρι τώρα πορεία του CD σας σε ότι αφορά τις πωλήσεις και τις κριτικές;

Kόsu: Το CD πάει αρκετά καλά, περισσότερο εκτός Ελβετίας παρά στο εσωτερικό. Έχουμε πουλήσει περίπου 1000 κόπιες μέσα σε ελάχιστο χρόνο και αυτό είναι σίγουρα ενθαρρυντικό. Ίσως οφείλεται ότι επιδιώκουμε τις παρουσιάσεις μέσα από όσα περιοδικά μπορούμε. Ακόμα και μια ελάχιστα θετική κριτική μπορεί να κάνει τη δουλειά μας ολοένα και πιο γνωστή.

S.S.: Έχετε εμφανιστεί ποτέ ζωντανά; Κι αν ναι, πώς αισθανθήκατε την πρώτη φορά στη σκήνη; Τι πιστεύετε ότι έχετε να προσφέρετε στους οπαδούς;

Mόnggu: Ναι, έχουμε ήδη παίξει σε live shows. Θα θέλαμε να δείξουμε σε όλους ότι λατρεύουμε να παίζουμε τη μουσική μας ζωντανά. Ότι δεν είμαστε σε θέση να καταφέρουμε από τεχνικής απόψεως, προσπαθούμε να το πετύχουμε με το ευχάριστο κλίμα και την αγάπη μας για το power metal.

Simon: Η μεγαλύτερή μας ικανοποίηση θα είναι να διασκεδάζει ο κόσμος. O Mόnggu παίρνει το κοινό από το χέρι και του αφηγείται επί 2 ώρες power metal ιστορίες.

S.S.: Πείτε μας κλείνοντας το πρόγραμμα μας σας για αυτήν την περίοδο.

Roger: Επιχειρούμε να κλείσουμε κάποιες συναυλίες για το εξωτερικό το φθινόπωρο. Το που όμως και το πότε δεν μπορούμε ακόμη να το καθορίσουμε.

Έλενα Τσαρούχη

Απόδοση : Χρήστος 'Aeon' Βλάμης


Στο Seventh Sign αυτού του μήνα θα βρείτε επίσης συνεντεύξεις με τους:

 

target1.gif (237 bytes) Helloween target1.gif (237 bytes) Virgin Steele
target1.gif (237 bytes) Running Wild target1.gif (237 bytes) U.D.O.
target1.gif (237 bytes) Septic Flesh target1.gif (237 bytes) Moonspell
target1.gif (237 bytes) Kreator target1.gif (237 bytes) Angelcorpse
target1.gif (237 bytes) Catamenia target1.gif (237 bytes) Waylander
target1.gif (237 bytes) Nocturnal Rites target1.gif (237 bytes) Sear Bliss
target1.gif (237 bytes) A Mind Confused target1.gif (237 bytes) Holocaust
target1.gif (237 bytes) Hatred target1.gif (237 bytes) Mental Home
1