freds tuffa filmer redux

italien asien snusk sverige annat intervjuer länkar index

 

 Enter the Swedish Ninja
- Bo F. Munthe och Ninja Mission

Bo F. Munthe - namnet lämnar många minnen för dom som hade bioåldern inne 1983, han var ju den ultimata Ninjan! Med sitt pipskägg och svärd satte han många ryssar på plats i Ninja Mission, Mats Helges legendariska actionfilm.

"Jag skrev en bok som heter Ninja - Mördare i svart. Vi ett tillfälle, 1983, skulle jag bjuda in Charles Aperia (producenten) till invigningen av min nya Dojo. Då var Mats Helge där och talade om att göra film med Sune Mangs. När jag visade boken för Charlie sade han: Den där måste vi göra film av - åsyftande omslaget med mig i mask och svärd. Så blev det…"

Mats Helge Olsons karriär drar över runt 10-15 filmer och den sista blev Nordexpressen, made for TV 3 med Robert Aschberg, Gert Fylking och Granneman i huvudrollerna. Men då Granneman avled så avslutades aldrig projektet. Vad Mats Helge gör idag är okänt...men en sak är säkert: han vill inte ha nån form av uppmärksamhet, nåt som har är väldigt sträng på. Så tyvärr blir det nog ingen intervju med honom dom närmaste åren! :9

"Mats Helge var ibland svår att greppa, men i stort var det en entusiasmiserande konstnär som jobbade".

Ninja Mission blev en stor succé. I Sverige gick den bara på en eller två biografer, men i utlandet, främst USA, blev den en stor succé. Och för att vara en svensk lågbudgetfilm inspelad i Lidköping så är det givetvis extra coolt.

"I Sverige blev det inte några speciella reaktioner på filmen, men i USA möttes jag som stjärna"

Givetvis var Mats Helge tvungen att pressa fram fler filmer. Efter ett par mindre kända, såsom Eagle island, så kom så den näst mest kända Mats Helge-filmen. Även denna gång medverkade Bo.

"Det andra Mats-Helge-projektet var ju Animal protector, en av Camilla Lundéns första filmer. Det var rätt kul, speciellt att få träffa David Carradine och höra honom berätta om Lone Wolf McQuade. När det gäller denna filmer finns det ju en rolig sak att berätta, nämligen att den är hopklippt av två filmer, Gun City och Animal protector. Till Gun City fanns det bara en trailer, men vi använde det materialet och skapade Animal protector. Stundtals så var jag och David Carradine inte ens på plats, när vi spelade in scener tillsammans, utan det klipptes ihop sedan."

Så då fick Bo alltså tillfälle att arbeta med legenden David Carradine. Producenten, Charles Aperia, berättade att för att få Carradine att spela så pumpade han i sig massor av whisky och kaffe. Det var också med den här filmen som Mats Helges filmkarriär officiellt avslutades, med undantag för ovannämnda Nordexpressen. Det var ett gräl mellan Charles och Mats Helge som satte stopp för Sveriges action-era.
Bo är dock inte positiv till det filmvåld som har växt fram.

"Filmvåldet påverkar illa, mycket illa om det sker under okontrollerade former. När det gäller Ninja Mission så är det svårt att tala i egen sak, men våldet är ju så långt ifrån verkligheten. Kanske man kan likna den vid en matinéfilm istället. Eller så är jag hemmablind. Visst högs det av en del huvuden och annat, och det kan ju faktiskt påverka folk till det sämre. Men om vi ser på filmvåld så finns det filmer som har mer utstuderat våld som leder till bra mycket värre resultat. I Ninja Mission finns ju ingen så kallad idol att efterlikna"

Efter sin filmkarriär började Bo jobba som anitvåldskonsult med säkerhetskurser för den yrkesgrupper som kan drabbas av våld och hot i tjänsten. Men givetvis är han ju väldigt känd för en sak…

"Jag introducerade Ninjutsu i Sverige 1975 och reste under åttiotalet runt i Europa för att indroducera i olika länder. Ninjutsu är inte en kampsport, vi skiljer mellan kampsport och kampkonst. I detta fallet handlar det om en kampkonst som har rötter över tusen år tillbaka i tiden. Ninjutsu är i och med detta en av de få egentliga formerna som tränas idag. Bujinkan Budo Taijutsu är namnet på stilen och organisationen heter Bujinkan. Stilen leds idag av dr. Masaaki Hatsumi som är arvtagare till nio olika stilar, varav tre av dessa är såkallade riktiga ninjaskolor"

Så småningom så gifte sig Bo med Ninja Mission´s sminkös och har idag tre söner på 8, 10 och 12 år. Annars har han inte kontakt med nån från filmerna. Då och då blir han givetvis påmind om sitt förflutna.

"I träningen eller i samband med träningen kommer det rätt ofta upp. Dessutom har jag ju i min Dojo en 70x100 affisch från filmer vilket gör att folk frågar…"

Idag så finns Ninja Mission att få tag i lite överallt, bland annat sägs den finnas utgiven på Laser i Japan. House of horror har även släppt en nyutgåva, oklippt och i widescreen. Det är producenten Charles Aperia som är ansvarig för den utgåvan. Men hur ser Bo på Ninja Mission idag då?

"Lika kul att titta på den som tidigare. När jag visar den på klubben ör det faktiskt inte särskilt många som delar min uppfattning om att den inte är riktigt professionellm det verkar mer som de tar den som vilken Ninja-film som helst. Vilket den inte är. Våra funderingar och diskussioner var från början att göra en såkallade riktigt Ninja-film med historik och filosofi inbundet, men det bli i slutändan som vilken actionfilm som helst"

Säga vad man vill om storyn och budskapet, men en sak är säker: Sveriges enda riktiga actionfilm är och förblir Ninja Mission…

FA

1