Кой търгува с оръжие в България

За първи път "24 часа" публикува фирмите, успели да получат лиценз за сделки с танкове и калашници

 

СТАНИМИР ВЪГЛЕНОВ

Огромни печалби, международни скандали и най-вече тайнственост - това са трите неща, с които се свързва оръжейният бизнес по света, а и в България.

Всеки, успял да завърти поне една сделка, била тя с пистолети или с танкове, се прощава завинаги със сиромашията. Най-сладко е, когато се докопаш до лиценз от държавата и можеш да повтаряш ударите отново и отново. Тогава печалбите се изчисляват в милиони в зелено.

Затова не е странно, че оръжейните търговци не обичат публичността. Досега в България обществото знаеше, че военните ни заводи имат разрешение да търгуват с оръжие. Нерядко имиджът на държавата страдаше от техните сделки, а след един скандал държавното предприятие

"Бета" изгуби

лиценза си

Знаеха се и имената на някои от частните търговци с разрешителни, около които се разшумяваше по един или друг повод. Например шефът на "Делта-Г" Николай Гигов, издателят на вестник "Дума" Петър Манджуков. "Дефенс Индъстри груп" пък бе замесена от македонски медии в скандал с тогавашния им вътрешен министър.

За първи път обаче "24 часа" публикува пълния списък на фирмите с разрешителни от държавата. Те са разделени в три групи - с пълен лиценз, с частичен и с право да търгуват със стоки с възможна двойна употреба.

Публикуваме също четирите структури, които са лицензирани за превоз на оръжие. Тази дейност влезе под разрешителен режим само преди няколко месеца. А след скандала с "Терем" за лиценз ще трябва да кандидатстват и посредниците за търговия с оръжие в България. Повечето от тях са регистрирани в офшорни зони, тоест собствениците им са неизвестни. Всъщност точно заради един такъв посредник гръмна скандалът с "Терем".

Позицията на "24 часа" е, че обществото трябва да знае кой в България има право да търгува с оръжие. Няма логика това да остава в тайна, след като списъците с търговците на лекарства и на хляб например могат да бъдат прочетени от всеки. Куршумите не са по-важни от хляба.

От друга страна когато се знаят истинските оръжейни търговци намалява опасността недобросъвестни лица и структури да се месят нелегално в този бизнес.

Поискахме официално списъка на лицензираните оръжейни фирми от Министерския съвет, като се позовахме на Закона за достъп до обществена информация. След десетина дни колебание и справки в различни отдели списъкът любезно ни бе предоставен.

Чрез информационната система "Апис" направихме справка кой е собственик на частните фирми, които имат пълен лиценз за търговия. Сред тях има известни имена, но повечето не са познати на обществото. Присъстват чуждестранни, предимно руски граждани, има и офшорки.

Вероятно

най-младият

оръжеен

търговец,

едноличен собственик на фирма, е 32-годишният столичанин Емил Иванов. Той живее във Владая, а неговата "Българска индустриална инженерингова компания" има за предмет на дейност "проучване на пазари и изследване на общественото мнение".

Малко по-възрастен е 34-годишният му адаш Емил Милов. Иначе неговата "Емко" ЕООД се занимава според "Апис" с "търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали".

По-млада от тях в този бизнес е само 29-годишната Десислава Иванова. Тя обаче държи "едва" 18% от "Арсенал корп. дженерал техникал ко-оперейшан" ООД. По 33,2% там си разделят Веска Порожанова и Михаил Лисков, който е и управител. Предметът на дейност е "спомагателни дейности по финансово посредничество".

Всъщност тази софийска фирма е бившето търговско представителство на отчасти приватизираното "Арсенал" АД от Казанлък, което си има отделен лиценз. Представителството е купено за 327 хил. долара, според публикация в "Държавен вестник" от февруари 1999 г.

Кой контролира лиценза на "Арсенал" АД не е много ясно, защото 50,961% от дружеството са собственост "Арсенал 2000", което пък се държи от офшорка.????

По-ясни са нещата при "Геракомерс" ЕООД, еднолична собственост на софиянеца Петър Къналиев. Чрез тази фирма за търговия на едро той контролира 50% от друга структура - "Взаимност-97" ООД. Там съдружници са му Московский трастовий банк и "ЦК ТПФГ Точность" - Русия.

Без съмнение Николай Гигов с неговата

"Делта-Г" е един от

най-големите в бранша

Бизнесменът, който е съсобственик на футболният клуб "Локомотив - София" и на още ред други структури, е познат като близък до НДСВ. Оръжейният лиценз обаче му е даден далеч преди появата на движението и е един от първите, издадени в България изобщо. "Делта-Г" обаче единствена има и лиценз за търговия със стоки с възможна двойна употреба.

Друга мощна и известна фирма в сектора е "Дефенс Индъстри Груп" с регистриран предмет на дейност търговско посредничество с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия. Като нейно лице обикновено се изявява 42-годишният изпълнителен директор Лъчезар Динчев. Собственици обаче са Александър Найденов и Атанас Кременлиев с по 20% и руският гражданин Сергей Владимирович Иванов, който държи останалите 60%.

Председател на съвета на директорите на "Дефенс Индъстри Груп" е 67-годишният Симеон Петковски. Той е и собственик на 60% от дяловете в "САС трейдинг" ООД, която също има пълен лиценз за търговия с оръжие.

Общото при "Б и Р инженеринг", "Октагон интернешънъл" и "Металика АБ" е, че са софийски, предметът им на дейност е търговия и са еднолична собственост. Притежание са съответно на 54-годишният Енчо Чавдаров, 38-годишният Илия Илиев и 46-годишният Здравко Димитров.

Всъщност единствената несофийска фирма е пловдивската "НВС комерс" ЕООД. Тя също се занимава с търговия на дребно, а стопроцентов собственик й е 39-годишният Васил Стилянович Наниш.

Сред лицензираните фирми има две, свързани

освен с оръжейна и

с издателска дейност

"Норууд България" ООД е 51% собственост на Красимир Кръстев, а останалото контролира кипърската "Норууд трейдинг лимитед". Едноименното й софийско дъщерно дружество се управлява пак от Кръстев и от Петър Манджуков, издател на вестник "Дума".

"Бул-ер интернешънъл" ЕООД е 100% собственост на 54-годишният Дочо Шиков. Той държи половината от дяловете и в "Русия днес", която издава едноименния вестник и други издания.

Интересни имена и съдружия има и при фирмите с ограничен лиценз, които търгуват предимно с ловно оръжие и муниции. Имената на тези фирми, сред които има детективски и спортни, са по-популярни, защото по-често рекламират в медиите.

Интересно е също, че само четирите лицензирани фирми за превоз на оръжие изглеждат малко на фона на останалите 70. Това може би се дължи на факта, че тази дейност от скоро е на разрешителен режим и лицензи тепърва ще се издават. Както и при посредниците, които, оказва се, участват при повечето сделки. А в същото време някой офшорен рай им осигурява анонимност и огромни печалби.

 

 

Владимир Величков:

При 90% от сделките

участват посредници

 

България ще е една от първите държави, която ще лицензира и тях, казва шефът на комисията за контрол на търговията с оръжие

 

 

- Г-н Величков, колко разрешения за сделки с оръжие е издала комисията, откакто вие я ръководите?

- Трудно е да ви кажа наизуст, доста са за година и половина.

- Кажете ми поне колко сделки сте спрели.

- Може би над 25-30. Именно поради спазване на международните режими за експортен контрол.

- Какви са най-честите причини за спиране на сделки?

- Ако има някакво нарушение на изискванията на Съвета за сигурност на Европейския съюз. Знаят се държавите, за което има абсолютна забрана за износ, такива сделки просто не се коментират при отказа. При останалите случаи на спрени сделки комисията явно е преценила, че държавата, за която е предназначен износът, е рискова. Тоест няма гаранция, че стоката ще остане там. Това бе една от причините при случая с "Терем" да заобиколят комисията - тя нямаше да разреши такава сделка.

- Може ли да направите още по-трудно заобикалянето на комисията?

- Ще приемем допълнителни мерки, за да не може занапред да се случи подобно нещо. Все пак в света няма държава, която тотално да е изкоренила такива неща. Ще се опитаме да направим максималното.

- Ще бъдат лицензирани и посредниците при сделките?

- Точно така, включително регистрираните в чужбина. Ако искат да участват при сделки с оръжие в България те ще трябва да кандидатстват за лиценз по общия ред.

- Дали много сделки досега са сключени чрез посредници?

- В 90% от сделките посредници фигурират. Затова лицензирането им цели просто да бъде разширен обхватът на контрола. Знаете, че повечето от тези фирми са регистрирани в офшорни зони. Когато кандидатстват за лиценз за всяка от тях ще бъде направена справка и така ще имаме още повече прозрачност при търговията с оръжие. Ако видим, че дадена офшорна фирма някъде е имала лиценз, я няма да бъде лицензирана.

- Досега отнеман ли е лиценз на фирма, търгуваща с оръжие.

 

 

Пълен лиценз

Ааркус ЕАД

Арсенал Корп. Дженерал

Техникал Ко-оперейшан ООД

Арсенал АД

Безконтактни мултиплексорни вериги ЕООД

БИГ Къмпани ООД

Бул Ер Интернешънъл ЕООД

Българска индустриална инженерингова компания ЕООД

Б и Р инженеринг ЕООД

ВМЗ

Геракомерс ЕООД

Делта-Г ЕООД

Дефенс Индъстри Груп

Дунарит АД

Емко ЕООД

Кинтекс ЕАД

Металика АБ ЕООД

Металхим Холдинг АД

НВС - Комерс ЕООД - Пловдив

Нити ЕАД

Норууд България ООД

Октагон интернешънъл ЕООД

САС Трейдинг ООД

Снабдяване и търговия - МО ЕООД

Тератон ЕАД

Терем ЕАД

 

Ограничен лиценз

Армико ЕООД

Берета трейдинг ООД

Бимпекс ООД

Бронет Трейд ООД

Видекс ЕООД

ВИП Трейдинг интернешънъл ЕООД

Елсан България ООД

Завод за пружини АД

Зебра АД

Йотов и син ООД

Металхим-Комерс АД

Милтех ООД

Мил Трейд ООД

ОМЗ ООД

Политехника ООД

Радомир Метали АД

Самел-90 АД

Сема Груп ЕООД

Спортинвест интернешънъл ООД

Стар Форс ЕООД - София

Стройпроект ЕООД

Стройпроект Трейд ООД

ТЕТ ЕООД

Трем инженеринг ООД

 

Двойна употреба

АЕЦ Козлодуй

Аквахим ЕООД

Битова електроника АД - Велико Търново

Видекс ЕООД

Делта-Г ЕООД

Зебра АД

Контилинкс - Търговия и дистрибуция на химикали ООД

Лукойл Блек Сии България ЕООД

Лукойл Нефтохим Бургас

Манти Ко ООД

Металхем ООД - Пловдив

Милтех ООД

Нитроком АД

РЗ Комерсиал

Самел-90 АД

Сикотекс ЕООД

Спартак В ООД

Спортинвест интернешънъл ООД

Терем ЕАД

Химимпорт Оргахим ООД

Химтекс ООД - Димитровград

Центромет АД

 

Транспорт на оръжия

Авиостарт ООД

Брайт Авиейшън Сървисиз

Вега Еърлайнс ООД - София

Видекс ЕООД