Kaj slovenec – slovenka najprej pomisli, ko zasliši za TROMEJO? TROMEJO NA GORIČKEM.da pa v sloveniji obstaja še ena tromeja, ki je postala mednarodni simbol miru, prijateljstva in sožitja, to ni javno znano!

to je tromeja nad ratečami, belo pečjo oziroma selbachom.visoka je natančno 1509 m.n.v, pozimi prijetno smučišče,od spomladi do jeseni pa prijetno sprehajališče. 

Da to je tromeja, mednarodni " simbol " miru". le kakšen meter pod vrhom, še na slovenski strani pri rtv slo pretvorniku je mednarodni spomenik miru, prijateljstva in sožitja.evrope enakopravnih, svobodnih narodov.kot v posmeh " hieder land " ! da je tromeja predvsem " busines pobuda je jasno " .

pred leti je izšel turistični prospekt, iz katerega so tri slike.10 % popust in diploma, to zagotovo ne bo rušilo ideoloških meja med avstrijo, italijo in slovenijo.dokler bo gora " rivalstvo " med tremi turističnimi gospodarstvi treh držav, na naši strani nemški napisi in znanje slovenščine samo pri menujih, postrežba pa v " koroški nemščini " na vrhu - bo tromeja še dolgo od enakopravne združene evrope.pa pustimo politiko!

 

 

 

BREZ MEJA - SENCA CONFINI - OHNE GRENCE - PRVA NEURADNA BREZMEJNA STRAN, KADARKOLI NAREJENA

Za obiskanost tromeje je bilo v treh državah, na katere meji, v zadnjih 10 letih narejeno veliko!nič več ni graničarjev, in popotniku / popotnici je dovoljen sprehod na vrh po " graničarski poti ".ali pa pozdrav carinikom in policajem na mednarodnem mejnem prehodu rateče ( zadostuje osebna iskaznica ) , in takoj za mejo po senožetih gor, hop skok čez ograjo pašnika na slovesko stran ( točneje spodnjo rateško planino ) in še en hop skozi rampo ( ne pozabite je zapreti ) in spet smo v italiji.po kolovozu do konca pašnika, in nato desno ob robu pašnika do italijanske sentiere št.522 in po njej do vrha.vmes še skok do cerkvice marije snežne, osvežitev pri vodovodnem zbiralniku, postanek pri betuli pod vrhom in nato šprint do vrha.čaj ali sladoled, ali kakšna razglednica v " drejlenderci " .vmes ves čas signal mobitel gsm, in avgusta še maline pod vrhom. ( 3 ure )

če to niso počitnice.ali varinata iz korenskega sedla.pomahajte carinikom in policajem in takoj za avstrijskim blokom pri španskih jezdecih na kolovoz levo in po nekaj sto metrih izberete levi kolovoz. in kake tri ure kasneje ste po prijetnem sprehodu na tromeji.ali pa " po klasični, dandanes kolesarski poti iz rateč.vmes postanek v domu tromeja in v 2 urah ste na vrhu.

Tromeja je prav gotovo odkritje drugačne " gornjesavske doline " , beg od množic, mir, samota in sem ter tja kakšen domačin ali popotnik.na poteh na tromejo " klasične hrupne turiste težko srečamo " . zelo zanimivo prečenje pod vrhom na poljane ( korensko sedlo ) iz vrha tromeje tri ure.Za zaključek razmišlajnja o tromeji pa še nekaj aforizmov:TOMAŽEVI MAGIČNI DOPUSTNIŠKO-POPUSTNIŠKI-LETOVIŠČARSKI-AFORIZMI 

 

 

na dopustu ne pričakujte čudežev,če hočete,da se boste čudežno1 imeli.

Če pridete z dopusta z čudnimi vtisi,ni čudno,saj ste se obnašali amerikansko kljub vašim tolarskim plačam.

Na dopustu se je potrebno odklopiti,če ne od drugega,vsaj od dnevne politike.

Če radi politizirate,potem pojdite raje v parlament kot pa na dopust saj se boste v parlamentu počutili kot na dopustu.

Dopust je vaša radost,dopustniški sprehodi vaša odlika,dopustniški vtisi pa vaša odličnost.

Odlični so vaši dopustniški vtisi,da vsaj dobite vtis,da je bil dopust vaš vtisov zanimiv dopust.

Z kakšnimi vtisi se vrnete z dopusta,zavisi od vašega smisla za dopustiške radosti ter dopustniške popuste.

Ko greste na dopust,nikar ne popuščajte pred dopustniškimi popusti,ki se kasneje utegnejo izkazati kot dopustniške podražitve.

Na dopusti ne sklepajte kompromisov z lenobo,raje poskušajte biti vsaj malce aktivno akcijski.

Če je na dopustu prevelika akcija,je po dopustu prevelika lenobna reakcija.

Dopust je krasna stvar,če je zraven vas še kakšna krasna magična mladenka.

Če se na dopustu počutite mladostno,se nikar ne zaljubite v kakšno mlajšo deklico.

Dopustniška idila je lahko idilična če jo preživljate v idiličnem razpoloženju.

Nikar ne tarnajte,da ste dopustniško slabo razpoloženi,saj krasne počitnice vendar ne zahtevajo velikih vlaganj,saj namreč je narava še vedno zastonj.za boljše razpoloženje pa boste že našli nekaj financ.

Pravite,da ste finančno slabo stoječi.potem pa ni ovir da se vsaj malce usedete.tako boste sedeče finančno bolje stoječi.

Preden greste na dopust,nikar ne sedite na šefovem stolčku.utegne se razjeziti in vam zagreniti dopustniške stolčke.

Na dopustu vas čakajo razna in različna presenečenja.zlasti v obliki plačevanja: vstopnina za to pa to...............................................

ne bodite na dopustu presenečeni,če so vaši gostitelji srečni.zato ker so vam zaračunali za vaše bivanje pri vas.

Najlepše počitnice so doma!seveda se postavlja vprašanje,kako geografsko pojmujemo dom.nekateri dopustniki bodo rekli,da je njihov dom Evropa

Evropa ima rada dopustnike.zlasti tiste,ki ne zahtevajo popustov.zlasti tiste,ki ne tečnarijo.in zlasti tiste,ki še pridejo.

Dopustniške razvade so dobre na dopustu in slabe doma!doma moramo,če hočemo spet na dopust,pa tudi da imamo za sproti kar delati.

Dopustniki so več ali manj delavci.ki pa se več ali manj obnašajo kot da nimajo delovnih navad.

Da je dopust čas odklopov,da se ko pridemo nazaj lahko spet priklopimo v realne razmere našega vsakdana.

Realnost je če lahko nekajkrat na leto gremo na dopust.in ga tudi realno preživimo.

Kako preživeti dopust,je skrivnost vsakega dopustnika.in recept turistične industrije,ki se vedno prilagaja željam dopustnikov.

Ko greste na dopust,pustite probleme doma.saj vam ne bodo nikamor tekli!

Ko ste na dopustu ne tekajte.raje uživajte.

Na dopustu se počutite dopustniško.le tako bo vaš dopust res dopust.

1 ČCudežev na dopustu ni so lepa in lepša doživetja!