SAXAT


USER GROUP INFO


Här lite info om Ketron Midjay.

...som har många funktioner :

· spelar upp i tre format, midi, mp3 och Wave
· man kan ladda en fil medan en annan spelar
· man kan crossfejda mellan två spelande filer
· man kan använda MidJay som trummaskin ( med Ketrons erkänt fina trumsamplingar)
· man kan köra Midjay som ljudmodul ( 300 ljud ) med t.ex. mididragspel, keyboard eller midigitarr
· man kan köra Midjay som kompmaskin med 128 SD1-kompatibla komp

Inbyggd finns en 20 Gb hårddisk med 200 millisekunders accesstid ( alltså praktiskt taget utan tidsfördröjning )
Från hårddisken kan man ladda in listor på 10 filer i stöten och spela dessa i valfri ordning.
I displayen visas filnamnen, som man bläddrar genom via ett "Alphadial" alltså ett roterande hjul ( se bild )
Melodistämman ( Lead Voice ) kan automatiskt mutas eller dämpas för sång eller improvisation från mic ingång eller ansluten midienhet.
Man kan transponera utan att ändra tempo.
Mera av intresse för DJ:s är funktioner med bakgrunder i form av grooves, ljudeffekter och loops.
Intressantare för oss amatörspelande keyboardister i UG är emellertid funktionen DRUM REMIX. Man kan ersätta de ofta intetsägande trumspåren i midifiler med vilken som helst av de 128 preset Ketron trumstilarna. Suveränt!

Man kan också lägga in text i midifiler och visa den på en ansluten TV-monitor så att texten synkroniseras med musiken ( karaokestyle )
Vissa midiparametrar kan man gå in och editera ( t.ex. volym och effekter )

Hårddisken är inte tom vid leveransen utan kommer med hundratals midifiler, grooves, loops och specialeffekter.

Mycket mer finns att säga om MidJay. Jag har ännu inte varit på någon demo ( ingen sådan har ännu hållits i Craftons hemstad Kungälv ) men Kurt Musikanten där väntar in sitt första exemplar och kommer att flagga för demo, när den kommit in.

Så här ser den ut på baksidan:

På höger kortsida sitter en diskettstation.

Sammandrag av broschyr gjord av
Ronny

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Arikel från Musikbörsen Nytt

av Henrik Bladh.

Vad behöver man för komma igång med musik på datorn?

Den frågan får vi dagligen i butikerna! När man skall sätta ihop en liten hemstudio baserad på en dator så handlar det om att hålla tungan rätt i mun och skaffa funktionella prylar som kan fungera väl ihop. Det är dessvärre svårt att skaffa litet i taget, det ena kräver liksom det andra för att fungera över huvud taget! Rent tekniskt så behöver man:

1 : Ett ljudkort - så att man kan få ljud in och ut ur datorn. Kortet bör ha ASIO-drivrutiner för att kunna svara snabbt och ge stabil timing (Framför allt nödvändigt om man vill använda mjukvaru-syntar.). "Vanliga" dataljudkort brukar inte räcka till för att köra musikprogram. Dåligt ljud och timingproblem är mer regel än undantag, så ett "riktigt" musikljudkort är A och O.

2 : Mixer En mixer (el ev en mikförstärkare) för att kunna koppla in mikrofoner och externa syntar och dyl. Vissa ljudkort har inbyggda mikförstärkare, men väldigt få kan matcha en "riktig" mikförstärkare. Dessutom så är risken överhängande att man får med brus och annat elände från fläktar o.s.v om man monterar en mikförstärkare inne i datorn. P.g.a detta så har få av de "rena" musikljudkorten mikingångar på själva kortet. Använder man en mixer så bör den dessutom ha någon sorts inspelningsadressering (subgrupp). Anta att man har programmerat ett komp som spelas på en synt eller från datorn. Om nu synten är inkopplad i mixern,(vilket den troligtvis är för att den skall höras) så får man ett litet problem när man skall spela in sången. För att kunna använda mixerns mikrofoningångar så måste man koppla mixerns utgångar till ingångarna på ljudkortet. Kruxet är att synten också är inkopplad i mixen och eftersom man lyssnar på kompet när man sjunger så går ju även kompet ut genom mixerns utgångar och följdaktligen in på inspelningen ihop med sången! För att kunna lyssna på kompet när man sjunger, men ändå kunna spela in bara sången på ett eget spår så måste mixern ha möjlighet att skicka en given ingång till en alternativ utgång. Denna funktion är således nästan ett måste om man inte skall fastna i "moment-22" d.v.s att alla tidigare spår blir inspelade på varje nytt.

3 : Mikrofon En inspelning blir aldrig bättre än vad mikrofonen tillåter, så vikten av att skaffa en bra mikrofon kan aldrig överskattas. En del resonerar att de "bara" spelar in sång och programmerar resten och de därmed inte skulle behöva en särskilt märkvärdig mikrofon. Samma personer brukar senare upptäcka att de inte få nå´t riktigt tryck i kompet heller! Om sångljudet inte är tydligt så får de lov att att lägga sången väldigt starkt i mixen med följd att kompet inte kommer fram ordentligt. Med tydligt sångljud så kan man sänka sången i mixen, den hörs ändå, och då kommer även kompet fram! En bra mikrofon påverkar således hela ljudbilden markant, även om man "bara" spelat in sång med den. Ett rejält puffskydd är också nödvändigt då en studiomikrofon blir betydligt känsligare för puffljud än en vanlig dynamisk mikrofon. En inspelningsmikrofon är vanligtvis av kondensatortyp och kräver strömförsörjning. De flesta mixerbord och mikförstärkare har "fantommatning" d.v.s att man ger mikrofonen ström via mikrofonkabeln.

4 : Monitorer (högtalare) För att kunna mixa ordentligt så måste man ha bra (läs neutrala) högtalare. De högtalare som man normalt sett använder till vanliga stereoanläggningar är vanligtvis byggda för att "försköna" ljudet. Man lyfter fram vissa frekvenser och undertrycker andra för att få "rätt" sound. Problemet är bara att olika högtalare lyfter alt undertrycker olika frekvenser. Följden av detta blir att en mix gjord på en högtalare kommer att låta totalt annorlunda på en annan! En studiomonitor är i stället byggd för att vara så "ärlig" som möjligt. Mixen kommer naturligtvis fortfarande att låta annorlunda när den spelas upp på "vanliga" högtalare, men då har man åtminstone utgått från nå´t sorts neutralläge så "felet" blir inte alls lika stort som om man utgått från en "falsk" ljudbild. "Man mixar som man lyssnar" helt enkelt.

5 : Programvara För att kunna hantera och styra alltihop så måste man ha ett bra musikprogram som då blir "hjärnan" i systemet. Det är här alla egentliga funktioner samlas och styrs, mixning,effektläggning o.s.v.

6 : MIDI-klaviatur el synt Om man vill jobba med programmerade trummor och dyl så behöver man antingen en "riktig" synt med ljud,klaviatur och allt,eller ett MIDI-klaviatur och en ljudmodul (synt utan tangenter). På sista tiden så har det dessutom kommit syntar i mjukvaruform (soft-syntar) antingen som fristående program eller som "plug-ins" (tilläggsfunktioner) till andra program.

7 : MIDI-interface MIDI-kontakter till datorn, så att man kan koppla in syntar, moduler o.s.v.

Här kommer ett förslag på ett väl fungerande startpaket : Hårdvara till datorn : Ljudkort : M-audio Audiophile 24/96 pris : 2350:- (innehåller även MIDI-interface) Mixer : Behringer MX1604a pris : 2562:- Mikrofon : ADK 51 : 1995:- Mikrofonstativ : 199:- Puffskydd : 395:- Monitorer : Swan M-200 : 3995:-/par Programvara : "Cubasis VST" : 799:- Synt : Yamaha S03 : 6995:- Alternativ till synt : MIDI-klaviatur : MIDITEC - MIDICONTROLLER : 2695:- Mjukvarusynt : Reason : 3895:- (fristående program som dock kan sammankopplas med de större versionerna av "Cubase" samt nya versionen av "Sonar".) Om du inte har behov att spela in "riktigt" ljud så behöver du troligtvis inget annat program än "Reason"! Syntplug-ins till "Cubasis" : "Super Quartet" : 3495:- "Hyper Canvas" : 3495:-

Detta är som sagt ett förslag på ett paket som vi vet fungerar bra! Grunden i detta paket - ljudkort,mixer och mikrofon är en kraftfull stomme som man kan köra i princip alla förekommande program på! Om man vill utveckla sin studio vidare så kan man utan vidare uppgradera programmen till större versioner. Utgångspunkten för paketet är att man spelar in en sak i taget och sedan mixar i datorn. Om du har specifika behov eller är osäker - kontakta oss!