Avanersuup Katersugaasivia - Thule Museum

Klik på billede for forstørrelse

Museet i Qaanaaq, har til huse i Knud Rasmussens bygning, der oprindeligt var handelsstation ved den gamle bygd Uummannaq ved Thulefjeldet. Huset opførtes i 1910, og fungerede indtil 1946 som indhandlingssted og butik for Inughuit.

I 1986 blev bygningen flyttet til Qaanaaq, og har siden været hjemsted for det lille lokalhistoriske museum.

thulemuseum@greennet.gl

En del af museets arbejde går ud på at indsamle og registrere effekter fra Thuleområdet. Museets samlinger har således effekter, der er mere end 3.000 år gamle.

En meget stor del af museets effekter og udstillede genstande har naturligt nok forbindelse med Knud Rasmussens aktiviteter ikke bare som handelsmand, men også som initiativtager til og leder af ekspeditioner til Canade, Alaska og Østgrønland.

I samarbejde med Nunatta Katersugaasivia (Nationalmuseet i Grønland) samt Nationalmuseet i Danmark gennemføres der endvidere regelmæssige arkæologiske kortlægninger og udgravninger.

Man mener, at den amerikanske admiral Robert Edwin Peary, var det første menneske, der nåede Nordpolen. På en af sine ekspeditioner til Thuleområdet, medtog Peary på tilbagevejen til USA polareskimoer for at vise dem frem. Polareskimoerne gik en meget trist skæbne imøde - de døde af en blanding af hjemve og forsvarsløshed over for helt almindelige sygdomme. I 1996 blev endelig de jordiske rester af disse tilbageført til Qaanaaq, hvor de blev begravet.


Tilbage til forside

Counter for statistical purposes and may be reset: 1