כניסה  מדריך למתחילים  האנגר  גלריה  טיפים  כתוב לנו   


מדריך למתחילים

אנו יודעים כי מטוסים טסים, אבל כיצד הם טסים ?
בקיצור כנף המטוס מפתחת כוח עילוי הגדול יותר ממשקל המטוס. הדבר נוצר ע"י הנעת פרופיל הכנף באוויר ויצירת כוח העילוי. הנעת הכנף באוויר יוצרת גם התנגדות כתוצאה מהנעת גוף באוויר. אז, על מנת לטוס יש לתכנן את המטוס כך שהיחס בין העילוי להתנגדות יהיה גדול ממשקל המטוס. צורת הכנף ומבנה המשקל הכולל כוח המנוע קובעים את כיצועי המטוס.

טוב אבל למה כל זה חשוב ?
מכיוון שטיסנים טסים בדיוק כמו מטוסים גדולים, ידע על העקרונות הבסיסים יאפשר לך להבין את ההבדל בין סוגים שונים של מטוסים וכן את אופן טיסתם. זה יסיע לך לבחור את הטיסן הראשון שלך או כל טיסן מתקדם אחר.

לנפנף בכנפיים
כמו שניחשת ביצועי הטיסה הנם תוצאה של עיצוב הכנף. ישנם חמישה גורמים: מיקום, צורה (פרופיל), עובי, עומס, זווית (דיהדרל). היחסים בין גורמים אלו קובעים את התנהגות הטיסן באוויר.
מיקום הכנף - קימות שתי צורות בסיסיות כנף עילית וכנף תחתית. בכנף עילית משקל הטיסן נמצא מתחת לכנף, בכנף תחתית נמצא משקל הטיסן מעל הכנף. כאשר הטיסן פונה מושך משקל הטיסן חזרה למצב מאוזן, מצב זה מאפשר הטסה נוחה של הטיסן. לכן כל טיסני המתחילים (טריינרס) הנם בעלי כנף עילית. טיסני כנך תחתית פחות יציבים ויותר רגישים בתנועה. לכן הם מומלצים כטיסנים מתקדמים ולא כטיסני מתחילים. רוב הטיסנים הספורטיביים/אירובטים הנם בעלי כנף תחתית.

פרופיל שטוח או סימטרי ?
אם תיקח חתך לרוחב הכנף מקצה אחד למשנהו תקבל את פרופיל הכנף. קימים שלושה סוגים בסיסים של פרופילים בטיסנים: פרופיל שטוח המקומר בחלקו העליון וישר בחלקו התחתון. פרופיל זה תוכנן לטיסה במהירות נמוכה לכן הוא המתאים ביותר לטיסני מתחילים. פרופיל סימטרי חלקו העליון והתחתון קמורים וזהים, פרופיל זה מיצר עילוי זהה בטיסה ישרה ובטיסה הפוכה. תכונה זו חשובה בטיסנים אירובטים. הסוג השלישי הינו פרופיל סמי סימטרי סוג זה הנו הכלאה בין שני הסוגים הראשונים, שימוש בפרופיל זה מאפשר שילוב תכנות ונמצא בשימוש בטיסנים ספורטיביים.

עילוי והרמה
עילוי הכנף הנו המשקל ששטח הכנף צריך להרים. בטיסנים זה נמדד בגרם לסנטימטר מרובע והיחס בין המשקל הכולל של הטיסן לבין שטח הכנף. בדרך כלל כנף בעלת עילוי נמוך טובה לטיסני מתחילים, כנף כזו מאפשרת טיסה איטית ושליטה טובה בטיסן. עובי הכנף קובע את הגרר שנוצר, פרופיל עבה יוצר גרר גבוהה ומהירות נמוכה. פרופיל כזה תמצא ברוב טיסני המתחילים . כנף של טרינר המייצרת גרר נמוך מאפשר מהירות גבוהה ויכולת אוירובטית. כנפיים דומות ניתן למצוא בטיסנים מתקדמים.

דיהדרל הנו הזוית העליונה של הכנפיים מהגוף.הדיהדרל מאפשר יציבות ומוריד מהיכולות האירובטיות של הטיסן.

איזה מטוס סוג הדגם?
עכשיו אתה יודע משהוא על טיסנים וטיסה, אבל איך אתה בוחר את המודל הנכון לסגנון וליכולות שלך. לפניך מספר הנחיות והמלצות שיסיעו בידך לבחור את המודל המתאים: שלושה גלגלים ואחד בזנב. לרב הטיסנים אחד משני סוגי כני הנסע הבאים: שלושה גלגלים או גלגל זנב. כן נסע המצויד בגלגל אף ושני גלגלים מתחת לכנף, ממקם את גוף הטיסן גבוה באוויר. מבנה זה מאפשר המראה ונחיתה נוחים למתחילים. השימוש בסוג כזה של כן נסע נעשה בטיסני מתחילים אך גם בטיסנים מתקדמים. כן נסע עם גלגל זנב מצוי בטיסנים מתקדמים.

טיסן מתחילים (טריינר)
הצעד הראשון בטיסה. טיסנים מסוג זה עוצבו עם פרופיל שטוח כנך עילית דיהדרל נדיב, כן נסע עם גלגל אף. הטיסן איטי ונינוח בטיסה ומאפשר לטייס יותר זמן לתגובה. טיסן מסוג כזה יחזור למצב מאוזן עם עזיבת הידיים מידיות השלט. טיסן המתחילים הנו קל לבניה / הרכבה רובם מוצעים "כמעט מוכנים לטיסה" (ARF) וניתנים להרכבה במספר שעות בודדות.
טיסן ספורטיבי / אוירובטי נבנה להופעה. מהיר בעל ביצועים טובים והרבה הנאה. טיסן ספורטיבי יעביר אותך לתחנה הבאה. כנף תחתית פרופיל סימטרי ואו סמי סימטרי יהיו מצוינים לביצועים אירובטיים. אבל אינך חייב להיות מקצוען על מנת להטיס אותם. בקטגוריה זו נכנסים טיסני ה FUN FLY והדגמים המוקטנים Scale סוחוי ו Cap 232 .
טיסני Scale כמו בחיים האמיתיים. טיסני ה Scale הנם דגמים מדויקים של מטוסים אמיתיים. הבניה של טיסנים אלו מורכבת ומצריכה מיומנות גבוהה, זאת אמנות. כאן הדמיון משתולל כך לך טיסן ממלחמת העולם השניה ואו אולי דו כנפי ממלחמת העולם הראשונה וטוס על כנפי הדמיון. מרב החברות מציעות טוסני Scale כמעט מוכנים לטיסה.

2 או 4 פעימות

מנוע שתי פעימות אם אתה רוצה להמריא אתה חייב מנוע. המנועים הפופולרים ביותר לטיסנים הנם מנועי ה2 פעימות המבוססים דלק. דלק זה מכיל תערובת של מתנול / ניטרו מתאן ושמן. טיסנים מסוימים משתמשים במנועי 4 פעימות המבוססים דלק. נפח המנוע וסוגו נקבעים ע"י סוג הטיסן וגודלו, חשוב לבחור את המנוע יחסית לגודל הטיסן. רב טיסני המתחילים משתמשים במנועי 2 פעימות בגודל של .40 ,ניתן להשיג יותר כח ע"י שימוש במנוע .46 ואפילו .50 שימוש במנוע חזק יכול להיות גרוע כמו שימוש במנוע חלש. לכן יש להקפיד על התאמת המנוע לפי המומלץ ע"י יצרן הטיסן.
אפשרות שניה הנה שימוש במנוע 4 פעימות, מנועים אלו אמינים בשימוש. בטיסני Scale נעשה שימוש במנועי 4 פעימות בשל הרעש "האמיתי" שלהם.

הרדיו שלך
הרדיו הוא הלב של המערכת. בלחיצת כפתור ובמשיחת הסטיק הטיסן מתעורר לחיים. דואה באויר בוהק בקרני השמש. נסה להבין את האפשרויות הרבות המצויות במערכות הרדיו, שלא להזכיר את מנועי הסרוו ומגוון המקלטים. בחירת מערכת רדיו נראית כמשימה בלתי אפשרית, לא בהכרח. כמו בבחירת הטיסן ננסה להתחיל מהבסיס. תחילה נגדיר אלו ערוצים משמשים לאלו פונקציות בטיסן. הטבלה מציגה את מספר הערוצים מול הפונקציות.
לכל ערוץ בטיסן אתה זקוק לסרוו. הסרוו מכיל מנוע חשמלי המשמש כ "שרירים" המניעים את משטחי ההיגוי: מדפים, הגה גובה, הגה כיוון. מערכת ה 4 ערוצים לטיסן מתחילים מגיע בדרך כלל עם 4 סרוו המבצעים את הנדרש כראוי. כמו לתחנת רדיו גם למערכת הרדיו ישנו ערוץ שידור, ערוץ זה מבטיח שהקשר בין המשדר למקלט יהיה תקין. התדר הנפוץ לטיסנים בארץ נמצא ב תיחום של 72 מגהרץ.

רדיו ארבעה ערוצים

הרדיו הנכון עבורך
קימים סוגים ודגמים שונים של רדיו, מערכות ממוחשבות ומערכות מקודדות. אם כן איזו מערכת לרכוש, למתחילים מומלץ לרכוש מערכת 4 ערוצים סטנדרטית, המערכת מצוידת במשדר, מקלט, 4 סרוו, סוללה למשדר, סוללה למקלט, מפסק, כבל מאריך לסרוו, ומטען לסוללות. בארץ נפוצה מערכת מסוג Futaba Skysport 4 . המערכת אינה יקרה ומבטיחה איכות ואמינות. כמו כן ניתן למצוא בקלות חלפים ותוספות בעת הצורך.