GezichtsuitdrukkingenDit is een deel over gezichtsuitdrukkingen. Zonder gezichtsuitdrukking
zit er geen leven in je figuur. Je zou dan niet kunnen zien wat je figuur "voelt"
op het moment dat je hem of haar tekent.

Ik begin maar met droevigheid, een erg algemene emotie. Het voorbeeld laat een typisch Manga-gezicht zien, maar let op de veranderingen die gemaakt zijn. De meest voor de hand liggende dingen dat de emotie van je figuur zal laten zien zijn de wenkbrouwen. Zie hoe de binnenste punten naar boven buigen. Let er ook op dat de onderste oogleden ook een beetje omhoog buigen, terwijl de bovenste oogleden een grotere, ronde kromming hebben. Het buigen van het onderste ooglid kan spanning, verdriet of woede aantonen. In dit geval toont de vorm van de wenkbrouwen dat het verdriet is. Let ook op de vorm van de mond, die is klein en buigt naar beneden. Dit figuur ziet er echt uit alsof deze in huilen zal uitbarsten.

Deze vorm van droevigheid is meer onderdrukt. Het figuur lijkt depressief, maar niet zo erg als het vorige voorbeeld. De ogen zijn kleiner en de mond is groter, en buigt niet zo ver naar beneden. De hoek van de wenkbrouwen en de boog die het onderste ooglid maakt laat je nog steeds weten dat dit figuur ergens overstuur over is.

Dit plaatje is meer een kruising tussen verdriet en woede. De wenkbrouwen buigen naar scherp naar beneden en zijn mond is getekend zodat het lijkt of hij schreeuwd, beide laten zien dat hij boos is, maar zijn irissen zijn nog steeds erg groot. Dit laat hem boos lijken, maar ook overstuur.

Dit figuur ziet er duidelijk erg boos uit, ookal schreeuwt hij niet. Je kan ook boze personen tekenen die niet hun longen uit hun lichaam schreeuwen. In dit plaatje zitten de wenkbrouwen dicht bij de ogen staan bijna recht naar beneden en de mond hoekt ook erg naar beneden. De ogen zijn vernauwd en de irissen zijn erg klein, wat er voor zorgt dat het figuur nog bozer kijkt.
Van deze weet ik niet zeker wat hij voelt. Hij ziet en verward en boos uit. De hoeken van de wenkbrouwen geven aan dat het figuur verward of ongelovigheid. Om iets aan de uitdrukking toe te voegen moet je de mond iets van het midden afhalen.
Het is verassend hoe vaak Manga-figuren met hun ogen dicht praten. Ik vraag me af hoeveel mensen echt zo praten. Maarja, gesloten ogen kunnen verschillende emoties uitdrukken. In het plaatje drukt het ongeduld of irritatie uit, maar het kan ook kalmte, vreugde of zelfvoldaan uit. Draai de ogen om en zorg ervoor dat ze omhoog buigen en ze drukken erg verdriet uit, of opwinding. In dit plaatje staan de wenkbrouwen naar beneden en de mond staat open. Let erop dat de linkerkant van de bovenlip een beetje omhoog staat. Dit helpt met het uitdrukken van welke emotie ook.

Vreugde is de meest voorkomende emotie die je bij plaatjes van Manga-figuren ziet. Overdreven vreugde of opwinding kan uitgedrukt worden met grote ogen, hoge bogen als wenkbrouwen en een grote lachende mond. Andere dingen die je kan tekenen zijn extra glinsteringen in de ogen en het omhoog laten buigen van het onderste ooglid.

Dit figuur is blij, maar niet zo erg als de vorige. De emotie is wat subtieler. Let erop dat de wenkbrouwen lager zitten en de kromming in de mond is minder. Maar het onderste ooglid is nog steeds in een soort boogje en de ogen zijn nog behoorlijk groot, dus het ziet ernaar uit dat dit figuur in een goede bui is.

Om een verrast figuur te maken moet je de ogen groter maken en de pupillen kleiner. De grootste fout die je maken kan is dat als je figuur zo verrast is dat de ogen bijna zo groot wordt als de rest van het gezicht. In dit voorbeeld is de mond erg klein getekent, maar andere grootten werken ook.

Tot slot is er dit voorbeeld, dit figuur ziet er niet echt opgewonden uit. Hij is meer ge´rriteerd. De irissen zijn klein, de wenkbrouwen staan naar beneden gericht en de mond is klein en lichtelijk van het midden af. Er valt verder niet veel te vertellen over dit plaatje.

Dit was het dan voor gezichtsuitdrukkingen. Ga door naar Het haar.

Terug naar gezicht hoofdscherm 1