TUSNÁDFÜRDŐ

Vissza a főoldalra 

 

 

 

Tusnádfürdő Székelyföld keleti részének nemzetközi hírű látványossága és fürdőtelepe. Erdély és Kárpátok gyöngye, országos hírű fürdő és üdülőtelep. Hargita megye legszebb magaslati fürdőhelyeinek egyike. Látogatottságát földrajzi fekvésének és tájképi adottságainak köszönheti. A székely körvasútnak állomása van a fürdőtelepen. Hargita megye főkapujának tekinthető. 1934 novemberében Tusnádfürdőt leválasztották Nagytusnádtól, s így közigazgatásilag önállóságot nyert. Ma az Alcsíki-medence egyetlen városa.

Tusnádfürdő 1968. februárjától Hargita megye egyik jelentős községe, majd 1968. május 27-étől a megye egyik, Románia legkisebb városa. Városi státuszát ásványvizeinek és gyógyfürdőjének köszönheti. 1992.-ben összlakossága 1953 fő volt, 1996. januárjában 1850 lakosa volt. Az utóbbi években Tusnádfürdő jelentős nemzetközi konferenciáknak adott helyet. A gyönyörű környezet, a Sólyomkő és környéke, a Szerelmesek tisztása, a Szent-Anna tó, a fenyőerdők ösvényei, a székely konyha különlegességei, a hintós séták csak néhány javaslat a számtalan vonzó ajánlatból, amit Tusnádfürdő kínál az üdülővendégeknek.

A nemzetközi jellegű gyógyhely és klimatikus üdülőhely különösen szép természeti környezetben, a vulkanikus eredetű Dél-Hargita keleti végződésénél, a Csomád hegytömb a Csomád kistáj lábánál, az Olt tusnádfürdői szorosában, fekszik. Délnyugatról a Baróti-hegyekkel, délkeletről pedig a Bodoki-hegységgel szomszédos. A kies fürdőtelep hegyaljai klímája, negatív ionokban gazdag levegője jelentős turisztikai tényező. A fürdőtelep átlagos magassága 656 m.

Tusnádfürdő a Sólyomkő keleti tövében és a Csomád hegycsoport és Nagypálca nyugati oldallejtőjén fekszik. A fürdőteleptől keletre terül el a Ludmilla tető, az Apor bástya, majd magasabban a Vártető, a Szurdok tető, a Komlós, a Nagy Csomád, a Kis Csomád következik. A fürdőteleptől nyugatra, az Olton túli terület fontosabb magaslatai: a Tornyok, Sólyomkő, Hollópatak-tető majd magasabban a Nagy Piliske, Kis Piliske.

A szoros kijáratánál a Sepsibükszádi völgymedence tárul elénk. A Csomád a legfiatalabb vulkáni hegység az egész Kárpátokban. A régen még működő vulkánról a Csomád ikerkrátere tanúskodik. Az északi lejtőhöz csatlakozó Kisvár-hegy kúpja és az Alvégszikla legyező alakú oszlopos andezitje parazitakúpnak látszik. A Csomád hegytömb vulkánja ezelőtt mintegy 30000-100000 évvel is tüzet okádott, lejtőin forró gőzök és források törtek fel. Ma itt az utóvulkáni jelenségeket figyelhetjük meg, aminek Tusnádfürdő létét köszönheti. A Csomád kráterében Közép Európa egyetlen épen megmaradt vulkáni tava, a Szent Anna tó, a mellékkráterben pedig a Mohos tőzegláp foglal helyet.

A fürdőtelep fő vízfolyása az Olt. Ebbe ömlik baloldalról a Vargyas pataka, a Benevize pataka, a Tiszás pataka, Várvápa pataka, Komlós árok, végül délen az Ördög árok. Az Oltba ömlenek: Bánya patak, Holló patak. Az Olt tusnádfürdői szorosa a Csomád-Büdös vulkáni hegycsoport nyugati oldalában alakult ki.

 

Tusnádfürdő természetes gyógytényezői

 

Azt állítják, hogy Tusnádfürdő forrásainak gyógyító hatására 1842.-ben egy pásztorfiú terelte a figyelmet. A vad rengetegben eltévedt bárányait kereső fiúnak többszőr kellett átgázolnia az akkoriban sáros, ingoványos mocsarakon. A barangolások végén örömmel tapasztalta, hogy az ásványvizes iszapba mélyen bemerülő lábairól az addig súlyos és hosszabb időn át gyógyulni nem akaró kiütések most egy pár nap alatt maguktól eltűntek. A pásztorfiú elbeszélése a faluban nagy feltűnést keltett s az egész környéken mindenki csak a rengetegben levő csodálatos hatású gyógyforrásokról beszélt.

A tusnádfürdői borvízforrások kibuggyanása részben az andezites lávarétegekhez kapcsolódnak. Az Olt jobb partján feltörő résvizek, nagyobbrészt az andezites vulkáni törmelékből törnek fel. Ezek az ásványvízforrások jelentős gyógyértéket képviselnek.

Északról délre haladva az alábbi források látogathatók meg:

  1. Ilona-forrás (a fürdőtelep központjában) görvély, bujakor, vérszegénység, angólkor ellen
  2. Anna-forrás (Akarat utca)
  3. Apor-forrás (Akarat utca)
  4. Mikes-forrás (Akarat utca) vérszegénység, sápkor, szellemi túlerőltetés folytán keletkezett kimerülés, ivari elgyengülés ellen
  5. Sanescu-forrás (Rigó és Malom utca bal oldalán) kishozamú szénsavas ásványvizét a lakosság használja.
  6. Rudi-forrás (a Fenyő sétány és a vasút között)
  7. A meleg fürdő forrásai (a balneológiai kezelőközpont területén)
  8. A termálvíz (a Csukás tó közelében, elhanyagolt állapotban)
  9. A mofetta (a Csukás utca végében, az erdő között)
  10. Vörösvíz-források (a város északi bejárata közelében)

 

 

Látnivalók a főút mentén

 

Leereszkedve az Olt bal oldali magas teraszáról, a benzinkút és a piac után a szállodák egész sora fogadja a látogatót. Érdemes megállni az Olt szálló előtti parkolóban, hogy megtekintsük a két kis templomot. (1)A római katolikus új templom modern stílusú templom, 1982-83-ban épült és 1985. Május 4-én szentelték fel, a régebbi kis kápolna helyén. Napjainkra a modern vonalú templom Tusnádfürdő egyik idegenforgalmi érdekességévé vált.

(2)A katolikus templommal átellenben az ortodox templom tekinthető meg, melynek építését 1939.-ben kezdték el, 1955.-ben folytatták, de csak 1978.-ra fejezték be.

Továbbhaladva a főút mentén: a langyos fürdő, üzletház, Tusnád szálló, Művelődési Ház, Anna-vendéglő következik.

 

Látnivalók az Akarat utca mentén

 

Csukás és Olt szálló, az Ilona Forrás, a Kezelőközpont, az Apor és Mikes források, villák, vendéglők, Mókus cukrászda.

Szállók, panziók, villák, éttermek:

-Tusnád Szálló (**, 240 hely, vendéglő 140 hely, nappali és éjszakai bár)

-Olt Szálló (**, 250 hely, vendéglő 120 hely, terasz, nappali bár, fürdőmedence)

-Csukás Szálló (140 hely, vendéglő 100 hely, nappali bár)

-Őzike villa

-Csomád panzió

-Astoria villa

-Maros villa

-Perla vendéglő

-Tulipán vendéglő

-Sólyomkő vendéglő

-Balaton vendéglő

-Malom fogadó

 

Elszállásolási komplexumok:

-Univers szórakoztató komplexum

-Turistatelep-Kemping (**, 312 szálláshely házikókban, bungalókban, lakosztályokban, nyitva tartás május 1- szeptember 30.)

 Szerzők:

Kövér Xénia és Kerekes Tünde

1