Θαλής ο Μιλήσιος

Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και μαθηματικός που έζησε μεταξύ, 7ου και 6ου π.Χ. αιώνα. Μ' αυτόν συνήθως αρχίζουν την Ιστορία της ελληνικής και δυτικής φιλοσοφίας.

Θεωρείται ως ο Ιδρυτής της Ιωνικής σχολής, ή της σχολής της Μιλήτου, διότι έθεσε πρώτος το πρόβλημα μιας γενικής αρχής όλων των πραγμάτων: η αρχή αυτή ήταν κατά το Θαλή το ύδωρ.

Ως μαθηματικός ο Θαλής είναι γνωστός στη στοιχειώδη γεωμετρία από το ομώνυμο θεώρημα για τα τμήματα που ορίζονται από παράλληλες ευθείες του επιπέδου πάνω σε δύο άλλες ευθείες που τις τέμνουν και το ανάλογό του στη γεωμετρία του χώρου. Στον Θαλή οφείλονται και αρκετά άλλα θεωρήματα της γεωμετρίας, όπως: οι προσκείμενες γωνίες στη βάση ισoσκελoύς τριγώνου είναι ίσες μεταξύ τους, η εγγεγραμμένη γωνία που βαίνει σε ημικύκλιο είναι ορθή, κ.α.

Ο Θαλής υπήρξε επίσης και σπουδαίος αστρονόμος (λέγεται ότι προείπε έκλειψη του ήλιου, 585 π.Χ.), καθώς και ως μηχανικός συνόδευσε τον Κροίσο σε εκστρατεία του όπου με κατάλληλη διοχέτευση των νερών του Άλυου ποταμού, διευκόλυνε τα στρατεύματα του Κροίσου στη διάβασή τους.

Ο Θαλής κέρδισε τη βαθιά εκτίμηση των συγχρόνων του για τη σοφία του.

1