Nimi: Ryysyrannan Harhaan Johtaja
Lempinimi: Johto
Rotu: Suomenhevonen
Sukupuoli: ori
Syntynyt: 29.9.2002 // 15v.*
Väri: rautiaankimo
Merkit: -
Säkä: 157 cm
Kasvattaja: Monnin Ravitalli
Omistaja: Tuonela

Käyttö: työhevonen (metsäajo, veto, tottelevaisuus), valjakko
Ennätykset: 17 porrasta, veto 400 kg: 150 metriä
Voittosumma: 1.100 ve

VirSun suomenhevospäivien valjakkomestari (noviisi) 2006
Sijoituksia valjakkokilpailuista: 2
Sijoituksia työhevoskilpailuista: 2

*Ikääntyminen:
1.12.2008 = 12v.
1.3.2009 = 13v.
1.6.2009 = 14v.
1.9.2009 = 16v. jne.


:: Johdon aikaisempi elämä ::
Johto on syntynyt ravitallillani ja ravuriksihan sitä on ensin kaavailtu. Nimensä se sai isänsä Harhakuva W:n mukaan, silloin tällöin kutsun Johtoa vahingossa Harhaksi, niin kovasti se joskus tuo isänsä mieleeni. Johto meni kuitenkin myyntiin ja se matkusti uuteen kotiin jo vuotiaana. Vuosiin siitä ei kuitenkaan kuulunut mitään, radoilla sitä ei näkynyt, eikä omistaja koskaan ilmoitellut kuulumisia. Eräänä kesäpäivänä sitten päätin lähteä oria katsomaan ja mitä löysinkään, lihaksettoman, kalutulla laitumella käyskentelevän likaisenharmaan orin, jonka jouhista roikkui oksia ja kaviot oli hoitamatta. Omistajan mielenkiinto oli joitakin vuosia sitten loppunut, kun ori ei kärryjen edessä oikein viitsinyt juosta ja ratsastaminen ei häntä kiinnostanut. Kauppa purettiin siltä seisomalta ja Johto lähti takaisin kotikulmilleen. Se pestiin ja kaviot hoidettiin kuntoon ja likakerroksen alta löytyi hieno, valkoinen ori. Kesän se vietti laitumilla, saaden myös lisärehuja ja syksyllä meillä olikin jo ihan hevosen näköinen kaveri.
Johto piti ensin myydä ratsuksi, mutta sitten innostuin työhevosjutuista ja Johto sai uuden koulutuksen ja ammatin ja on omistuksessani loppuelämänsä.

:: Luonteenpiirteitä ::
Johto on hyvin rauhallinen ori ja sen motto taitaakin olla "hiljaa hyvä tulee". Hoitaessa se on maailman suloisin otus, kun yrittää rapsuttaa takaisin, kun pyörität sitä kumisualla ja tunkee turpaansa kainaloosi ja yrittää tutkia taskusi makupalojen toivossa. Ihmistä kohtaan se on aina ystävällinen ja tottelevainen ja toisista hevosista tammat ja ruunat menevät, mutta toisia oreja se ei voi sietää. Sitä ei voi tarhata toisen orin viereen, koska se rupeaa potkimaan aitoja ja uhittelemaan, joten on parasta jättää ainakin yksi tarha sen ja toisen orin väliin. Myös karsinassa vieruskaverina on hyvä olla tamma tai ruuna, koska muuten se pitää sellaista elämään koko ajan, että oksat pois.

Johto rakastaa vettä, se ruttaisi pesupaikalla vaikka koko päivän ja pysähtyy usein kuopimaan lammikoita. Uimaan sen saa koska tahansa, vaikeampaa se melkein on saada vedestä pois.

Ajohommat on selkeästi Johdon heiniä, vaikka siitä ei ravuria tullutkaan. Johto ei ehkä pärjäisi raveissa, mutta kävelyn SM-kisat se voittaisi koska tahansa. Johto kävelee reippaasti ja vaikka kuinka kauan, sillä ei selkeästi ole kiire minnekkään. Raviin pääseminen onkin sitten toinen juttu. Vauhtiin pääseminen on vastahankaista ja sittenkin se heittää heti käynnille, jos kuski ei ole koko ajan tarkkana. Enkä ole ikinä nähnyt sen laukkaavan laitumella, aina se kulkee pisteestä A pisteeseen B, käyntiä.
Johdolla on myös ratsastettu ja se on siinä noin helppo B-tasolla, laukannosto on erittäin vaikeaa, ei siksi, etteikö Johto osaisi, vaan siksi, että se ei millään viitsisi mennä niin kovaa. Johto pitääkin ratsastettaessa ja varsinkin valjakkokilpailuissa lämmittää huolella ja olla päättäväinen, niin sen saa kyllä laukkaamaankin.

Kilpailupaikalla Johto on itse tyyneys, se tekee suorituksensa parhaansa mukaan ja keskittyy kilpailemiseen. Toisten orien läheisyyteen sitä ei kannata siltikään viedä, sillä niistä se ei edelleenkään pidä.

Johto on mukava kuljetettava, mutta sitä ei voi laittaa koppiin toisen hevosen kanssa, koska sillä on laitakauhu, joten se kulkee aina yksin kopissa. Kuljetusautossa täytyy jättää yksi paikka Johdon ja toisen hevosen väliin tyhjäksi, niin se ei saa mitään paniikkia.
Johdon kengittäminen on helppo homma, joskin se tarvii tehdä melko usein, takakengät joudutaan vaihtamaan noin kolmen viikon välein, koska se kuluttaa ne melko nopeasti, varsinkin kesäaikana.

:: Suvusta ::
Johdon isä oli upea sph-o Harhakuva W, joka on oma kasvattini, mutta myin sen hevoskannan supistumisen takia joskus vuoden 2004 kieppeillä. Harha asui hetken Mintun hoivissa, mutta siirtyi sitten Helin omistukseen Atlakseen. Harha toimi ravurina, juossen ennätykset 22,5a - 23,5 ja tienasi 90.530 ve rahaa. Heli opetti sille myös ratsastuksen saloja ja kilpaili sillä ohjasajossa, sekä uusi sen yleislaatuarvostelun, jossa se palkittiin YLA 1-palkinnolla. Harhalle jäi 28 jälkeläistä, joista parhaiten menestyneitä ovat ori Ryysyrannan Yön Musta Enkeli 21,2, YLA 2, KTK III, tamma Ryysyrannan Ilmiantaja KTK III ja N.I.N. Harhatar 25,0a.
Isänisä Ryysyrannan Romeo on vuoden 2002 ravikuningas ja se on jättänyt lukuisia hyviä juoksijoita mm. tamma Ryysyrannan Lähti Ja Lujaa, joka on vuoden 2005 ravikuningatar.
Emä Ryysyrannan Primadonna oli iso musta tamma, joka juoksi aikanaan ennätykset 25,7a - 32,9m, sekä palkittiin YLA 2-palkinnolla. Sen parhaita jälkeläisiä ovat ori Ryysyrannan Yön Musta Enkeli sekä tamma Ryysyrannan Surusilmä 22,0a - YLA 2. Emänisä Musta Surma oli hetken minulla ollut ratsuherra ja ee Tuulen Tuiver oli aikanaan tallin montekalustoa ennätyksellä 25,9m.

:: Johdon kuulumiset ja viimeisin päivitys ::
Johto jatkaa kilpailemista ja suunnitteilla olisi myös jälkikasvua. Johto on käytettävissä vierailla tammoilla, mikäli halukkaita on tarjolla.
Viimeksi päivitetty 24.7.09 - pikkufiilausta


:: Jälkeläiset ::
o Tuonelan Kalmankosketus, e. Hukkapätkä

:: Kilpailutiedot ::
Työkilpailut
2.8.03 Monnin Ravitalli, vetokilpailut, 7/10 - 17 porrasta
12.8 Greenwood Stable, vetokilpailut, 1/3 // 1.000 ve + länget ja loimi
20.9 Monnin Ravitalli, vetokilpailut, 9/15 - 17 porrasta ja 2m // 100 ve + porkkanoita
25-26.11.06 VPohjoset, metsäajo, 5/11
25-26.11 VPohjoset, tottelevaisuus, He D, 7/10
25-26.11 VPohjoset, veto 400 kg, 4/7 - 150 m
20.12 VPohjoset, metsäajo, 1/8
20.12 VPohjoset, tottelevaisuus He D, 9/10

Valjakkoajo
28.10.06 KK Kimakka, Lk 2, noviisi hevosvaljakot, 2/2
4.11 VirSu, Lk 1, noviisi suomenhevosvaljakot, 1/12 - VirSun suomenhevospäivien valjakkomestari 2006
6.11 KK Amado, Lk 4, noviisi hevosvaljakot,
28.11 Domina, Lk 3, avoin, hevosvaljakot,
20.12 VPohjoset, joulurieha, Lk 25, noviisi, 1/8

:: Kuvia ::
Kuvat aukeavat isommiksi klikkaamalla.

Ryysyrannan Harhaan Johtaja on virtuaalihevonen.
Kuvissa oikeasti sh-o E.V.Johtotähti, yo. tiedot eivät liity kyseiseen oriin.


:: Sukutaulu ::

i. Harhakuva W
YLA 1 - 1.22,8a - 1.23,5

ii. Ryysyrannan Romeo
YLA 2 - 1.21,5a - 1.22,9
iii. Ch Hirmun Hurrikaani YLA 2
iie. Miinan-LiuhuYLA 3
ie. Dollyn TäpläYLA 3 iei. Takkuturkki (evm)
iee. Dolly (evm)
e. Ryysyrannan Primadonna
YLA 2 - 1.25,7a - 1.25,6 - 1.32,9m
ei. Musta Surma eii. Yön Musta Ritari (evm)
eie. Surulintu (evm)
ee. Tuulen Tuiver
- 1.25,7a - 1.38,6 - 1.25,9m
eei. Polte (evm)
eee. Tuulitukka (evm)