Tolerarea pacatului in Biserica ortodoxa

Se pare ca tot mai mult apar in presa romana descoperiri despre imoralitatea preotilor ortodocsi. In pagina aceasta, va vom prezenta o serie de fapte care arata starea Bisericii Ortodoxe si necesitatea unei pocainte,unei reforme in acesta Biserica.
Este foarte important ca sa intelegem ca acest site nu vrea sa denigreze Biserica ortodoxa sau sa arunce cu noroi peste Biserica ,ci noi dorim ca acesta Biserica sa-si recunoasca starea si sa se intoarca cu pocainta la Dumnezeu.
De fiecare data cand spui la cineva din conducerea Bisericii despre faptele acestea, care arata pacatul si intunericul din Biserica, ti se spune ca reporterii ar avea ceva cu Biserica si ca de fapt Biserica nu este vinovata. Aceasta este impietrire inaintea lui Dumnezeu si nu poate decat sa aduca si mai multa neincredere a populatiei in Biserica ortodoxa si chiar indepartarea oamenilor de la credinta in Dumnezeu.
Recunoasterea din partea conducerii Bisericii a acestei stari si reforma conducerii Bisericii ar putea aduce o trezire spirituala si o binecuvantare peste Biserica Ortodoxa si peste Romania.
Cred ca acesti reporteri care au scris articolele acestea si-au facut datoria, nu au facut acest lucru pentru ca ar ura Biserica, ci pentru ca iubesc Biserica si doresc ca pacatul sa nu-si mai aibe cuib in acesta Biserica.
Cuvintele Scripturii se potrivesc de minune in cazul starii actuale a Bisericii Ortodoxe :
EZE 33:8 Cind zic celui rau: ,Raule, vei muri negresit!` si tu nu -i spui, ca sa -l intorci de la calea lui cea rea, raul acela va muri in nelegiuirea lui, dar singele lui il voi cere din mina ta.
EZE 33:9 Dar daca vei instiinta pe cel rau, ca sa se intoarca dela calea lui, si el nu se va intoarce, va muri in nelegiuirea lui, dar tu iti vei mintui sufletul.
EZE 33:10 Spune dar, fiul omului, casei lui Israel: ,Voi cu drept cuvint ziceti: ,Faradelegile si pacatele noastre sint asupra noastra, si din pricina lor tinjim; cum am putea sa traim?`
EZE 33:11 Spune-le: ,Pe viata Mea, zice Domnul Dumnezeu, ca nu doresc moartea pacatosului, ci sa se intoarca dela calea lui si sa traiasca. Intoarceti-va, intoarceti-va dela calea voastra cea rea! Pentruce vreti sa muriti voi, casa lui Israel?` -
Desi Scriptura vorbeste lui Israel noi putem din punct de vedere spiritual sa aplicam aceste cuvinte Bisericii de azi.
A-si dori ca aceste fapte descrise de presa romana sa trezeasca aceasta Biserica si totodata sa ne constientizeze pe toti cei ce citim aceste fapte de rusine sa ne rugam pentru acesti oameni si pentru trezirea conducerii Bisericii Ortodoxe!

Haideti ca impreuna sa spunem o rugaciune :
Tatal nostru care esti in Ceruri ,iti multumim fiindca tu ne iubesti si doresti pocainta noastra si sa fim curati inaintea ta .Iti multumim ca prin sangele Domnului Iisus si recunoscandu-ne pacatele noastre noi putem fi curatiti. Te rugam Tatal nostru sa te atingi de toti acesti preoti ortodocsi si sa-i constientizezi de pacatele lor,te rog ajuta-i sa se pocaiasca inaintea Ta si sa inceapa o viata noua cu Tine. Te rog ajuta toti slujitorii din Biserica Ortodoxa Romana sa-si recunoasca starea inaintea ta si sa se intoarca cu fata catre Tine. Fa Tu Doamne, ca Sfanta Scriptura sa fie la loc de cinste in Biserica si trairea Bisericii sa fie conform invataturilor Sfintei Scripturi.Fa tu Doamne ca pacatul sa nu mai fie tolerat in Biserica Ortodoxa, ci sfintenia si curatia sa fie hainele acestei Biserici.Te rugam Doamne ca toti care citesc aceste fapte moarte sa fie constienti ca Tu nu ai vina de starea acestei Biserici ci pacatele acestor oameni au pus un zid de despartire intre Tine si ei. Da tu la o parte aceste pacate,fa ca sangele Domnului Iisus sa curateasca aceste pacate moarte si sa dea la o parte zidul acesta care desparte Biserica Ortodoxa de Tine.
Te rugam Tatal Nostru toate aceste lucruri in Numele Domnului Iisus si prin Duhul Sfant. AMIN

Popa scandal
Preoti la sfintit bordeluri si cu porcul la seminar
Tiitoarea popii Cojocaru
Popa Vitan, urmasul celebrului Sicoie, e acuzat de afaceri cu luminari
Celebrul exorcist parintele Trandafir, calcatorul de demoni
Un preot beat a comis un accident si a fugit de la locul faptei

Preotul din Boranesti a fost mutat disciplinar
Preoti romani din Australia, traficanti de droguri
Popa-baricada a adus iadul in parohie
Popa-spaga
Preoteasa lovita in cap de preot
Un preot vasluian este cercetat de politisti pentru ca a declansat un scandal intr-un bar
Preotul “terorist”
Directorul Seminarului Ortodox Brasov, acuzat de brutalitate
Preot acuzat ca si-a pacalit enoriasii
Ziaristi atacati cu sticle de vopsea de un preot furios
Teoctist, implicat in suprimarea Bisericii Greco-Catolice
Patriarhul Teoctist, acuzat ca a jefuit o manastire
Hartuire sexuala la manastire
Secretele Patriarhului
Scandaluri in preotime
Pact cu diavolul la seminarul teologic
Preot acuzat de hartuirea unei studente surdomute
Preoti maziliti pentru ca aveau dreptate
Preotii vrajitori
Prelati si episcopi cu epoleti
Preotul Lica, tilharul din lift
Preotul-primar din Pades, acuzat ca toaca banii primariei si ca umbla dupa femei
Student la teologie participant la un viol in grup
Cercetasii lui Christos se pregatesc de lupta

Fostul Patriarh al Ierusalimului se destrabala cu calugarite romance
Scrisoare deschisa Ierarhiei Bisericii si societatii civile romanesti
Tatal nostru pentru uzul betivilor
Episcopul Gurie,ninja in chiloti
Conflict intre credinciosii ortodocsi si cei greco-catolici
Pistolul de sub sutana
Satenii si preotul din Poienesti s-au luat la harta din cauza obiceiurilor
Preot acuzat ca a urinat pe crucile mortilor
Catalin Matei a ascuns in chiloti filmul foto care ii incrimina pe agresori
Staretul Manastirii Cernica, acuzat de hartuire sexuala
Popa - baricada
O studenta la Stomatologie s-a omorit dupa ce un preot i-a spus ca nu va fi mintuita
Student la teologie participant la un viol in grup
Preotul din satul tulcean Ceatalchioi este acuzat de furtul obiectelor de cult din biserica in care slujea
Amenintari cu comando studentesc la Teologie
Conflict religios la Iasi: Ortodocsii i-au sechestrat pe adventisti in Caminul cultural
Un Trabant cu patru calugari s-a rasturnat linga Piatra-Neamt
Din cauza ca preotul a refuzat sa-l ingroape, bebelus mort dus cu roaba la cimitir
Preot aradean, hot de camioane
Satu Mare: Preot bataus
Preot vrincean acuzat ca a jefuit propria biserica
Preafericitul Teoctist, contestat de 25 de maicute
Ritual pagin de Inviere
Fiica soborului” reaprinde scandalul preotilor pedofili
Preot-patron, prins in flagrant in timp ce dadea mita unui politist
Justitia si „fenomenele Maicii Domnului”
Un preot vasluian este cercetat de politisti pentru ca a declansat un scandal intr-un bar
Preotul Pupaza s-a pus cu bita pe Martorii lui Iehova
Evlavia de fatada
Preot-primar, turnator la Securitate
Cruciada ordodoxa in scoli

Fostul Patriarh al Ierusalimului se destrabala cu calugarite romance

Favoritele erau rasplatite cu generozitate
--------------------------------------------------------------------------------
La opt luni de la moartea Patriarhului Diodoros al Ierusalimului, in cotidianul grecesc "Kathimerini" a aparut un articol amplu, cu dezvaluiri fulminante despre viata desantata, care nu avea nici o legatura cu cele sfinte si care incalca multe dintre Cele zece porunci, a preacinstitei fete bisericesti. Timp de 20 de ani, cit a "domnit" in fruntea Bisericii de la Ierusalim, Patriarhul Diodoros a strins averi fabuloase prin mijloace necinstite si a trait in desfriu cu calugaritele romance, pentru care avea o pasiune deosebita, afirma cotidianul citat in editia sa de luni, sub semnatura ziaristului Grigoris Kalokairinos.
De la cabaret, fuga la slujba
Diodoros, poreclit si Buddha, a devenit Patriarh al Ierusalimului in 1981, dupa lungi tocmeli politice si financiare. Fusese episcop de Amman si se zvonea ca ii salvase viata Regelui Hussein al Iordaniei, motiv pentru care se bucura de sprijinul acestuia. Pentru a deveni insa patriarh, a trebuit sa promita mari sume de bani episcopilor de care depindea numirea. O scrisoare de la episcopul Iakovos de Diocaesaria catre fostul premier Andreas Papandreu, in 1983, este graitoare in acest sens. Se crede ca scrisoarea inca exista in arhiva personala a vaduvei premierului, Dimitra Liani. Imediat ce a devenit patriarh, Diodoros a avut doua obiective - sa stringa averi si sa se distreze. Cotidianul elen scrie ca lui Diodoros ii placeau in mod deosebit femeile romance. Se zvonea ca multe dintre ele isi puneau straiele calugaresti dimineata pentru rugaciune, dupa ce toata noaptea lucrau in cabaretele din Tel Aviv. Existau, de asemenea, zvonuri insistente, despre care israelienii au dovezi, ca unele dintre calugaritele romance primeau "favoruri deosebite" din partea Patriarhului.
Potrivit acestor informatii, ultima dintre favoritele Patriarhului a parasit Israelul la doar citeva ore dupa moartea lui Diodoros cu o suma uriasa de dolari cu care si-a deschis o afacere in Romania. Autoritatile israeliene stiau despre acest lucru, dar au lasat-o sa plece de teama iscarii unui incident diplomatic, fapt pe care acum il regreta.
Bijuteriile donate Bisericii ajungeau la gitul romancelor
O cintareata grecoaica faimoasa, care avea probleme de sanatate, a fost atit de bucuroasa cind doctorii israelieni i-au pus un diagnostic favorabil, incit a decis sa doneze Bisericii un colier foarte scump pe care il purta, dar un preot mai in virsta i-a spus ca ar fi mai bine sa vinda bijuteria si sa dea banii saracilor: "Daca il lasati aici, in doua sau trei zile va atirna la gitul unei romance". Obosit de atita "munca", Diodoros pleca in vacanta, petrecind mai multe luni pe an la vila patriarhala de la Aghios Constantinos, linga statiunea greceasca de la Kamena Vourla, unde era servit, bineinteles, tot de calugarite romance.
Maica Laika, ucisa de un prelat inselat
Una dintre calugaritele romance a platit cu viata favoarea de a fi in gratiile patriarhului, fiind ucisa de un ierarh inselat de Diodoros. Cind postul de staret la Manastirea Sf. Mormint a devenit vacant, arhimandritul Synesios a cerut sa fie numit, iar Diodoros i-a cerut 80.000 de dolari. Synesios si-a indeplinit partea de invoiala, dar patriarhul a luat banii fara sa ii dea postul rivnit. Minios, arhimandritul a venit in Grecia si s-a dus la vila de la Kamena Vourla, incercind sa isi recupereze banii din seif. O calugarita romanca, pe nume Laika, l-a prins asupra faptului, drept care Synesios a lovit-o in cap cu un obiect greu si a dat foc vilei, pentru a sterge urmele, cind si-a dat seama ca a omorit-o pe maicuta. Crima a fost insa descoperita, si arhimandritul a fost condamnat la 28 de ani de inchisoare de un tribunal israelian. Dosarul Laika se afla in posesia Mossadului, dar Synesios nu a suflat niciodata vreun cuvint despre intreaga afacere.
Ajuns un batrin obez, Diodoros tot mai ciulea urechile cind auzea de bani Pe linga pasiunea pentru romance, Diodoros avea si o adevarata obsesie pentru bani, purtind "relatii speciale" cu episcopii care erau insarcinati cu stringerea donatiilor de la pelerini si administrarea proprietatilor Patriarhului. Diodoros lua mita de la absolut toata lumea si a "lasat" pe o perioada de 90 de ani israelienilor largi bucati de teren, spre minia palestinienilor.
Politicienii greci stiu si de momentul in care Diodoros a fost arestat de politia israeliana deoarece avea asupra lui ilegal lingouri din aur. Guvernul grec a intervenit, cazul a fost inchis, dar Mossadul are inca dosarul, alaturi de alte sute. In ultimii doi ani de viata, Diodoros, ajuns la greutatea de 140-150 de kilograme, suferind de diabet si probleme de vedere, adormea adeseori in timpul conversatiei, spre disperarea jurnalistilor care il intervievau. Preotii de la Biserica Sfintului Mormint aveau o reteta sigura in acest caz: "Daca atipeste, intrebati-l cursul de schimb al dolarului pe ziua de azi. Se va trezi imediat, va spune cursul, dupa care puteti continua conversatia".

Scrisoare deschisa Ierarhiei Bisericii si societatii civile romanesti

O lunga bucata de vreme m-am intrebat: de ce o fi avut nevoie Securitatea in timpul comunismului de atitia "colaboratori" in sinul Bisericii sau, chipurile, preotii sa "toarne" ceea ce auzeau la spovedanie (desi, dupa opinia mea, ar fi de neimaginat o asemenea iresponsabilitate)? De-abia mai tirziu am inteles. Pentru a putea compromite pe toti slujitorii Bisericii - preoti sau ierarhi -, pentru a-i face vulnerabili, santajabili (cum se resimte inca in prezent!) si pentru a ne amalgama pe toti, nediferentiat (un soi de colectivizare a culpabilitatii), oameni - totusi! - de buna credinta laolalta cu "cozile de topor".
A sosit insa vremea ca, dupa citeva etape semnificative in procesul de maturizare politica si dupa potolirea stupidului pathos postdecembrist, poporul roman sa poata primi in sfirsit adevarul - si are dreptul legitim sa-l cunoasca - pentru ca tinerii de azi sa se poata feri de stafiile trecutului si sa poata evita ororile traite de noi la virsta lor.
O reconciliere nationala reala nu e posibila fara a ne exorciza de ambiguitatea morala in care vegetam de mai bine de un deceniu. Adevarul trebuie cunoscut, oricit de dureros sau de rusinos ar fi. Altfel, riscam sa construim un "colos cu picioarele de lut" (Daniel 2,33), fie prin escamontarea, fie prin nediferentierea culpelor.
Consider de drept - cel putin pentru memoria martirilor nostri - ca acest proces de exorcizare morala, de primenire si recuperare a libertatii si a demnitatii personale, sa inceapa cu Biserica si tot de aici, din Timisoara, orasul-simbol al razvratirii contra monstrului ateu ce ne devora de mai bine de jumatate de veac.
De aceea, am decis sa marturisesc public faptul ca am facut parte din cei care au semnat angajamentul de "colaborare" cu Securitatea, din motive lesne de inteles: de FRICA (desi, "dupa razboi multi viteji se arata", pe atunci simteam ca nu putea nimeni sa-mi ia apararea in cazul unui refuz, nici Biserica, nici opinia publica, nici chiar cei din aproape); din LASITATE (ma temeam sa nu pierd facultatea, iar pe de alta parte speram sa pot obtine o bursa de specializare in strainatate; altfel - se stie - era imposibil); din IGNORANTA (la vremea de atunci habar nu aveam, dupa izolarea culturala si sociala traita intr-un seminar teologic, nici de suferinta atitor oameni in temnitele comuniste, nici de ceea ce se afla dincolo de cortina de fier; nu aveam nici cea mai elementara experienta (sau viziune alternativa), politica, nici de viata; din DISPERARE si insuficienta incredere in ajutorul lui Dumnezeu.
Momentul "racolarii" l-am trait ca un adevarat VIOL. M-am simtit despuiat de mine insumi, scindat, cu demnitatea terfelita, singurul bun ce mi-a mai ramas dupa ani suferinta (nu e cazul sa intru in detalii). Aproape un deceniu (pina in Decembrie '89) am trait intr-o adevarata schizofrenie morala, o dedublare de personalitate; imi era scirba de mine (cu toate ca libertatea de constiinta mi-am pastrat-o in pofida compromisului facut), imi venea sa urlu, dar nu era cine sa ma asculte, desi destui prieteni apropiati o stiau. Pina in clipa de fata imi era rusine sa privesc cu seninatate in ochi pe toti (si nu putini), mai ales tineri, pentru care insemn ceva. Aveam sentimentul ca-i mint (desi n-as fi facut-o pentru nimic in lume), ca-i nedrept sa investeasca atita incredere in mine ca om, ca preot, ca duhovnic.
Din acest moment ma declar LIBER! Pot si vreau sa fiu eu insumi, autentic, indiferent de consecintele marturisirii mele, cu riscul de a se sminti destui intru mine sau a da prilejul multor comentarii sau chiar santaje. Am inceput (din vocatie, nu din interese personale) o scoala teologica si m-am trezit deturnat de pe destinatia initiala (probabil ca multi altii), ba chiar de pe crezul si sensul meu existential. Sint PREOT si vreau sa ramin preot, fara ca vreun sistem politic sa ma "invadeze" si anuleze ca om, in mod samavolnic. Ma delimitez de orice forma de colaborare cu un sistem ateu sau ostil Bisericii si neamului.
Ma declar solidar in aceasta privinta cu cei care au avut initiativa, cu mult inainte de mine, de a se confesa public: Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Nicolae Corneanu al Banatului, Prea Sfintitul Andrei Andreicut al Alba Iuliei, dl. Sorin Rosca Stanescu s.c. Invit pe toti colegii de buna credinta si pe oricare cetatean aflat intr-o situatie similara, precum si pe ierarhii din Sfintul Sinod, sa aiba taria de a nu se lasa intimidati si santajati la infinit pentru pacatele "tineretilor".
Nu exista alta arma impotriva diavolului decit ADEVARUL, gol-golut. "Adevarul va va face liberi!" (Ioan 8, 32). Imi regret slabiciunea si lipsa de suficienta fermitate moral crestina si cer iertare tuturor celor pe care marturisirea mea poate i-ar zgudui in credinta sau increderea in Biserica. Nu! Biserica nu-i cea de sub vremi. Ea va ramine de-a pururi "stilpul si temelia Adevarului", probat in singe si suferinta.
Timisoara, duminica, 11 martie 2001 Preot dr. Eugen Jurca lector universitar Facultatea de Teologie Ortodoxa

Tatal nostru pentru uzul betivilor

"Berea noastra, care esti in butoaie"
-------------------------------------------------------------------------------- Doi preoti din Marea Britanie au stirnit un scandal de proportii publicind o carte ce contine doua parodii la cea mai importanta rugaciune a crestinilor, "Tatal nostru". Una dintre variante parodiaza rugaciunea din punctul de vedere al betivilor, iar cea de-a doua este scrisa din perspectiva femeilor obsedate de cumparaturi. Astfel, textul clasic "Tatal nostru, care esti in ceruri.." a devenit in viziunea celor doi preoti: "Berea noastra/ Care esti in butoaie/ Sfinteasca-se gilgiitul tau/ Vie betia ta/ Faca-se betia mea / Precum acasa asa si la local/ Si ne iarta noua berea ce o varsam/ Precum si noi iertam celor ce varsa impotriva noastra/ Si nu ne duce pe noi in ispita gustatului de vin/ Si ne izbaveste de racoritoarele slab alcoolizate/ Caci a mea este blonda si bruna si amaruia/ In vecii-vecilor, Barman". Versiunea dedicata femeilor face referiri la marci de prestigiu si la cartile de credit utilizate de doamne pentru a-si satisface pasiunea pentru cumparaturi. Finalul suna in genul: "Caci al tau este Naf-Naf, Cartier si Versace, De la Gaultier la Eternity, Amex", acest ultim termen denumind o carte de credit foarte utilizata in Occident. Ideea celor doi prelati a provocat un scandal imens, mai ales ca amindoi sint considerati niste predicatori excelenti, slujbele lor atragind o multime de enoriasi.

Maicile de la Manastirea Carcea ii interzic unui ierarh nervos sa le mai calce pragul locasului
Episcopul Gurie,ninja in chiloti
-------------------------------------------------------------------------------- In zilele de 4-5 iulie anul acesta, Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a bucurat pe crestinii ortodocsi prin alegerea a inca patru episcopi-vicari. Unul dintre acestia, Prea Cuviosul Gurie Georgiu, instalat saptamina trecuta in functia de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, cu titulatura "Strehaianul", este un personaj de acum celebru. Nu ca ar fi facut ceva meritoriu pentru credinciosi, ci pentru aventurile sale nocturne. Acestea dar si alte ispravi ale P.S. Gurie lucreaza cu spor la biografia romantata a inaltei fete bisericesti.
Prea Sfintitul Gurie s-a facut repede cunoscut in Craiova, pe cind era mina dreapta a Inalt Prea Sfintitului Nestor, Mitropolitul Olteniei, prin metodele nu tocmai ortodoxe prin care rezolva problemele care ii erau date spre rezolvare. Astfel, trimis sa rezolve scandalul de la Minastirea Carcea, minastire care refuza sa-i dea ascultare I.P.S. Nestor, parintele Gurie a facut-o rapid si eficient, in stilul sau caracteristic. Persoane din minastire relateaza cum duhovnicul minastirii, preotul Ioachim, a fost dezbracat de haine si cum parintele Gurie a spart cu picioarele usile chiliilor. Usile poarta si acum urmele loviturilor de "ninja" ale parintelului. In plus, maicile si parintii ieromonahi de la Minastirea Carcea ne-au povestit cum, noaptea, Gurie (reprezentantul Mitropolitului Nestor), usor "afumat" si doar in chiloti, lovea usile chiliilor. Fapte confirmate si de stareta Eleodora, care refuza sa-l mai primeasca vreodata pe Gurie in minastire. "Nici macar nu si-a cerut scuze pentru ce a facut. Daca asa cred ei ca trebuie sa fie conducatorii turmei lui Hristos, n-au decit. Oricum, toti vom da seama in fata Mintuitorului".
P.S. Gurie mai are o pasiune, si anume aceea de a imbrinci si ridica pumnul la ziaristi, asa cum s-a intimplat cu corespondenta Prima TV, lucru pe care presa locala si in special saptaminalul "Conflict" l-a relatat. Contactat, P.S. Gurie a negat acuzatiile care i se aduc: " Eu, la Carcea, nu am rupt nici o usa. Am fost trimis reprezentant al mitropolitului Nestor, deoarece cu acesta maicile nu se intelegeau. Cred ca am fost perceput ca un om cu doua fete, care facea jocul Mitropolitului. Eu fusesem numit administrator pe o scurta perioada, pentru ca nu puteam sa conduc o obste de maici. Cum puteam fi in chiloti, eu ca preot?" In privinta agresiunilor de care a fost acuzat, P.S. Gurie ne-a relatat ca doar in 1992, dupa ce a fost scuipat in ochi de un individ, i-a impins, dar nu imbrincit, pe cei care manifestau la mitropolie. "Atit, si nimic mai mult".

Conflict intre credinciosii ortodocsi si cei greco-catolici

Intr-o comuna mureseana a izbucnit, ieri, un conflict de proportii intre credinciosii ortodocsi si cei greco-catolici, dupa ce preotul ortodox s-a impotrivit unei inmormintari la care nu a fost chemat sa oficieze slujba, transmite MEDIAFAX. Satenii din Ungheni se pling ca preotul ortodox se impotriveste de mai multi ani inmormintarii credinciosilor greco-catolici in cimitirul romanesc din localitate. Ei spun ca, daca preotul nu este chemat la slujba, funeraliile se transforma in scandal. La inmormintarea de miercuri au batut numai clopotele bisericilor unguresti, iar pentru ca lucrurile sa nu degenereze, localnicii au cerut ajutorul Politiei. Alexandru Aldea a murit de doua zile iar rudele au vrut sa il inmorminteze in cimitirul romanesc, chiar daca el a fost greco-catolic. Preotul ortodox Ioan Man a cerut sa participe la slujba, insa a fost refuzat. Astfel, el a cerut primarului sa interzica inmormintarea. Preotul greco - catolic Lucian Ludas a declarat ca fost chemat la primarie, unde a fost tras de urechi de catre preotul ortodox chiar in fata primarului si a sefului de post. Preotul ortodox spune ca, in 1995, comitetul administrativ parohial a decis ca in cimitirul din sat sa fie inmormintate numai persoanele a caror slujba este oficiata de preotul ortodox. In cele din urma, Alexandru Aldea a fost inmormintat in cimitirul ortodox.
Credinciosii greco-catolici au declarat ca vor face demersuri pentru a primi pamint pe care sa infiinteze un cimitir.

Pistolul de sub sutana

--------------------------------------------------------------------------------
Agitatie mare, joi dupa-amiaza, in Piata Centrala din Onesti: mai multi tarabagii au alertat gardienii publici ca prin piata umbla un preot inarmat. Povestea lui Mircea Pricop, preot ortodox la biserica din satul Cucuieti, judetul Bacau, a inceput de fapt acum doua saptamini, cind, suparat pe Marius Bulai, 18 ani, vinzator in piata onesteana, preotul a scos pistolul. "Mi-a pus pistolul in piept si m-a amenintat ca ma impusca. Noroc ca mi-au sarit in ajutor vecinii de tarabe", povesteste Bulai. Joi, 6 septembrie, preotul a revenit in piata, iar vinzatorul l-a recunoscut si i-a chemat pe oamenii de ordine. Gardienii publici l-au dus la politie, unde s-a stabilit ca Mircea Pricop are permis de portarma, dar a fost amendat cu 400.000 de lei pentru utilizarea nejustificata a pistolului. Lui nu i se pare ca sutana il impiedica sa aiba un pistol in casa cu care sa se apere de hoti. Nu de aceeasi parere este Constantin Alupei, protopop de Onesti: "Doamne fereste, nu pot sa cred ca un slujitor al bisericii poarta arma la el, a spus protopopul. El va anunta saptamina viitoare Episcopia Romanului, singura in masura sa ia o decizie intr-un caz pe care Constantin Alupei il considera foarte grav.

Satenii si preotul din Poienesti s-au luat la harta din cauza obiceiurilor

--------------------------------------------------------------------------------
Preotul Dumitru Pintea, din comuna vasluiana Poienesti, a reusit sa-si urce in cap o parte dintre enoriasii localitatii. Ceea ce i-a scandalizat pe multi dintre enoriasi a fost faptul ca li s-a cerut sa renunte la traditii (valaretul, capra, obiceiurile populare de la inmormintare, nunta, botez), la fanfara care insotea mortul, la muzica de la nunta.
Toate aceste obiceiuri sint precrestine, si nu au nici o legatura cu ideile crestine, ci, dimpotriva, reprezinta o inchinare la idoli. "Eu am jurat ca voi sluji in conformitate cu invataturile sfintei Biserici Ortodoxe. Sfintii Parinti i-au condamnat pe cei care practicau rituri precrestine, cu afurisenie si legaturi. Le-am spus oamenilor ca nu o sa le mai intru in casa daca primesc valaretul. De sarbatori, in timp ce toti se distrau, biserica era goala", a mai spus preotul Pintea. Chiar daca a indignat pe unii dintre sateni sau a scandalizat pe unii colegi, preotul Pintea are o mare satisfactie. Citiva betivi au renuntat la viciu "si vin, cu tot sufletul, la biserica si vor sa se apropie de Dumnezeu". Normal, lumea este impartita in doua tabere. Gruparea pro are sentimentul unei descoperiri fericite, a unei revelatii. "Un crestin trebuie sa se comporte cum spune parintele. Dar noi sintem plini de pacate si nu putem sa renuntam la ele, crezind ca vom fi nefericiti si viata noastra ar fi plictisitoare. Parintele ar fi in stare sa-si dea si camasa de pe el. Oamenii sint inraiti si nu vor sa inteleaga adevaratul lui mesaj", ne-a spus o doamna care lucreaza in primarie si care considera ca identitatea ei este lipsita de insemnatate. In tabara cealalta, oponentii nu sint de acord cu ce le cere preotul lor. "De ce sa nu respect traditiile, cu ce-l deranjeaza pe el? Nimeni pina acum nu ne-a cerut asa ceva. Cu ce este el mai deosebit decit ceilalti?", ne-a spus Eugen Turcu, unul dintre sateni.

Preot acuzat ca a urinat pe crucile mortilor

--------------------------------------------------------------------------------
Un preot dintr-o comuna de linga Focsani a intrat in dizgratiile profunde ale enoriasilor dupa ce a folosit citeva cruci din cimitir la constructia unei latrine in curtea casei parohiale. Trasnaia slujitorului in cele sfinte s-a produs in urma cu mai bine de doi ani in satul Mircestii Noi, din comuna Vinatori, insa credinciosii nu au aflat decit dupa ce preotul s-a mutat in satul vecin, la alta biserica. Oamenii l-au reclamat deja pe preot la Patriarhie ca si-a facut toaleta in curte din sapte cruci care au stat la capatiiul decedatilor. "Ne-am facut cruce cu amindoua miinile cind am vazut ce a facut popa. Nu stiam ce sa credem", a declarat Petrica Paraschiv, unul dintre localnicii care a darimat veceul preotesc. Oamenii il acuza acum pe parintele Ioan A, de la Mircestii Vechi, ca a incalcat flagrant regulile crestine cind s-a usurat pe crucile inscriptionate cu numele crestinilor morti. Acesta a marturisit insa ca a facut-o din nestiinta si crede ca oamenii l-au reclamat pentru ca au ceva cu el. Actualmente, in sat slujeste preotul Florin Vipian, care impreuna cu citiva sateni a descoperit crucile la veceu pe cind construiau o capela de rugaciune pe locul unde a fost curtea fostului preot. Oamenii pastreaza crucile si sint dispusi sa le arate oricui vrea. De altfel, pe ele se pot distinge numele mortilor, Mariuta si Stoica Gogu, nascuti in 1903 si 1904, precum si a altor oameni ce dorm somnul de veci.
Preotii spun ca regulile bisericesti arata ca troitele se folosesc doar la carbuni pentru arderea tamiiei. Din cite se pare, scandalul de la Mircesti, ajuns si la urechile Protoeriei, este mai vechi si tine de "impartirea sferelor de influenta" ale celor doi preoti printre enoriasii din doua sate apropiate.

Catalin Matei a ascuns in chiloti filmul foto care ii incrimina pe agresori

--------------------------------------------------------------------------------
Un reporter de la saptaminalul "Academiei Catavencu" a fost agresat de un grup de jandarmi care, ieri dimineata, au "spart" cu bulanele un miting al maicutelor de la Manastirea Vladimiresti, organizat chiar in fata Patriarhiei din Capitala. Catalin Matei trecea intimplator prin zona cind a observat ca grupul de maicute are probleme: "Mi-au atras atentia zgomotele, se scanda "Teoctist-comunist" si alte lozinci impotriva patriarhului. Apoi au aparut niste jandarmi care le-au luat pe sus pe maici, sa le bage intr-o duba. Le ajutau sa se miste mai repede cu suturi si lovituri de bulan. Aveam aparatul foto in geanta si l-am scos sa fac citeva fotografii. Au venit 5-6 jandarmi la mine, m-au intrebat cine sint si le-am spus ca sint ziarist. Au inceput sa urle ca de ce fac fotografii, ca nu am acreditare la Patriarhie (de parca nu eram pe domeniu public), apoi mi-au tras citeva suturi si m-au bagat in duba, unde am mai primit citeva lovituri. Zbierau sa le dau filmul, ca altfel imi confisca aparatul foto, dar i-am pacalit: am ascuns in chiloti filmul pe care imortalizasem incidentul si le-am dat altul, fara valoare. M-au dus la Sectia 14 unde am stat cam o ora intr-o camera, separat de maicute, apoi a venit un maior care mi-a zis ca "politia nu are nici o treaba, ca a fost actiunea jandarmilor, si daca vreau sa fac vreo plingere, sa o fac la ei"", ne-a povestit "academicianul" cum a decurs aventura de la Patriarhie. Incidentul a fost confirmat partial de Jandarmeria Romana, prin Biroul de Relatii Publice: "Ieri, la ora 9.00, jandarmii au intervenit pentru a se preveni tulburarea ordinii publice. Dl. Catalin Matei a fost recalcitrant la recomandarile fortelor de ordine prezente acolo, motiv pentru care a fost retinut si ridicat, nicidecum pentru faptul ca facea fotografii. Noi ne indoim ca un jandarm ar agresa fizic un fotoreporter, dar vom face cercetari asupra incidentului", ne-au declarat ofiterii responsabili cu Relatiile Publice.

Staretul Manastirii Cernica, acuzat de hartuire sexuala

--------------------------------------------------------------------------------
Clement Popescu, staretul Manastirii Cernica, este acuzat de doi elevi ai seminarului ca ar fi incercat sa abuzeze sexual de ei. Unul dintre acestia sustine ca parintele staret ii facea avansuri inca din 1998, cind i-a desfacut slitul pantalonilor si a incercat sa il masturbeze. Staretul ar fi fost beat, afirma victima. Un alt elev spune ca preotul l-ar fi imbratisat si sarutat, spunindu-i "cit de frumos este". Clement Popescu a respins acuzatiile. Biserica a declansat o ancheta interna la Cernica, primele concluzii urmind sa fie stabilite astazi. Politia cerceteaza cazul.
Dumnezeu nu bate cu parul.
E ingaduitor, inchide ochii, te iarta si iar te iarta, pina intr-o zi cind Isi zice: pai, se strica buna rinduiala a lumii daca stau nepasator la toate. In dezbaterea despre colaborarea preotilor cu Securitatea si cercetarea dosarelor ne-a lasat in pace sa ne certam singuri. Sintem au nu in stare sa gasim calea cea dreapta, spre firea lucrurilor, ori staruim in minciuna si in ascunderea adevarului? Si reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane atita au sucit-o si rasucit-o pina i-au convins si pe Ion Iliescu, si pe parlamentari ca strica natiei romanesti daca ea va afla ce pacate de neiertat au comis unii preoti in anii comunismului. Si, cu sprijinul puterii, in ciuda opozitiei multor voci ale romanilor, BOR a maculat legea, dindu-i un alt inteles si propovaduind adevaruri inchipuite. Mai pe sleau, a dus vinovatia unor preoti in coada de peste. Si poporul de credinciosi a ostenit sa mai vrea. Dumnezeu a zis, bine, sa vedem daca merge cum vrea Biserica Ortodoxa Romana! Dar n-a adormit. A scos in calea preotimii o alta incercare. A lasat sa iasa la iveala povesti despre preacurvia unor fete bisericesti cu seminaristi. Si nu e intiia data. De ani si ani, prin ziare apar vesti despre preoti cu iubite barbati si barbatusi, despre calugari poftitori la trupul confratilor. Si-o fi spus si despre Teodosie Snagoveanul, bine, poate ca am sa te iert pentru ce ai zis despre legaturile preotilor cu Securitatea si dosarele lor. Dar pentru iubirea pe dindarat, nu! Intii de toate, pentru ca este o fatarnicie. In fata credinciosilor, voi va impotriviti la dragostea dintre barbat si barbat, iar pe ascunzis, prin chilii sau prin casele voastre, va dedati la pohte rusinoase. Iata de ce voi lasa sa scape in lume stire dupa stire despre "ispravile" voastre.
Si, astfel, unul dintre favoritii Bisericii noastre, implicat in batalia pentru un post mai bun in ierarhie, a fost aratat semenilor in adevarata lui fata. Si Patriarhul Teoctist, strimtorat de gura lumii, a anuntat destituirea staretului Manastirii Cernica (si director al seminarului monahal). Daca inaltii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, vajnici adversari ai ziaristilor care vor sa afle adevarul, nu cred in puterea opiniei publice, atunci de buna seama ca in Dumnezeu au deplina incredere. Si poate ca El a facut ca dezmaturile sa iasa la iveala, dind astfel un semn intregii Biserici ca a venit vremea curateniei. Adica, nici Lui nu-i mai plac profesorii de seminar care "vamuiesc" admiterile sau incaseaza "taxe" pentru promovarea examenelor. Nici Lui nu-i plac numirile in parohii pe baza de vitei si bani, iar nu pe credinta si iubire de aproape. Nici Lui nu-i plac dezmaturile sexuale, nici complicitatea cu puterea, nici invirtirea banilor pentru nedreapta imbogatire, nici hartuirea nevestelor mirenilor, nici betia si lacomia, nici stringerea cu usa, de dragul banilor, a credinciosilor cind acestia au o nunta sau o inmormintare.
Din acest colt de pagina, ma intreb daca dezvaluirea preacurviilor staretului Clement Popescu, apropiat al Patriarhului, nu este cumva un semn de Sus ca Biserica Ortodoxa Romana, cu de la ea putere si vointa, trebuie sa inceapa totusi o curatenie indreptata impotriva pacatosilor cu sutana care pingaresc si credinta, si altarul.
Popa - baricada

Aflat in conflict cu un alt preot, parohul Bisericii “Sf. Ilie”, din Capitala, nu permite decit sustinatorilor sai accesul in lacas “In Biserica “Sfintul Prooroc Ilie” de la marginea cartierului Ghencea, din Bucuresti, nu poti intra decit daca semnezi ca il sustii pe preotul Vasile Oprescu”, ne-a semnalat un cititor al ziarului “Evenimentul zilei”. Ieri, de ziua Sfintului Ierarh Nicolae, mare sarbatoare a ortodoxiei, ne-am dus la aceasta biserica, convinsi ca nu poate fi adevarat ceea ce semnalase cititorul nostru. Omul avusese insa dreptate. Cine putea crede ca ai voie sa intri intr-o biserica doar daca “paznicii” ei se conving ca esti fidelul unui anumit preot? Am simtit insa pe pielea noastra ce inseamna sa fii doar un simplu necunoscut pentru sustinatorii parintelui Oprescu.
In fata bisericii situate la iesirea din Bucuresti, spre comuna Domnesti, am gasit un grup de credinciosi cu luminari aprinse alaturi de preotul lor, pe nume Barbu. Poarta spre curtea bisericii era inchisa, iar in dreptul ei patru barbati. Nici n-am apucat sa intru bine in curtea bisericii ca am fost inconjurata de “paznicii” ei, intre care a aparut si o vioaie batrinica. Am fost luata pe sus, impinsa si imbrincita. “Duceti-o in spate, in spate cu ea!”- tipa batrinica. Am incercat sa spun ca sint ziarista. Mi-au luat legitimatia si unul a inceput sa strige “E falsa! N-are delegatie, n-are ce cauta aici! In spate cu ea!”. In timp ce doi barbati ma tirau spre locul indicat, iar altii ma loveau in spate, a aparut un preot in sutana, caruia am apucat sa-i spun: “Parinte, e normal sa fiu bruscata in curtea unei biserici?”.
In acel moment am fost lasata cu picioarele pe pamint, insa tinuta strins de brate de doi barbati. Batrinica vinjoasa a inceput, pe un ton taios, sa ma interogheze. De ce am venit, cine m-a chemat, cum imi permit sa intreb ce se intimpla in acea parohie. “Biserica trebuie mostenita de fiu” Le-am explicat de ce am venit. Am fost dusa mai mult pe sus in biserica, unde slujea un tinar preot, secundat de un altul, in virsta, cu barba alba. “Preotul cu barba este Oprescu, iar cel tinar este fiul parintelui Oprescu. A fost numit aici la parohie. El trebuie sa mosteneasca biserica, nu preotul Barbu (cel pe care il intilnisem primul - n.r.)”, imi spune cu mindrie batrinica. Sint dusa apoi in cancelarie de grupul batrinicii, vreo zece persoane, barbati si femei. Ii intreb pe sustinatorii preotului Oprescu unde locuiesc.
Majoritatea, in jurisdictia altor parohii, dar imi spun ca au dreptul sa faca ordine aici pentru ca au locuri de veci in cimitirul parohiei preotului Oprescu. Din discutiile aprinse aflu care este miza scandalului: preotul Oprescu vrea sa isi instaleze ca urmas la biserica si cimitir pe fiul sau, Lucian, tinarul preot pe care l-am vazut slujind in biserica mica. Mi se spune ca tinarul Lucian Oprescu a obtinut deja numirea de la Patriarhie. “Credinciosii de afara nu au voie in biserica” Apare si preotul Oprescu-tatal care sustine contrariul, si anume ca ca fiul sau nu a fost numit, ci face practica la el la biserica. “Barbu nu are ce cauta aici. Barbu m-a lovit cu scaunul in spate. Credinciosii de afara nu au voie in biserica pentru ca nu au contribuit cu bani. Barbu a intentat actiuni penale, care sint interzise fara aprobarea parintului patriah. Fiul meu a muncit cu mine aici. El este urmasul meu aici pentru ca el a muncit aici, nu sa vina altul la masa pusa”, imi spune, infierbintat, parintele Oprescu. Ies buimacita.
Fotoreporterul observa cum preotul de pe alee (Barbu - n.r.) este imbrincit de alti paznici instalati la intrarea in cimitirul de vizavi. Vreau sa aflu si opinia preotului Barbu de pe strada. Apuca sa-mi spuna ca se numeste Barbu Nicolae. Sint inconjurata de gropari care incep sa-l injure si sa-l imbrinceasca pe preot. Apare si batrinica vioaie care incepe sa-l suduie pe preotul Barbu. Enoriasii din strada isi fac cruce, iar noi plecam dezgustati. Vocea enoriasilor Codrici Marin: “Parohia este a preotului Oprescu Vasile care nu-i da voie parintelui Barbu Nicolae sa intre in biserica. M-am dus la politie si am reclamat, dar mi s-a spus sa fac plingere la Patriarhie.
Am facut si la Patriarhie, dar nu s-a luat nici o masura”.
Iesanu Olga: “Eu sint de 6 ani in parohie. Nu mai stim care este adevarul. Stiu doar ca nu putem sa intram in biserica”. Iscu Stefania: “Preotul nostru, Barbu, care e numit de cinci ani, sta afara. Preotul Oprescu, care este suspendat de doi ani, slujeste inauntru. Mai mult de atit ce sa va spun”. Moldoveanu Constanta: “Azi trebuie sa-i fac parastas sotului de trei luni si nu am dreptul sa intru in biserica pentru ca apartin de preotul care sta pe strada, preotul Barbu”. Petcu Ana: “Locuiesc aici de 31 de ani, dar n-am vazut atita dusmanie, atita ura de cind sint. Doamna, e posibil ca un preot sa nu-l lase pe celalalt preot sa slujeasca?”.

O studenta la Stomatologie s-a omorit dupa ce un preot i-a spus ca nu va fi mintuita

O sinucidere mai putin obisnuita s-a consumat marti seara in cartierul bucurestean Militari. Cadavrul unei tinere a fost descoperit, ieri dimineata, de doi barbati in spatele unui bloc de pe Bulevardul Iuliu Maniu. Din primele cercetari s-a stabilit ca fata s-a sinucis marti seara, cadavrul avind mai multe taieturi la git, pe coapse si la incheieturile de la miini. Victima, Silvana Czekil, era din Pitesti, avea 23 de ani si era studenta in ultimul an la Facultatea de Stomatologie din cadrul Universitatii Carol Davila din Bucuresti. Silvana mergea la biserica in fiecare duminica Silvana Czekil locuia din 1998 in complexul studentesc Regie. Marti dupa-amiaza, ea urma sa plece acasa, la Pitesti, cu doar citeva zile inainte de primul examen din sesiune. In jurul orei 14.30, tinara si-a luat la revedere de la colega ei de camera, Ioana Iordache, dupa care s-a indreptat spre autogara Pacii, de unde urma sa se imbarce intr-o masina catre Pitesti.
Colega ei de camera spune ca i s-a parut ciudat faptul ca Silvana si-a luat adio de la ea, ca si cum ar fi urmat sa nu se mai vada niciodata. “Cind si-a luat la revedere de la mine, imi tot repeta: “Sa ai grija de tine, sa-ti mearga bine si sa ai noroc in viata!””, ne-a declarat Ioana Iordache. Nimeni nu mai stie ce a facut exact Silvana Czekil dupa ce a parasit caminul din Grozavesti. Un lucru insa e cert. In cursul serii, tinara a pus mina pe citeva cioburi si s-a taiat in mai multe locuri de pe corp. In momentul in care a fost descoperita de doi barbati, in spatele unui bloc din Militari, ea avea pe corp cite trei crestaturi pe fiecare antebrat si taieturi in zona inghinala si la git. Se pare ca tinara a incercat sa-si taie artera femurala si carotida.
Anchetatorii sint convinsi ca fata aceasta s-a sinucis. “Nu am gasit nici un fel de urma de violenta pe tot restul corpului fetei, ceea ce aproape ne face sa excludem varianta unei crime. Indiciul care ne face sa fim aproape siguri ca tinara s-a sinucis este prezenta unor crestaturi pe dosul degetelor mari de la miini. Cind s-a taiat, a strins atit de tare cioburile incit si-a taiat degetele mari”, ne-a declarat procurorul criminalist Tomita Neagu, cel care ancheteaza cazul. Fata avea o situatie financiara buna, mama sa fiind profesoara la Universitatea din Pitesti. Parintii sai divortasera de mai multi ani, tatal sau stabilindu-se in Suedia. Un amanunt care ar putea duce la gasirea motivului sinuciderii este faptul ca tinara era o persoana foarte religioasa. Silvana Czekil mergea in fiecare duminica la biserica si spera sa fie mintuita dupa moarte. La inceputul acestui an, ea a fost intr-un pelerinaj la Manastirea Nera din judetul Caras-Severin.
Acolo, se pare ca un preot a dojenit-o in timpul spovedaniei, spunindu-i ca nu are nici o sansa sa fie mintuita. Potrivit anchetatorilor, acest fapt s-ar putea sa-i fi produs fetei o depresie care a impins-o in cele din urma spre sinucidere. Parintele Sandi Mehedintu, preot paroh la Biserica Coltea din Bucuresti, ne-a declarat: “Dupa 1990 s-au facut atitea manastiri ca nici nu mai stii cei cu ele. Sint o groaza de asa-zisi calugari prin aceste manastiri care cred ca detin monopolul asupra mintuirii si isi permit sa-i puna la zid pe bietii credinciosi. Majoritatea nu au scoala pentru ca astfel nu ar face asemenea fapte. Eu sfatuiesc lumea sa se spovedeasca mai curind la preotii parohi din orasele lor, decit la acesti calugari care se cred interesanti si canonesc lumea”.

Student la teologie participant la un viol in grup

Mirela Manu Vineri, 01 Februarie 2002 Patru tineri din Vilcea au comis ieri noapte un viol in grup asupra unei eleve de 15 ani, Mihaela V. Tinerii o cunosteau mai de mult pe fata, si in noaptea respectiva au luat-o cu masina de pe drum. Mihaela locuieste in comuna Stefanesti, dar merge la scoala in Dragasani. Cind a fost acostata de violatori, se ducea in oras, la o ruda.
Tinerii I-au propus sa o transporte ei cu masina, si Mihaela a acceptat pentru ca ii cunostea. In loc sa o lase la ruda ei, acestia au dus-o la locuinta unuia dintre ei, Stelian Gheorghe Toader, 20 de ani, student in anul I la Facultatea de Teologie din Craiova. Sub amenintare, cei patru masculi feroce I-au cerut fetei sa se culce cu ei. Mihaela a refuzat si a inceput sa tipe.
Autorii i-au pus atunci un cutit la git si au dus-o cu forta la marginea orasului, pe malul Oltului, linga un pod. Acolo au violat-o pe rind, fara sa le mai pese daca striga sau nu dupa ajutor. Politistii au stabilit ca, pe linga studentul de la Teologie, au mai participat la viol si fratii Nicolae si Ion Popa, in virsta de 19 si, respectiv, 21 de ani, precum si Cristian Ion Calin, 21 de ani din Stefanesti-Vilcea, toti fara ocupatie. Autorii violului au un noroc chior pentru ca himenul victimei a tinut cu ei.
Ghinionul a fost insa ca apucasera sa recunoasca faptele, confirmind astfel declaratia Mihaelei. Ea va fi dusa pentru examinare si la un medic din Dragasani. Procurorii nu au mai emis mandate de arestare preventiva, pentru ca tinerii sint cercetati acum doar pentru tentativa de viol si risca jumatate din pedeapsa.

Preotul din satul tulcean Ceatalchioi este acuzat de furtul obiectelor de cult din biserica in care slujea

Dupa ce, marti, politistii de frontiera au gasit respectivele bunuri intr-un autoturism oprit pentru un control de rutina, informeaza Inspectoratul General al Politiei de Frontiera. Descoperirea a fost facuta de un echipaj al Politiei de Frontiera din Sectorul Ceatalchioi, intr-un autoturism Dacia, cu numar de Arges, in care se aflau trei persoane. Nici unul dintre ei nu a putut justifica provenienta sfestinicelor, crucifixurilor si icoanei vechi, pictata pe lemn, care erau in masina. Anchetatorii au stabilit ca icoana fusese cumparata cu o suta de mii de lei de la Maria Ungureanu, care o furase de la Feodosia Ciorchelea, iar sfetnicele si crucifixurile proveneau de la preotul din localitatea Ceatalchioi si apartineau bisericii din sat. Politistii tulceni au intocmit actele premergatoare inceperii urmaririi penale. Preotul este acuzat de furt, iar cele trei persoane din masina si Maria Ungureanu de instigare si complicitate la furt. Obiectele de cult au fost lasate in custodia Protoieriei Tulcea, pina la finalizarea cercetarilor.

Amenintari cu comando studentesc la Teologie

Potrivit cursantilor, profesorul Adrian Gabor incearca sa faca dreptate cu forta Un nou scandal a izbucnit la Facultatea de Teologie din Bucuresti. Protagonistii: Adrian Gabor, lector la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Teologie Ortodoxa, si parintele-diacon Nutu Anghelina, presedintele fondator al Fundatiei Umanitare “Unu si unu”. Marul discordiei este subsolul Facultatii de Teologie, in care isi desfasoara activitatea fundatia parintelui-diacon Nutu Anghelina, care asigura zilnic 6.000 de portii de mincare pentru saraci. Desi exista un proces pe rol intre Facultatea de Teologie si Fundatia Umanitara “Unu si unu”, privind spatiul de la subsol, profesorul Adrian Gabor n-a mai avut rabdare pina sa se pronunte Justitia. Studentii care ne-au sesizat la redactie spun ca Adrian Gabor l-ar fi amenintat chiar pe Nutu Anghelina ca-l va evacua cu studenti cu cagule. Nu este prima oara cind profesorul Gabor apare in centrul unui scandal. Ziarul nostru a mai relatat despre o studenta care il acuza de hartuire sexuala.
Patriarhia nu a parut interesata de atitudinea unui profesor de la Facultatea de Teologie, iar acesta si-a putut vedea linistit de treaba in continuare. Conform mai multor declaratii ale unor studenti, pe data de 11 februarie a.c., profesorul Gabor a coborit in subsolul facultatii si i-a pus in vedere lui Nutu Anghelina si angajatilor sai de la fundatia “Unu si unu”: “Incepind de miine va interzicem accesul in subsolul imobilului. Venim cu peste 1.000 de studenti cu cagule si va evacuam”.
Studentii care ne-au sesizat la redactie ne-au povestit ca, a doua zi, Adrian Gabor si trupa sa l-ar fi batut pe Nutu Anghelina, chiar in incita Facultatii de Teologie. In legatura cu acest incident, Nutu Anghelina a facut doua plingeri. Pe una dintre acestea a depus-o la decanatul facultatii, iar pe cealalta - la Sectia 14 Politie. Parintele-diacon Nutu Anghelina ne-a declarat: “Toate informatiile pe care le-ati primit sint reale. Nu vreau sa implic nici facultatea, nici Biserica, dar pe acest om il voi chema in judecata. Agravant este faptul ca toate acestea s-au petrecut intr-un mediu universitar. Actiunile de tip Gabor pot avea, in timp, consecinte nefericite pentru ca acest comportament il putem regasi si la viitorii preoti.
Mai tirziu, ei vor actiona la fel ca profesorul lor”. Apelul studentilor care ne-au adus la cunostinta ultimul scandal de la Facultatea de Teologie era unul disperat: “Ajutati-ne dumneavoastra, daca mai-marii Bisericii nu au urechi de auzit! Sub diverse amenintari si constringeri, acest profesor (Gabor - n.r.) ne obliga sa reactionam contrar vointei noastre. La Facultatea de Teologie sa stiti ca situatia este foarte tensionata”. Ne-am deplasat la Facultatea de Teologie pentru a lua legatura cu profesorul Adrian Gabor.
Acesta era insotit de doi studenti, pe post de garda de corp. Vizibil iritat, domnul Gabor nu s-a obosit sa raspunda la acuzatia privind agresiunea impotriva parintelui Nutu Anghelina. Ba, mai mult, el i-a luat cu forta reporterului “Ev.z.” copiile plingerilor facute de Nutu Anghelina impotriva sa. In plus, chiar in biroul parintelui profesor Nicolae Necula, decanul Facultatii de Teologie, Adrian Gabor i-a smuls reporterului nostru si reportofonul, cu urmatoarea explicatie: “Acesta se confisca”. Surprinzator, in loc sa calmeze lucrurile, decanul i-a cintat in struna profesorului Gabor. Parintele profesor Nicolae Necula ne-a invitat, pe un ton demn mai degraba de mahala decit potrivit unei institutii care pregateste preoti, sa parasim Facultatea de Teologie. La iesire, am presupus cum se va termina acest nou scandal de la Teologie: un student care urmarise demersul nostru jurnalistic ne-a spus cu amaraciune in glas: “Decanul n-o sa-i faca nimic pentru ca profesorul Adrian Gabor este finul lui”.
Sub titlul “Profesor la Facultatea de Teologie Bucuresti - Adrian Gabor este acuzat de hartuire sexuala”, “Evenimentul zilei” a publicat, in editia din 26 februarie 2000, un articol privind alte ispravi ale lui Adrian Gabor. Astfel, o studenta de la Facultatea de Teologie ne semnala ca a fost “victima unor abuzuri comise atit in plan scolar, cit si in cel personal, de catre domnul profesor Adrian Gabor”. Potrivit studentei, profesorul Gabor i s-ar fi adresat, in holul facultatii, cu insinuari de genul: “Cum mai stati cu virginitatea, domnisoara? E mai greu de facut legatura intre feciorie si limba engleza, nu-i asa? Daca erati virgina poate va ajuta Dumnezeu si va primeam la examen”. Intrebat daca a facut referiri la viata personala a studentei sale, profesorul Adrian Gabor a spus: “Da, asa este, dar nu are nici o dovada”.

Conflict religios la Iasi: Ortodocsii i-au sechestrat pe adventisti in Caminul cultural

Transmisiile prin satelit au incins spiritele in comuna ieseana Probota; Politia a intervenit in forta pentru ca adventistii sa nu fie linsati “Scandalul Galileanul” s-ar putea numi generic conflictul izbucnit la sfirsitul saptaminii trecute, in comuna ieseana Probota, intre cei 100 de adventisti din satul Perieni si majoritatea ortodoxa a localitatii. Escaladarea altercatiilor intre adeptii celor doua confesiuni a facut necesara interventia in forta a politiei pentru calmarea spiritelor. Purtind in serviete un exemplar din Constitutia Romaniei, cu articolul referitor la libertatea de expresie subliniat, precum si autorizatia data de Primaria Probota de inchiriere a Caminului cultural, adventistii au dorit sa prezinte enoriasilor seria de conferinte intitulata “Galileanul”, sustinute in aceasta perioada de pastorul bucurestean Lucian Cristescu. Ortodocsii din sat, in frunte cu doi dintre cei trei preoti, au facut zid in fata Caminului cultural, considerind ca-l apara astfel pe Hristos.
Inlantuiti pentru Hristos Primaria din localitate le-a inchiriat adeventistilor, cu 500.000 de lei, Caminul cultural pentru seria de conferinte “Galileanul”. “Le vizionam la noi la biserica, in direct, prin transmisie satelit de la Institutul Teologic Adventist de Ziua a Saptea, in fiecare seara, intre orele 19.00 si 20.15. Aceasta evanghelizare a inceput pe 23 februarie si dureaza pina pe 16 martie, facindu-se in zilele de luni si joi. La Caminul cultural am inceput sa difuzam inregistrarile pe 4 martie”, a declarat Mihai Pislaru, responsabil cu Scoala de sabat si lucrarile misionare de evanghelizare in Probota. Duminica seara, cei aproape 20 de evanghelisti din Tiganasi si Probota care vizionau casetele au fost blocati in Caminul cultural de 60 de ortodocsi. “Au facut zid in fata usii si au pus lacat. Le-am zis ca sintem si noi cetateni ai comunei, dar degeaba.
Le-am citit art. 30 din Constitutie, pe care o port tot timpul cu mine, si au zis ca nu-i intereseaza”, a declarat Mihai Pislaru. El i-a acuzat pe preotul Ion Pralea si pe parohul din satul Balteni care i-ar fi incitat pe oameni sa protesteze. Credinciosii, linistiti de politie Declarindu-se in favoarea libertatii de expresie, ortodocsii spun ca nu vor decit sa fie lasati in pace. “Credinciosii s-au plins de nenumarate ori ca sint agresati de adventisti, ca fac treaba prin gradina si sint deranjati de acestia care vin sa le dea carti”, a precizat preotul Ion Pralea.
Mai mult, satenii considera ca adventistii incearca sa atraga tinerii, oferindu-le bani. “Religia aceea o fi buna pentru ei. Sa ne lase pe noi in pace in legea noastra”, striga prin usa Maria Rata, o batrina ortodoxa de 86 de ani. “Noi promovam respectul reciproc intre culte, dar fiecare preot trebuie sa se ingrijeasca de sufletele credinciosilor. Daca era vorba de un act de cultura nu cred ca se lega cineva de ei”, a precizat protopopul de Iasi, preot Constantin Andrei. Politia a dispersat grupul de ortodocsi furiosi, iar cei citiva adventisti au putut pleca la casele lor. Cu toate cele intimplate, astazi dupa-amiaza, adventistii vor relua misiunea de evanghelizare, in timp ce importante forte de ordine vor fi dislocate in zona.

Un Trabant cu patru calugari s-a rasturnat linga Piatra-Neamt

Politia Rutiera Neamt a finalizat joi dimineata raportul de eveniment in cazul unui accident in care au fost implicati patru calugari de la Manastirea Bistrita. Accidentul a avut loc la primele ore ale zilei de miercuri in apropierea unei statii Peco de linga Piatra-Neamt, iar cei cinci se aflau intr-un autoturism Trabant 600, cu numarul NT-02-AZM. La volan se afla Ioan Popescu, iar accidentul s-a datorat neadaptarii vitezei, neatentiei, luminilor orbitoare aprinse de un TIR care circula in sens opus si alcoolului consumat, informeaza RomNET. Soferul a pierdut controlul autoturismului, care s-a izbit intr-un pod de beton, si in urma impactului trei calugari au fost transportati la Spitalul Judetean. Din documentele medicale reiese ca soferul si calugarul Gheorghe Ursu se aflau sub influenta bauturilor alcoolice. Cel mai grav lovit este calugarul Andrei Ovidiu Popescu, in virsta de 24 de ani, care a suferit o explozie de diafragma, si joi a fost operat. Calugarul Ion Sandu, in virsta de 40 de ani, se simte ceva mai bine, dar nu a dat nici o declaratie presei. Staretul Manastirii Bistrita a declarat ca doi dintre calugari fusesera invoiti sa cumpere peste, iar despre prezenta celorlalti doi nu se stie nimic.
Din cauza ca preotul a refuzat sa-l ingroape, bebelus mort dus cu roaba la cimitir

Locuitorii comunei Larga Jijia, judetul Iasi, sint la un pas de revolta impotriva parohului din localitate, Gheorghe Epure. Dupa spusele satenilor, preotul a lasat un bebelus neingropat pentru ca parintii li nu aveau bani. Copilul a fost, in cele din urma, dus cu roaba si ingropat ca un ciine. Satenii mai sustin ca cele 600 de familii arondate parohiei sint obligate sa plateasca fiecare suma de 150.000 de lei pe an, reprezentind contributia pentru biserica si 50.000 de lei, contributia pentru dascal, sume pentru care nu au primit totdeauna chitante. Nemultumirea enoriasilor a dat in clocot cind prin sat s-a auzit ca preotul a refuzat sa inmorminteze un bebelus de o luna. Sotii Emilia si Neculai Franciug au avut un baietel pe nume Ionut, care, dupa o luna de la nastere, a murit in Spitalul de Pediatrie “Sfinta Maria” din Iasi. Cu citeva zile inainte de a muri, copilasul a fost botezat de preotul din spital. “Am fost de acord sa-l botez la spital deoarece ma gindeam ca nu mai are multe zile de trait”, a declarat Emilia Franciug.
Dupa moartea baietelului, Neculai Franciug a mers la Primaria Iasi pentru intocmirea actelor necesare inhumarii. Preotul din Larga Jijia sustine ca nu a putut tine slujbele fara adeverinta ca bebelusul a fost botezat crestineste. “I-am dat din buzunarul meu 50.000 de lei tatalui acestui copil si i-am spus sa mearga la preotul care l-a botezat pentru ca sa ia adeverinta de botez.
Mi-a spus ca se duce, dar nu a mai venit sa-mi aduca nici o adeverinta”, a precizat parintele Gheorghe Epure. Mama defunctului contrazice spusele preotului si sustine ca bebelusul ei a fost ingropat ca un ciine pentru ca familia nu a avut bani sa-i dea parohului. “Mi-a cerut 500.000 de lei taxa de inmormintare pentru ca eu nu am platit cotizatia pe anul trecut. I-am spus ca nu am de unde sa-i dau banii pe loc, dar ii voi da dupa ce iau alocatia copiilor. Dupa aceea, mi-a spus ca nu este buna adeverinta de inhumare pe care o am, si ne-a intors spatele”, a povestit Emilia Franciug.
Preot aradean, hot de camioane


Popa Francescu din Savirsin a falsificat contracte de vinzare-cumparare pentru masini furate Un preot paroh din comuna aradeana Savirsin a fost retinut de politistii bucuresteni si prezentat Parchetului, dupa ce oamenii legii au constatat ca slujitorul lui Dumnezeu intermediase vinzarea a doua din cele peste o suta de autocamioane furate de membrii unei bande specializate in acest gen de infractiune. Romului Necu Francescu, 33 de ani, a fost adus special de la Arad, retinut 24 de ore si audiat sub acuzatia ca a achizitionat doua autotrenuri Roman de la o banda de hoti de camioane, pe care le-a vindut ulterior cu un pret mult mai mare decit cel cu care le achizitionase. Politistii au mai descoperit ca preotul din Savirsin a falsificat impreuna cu Marian Toma, seful bandei, un contract de vinzare-cumparare prin care se adeverea ca parintele ar fi participat la o licitatie in urma careia ar fi cistigat dreptul de a cumpara cele doua masini de la firma bucuresteana Trans Titan. In cursul zilei de ieri, Romului Necu Francescu a fost prezentat Parchetului Bucuresti cu propunerea de arestare, insa procurorii au stabilit ca el va fi cercetat in libertate.

Satu Mare: Preot bataus

In localitatea Racova din judetul Satu Mare a izbucnit un scandal care a indignat locuitorii comunei. Astfel duminica, 21 aprilie, preotul ortodox al satului, l-a batut cu pumnii si picioarele pe un consatean de-al sau. Evenimentul s-a petrecut la bufetul din sat in vazul altor credinciosi care sustin ca preotul a mai batut in aceeasi zi si alti doi consateni. Barbatul batut, Ioan Pop, sustine ca nu este prima data cind preotul satului il bate, afirmind ca in urma cu ceva vreme a fost chiar sechestrat in parohie si legat cu sirma de miini. Cei batuti sustin ca preotul se enerveaza repede si ii ia la bataie pe toti cei care ii reproseaza ceva. Preotul Dorel Tulbure creste peste 100 de oi pe care le paste prin culturile satenilor, acestia reprosindu-i acest lucru de mai multe ori. Politistii din sat sustin cele spuse de Ioan Pop si afirma ca preotul nu este la prima abatere de acest fel el mai fiind amendat de citeva ori pentru astfel de fapte. Pina la finalizarea cazului de catre politisti, satenii din Racova sint decisi sa inchida biserica si sa-l evacueze cu forta pe preot pentru ca sint satui de necazurile pe care le-a facut.

Preot vrincean acuzat ca a jefuit propria biserica

Un preot din judetul Vrancea este acuzat ca si-a jefuit propria biserica incalcind astfel ce-a de-a opta porunca divina: “Sa nu furi”. Faptele, de o gravitate extrema pentru un slujitor al bisericii, sint cercetate acum de politie, iar preotul risca sa ajunga dupa gratii. Slujitorul in cele sfinte, Hirsu Bernard Costinel, in virsta de 31 de ani, din Focsani, este acuzat de politisti ca a furat doua icoane de valoare si carti sfinte din bisericile pe care le slujea intr-o comuna din muntii Vrancei. Preotul a fost pina de curind paroh al bisericilor “Adormirea Maicii Domnului” si “Cuvioasa Parascheva” din comuna vrinceana Cimpuri. Politistii spun ca preotul Hristea tot ce a furat, a depozitat in casa fostilor socri din comuna Bolotesti, cu intentia de a le comercializa. Pentru mai multi ani, preotul Hirsu a fost singurul slujitor al celor doua biserici unde se aflau obiecte de pret, vechi de citeva secole. Printre ele, icoana “Maica Domnului cu Pruncul”, pictata in prima jumatate a secolului 19, care face parte din patrimoniul cultural national si o icoana “Iisus Hristos” pictata la inceputul secolului trecut. Cele doua icoane pictate pe lemen au fost evaluate la 15 milioane de lei. Prin metode specifice, politistii au aflat ca obiectele de cult au disparut din bisericile din muntii Vrancei. In urma cercetarilor s-a stabilit ca “Maica Domnului cu Pruncul” a fost vinduta unui anume Constantin Rosca din Focsani. Pe linga cele doua icoane, in circa preotului au fost puse si doua carti de cult religios, incluse in patrimoniul bisericesc in categoria “Carte veche romaneasca”. Este vorba despre o liturghie tiparita la Iasi in anul 1745 si o alta tiparita la Neamt in 1807, aflate de asemenea in gestiunea bisericii. Politia a anuntat ca impotriva preotului a fost inceputa urmarirea penala pentru savirsirea infractiunilor de furt calificat, gestiune frauduloasa, fals sub semnatura privata si inselaciune, fapte comise in perioada august 2.000 - septembrie 2001.
Preafericitul Teoctist, contestat de 25 de maicute

Un incident neplacut a tulburat, duminica, linistea in timpul slujbei de la Biserica “Sfintul Gheorghe”, din Busteni, unde se sarbatorea hramul. Ceremonia religioasa oficiata de Preasfintitul Sebastian, episcop-vicar al Arhiepsicopiei Bucurestilor, a fost intrerupta la pomenirea numelui Preafericitului Teoctist, de un grup de 25 de maicute care participau neinvitate la slujba. Femeile au inceput sa strige “Jos Teoctist!”, “Patriarhul comunist!” si sa profereze alte invective la adresa conducatorului Bisericii Ortodoxe Romane.
Preotii si ceilalti mireni au reusit sa alunge grupul maicutelor, care au plecat spre statia CFR din Busteni. Politistii din localitate le-au ajuns din urma si i-au amendat, pentru tulburarea ordinii publice, pe cei trei barbati care le insoteau, acestia fiind obligati sa achite, fiecare, cite 1,5 milioane de lei.
Episcopul-vicar Sebastian a declarat: “Contestatarele nu reprezinta pe credinciosii ortodocsi, asa cum lasau a se intelege, fiind din judetele Braila, Galati etc. Nu stim daca sint un fel de secta sau ce sint, dar nu au nici o legatura cu maica stareta de la Vladimiresti”.

Ritual pagin de Inviere

In urma cu mai bine de sase saptamini citeam intr-o revista despre “ceremonia sfinta de vindecare a bolnavilor de nervi prin rebotezarea acestora”. Descris ca o minune dumnezeiasca, ritualul urma sa se tina in Noaptea de Inviere intr-un satuc uitat de lume din inima Baraganului. Curiosi, in ajunul Pastelui am pornit intr-acolo. Citisem in revista ca ceremonia este una sacra si nu are nimic de-a face cu practicile magiei albe. Ajunsi acolo, realitatea ne-a izbit prin contrastul dintre modul in care fusese prezentat si ce era de fapt ritualul. Nu ne-a venit sa credem ochilor ce am gasit in satul ialomitean Copuzu. “Minunea” de la Copuzu Pe la mijlocul lunii martie, inainte sa inceapa Postul Mare, intr-o revista bucuresteana aparea un articol despre un asa-numit ritual sacru de vindecare a suferinzilor de boli nervoase, dintr-un sat aflat in inima Baraganului. Autorul materialului preciza ca acesta se desfasoara in fiecare an in cimitirul bisericii ortodoxe din satul Copuzu, comuna Balaciu, judetul Ialomita. Daca vor sa se vindece, se preciza in articol, bolnavii trebuie sa-si aleaga un nas dintre sateni, care sa-i fie martor in timpul ritualului.
“Minunea” urma sa se petreaca in Noaptea de Inviere, cind bolnavul, insotit de noul nas, trebuia sa mearga in cimitirul bisericii din sat. Acolo trebuia sa se dezbrace de toate hainele, sa-si aleaga un nou nume si sa i se toarne pe cap apa dintr-o ulcica tinuta in prealabil in biserica. Cu noul nume si noile haine si cu ajutorul lui Dumnezeu, bolnavul urma sa “pacaleasca” boala. Se spunea, de exemplu, ca epilepsia era vindecata dupa rebotezare. Convinsi ca la Copuzu chiar se petrece ceva iesit din comun in Noaptea de Inviere, ne-am hotarit sa mergem acolo de Pasti. L-am contactat mai intii pe preotul satului, parintele Nae Ion, care ne-a spus ca nu avem ce cauta acolo fara acordul Episcopiei Sloboziei si Calarasilor. “Daca aveti acordul scris al superiorilor mei, va primesc bucuros. Altfel nu!”, ne-a spus parintele la telefon. Am facut intocmai cum ne-a cerut preotul si ne-am adresat Episcopiei.
Atit preotul Badea, consilierul cultural al Episcopiei Sloboziei si Ialomitei, cit si Prea Sfintitul Damaschin au fost de acord ca echipa “Evenimentului zilei” sa asiste la slujba de Inviere la Copuzu. “Au venit oameni puhoi” Simbata la prinz am ajuns in Copuzu. O data cu noi, alte masini ajungeau in sat. Toate mergeau spre biserica, transformind ulitele din jur in parcari. Lacasul sfint e asezat la marginea satului, la baza unui deal. In jurul bisericii stateau asezate pe iarba zeci de persoane. Acestia aveau linga ei cite o oala de pamint de care era legata, cu sfoara, o eticheta de hirtie. “Au venit oamenii puhoi. Se aude ca preotul are deja 150 inscrisi pentru botez”, ne explica un satean.
La rindul ei, Elena Ispas, patroana circiumii din Copuzu, ne povesteste ce stie despre ritual. “Obiceiul e vechi de vreo doua sute de ani. In fiecare an, de Inviere, se botezau 3-4 oameni. Bunicii mei au nasit si ei. Cei care sufereau o sperietura groaznica si ramineau marcati isi alegeau un nas inainte de Postul Mare. La Lasatul Secului duceau oala cu apa la biserica si mergeau sa se roage in fiecare vineri, timp de sase saptamini. Preotul le citea rugaciunile pentru bolnavi si ei se rugau. Nu stia nimeni cind ii boteza preotul in Noaptea de Inviere. Tot ce vedeam noi era cum apareau in biserica infasurati in cearsafuri, chiar inainte de aprinderea luminarilor. Preotul le dadea maslul si ei ramineau sa se roage tot timpul slujbei.
Hainele vechi ramineau in spatele bisericii pina dupa ceremonie, cind erau arse. Cam asta era tot”, ne-a povestit Elena Ispas. “Printre noi este si presa” Pina la ora 22.00, la Cobuzu erau deja peste 100 de autoturisme, venite din toate colturile tarii. Cele mai multe erau din judetele Moldovei, dar nu lipseau nici cele din Bihor, Maramures, Covasna, Arges, ba chiar din Republica Moldova. Multi oameni venisera insa fara masina. Cind preotul i-a chemat in biserica pe cei care doreau sa se “reboteze”, micul lacas de cult s-a umplut pina la refuz. Alaturi de oameni intre doua virste care sprijineau de brat adolescenti cu privirile pierdute, au intrat stingind tigara de tocul usii bisericii si citeva zeci de tigani. “Am afara 20 de tigani cu cutitele si va taiem daca scoateti aparatul de fotografiat”, a urlat o tiganca, la vederea echipei noastre. Urmariti de blestemele tigancii, am patruns in biserica unde preotul Nae, desi negase orice implicare a sa in ceremonia de “rebotezare”, facea de zor liste cu cei care urmau sa beneficieze de “minune”.
Tot preotul organiza si colectarea ulcelelor cu apa, care, la indicatia sa, erau duse in altar. “Oameni buni! Dupa ce va gasiti nasul, mergeti cu el de mina in spatele bisericii. Va asezati frumos in rind, femeile pe latura nordica, iar barbatii pe cea sudica. Cu zece minute inainte de miezul noptii, eu o sa sting toate luminile ca sa se poata desfasura in liniste ceremonia”, le-a spus preotul Nae celor adunati. Preotul le-a mai explicat celor care voiau sa se “reboteze” si insotitorilor lor ca dupa ritual nu mai e nevoie sa se intoarca in biserica, ci pot merge unde doresc. “Printre noi este si presa. Ei vor face ce le spun eu, altfel (privind spre echipa “Ev.z.”) o sa va las in gura lupului! Asta e tot”, a spus parintele si a disparut in spatele altarului. De la unul dintre nasi am aflat cifra finala: 220 de ulcele in altar.
Scene de groaza la miezul noptii
In curtea bisericii se aduna din ce in ce mai multa lume. Incercam sa stam cit mai retrasi pentru a nu deranja pe nimeni. Sute de priviri rautacioase sint insa atintite pe noi. Pe laturile bisericii, oameni avind pungi cu haine in mina asteapta la coada nerabdatori. Cu jumatate de ora inainte de miezul noptii, clopotele incep sa bata, si din spatele bisericii apar femei infasurate doar in cearsaf, semn ca ritualul incepuse.
Iese din biserica preotul si incepe sa strige: “Opriti-va, inca nu!”. Clopotele ii acopereau insa vocea, asa ca, pina sa afle ca inca nu e timpul, vreo zece femei se botezasera deja. Mustrate de cei din jur, unele au inceput sa plinga. Cu citeva minute inainte de miezul noptii, luminile se sting brusc si incep sa se auda chiote scurte si zgomote de oale facute tandari. Atmosfera rivaliza cu o scena de film de groaza. La lumina stelelor, siluete albe se perindau printre crucile din spatele bisericii. Clopotele au inceput sa bata si secundele treceau din ce in ce mai greu. Dupa aproximativ zece minute, preotul a iesit din biserica cu luminarea aprinsa. La scurt timp s-au aprins si becurile. Prin multimea care raspundea la “Hristos a Inviat!” isi croiau drum spre iesire sutele de proaspat “rebotezati”.
Cei care pina atunci amenintasera s-au apropiat de echipa “Ev.z.” cautind un motiv pentru a declansa un scandal. “Vreau acum neaparat o fotografie cu cineva de aici”, ne-a spus un tinar vinjos. L-am refuzat politicos. A mai insistat, dar in cele din urma a plecat. Dupa el a venit insa un barbat care, mirosind puternic a alcool, acoperea cintecul preotului cu tipetele sale. “Ne-ati spionat! Nu e frumos! Nu e bine! O sa vedeti voi! Timpitilor!”. In cele din urma, am fost nevoiti sa plecam de la biserica.
Ca dupa orgie
Cind s-a luminat de ziua, in jurul bisericii nu mai era nimeni. Lacasul era incuiat cu cheia. In lumina rasaritului insa, privelistea era socanta. Printre cruci, abandonate pe morminte, zaceau sute de haine, pe care o tiganca le aduna in saci. Pantaloni, fuste, camasi, tricouri, jachete, sosete, ciorapi de dama si chiar chiloti si scutece fusesera lasate la voia intimplarii in jurul bisericii. Cioburile oalelor sparte de cruci formau gramezi pe morminte.
“Multi au fost anu’ asta. Mai multi ca niciodata”, a remarcat un satean care ne-a surprins in curtea bisericii. Omul venise pentru a lua cocosul destinat mesei de Pasti a preotului. Cei “rebotezati” disparusera ca prin minune. Nici una dintre cele aproape 100 de masini nu mai era in sat. Vizitatorii lasasera in urma doar hainele din cimitir. Si oalele sparte de cruci...
PS Damaschin: “O astfel de ceremonie nu este canonica” Parerea PS Damaschin, episcopul Sloboziei si Calarasilor, este ca ritualul nu are nimic in comun cu biserica. “Botezul este numai unul, iar o astfel de ceremonie nu este canonica”, a precizat PS Damaschin. Despre preotul din Copuzu, episcopul ne-a spus ca i-a pus in vedere sa renunte la ritualul de “rebotezare” din Noaptea Invierii. “Mi-a spus (n.r. - preotul Nae Ioan) ca el doar ii lasa pe oameni sa puna in biserica, in Vinerea Mare, ulcelele cu apa folosite in ritual. I-am interzis si acest lucru”, ne-a declarat PS Damaschin, care a adaugat insa ca nu i se poate interzice nimanui sa mearga la biserica, mai ales de Inviere. “Daca ritualul se desfasoara in afara bisericii, noi nu-l putem impiedica”, a declarat episcopul.
Preotul Nae Ion: “Sint victima invidiei altor fete bisericesti” Protagonistul ceremonialului de “botez la Inviere” din satul ialomitean Copuzu, preotul Nae Ion, ne-a declarat ca nu are nimic de-a face cu cei veniti pentru “miracolul de la Copuzu”. “Eu i-am sunat sa le spun sa nu mai vina, dar ei tot au venit. Le-am spus ca nu se mai organizeaza nimic, dar nu am ce le face, trebuie sa-i las sa se boteze”, ne-a declarat preotul, adaugind ca se considera “victima invidiei altor fete bisericesti, care vor sa interzica o traditie de sute de ani”.

Fiica soborului” reaprinde scandalul preotilor pedofili

Scandalul de pedofilie care a zguduit Biserica Catolica americana in ultimele luni se imbogateste in fiecare zi cu noi cazuri, tot mai multe persoane denuntind abuzurile la care au fost supuse de preoti. Un caz scandalos a iesit la lumina in Los Angeles, unde o tinara de 19 ani i-a cerut cardinalului Roger Mahoney sa-i dezvaluie identitatea tatalui ei, despre care crede ca ar fi un preot care i-a sedus mama. Cu ochii in lacrimi, Jacqueline Milla a citit in fata presei o declaratie in care afirma ca, in 1982, mama ei, Rita, a fost abuzata sexual de nu mai putin de sase preoti din arhidioceza de Los Angeles, unul dintre acestia fiind cu siguranta tatal ei. Asemenea multor inalti prelati catolici din SUA, si cardinalul Mahoney este acuzat ca a musamalizat scandalurile de pedofilie, mutindu-i pe preotii pacatosi dintr-o parohie intr-alta fara a lua nici o masura pentru a-i impiedica sa mai comita asemenea fapte. O situatie si mai grava se inregistreaza la Boston, unde cardinalul Bernard Law a fost citat sa depuna astazi marturie in fata tribunalului in procesul unui preot acuzat de abuzuri asupra minorilor. Cardinalul Law este criticat pentru ca a acoperit faptele preotilor pedofili, iar procuratura s-a grabit sa-l cheme la tribunal din pricina zvonurilor persistente ca inaltul prelat ar putea fi chemat la Vatican, unde ar urma sa primeasca alte insarcinari, astfel incit sa nu se mai intoarca in SUA.

Preot-patron, prins in flagrant in timp ce dadea mita unui politist

Un preot-patron din Vrancea a fost prins ieri de politistii si procurorii vrinceni, in timp ce oferea 300 de euro mita unui politist. Slujitorul in cele sfinte, cunoscut afacerist din comuna Suraia, are probleme cu politia si este cercetat in mai multe dosare penale dupa ce a fost prins “botezind” benzina. Tanase Joghiu, in virsta de 50 de ani, preot in comuna Tataranu, parohia Bordeasca Veche, patron la SC “Jytom Pecom” SRL Suraia, desfasura de mai mult timp, potrivit politiei, activitati ilegale la statia sa de benzina. Imediat dupa Sfintele Sarbatori de Pasti, preotul a luat legatura cu ofiterul care se ocupa de dosarul sau si, in scopul eliminarii unor probe din dosar, i-a oferit acestuia suma de 300 de euro, urmind sa-i dea si alti bani. Politistul si-a anuntat sefii care impreuna cu un procuror, au realizat prinderea in flagrant. Pe numele preotului afacerist Tanase Joghiu a fost emis mandat de arestare pentru 30 de zile si a fost dus in arestul politiei vrincene.

Justitia si „fenomenele Maicii Domnului”

Sinodul Mitropolitan al Ardealului a trimis presei o Declaratie in legatura cu tensiunile interconfesionale din Transilvania, pe problema retrocedarii bisericilor greco-catolice. Din pacate, nadejdea noastra, nepartinitoare, ca dialogul intre Bisericile surori se va relansa a fost din nou zadarnicita.
Punctul de vedere exprimat de inaltii ierarhi ortodocsi din Ardeal este unul patimas si extrem de iritat. Daca aceasta este pozitia de pe care se intelege sa se porneasca la eventuale negocieri, e mai mult decit limpede ca nici o intelegere nu este posibila, ca orice dialog e sortit esecului. Cu tot respectul cuvenit unor inalte fete bisericesti, nu pot sa nu spun ca Declaratia, dincolo de citeva performante stilistice, atinge note comice, uneori jenant-comice. Si, apoi, iritarea nu e un argument.
Chiar si pentru un pamfletar de vocatie e greu sa inghesuie intr-un paragraf de 13 rinduri atitea fulgere si tunete cite reusesc autorii Declaratiei: „tensiuni ... intretinute artificial”, „proteste zgomotoase”, „slujbe demonstrative”, „inversunarea cu care opinia publica e sistematic dezinformata”, „eludarea unor adevaruri”, „reactiile negative”, „radicalizarea pretentiilor”, „exploatarea abuziva a momentului politic in care Romania se pregateste sa adere la structurile euro-atlantice”... Urmeaza un excurs istorico-statistic (se aminteste despre conditiile in care a aparut greco-catolicismul, se compara cifra preotilor greco-catolici care au stat in inchisori, 235, cu a celor ortodocsi, 1.888, numarul de credinciosi uniti cu Roma din 1948, respectiv 1.644.000 si din 1992, respectiv 223.000 etc.), pentru a se ajunge la incheierea ca, statistic, greco-catolicii au exact conditiile pe care le-au avut la desfiintarea Bisericii lor de catre comunisti.
Adica, daca in 1948 acestia aveau 2.600 de biserici, ceea ce insemna ca o biserica revenea la 640 de inchinatori, azi au 150 de biserici, adica revin 660 de inchinatori la o biserica. Apogeul demonstratiei este atins atunci cind se invoca contributia la bugetul de stat: ortodocsii reprezinta 87 la suta din totalul contribuabililor si contribuie la buget in consecinta, pe cind greco-catolicii contribuie doar cu 1 la suta. O greva fiscala pe motive teologice ar fi, zicem noi, cu totul originala. Pina aici, nimic de zis, toate bune si jenante. De aici incolo lucrurile sint, cum spuneam mai sus, cu ingaduinta, comice.
Aflam ca Biserica Unita cu Roma „a apelat tot la metoda constringerilor, apelind la autoritatile statale, fie ca acestea se numesc parlament, guvern, prefectura, primarie, politie sau, mai ales justitie”. Ori, culmea, citez: „In aceste conditii, a continua sa revendici - prin justitie sau prin alte mijloace - biserica unei comunitati integral sau majoritar ortodoxe, tradeaza tentativa de a constringe comunitatea sa adopte, ca in 1.700, religia stapinului, ceea ce e inadmisibil intr-un stat de drept” (s.n.).
Mai aflam ca: „Optiunea religioasa este un exercitiu democratic care impune incetarea oricaror tentative de constringere... si recursul la justitie”. De fapt, ne lamureste tot Declaratia, cauza iritarii Sinodului Metropolitan al Ardealului este pierderea unui proces in instanta : „Ceva mai tirziu ne-am lamurit ca aceasta zgomotoasa campanie era menita sa pregateasca terenul psihologic pentru lovitura-surpriza din 3 ianuarie 2002: revendicarea, direct pe cale juridica, a Manastirii Nicula, precum si tentativa de a opri, tot prin justitie, amplele lucrari de ctitorire incepute in primavara anului 2001...” Dupa cele de mai sus, ma apuca ingrijorarea, ca sa folosesc un termen diplomatic, respectuos.
Orice elev de gimnaziu invata ca tocmai recursul la justitie este una din caracteristicile unui stat democratic de drept. Orice jurist, orice politician din orice partid, orice profesor de stiinte sociale ajunge in mare incurcatura cind citeste ca Sinodul Ardealului considera ca „a continua sa revendici prin justitie e... inadmisibil intr-un stat de drept”. Pentru Sinodul Ardealului justitia este o nomina odiosa, ce poate fi mai rau, mai blamabil, mai nedemocratic. Ceea ce inaltii ierarhi considera ca trebuie sa primeze, tineti-va bine, este: „omul, cu sufletul si demnitatea lui”, „gusturile noi”. (Vorba unui scriitor, „romanul si cind se taie la deget, din taietura ii curge sufletul”). Si, la urma urmei, „Cum poate fi tirit intr-o instanta laica un fenomen al Maicii Domnului?”. Nu sint eu omul cel mai potrivit sa laud justitia romana, dar nici nu pot fi atit de exigent incit sa resping cu indignare dovezile doar din cauza limbii in care au fost redactate, si sa neg corectitudinea unei hotariri judecatoresti din cauza ca a fost data „pe baza unui fragment de carte funciara scris in ungureste”. Ma abtin cu greutate de la orice ironii, caci lucrurile imi par a fi extrem de grave. Daca aceasta e viziunea BOR asupra statului de drept, e clar ca ne e mai potrivita Comunitatea Euro-Asiatica pe care o pastoreste Rusia si ca nostalgiile comuniste sint puternice in sinul Bisericii Ortodoxe.
Nu se spune nimic despre satele in care sint doua biserici, dar una e tinuta inchisa, ca sa nu intre greco-catolicii. Nu se spune nimic despre refuzul oficierii alternative a Sfintei Liturghii. Nu se spune nimic despre faptul ca sint adusi jandarmii ca sa stea intre comunitatile crestine prin sate. Nimic despre cum vede BOR rezolvarea acestor conflicte. Nimic despre sectele religioase care, pe acest fond conflictual, au tot mai multi adepti si devin tot mai credibile.
Iar pentru ca traim in mult invocatul stat de drept, e previzibil ca tot mai multe biserici sa fie pierdute in justitie. Singura solutie, daca nu e cumva tardiva, pentru BOR, ar fi dialogul. De altfel, singurul pasaj lizibil si rational din Declaratie este finalul: „Ne exprimam speranta ca la intilnirea noastra din toamna acestui an vom gasi solutii pentru o impacare sincera, motivata si durabila, o reconciliere care, in mod sigur, va contribui si la relansarea dialogului dintre Bisericile Ortodoxe si Biserica Romano-Catolica”. Dar, dupa cele de mai sus, o spun cu amaraciune, finalul nu e decit o noua, stearpa, figura de stil.

Un preot vasluian este cercetat de politisti pentru ca a declansat un scandal intr-un bar

Un preot dintr-o suburbie a municipiului Vaslui este cercetat de politisti dupa ce s-a imbatat si a declansat un scandal intr-un bar, transmite corespondentul Mediafax, citind surse din Politia vasluiana. Preotul Gheorghe Ciaciru, paroh al suburbiei vasluiene Bahnari, a intrat, marti seara, intr-un bar din localitate si a comandat o suta de mililitri de votca. Dupa prima inghititura, Ciaciru a inceput sa o injure pe barmanita Alina Motneagu pe motiv ca bautura era diluata cu apa. Din cauza ca preotul nu inceta cu reprosurile, unul dintre consumatorii din bar, Vasile Chirica, i-a cerut acestuia sa nu mai vorbeasca urit, ceea ce l-a infuriat pe Ciaciru. El a inceput sa-l injure pe cel care i-a adus reprosuri, apoi si pe politistii care au fost chemati de clientii localului. Mai multi enoriasi din parohia lui Ciaciru l-au reclamat pe preot la Episcopia Husilor pentru comportamentul sau si sint nemultumiti ca acesta are "prostul obicei" de a pune intrebari indiscrete femeilor care se spovedesc la el.

Preotul Pupaza s-a pus cu bita pe Martorii lui Iehova

Procesul a inceput in urma cu doi ani, dar nici pina azi nu s-a solutionat Procesul dintre preotul Grigore Pupaza din localitatea mehedinteana Branistea si reprezentantii Martorilor lui Iehova pare sa nu se mai sfirseasca. Satenii sustin ca procesul a fost tergiversat in mod constant de catre reprezentantii justitiei din Vinju Mare, mare parte din ei fiind prieteni cu preotul. Asa s-a intimplat si la infatisarea de miercuri, 16 martie 2004, atunci cind martorii partii vatamate, veniti din Hunedoara, Cluj sau Timis, au fost nevoiti sa faca, impreuna cu avocatul din Bucuresti, cale intoarsa, dupa numai 10 minute in sala de judecata. Judecatorul procesului a considerat ca avocatului preotului nu a avut timp sa-si construiasca apararea, desi procesul a demarat in urma cu doi ani de zile.
Preotul Grigore Pupaza a fost acuzat ca in septembrie 2002 a lovit cu bita mai multi Martori ai lui Iehova, care ajunsesera in localitate pentru a imparti pliante religioase. Acestia sustin ca Grigore Pupaza nu s-a multumit numai cu atit, el spargind si geamurile de la trei autoturisme in care se refugiasera. Politistii din sat spun ca taraboiul a inceput atunci cind preotul Pupaza a aflat despre sosirea “sectantilor”, asa cum i-a numit el. Potrivit raportului politiei, preotul a chemat mai multi sateni si au plecat in cautarea lor. Dupa ce i-a gasit, slujitorul Domnului s-a pus cu parul pe masinile acestora si pe ei, fara insa ca cineva sa se amestece. Grigore Pupaza i-a lovit cu bita peste mina pe Lupu Cornel (26 de ani), din Orastie, judetul Hunedoara, si pe Virlan Petru Aurel (62 de ani), din aceeasi localitate.
Politia spune ca dupa ce a lasat bita jos, preotul s-a apucat sa arunce cu pietre, lovindu-l astfel in cap pe Mura Vasile (33 de ani), din judetul Timis, care a necesitat peste 30 de zile de internare.
Drept urmare, victimele preotului l-au actionat pe acesta in judecata, inca din anul 2002. De atunci si pina acum insa, procesul a fost tergiversat in mod constant de catre reprezentantii justitiei, din oraselul mehedintean Vinju Mare, mare parte din ei prieteni cu preotul, dupa cum sustin satenii din Braniste, parohia parintelui Pupaza. Asa s-a intimplat si la infatisarea de miercuri, 16 martie 2004, atunci cind martorii partii vatamate si avocatul din Bucuresti au facut cale intoarsa dupa numai 10 minute in sala de judecata. Judecatorul procesului a considerat ca avocatul preotului nu a avut timp sa-si construiasca apararea, desi procesul a demarat in urma cu doi ani de zile. “Se urmareste, in mod constant, tergiversarea acestei cauze. Preotul Pupaza, pe care eu il numesc “Popa-Dracu’”, se pare ca este protejat de justitia din Vinju Mare”, considera avocatul Ambrozie E. Chira.
In sprijinul afirmatiilor sale, avocatul bucurestean exemplifica cu un alt fapt extrem de grav. Desi a fost amendat administrativ de Parchetul de pe linga Judecatoria Vinju Mare, pentru infractiunea de distrugere a autoturismelor Martorilor lui Iehova, preotul Pupaza nu a fost insa trimis si in judecata.
“Am sesizat Ambasada SUA in Romania”
Profund nemultumit de modul in care instantele de la Vinju Mare gestioneaza acest dosar, presedintele asociatiei “Credinta Adevarata - Martorii lui Iehova” ne-a declarat ca este dispus sa mearga chiar pina la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. “Noi am facut cunoscut cazul si la ambasada americana, care a luat act de situatie. Intentionam, daca lucrurile merg tot asa, sa ajungem pina la Curtea Europeana a Drepturilor Omului”, spune Pavel Filip. Dupa propriile declaratii, de cind este preot, Grigore Pupaza a avut pe rol nu mai putin de 88 de dosare.

Evlavia de fatada

O data trecuta sarbatoarea Pastelui, bisericile isi reiau ritmul obisnuit, vizitate doar de enoriasii “cu vechime” ori de tineri grabiti sa se casatoreasca pina pe 7 iunie, cind incepe Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Multi dintre cei care s-au inghesuit in biserica in Noaptea Invierii vor mai trece pe acolo poate abia la Craciun. Desi ne place sa ne mindrim cu religiozitatea noastra, cu credinta noastra, un studiu recent arata ca nici macar unul din cinci romani nu merge saptaminal la biserica, iar restul o fac sporadic, de regula cu ocazia unor evenimente strict legate de familie: botez, casatorie sau deces.
Cu alte cuvinte, marea majoritate a romanilor sint, de fapt, ortodocsi de ocazie, uneori nici macar credinciosi de duminica. De fapt, o butada din popor ilustreaza foarte bine aceasta situatie: “Si hotul, cind pleaca la furat, isi face cruce si zice Doamne-ajuta”. Desi bisericile sint pline, falsa religiozitate sau ipocrizia multora dintre noi fac ca aceasta stare de fapt sa se generalizeze, crestinismul parind a fi redus la o simpla optiune de fatada sau un discurs la moda.
Desi biserica este, alaturi de armata, una dintre institutiile statului cu cea mai mare credibilitate in rindul populatiei, acest lucru nu se reflecta direct in gradul de frecventare a lacasurilor de cult. Citiva sociologi mai nonconformisti chiar au incercat sa acrediteze ideea ca, de fapt, populatia are incredere doar in divinitate si nu in Biserica in sine, ca institutie. Cert este ca increderea polulatiei Romaniei in Biserica este enorma, ea figurind in toate sondajele cu peste 80%.
Daca la nivelul increderii Biserica sta stralucit, nu acelasi lucru se poate spune despre prezenta romanilor in biserica. Conform unui studiu efectuat de Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii, romanii merg de patru ori mai rar la biserica decit cei din UE. Conform studiului realizat de specialista Laureana Urse si bazat pe rapoarte ale Institutului National de Statistica si ACOVI (Ancheta asupra conditiilor de viata), “la romani, frecventarea bisericii a inregistrat o anumita crestere dupa 1990, mai ales la persoanele cu studii medii si cu studii superioare; din totalul populatiei de peste 18 ani, participa frecvent (in fiecare saptamina sau in fiecare luna) la serviciul religios din biserica aproximativ o treime”.
In fapt, romanii se duc la biserica doar cu ocazia unor sarbatori religioase sau a unor evenimente importante din viata de familie, cum ar fi casatoria sau botezul. Doar 17a din compatriotii nostri ajung la biserica o data pe saptamina, in vreme ce 14,1a, doar o data pe luna, 13,9% o fac cu ocazia unor evenimente, iar 25,5% viziteaza lacasele sfinte la marile sarbatori religioase.
Spre rusinea lor, 29,4% o fac foarte rar sau niciodata. In comparatie cu noi, locuitorii altor tari din Europa sint de patru ori mai evlaviosi. Intre tarile UE exista diferente mari, in ceea ce priveste prezenta saptaminala la biserica, mergind de la 4%, in Suedia la 62%, in Irlanda. In Italia, circa 38a din populatie merge in fiecare saptamina la biserica, in timp ce la polul opus se afla Danemarca cu 3a, Finlanda si Suedia cu 4%.
Conform studiului, in tarile UE inclinatiile religioase, inclusiv frecventarea bisericii sint considerate uneori preocupari de timp liber, pe care romanul si-l petrece la televizor, la bere, la birfa sau luptind pentru existenta. Cu toate acestea, la intrebarea: “Indiferent daca mergeti sau nu la biserica, dvs. personal va considerati o persoana religioasa?”, in Romania, 85a din cei intervievati raspund afirmativ, valoare depasita doar de Polonia, cu 95%.
Preot-primar, turnator la Securitate

Un preot pensionar din comuna argeseana Baiculesti a fost deconspirat de Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) ca fiind colaborator al fostei politii politice. Dezvaluirea a venit ca raspuns la o cerere adresata de un consatean al preotului Gheorghe Baranescu. Parintele este si primar al comunei, dar, desi a iesit la pensie, continua sa oficieze slujbe la biserica din localitate. “Va aducem la cunostinta ca, prin decizia nr. 120/10.06.2004, Colegiul CNSAS a stabilit ca domnul Baranescu Gheorghe, primar al comunei Baiculesti, a fost colaborator al Securitatii ca politie politica”, se arata in documentul semnat de presedintele Colegiului, Gheorghe Onisoru. Preotul-primar Gheorghe Baranescu neaga veridicitatea documentului si afirma ca este nevinovat. “Astea-s acte false. Nu cred in ele. Fac ceva pe actul asta, intelegeti? Sa-mi arate cineva un enorias pe care l-am turnat eu in cei 40 de ani de cind sint preot aici. Aici e lucratura! Domnul Onisoru a gresit total”, s-a aparat Gheorghe Baranescu. De altfel, in timpul alegerilor locale din iunie, preotul a dat o declaratie pe propria raspundere in care sustinea ca nu a fost agent sau colaborator al Securitatii. Surse din Parchetul Arges ne-au declarat ca va fi declansata o ancheta, Gheorghe Baranescu riscind sa se aleaga cu dosar penal pentru fals in declaratii.

Cruciada ordodoxa in scoli

Predarea religiei in scoli provoaca situatii neplacute pentru unii copii. Unii dintre ei pot fi speriati din cauza ca anumiti profesori ii ameninta cu “draci” si chinurile iadului. Altii sint obligati sa respecte ritualul ortodox, fiind sanctionati daca nu cumpara luminari pentru biserica sau nu participa la slujba de duminica.
Dincolo de bunele intentii ale Bisericii Ortodoxe in ce priveste educatia religioasa, in scoli au loc abuzuri care provin fie din ignoranta pedagogica, fie din excesul de zel sau vederile inguste ale unor profesori. Invatamintul religios modern evita sa aduca in discutie partea demonologica a teologiei, mai exact doctrina pedepsei, tema chinurilor in iad sau a diavolului. Se considera ca acestea induc sentimente de insecuritate copilului si risca sa-i afecteze dezvoltarea ulterioara, in special respectul si increderea in sine.
De altfel, manualele de religie evita sa faca educatie apelind la exemple axate pe pedeapsa divina sau chinurile iadului. Se prefera texte care promoveaza, in consonanta cu pedagogia moderna, imaginea Dumnezeului iubirii si tolerantei.
Emil Moise, profesor titular de filozofie in cadrul Grupului Scolar Industrial Berca, din judetul Buzau, a izolat cazuri care contrazic flagrant acest principiu pedagogic.
De altfel, toate datele referitoare la judetul Buzau fac parte dintr-o cercetare a profesorului, efectuata in cadrul proiectului “Harta actorilor si problemelor aderarii la Uniunea Europeana”, derulat de Fundatia pentru o Societate Deschisa.
La clasa I, diavolul desenat pe tabla
Astfel, potrivit lui Emil Moise, in cadrul Liceului de Arta din Buzau, in anul scolar 2001-2002, profesoara de religie le spunea elevilor de la clasele primare ca “daca nu vin la scoala cu cruciulita la git o sa apara diavolul si vor pati numai lucruri rele”. Intr-un alt context, profesoara a desenat, pentru elevii din clasa I, diavolul pe tabla.
Dupa lectia respectiva, o fetita a inceput sa aiba cosmaruri si se trezea plingind noaptea. Chestionata in privinta acestor strategii, profesoara nu a adus argumente pedagogice, ci teologice, “atita timp cit Fecioara Maria - care vegheaza la buna desfasurare a activitatii ei - nu i-a atras atentia, inseamna ca nu a gresit”.
Cazul a fost prezentat inspectorului de religie din acea vreme, Costica Panaite, care a atentionat-o pe profesoara sa-si tempereze discursul. Contactat telefonic, fostul inspector, actualmente consilier cultural si cu probleme de invatamint pe linga Episcopia Buzaului si Vrancei, si-a remotivat decizia: “Nu poti sa obligi copiii sa vina cu crucea la git”. La Scoala nr. 1, tot din Buzau (anul scolar 2003-2004), profesorul isi convingea elevii ca “pe umarul drept aveti un ingeras, iar pe umarul sting un drac, prin urmare aveti grija cum va inchinati: daca incepeti cu partea stinga, va inchinati dracului”. O astfel de justificare iese din canoanele bisericii fiindca face apel la un mod magic, superstitios, de argumentare.
In plus, este jignitoare pentru cultul catolic, unde semnul crucii se face de la stinga la dreapta. Se incalca astfel o norma elementara de toleranta, fapt cu atit mai grav cu cit principiile invatamintului religios ortodox se refera explicit la cultivarea tolerantei interconfesionale si evitarea sectarismului. Reprezentantul Patriarhiei, diaconul consilier Nicu Octavian, este de acord cu aceasta, gasind insa circumstante atenuante profesoarei de religie intr-un posibil exces de zel.
“Daca intrati intr-o biserica adventista da tractorul peste voi”
S-au inregistrat si alte abateri de la aceasta norma, observate de Emil Moise. Astfel, acelasi profesor de la Scoala nr. 1 din Buzau le spunea elevilor: “Daca intrati intr-o biserica adventista da tractorul peste voi” (in imediata vecinatate a scolii respective se afla un asezamint al adventistilor).
Abaterile de la principiul tolerantei interconfesionale se manifesta insa si la nivelul invatamintului liceal. La Grupul Scolar Contactoare din Buzau, profesorul de religie le-a spus elevilor, in anul scolar 2001-2002, ca unele dintre confesiunile care nu sint ortodoxe (dar care sint printre confesiunile acceptate legal in Romania) sint secte.
Bisericile care nu apartin confesiunii ortodoxe sint prezentate ca un pericol pentru cei care intra in ele.
In caietul de religie al unui elev de clasa a IX-a apare scris ca “adventistii denigreaza Biserica Ortodoxa, pentru ei biserica este stapinita de diavol, iar singurul adapost de acesta este casa lor de rugaciuni”; sau: “Martorii lui Iehova este una dintre cele mai periculoase secte, propagind fanatismul religios”.
Tot in cadrul Liceului de Arta, in clasa a V-a (an scolar 2003-2004), profesoara de religie le-a spus copiilor ca Dumnezeu ii iubeste numai pe ortodocsi. Din colectivul clasei fac parte si doua eleve care nu apartin confesiunii ortodoxe si care participa la ora de religie: una apartinind confesiunii evanghelice, iar alta confesiunii iudaice.
Desi una dintre fete a protestat chiar in timpul orei: “Doamna profesoara, eu cred ca Dumnezeu ne iubeste pe toti, nu numai pe ortodocsi”, reactia negativa nu a intirziat sa apara, o parte din colegii lor indepartindu-le, in pauza, pe cele doua fete, spunind ca sint “spurcate”.
Problema s-a discutat in sedinta pe clasa, mama uneia dintre cele doua eleve solicitindu-i dirigintei sa discute cu profesoara de religie. La scoala din Joseni (judetul Buzau), profesorul-preot a pedepsit un elev din clasa a IV-a tinindu-l in picioare toata ora pentru ca, in preajma Sarbatorilor de Paste, a vizionat un fim difuzat in localitate de membrii unei confesiuni protestante.
Obligati sa cumpere luminari
Potrivit lui Emil Moise, obligarea elevilor de a merge la biserica este intilnita mai frecvent in scolile din mediul rural: la Grupul Scolar Industrial Berca sau la scolile din Plescoi, Sageata, Cindesti (situatia este valabila pentru anul scolar 2003-2004). Daca nu merg la biserica saptaminal, elevilor li se scad puncte la evaluarea din cadrul orei de religie.
In comuna Sageata, pentru astfel de “abateri”, copiilor li se dau note sub cea de promovare, iar in Cindesti copiii sint obligati sa cumpere si trei luminari. Si in opinia diaconului consilier Nicu Octavian se poate vorbi de un abuz, “recomandarea este corecta, dar constringerea copiilor de a merge la biserica este nerecomandabila”.
Pozitia Inspectoratului Judetean Buzau
“In 2004 am avut o discutie personala despre abuzuri religioase cu inspectorul de religie din judetul Buzau, Paul Negoita. In loc sa cerceteze cazurile, a afirmat ca toate situatiile semnalate de mine sint exagerari si m-a luat la un misto badaran si arogant, “ce, crezi ca eu am timp de toate maruntisurile? Crezi ca stau sa-ti dau tie replici?””, ne-a declarat Emil Moise.
Inspectorul de religie nu recunoaste insa ca l-ar fi ironizat Emil Moise si sustine ca el nu e dator sa porneasca o investigatie a cazurilor atita timp cit nu i se prezinta dovezi sau sesizari si reclamatii.
Elevii atei sint ciudatii clasei
Un fenomen interesant care se produce in ultimii ani, datorat influentei tot mai marcante a religiei asupra indivizilor, este perceptia ateismului sub semnul demonismului si a stigmei. Elevii cu convingeri ateiste sint perceputi ca o specie de “ciudati”. Sethy este eleva in clasa a XII-a la un liceu din Botosani. La inceputul anului s-a hotarit sa nu mai frecventeze orele de religie.
Ea a intrebat-o pe profesoara de religie ce materii poate studia in locul acestei discipline. “Profesoara m-a intrebat de ce ma intereseaza asta si eu i-am raspuns ca sint atee. Atunci a inceput sa rida si a fost imediat urmata de restul colegilor mei. M-a umilit in fata clasei, ma intreba ironic cum de eu pot sa fiu atee si restul clasei nu... M-am simtit foarte prost”, spune Sethy.
Datorita birocratiei sau, pur si simplu, de dragul evitarii unor complicatii, profesoara i-a incheiat finalmente situatia cu 7,5. Alt caz povestit de Sethy este al unui coleg care “a scris o povestioara in care isi batea joc de Biblie si era sa fie exmatriculat”.

Back Home

1