risico's
home
Wat zijn de risico's van een tienerzwangerschap?
In de hele wereld zijn er zeer veel onderzoeken gedaan of er een groter medisch risico is bij een tienerzwangerschap. De meeste onderzoeken geven aan dat er grotere risico's zijn, vooral voor de baby van een tienermoeder. Uit onderzoeken blijkt dat hoe jonger de tiener is, hoe groter de kans op complicaties. Vooral tieners die minder dan 2 jaar ongesteld zijn geweest voor de zwangerschap zijn een  risicogroep. De risico's worden hieronder op een rijtje gezet:

Laag geboortegewicht
Bij jonge moeders word een hoger percentage van kinderen met een laag geboorte gewicht geboren vergeleken dan bij moeders tussen de 20 en 29 jaar. Vooral bij zeer jonge tienermoeders komt een laag geboortegewicht vaak voor. De oorzaak van dit lage geboorte gewicht ligt aan een aantal zaken. Zo is bekend dat jonge meisjes vaak een slechtere leefgewoonte hebben, ze eten meer junkfood, letten minder op gezonde voeding, roken vaker tijdens de zwangerschap en ook alcoholgebruik komt vaker voor in deze leeftijd. Daarnaast is het niet volgroeid zijn van het lichaam een oorzaak van het lage geboortegewicht. Uit een Canadees onderzoek is gebleken dan als tienermoeders gezonde voeding eten dat het geboortegewicht veel beter is, en dat ook het risico op miskraam minder is.dus iest wat ej moet onthouden is dat je gezond eet tijdens je zwangerschap.

Vroeggeboorte

Ook voor vroeggeboorte geldt, hoe jonger de moeder, hoe groter het risico. Onder 13-15 jarigen is het risico zes keer hoger dan bij 20-29 jarigen op een geboorte voor de 32ste week van de zwangerschap De oorzaak van vroeggeboorte wordt vooral gezocht in het biologisch niet volgroeid zijn van het lichaam.

Kindersterfte rondom de geboorte of in de zwangerschap

13 tot 15 jarigen hebben een verhoogd risico van 3 tot 4 keer zo hoog ten opzichte van 20-29 jarigen op zowel sterfte in de baarmoeder als sterfte rondom de bevalling of in de eerste week na de geboorte. Een groot deel van deze sterftes liggen aan een extreem laag gewicht van de baby. De baby krijgt in de baarmoeder dus niet voldoende voedingstoffen en kan hieraan overlijden. Daarnaast komen afwijkingen aan het lichaam vaker voor in deze groep, die ook een oorzaak zijn van sterfte. 16-17 jarigen hebben een verhoogd risico ten opzichte van 20-29 jarigen op zowel sterfte in de baarmoeder, als sterfte rondom of in de eerste week na de geboorte, waarschijnlijk door het vaker voorkomen van aangeboren afwijkingen. Het verhoogde risico op sterfte wordt deels ook veroorzaakt doordat jonge tieners zich vaker dan gemiddeld onttrekken aan de zwangerschapscontroles of pas heel laat voor het eerst bij de verloskundige komen. Dit kan dus voorkomen worden door al vroeg en regelmatig zwangerschapscontroles te hebben.

Zwangerschapssuiker
Vooral tienermoeders die overgewict hebben, hebben een groter risico op zwangerschapssuiker (diabetes gravidarum). Zwangerschapssuiker kan als het niet op tijd ontdekt wordt leiden tot problemen bij de baby als extreme groei, of juist achter blijven in groei, maar ook sterfte.
Hoe kan je de risico's (deels) voorkomen?
bij de hierboven genoemde risicos staan ook de oorzaken hiervan genoemd. de meeste risicos zijn te voorkomen door je leefgewoonte te verbeteren

Voeding
gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, vooral voor zwangere vrouwen en nog belangrijker voor zwangere tieners. Dit is omdat die naast de voedingsstoffen voor de baby, ook nog voedingsstoffen voor je eigen lichaam nodig hebben. Het is erg belangrijk dat je elke dag genoeg melkproducten, groente en fruit binnen krijgt en dan je verder afwisselend eet. ook is het belangrijk dat je meer ijzer eet als je zwanger bent.

Foliumzuur
Uit onderzoek is gebleken dat het voorkomen van een open ruggetje en andere neurale buisdefecten voor een groot deel kan worden voorkomen door extra foliumzuur in te nemen. Foliumzuur helpt onder andere bij het ontwikkelen van de organen, en de baby begint al in een heel vroeg stadium van de zwangerschap met het ontwikkelen van organen.het is belangrijk dat je zo vroeg mogelijk begint met het slikken van foliumzuur. (het zou het beste zijn om 4 weken voor de zwangerschap te starten maar omdat de zwangerschap niet gebplant is bij de meeste tienermoeders is het het beste om meteen te beginnen met het slikken van folimzuur zodra je weet of vermoed dat je zwanger bent) Het is de bedoeling dat je doorgaat met slikken van foliumzuur tot minimaal 10 weken zwangerschap.

sommige dingen kan je beter niet eten
Toxoplasmose is een parasiet die voor volwassene ongeveaarlijk is, die kan zich hooguit wat grieperig voelen, als een ongeboren kind er echt er mee besmet raakt kan hij ernstige afwijkingen krijgen.
De parasiet die komt voor in de ontlasting van jonge poesjes, vandaar dat je je geen kattenbak schoon mag maken. je kan je kat daarentegen rustig elke dag blijven knuffelen hoor. Omdat katten vrij rondlopen en overal plasjes doen, kan de parasiet bij een koe binnenkomen of op groenten terechtkomen. om te voorkomen dat je hierdoor besmet raakt kun je dus beter geen rauw vlees eten en je groente en fruit extra goed wassen
.
Listeria is een stof die voorkomt in rauwe melkproducten, en gevaarlijk is voor je kind. Drink dus geen melk zo van de koe en let ook op met sommige franse kazen.
wees ook voorzichtig met vitamine A. Als je te veel van deze vitamine inneemt kan er een afwijking ontstaan bij je kindje. Vitamine A zit o.a. in lever en leverproducten zoals leverkaas, berliner, smeerleverworst, paté enzo. Dit wil niet zeggen dat je helemaal geen leverproducten mag eten, maar sommige mensen nemen iedere dag 3 boterhammen met leverworst, dit is dus te veel. 1 boterham per dag kan geen kwaad.


Drop:
het is het beste om tijdens de zwangerschap niet te veel drop te eten, omdat er in drop stoffen zitten die de bloeddruk verhogen en dat is niet goed voor jou en je baby.

Multivitaminen:

Bij gezonde en gevarieerde voeding zijn multivitamine pillen niet echt nodig, toch zou ik tienermoeders aanraden om extra vitaminen te gebruiken. Koop wel multivitaminenpillen speciaal voor zwangere vrouwen. Deze zijn afgestemd op de behoefte in de zwangerschap en bevatten onder andere meer ijzer, minder vitamine A en meer foliumzuur dan standaard multivitaminepillen.

Roken

Roken is erg slecht voor de ontwikkeling van de baby. We weten uit onderzoek dat roken het geboortegewicht van de baby verlaagt. Je hoort aanstaande moeders wel eens zeggen dat het alleen maar fijn is als de baby niet zo zwaar is, maar roken is echt heel schadelijk voor je baby. Het zorgt er niet alleen voor dat je baby (veel te) klein blijft, maar ook dat de placenta slechter doorbloed wordt. Dat kan weer kan leiden tot een loslating van de placenta en daarmee tot een verhoogde risico op sterfte van de baby. Sommige mensen denken dat minder roken ook helpt, maar onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet zo is. Om een gezonde baby te krijgen moet je dus absoluut niet roken!

Alcohol

Vanaf het begin van je zwangerschap mag je geen alcohol meer drinken. Door alcohol kunnen de hersenen zich niet normaal ontwikkelen en kunnen er dus ernstige afwijkingen komen.

Drugs

Softdrugs zijn waarschijnlijk net zo schadelijk als roken en alcohol en is dus ook niet slim om te gebruiken tijdens je zwangerschap. Harddrugs zijn nog veel schadelijker. Baby's van harddrugs verslaafde moeders kunnen zich meestal niet goed ontwikkelen, niet alleen door de drugs, maar ook omdat deze moeders vaak onvoldoende op gezonde voeding en dergelijke letten. Daarnaast raakt je baby ook verslaafd en komt dus met ernstige complicaties ter wereld. Gebruik je drugs, neem dan contact op met een hulpverlener. Je bent nu immers ook verantwoordelijk voor dat kleine mensje wat in je groeit. En moet er dus alles aan doen om af te kicken.

Zwangerschapscontrole
s
Veel risico's zijn te verminderen of in ieder geval op tijd te ontdekken als je vroeg naar de verloskundige gaat. Normaal gesproken ga je tussen de 10e en 12e week van je zwangerschap voor het eerst naar de verloskundige. Maar weet jij niet wanneer je zwanger bent geworden, maak dan zo snel mogelijk een afspraak zodat met de echo kan worden bepaald hoever de zwangerschap is gevorderd. Tijdens de zwangerschapscontroles zal je verloskundige onder andere je bloeddruk, gewicht en de groei van de baby controleren. Bij twijfel kan zij verwijzen naar de gynaecoloog die bijvoorbeeld een echo kan maken om te zien of de baby genoeg groeit. Zeker bij heel jonge tienermoeders is het verstandig om wat vaker in de zwangerschap een echo te maken ter controle van de groei omdat we weten dat die het grootste risico lopen op een baby met een laag geboorte gewicht.