Natuurgebieden in Twente

Natuurgebieden in Twente
  1. De Zandstuve
  2. Wierdense veld
  3. Friezenberg
  4. Markelose Berg
  5. Manderveldgraf
  6. Vassergrafveld en Vasseheide
  7. Haalergrafveld
  8. 't Holthuis
  9. De Wildernis
  10. Hof Espelo
  11. Teesinkbos
  12. Groot brunink
  13. Smalenbroek
  14. Aamsveen
  15. Smoddebos
  16. De Hunnenborg
  17. Dal van Mosbeek
  18. Bergvennen

 

De Zandstuve (1)

Wandelen
Het gebied is ontsloten door vele zandpaden. Er zijn twee wandelroutes uitgezet. Zowel bij de camping 'De Zandstuve' aan de Denneweg als bij het zwembad vinden we een beginpunt.

Beschrijving
De Zandstuve is een min of meer geïsoleerd boscomplex met een oppervlakte van 138 ha en gelegen tussen Den Ham en Vroomshoop.
De Zandstuve ligt in een gebied waar meer dan 100.000 jaar geleden gedurdende de voorlaatste ijstijd het landijs actief is geweest. Door dit landijs is eerder afgezet materiaal tot stuwwallen opgestuwd. Voorbeelden hiervan zijn o.a de Lemelerberg, de es bij Den Ham en de Daarler Esch.
In het reservaat zijn vooral de voorheen hogere gronden afgestoven en is het zand in de vegetatie van de lagere en vochtige delen blijven hangen. Hierbij onstond een patroon van 'uitgestoven laagten' en 'opgestoven hoogten' en vond de omkering van het reliëf plaats.

 

Wierdense Veld (2)      

Wandelen
Het terrein is doorsneden door enkele openbare zandwegen. Vanwege de kwetsbaarheid is het overigens niet toegangkelijk.

Beschrijving
Het Wierdense Veld is een hoogveengebied, waar zich onder voedselarme omstandigheden veenmos-veen heeft gevormd. Voor een deel is dit veen door turfwinning verdwenen. Plaatstelijk komen echter hier en daar nog onverveende gedeelten voor. In dat laatste geval vindt men een bolsterlaag van 40-50 cm of jong veenmos-veen rustend op oud veenmos-veen. Op plaatsen waar turf is gestoken is het veen tot wisselende diepte weggehaald, soms zelfs tot aan de zandondergrond. We treffen in het Wierdense Veld enkele veenputten aan met een fraaie vegetatie. In de ondergrond is meestal een humuspodzolprofiel gevormd. Het reservaat is rijk aan vogels, en bijzonder vermeldenswaardig is de aanwezigheid van het korhoen.

 

Friezenberg (3)     

Wandelen
Door Landschap Overijssel is een korte wandelroute uitgezet, die u over de top van de Friezenberg leidt, vanwaar u een bijzonder fraai uitzicht heeft.

Beschrijving
Het reservaat ligt op een stuwwall; aan het noordeinde van deze stuwwal is Rijssen gebouwd.
De Friezenberg is ëën van de toppen van deze stuwwal. De bovenste laag bestaat uit grindrijke zanden met noordelijke componenten, dit wordt een 'kame' genoemd.
Het reservaat is begroeid met heide en vliegdennen, eik en berk. Verder zijn er grafheuvels te vinden uit het Neolithicum (jonge steentijd, 4400 tot 1700 v. Chr.) en de bronstijd (1700 tot 700 v. Chr.)

 

Markelose Berg (4)      

Wandelen
Vrije wandeling op wegen en paden.

Beschrijving
De Markelose Berg is voornamelijk beplant met naald- en loofhout. Tegen de helling van de berg vinden we de bouwlanden - de Markelose Dorpses genaamd.
Het is een bijzonder aardig wandelgebied en biedt vanaf enkele punten een fraai uitzicht op de omgeving.
In een nabij gelegen eikenbosje zijn verspreid liggend mierenbulten aanwezig, die deels nog door mieren worden bewoond. Het bosje wordt dan ook wel het Mierenbosje genoemd.

 

Manderveldgraf (5)      

Wandelen
In dit reservaat zijn geen vrije wandelmogelijkheden. Tijdens de wandeling onder leiding door het
Dal van Mosbeek wordt ook dit reservaat bezocht.

Beschrijving
Dit grafveld bestaat voornamelijk uit een heideterrein met enkele grafheuvels, waaronder een tumulus(grafheuvel) uit de jonge Steentijd (4400-1700 v. Chr.) en een urnengrafveld uit de IJzertijd (700 v. Chr. tot aan het begin van onze jaartelling). We treffen hier fraaie groeiplaatsen van de rode bosbes aan.

 

Vassergrafveld en Vasseheide (6)      

Wandelen
Er kan vrij gewandeld worden op de aanwezige zandpaden.

Beschrijving
Dit terrein bestaat voornamelijk uit heidepercelen en uit een belangrijk bron- en beekgebied. Een deel werd door de Oudheidkamer Twente in 1968 in erfpacht overgedragen aan de stichting Landschap Overijssel.
In het bron- en beekgebied vinde we twee laagten, waarin zich broekbos heeft ontwikkeld.
Op een aangrenzend hoger gedeelte treffen we een begroeiing aan van dop- en struikheide met pijpestrootjes, jeneverbessen en enkele percelen vliegdennen.
In dit terrein liggen enkele grafheuvels die uit de IJzertijd stammen (700 v. Chr. tot het begin van onze jaartelling).

 

Haarlergrafveld (7)     

Wandelen
In dit gebied zijn geen wandelmogelijkheden.

Beschrijving
Het Haarlergrafveld behoort tot een der oudste bezittingen van Landschap Overijssel. De heer G.J. van Heek schonk dit terrein in 1937 aan de stichting.
Dit natuurreservaat heeft slechts een oppervlakte van vijf hectaren en is voornamelijk begroeid met heide. De struikheide is voor een groot deel verdrongen door bochtige smele. De noordelijke heidepercelen zijn afgeplagd. De heide heeft zich heef weer redelijk goed kunnen herstellen.
In het reservaat vinden we maar liefst twintig grafheuvels, die stammen uit het Laat Neolithicum tot de Vroege IJzertijd (2000 jr. v. Chr. tot 500 jr. v. Chr.). Vanwege de hoge archeologische waarde is dit gebied in 1976 dan ook op de lijst van de beschermde monumenten geplaatst. Het Haarlergrafveld ligt in een landschappelijk fraai, lichtgolvend gebied, dat gekenmerkt wordt door een gave afwisseling van cultuurlanden, bosjes, singels en houtwallen.

 

't Holthuis (8)     

Wandelen
Vrije wandelingen op wegen en paden met uitzondering van de erven van de boerderijen en woonhuizen. De hoofdingang vinden we aan de Oude Postweg.

Beschrijving
Het Holthuis is nog een gaaf twents landgoed waar loof- en naaldbossen, gras- en bouwland elkaar afwisselen. De Deurningerbeek doorsnijdt het landgoed.
In tegenstelling tot de meeste stuwwallen bestaat deze overwegend uit kleiige sedimenten. Aan het eind van de ijstijd werd door smeltwater een uitgebreid dalenstelsel uitgeslepen in de hellingen van de stuwwal en aangrenzende gebieden. De Deurningerbeek stroomt door zo'n smeltwaterdal. De bodemgesteldheid van Het Holthuis is dan ook zeer afwisselend.
De noordelijke delen van het landgoed bestaan uit lage (natte) humuspodzolgronden die iets lemig zijn. Hier vonden we eeuwenlang de heidevelden. Iets minder lemige gronden vinden we in het Zuid-Oosten.

 

De Wildernis (9)      

Wandelen
Het deel van het reservaat dat gelegen is aan de Hofmeyerweg is vrij toegankelijk op wegen en paden. Ook het Sterrenbos is vanaf Hof Espelo vrij toegankelijk. Hier is een wandelroute uitgezet. Het overige deel is afgesloten voor het publiek.

Beschrijving
Het meest noordelijke deel van de Wildernis bestaat voor een belangrijk deel uit een geaccidenteerd heideterrein, waarin we zowel vochtige dopheidezones als vochtige en droge struikheidezonesaantreffen. Hier en daar vinden we enkele verspreid staande oude vliegdennen. In de lage dennen liggen enkele maten, vochtige hooilanden omzoomd door wallen, die begroeid zijn met eiken en berken. Over het algemeen zijn de maten bijzonder drassig en deels begroeid met elzen- en wilgenstruwelen. Gagelstruwelen treffen we voornamelijk aan op de overgangen naar de dopheide. Vanwege de bijzondere vegetatie (moerasvergeet-mij-niet, glidkruid) worden de maten jaarlijks gemaaid en wordt het afkomende gewas afgevoerd. Zonnedauw groeit voornamelijk op die plaatsen waar regelmatig word geplagd. Het terrein aan de Hofmeyerweg is een heidebebossing. Aan de vochtige heide herinnert nog het ven, dat omgeven wordt door een rand van gagelstruiken.

 

Hof Espelo (10)     

Wandelen
Vrije wandelingen op wegen en paden met uitzondering van de erven. De hoofdingang vinden we aan de Weerseloseweg. Hier vinden we ook het beginpunt van de wandelroute I.V.N afdeling Enschede heeft bij deze wandelroute een beschrijvend natuurgidspasje samengesteld. Bij mooi weer wordt veel overlast ondervonden van laag overvliegende straaljagers.

Beschrijving
Hof Espelo ligt op het oost-nederlandse plateau, een onderdeel van het noordzeebekken. Oostelijk van het reservaat ligt de stuwwal van Enschede. Rondom de stuwwallen zijn dekzanden afgezet. Hof Espelo ligt voonamelijk op de gordeldekzandruggen. Deze worden hier en daar doorsneden door enkele dalvormige laagten. In een van deze laagten stroomt de Eschbeek. De hoogteverschillen variëren plaatselijk van 0,5 tot 1,5m. Het hoogteverschil is voor een deel te danken aan het door de mens opgebrachte cultuurdek (heideplaggen vemengd met mest).
Bos, heide, bouw- en weilanden wisselen elkaar af. Onverharde wegen doorsnijden het gebied.

 

Teesinkbos (11)   

Wandelen
Er kan vrij gewandeld worden op wegen en paden. De hoofdingang ligt nabij de parkeerplaats van het medisch kinderdagverblijf. Het parkeergedeelte hier is eigendom van de gemeente Enschede.

Beschrijving
Door het gebied stroomt de schilderachtige Teesinkbeek. Het beekbegeleidende bos heeft een goed ontwikkelde kruidenvegetatie. Verder zijn er nog enkele open plekken waar struikheide, dopheide, bosbes en vossebes is aan te treffen.

 

Groot Brunink (12)     

Wandelen
Er kan vrij gewandeld worden op wegen en paden met uitzondering van de erven van boerderijen en woonhuizen. De hoofdingang vinden we aan de Groot Bruninksweg. Hier vinden we ook het beginpunt van de wandelroute. Ook via de Kwekkeboomweg is het landgoed te bereiken.

Beschrijving
Groot Brunink is een fraai landgoed, waarin bossen, houtwallen, wei- en bouwlanden elkaar afwisselen. Het gebied word doorsneden door enkele zandwegen.
Het grootste gedeelte wordt gevormd door een zwak golvend (met hoogteverschillen van 0,5 tot 1,5m) grondmorenelandschap. In het noorden is het reliëf sterker doordat hier vlak naast elkaar een dekzandrug en het dal van de Bruninksbeek voorkomen, waardoor hoogteverschillen van ca. 3m voorkomen.
In de bossen langs de beek die voornamelijk uit eik en beuk bestaan vinden we o.a gele dovenetel, dalkruid, en muskuskruid. Ook treffen we hier de hulst aan. Dit loofbos gaat naar het westen toe over in een grove dennenbos. De bossen in het zuidelijk deel van het landgoed bestaan hoofdzakelijk uit grove den en fijnspar met plaatselijk hier en daar eik.

 

Smalenbroek (13)     

Wandelen
Vrije wandelingen op wegen en paden, met uitzondering van de omgeving van het landhuis en de boerderij. Enkele delen van het landgoed zijn aangewezen als rustgebied. Ook op 't Spik is een rondwandeling mogelijk.

Beschrijving
Het landschap Smalenbroek is kleinschalig van karakter. Open ruimten worden afgewisseld door bossen en houtwallen.
Hier en daar is het landschap gestoffeerd met een solitaire boom of een groepje bomen. De lanen zijn vaak voorzien van fraaie laanbeplantingen. Opvallend is de hoge bolle es. Deze vorm wordt in hoofdzaak veroorzaakt door een dekzandrug en is nog versterkt door een eeuwenlange bemesting met schapemest vermengd met heideplaggen.
Smalenbroek ligt op de zuidflank van de stuwwal Oldenzaal-Enschede. Deze stuwwal, ontstaan tijdens de Riss-ijstijd, vormt in feite de scheiding tussen het bekken van Almelo en de Dinkelvallei.
In de ondergrond vinden we plaatselijk klei-afzettingen. De bodem is hierdoor rijk aan mineralen. Planten als bosanemoon en klaverzuring, maar ook beuk en hazelaar voelen zich hier bijzonder goed thuis.
Kleihoudende bodems laten niet gemakkelijk water door en garanderen een vochtig milieu. Dit verklaart de aanwezigheid van vijver, beken en natte graslanden.

 

Aamsveen (14)     

Wandelen
Uitsluitend toegankelijk op aangegeven wandelroutes. In samenwerking met de IVN-afdeling Enschede is een natuurpad uitgezet. Het beginpunt bevindt zich nabij de ingang, aan het eind van het Lappenpad.

Beschrijving
Dit reservaat is een restant van een hoogveencomplex, dat zich vroeger aan weerszijden van de Nederlands-Duitse grens uitstrekte.
Het Aamsveen bezig een voor Nederland uniek aantal vegetatietypen. Op de ondergraven hoogveenpercelen die voornamelijk aan de oostzijde zijn te vinden, wordt een droge heidevegetatie aangetroffen. Deze wordt dikwijls afgewisseld door opslag van ruwe en zachte berk, ratelpopulier, wilg en zomereik. Verder komen hier o.a nog adelaarsvaren, blauwe en rode bosbes en struikheide voor.
Meer naar het westen is het veenpakket dunner en is er een fraaie overgang te zien van heide- naar beekdallandschap.
Nog verder naar het westen vinden we het dal van Glanerbeek;deze beek ontspringt vlak over de Duitse grens. Hier vinden we enkele zeer natte percelen met een rijke diversiteit aan planten.
In de noordwestelijk uitlopers van het reservaat vinden we de overgang van schraalland, naar heide, het zogenaamde heischrale grasland. Dit deel van ons reservaat is floristisch gezien het meest interessant.

 

Smoddebos (15)      

Wandelen
Vrije wandelingen op wegen en paden.
Gedurende de periode van 15 maart t/m 31 augustus is het reservaat voor het publiek gesloten.

Beschrijving
Het Smoddebos behoort tot de belangrijkste eikenhaagbeukbossen van Twente en herbergt een bijzonder rijke en zeldzame flora. Het bos ligt op de brede oostelijkde voet van de stuwwal Oldenzaal-Enschede. Daarop komt boven de oude zeeklei en zandpakket voor dat veelal niet dikker is dan 60 à 80 cm. Daarin zijn lage of middelhoge humuspodzolgronden gevormd, die voor een deel zwak ontwikkeld zijn. De oude klei is een complex van keileem, tertiare en secundaire klei. Van oorsprong was het een vloeimaat (een omwalde lage weide welke met beekwater kon worden bevloeid). Naderhand werd deze maat bebost met eik en daarvoor zelfs met naaldhout.

 

De Hunenborg (16)     

Wandelen
Er kan vrij gewandeld worden over het pad dat dwars over de burcht loopt tot aan het cultuurgrasland.

Beschrijving
We vinden hier de restanten van een burcht, die stamt uit twee gedeelten, een hoge en een daaraan aansluitende lage burcht.
De hoge burcht beslaat een 100 bij 150 meter groot ovaal terrein, dat geheel wordt omgeven door een gracht.
Aan de binnenzijde van de gracht bevindt zich een verdedigingswal. Men heeft in het verleden hier scherven van kogelpotten en Pfingsdorferaardewerk gevonden, waaruit valt af te leiden dat deze burcht uit de 11e en 12e eeuw stamt.
Naast historische betekenis biedt de Hunenborg met zijn direkte omgeving een rijke flora en fauna.

 

Dal van de Mosbeek (17)      

Wandelen
In de maanden juli en augustus word vanaf de molen van Bels een maal per week een excursie gehouden onder de leiding van de reservaatopzichter. U kunt hiervoor het juninummer van het kwartaalblad van Landschap Overijssel raadplegen.
Betreding van de brongebieden kan gezien de groote kwetsbaarheid niet worden toegestaan. Er zijn echter wel enkele openbare wegen en wandelpaden aanwezig. Een daarvan leidt naar het prehistorische graf van de Man van Mander.

Molen van Frans
In de molen van Frans is een permanente expostie over de geschiedenis van de molen, de prehistorie, flora en fauna en het landschap van het Dal van de Mosbeek. Hij is te vinden aan de Oosteriksweg 26 te Vasse net voorbij de molen van Bels.

Beschrijving
Het gebied van De Mosbeek met omgeving is van een bijzondere landschappelijk schoonheid, met grote natuurwetenschappelijke waarde. De Mosbeek heeft in zeer vroege tijden een diep dal uitgesleten dat zich door het cultuurland slingert.
Grenzend aan het dal van De Mosbeek ligt de Mander-Esch met zijn oude cultuurgronden. Meer naar het noord-oosten sluiten eike-hakhoutpercelenop deze gronden aan en vormen de scheiding tussen esch en noordelijke Manderheide waar tussen met eike- en berkebos begroeide en grove den aangeplante voormalige heideterreinen nog fragmenten droge heide voorkomen. Meer naar de Galgenberg vindt men wat begroeide heideterreinen. Dicht aan de grens stroomt een uit Duitsland afkomstig beekje, de Eendenbeek genaamd. Het bijbehorende dal wordt door zeer graaie oude houtwallen begrensd.

 

Bergvennen (18)     

Wandelen
De Bergvennen is uitsluitend voor wandelaars toegankelijk op een aangegeven wandelroute. Tijdens het broedseizoen (15 maart t/m 15 juli) en bij brandgevaarlijk weer, kan het terrein geheel voor het publiek gesloten worden.
In de maanden juli en augustus wordt vanaf de ingang eenmaal per week een excursie gehouden onder leiding van onze reservaatopzichter. Zie voor nadere informatie de aankondigingen in het juninummer van het kwartaalblad van Landschap Overijssel.

 

        Beschrijving
Geologisch gezien liggen de Bergvennen op dekzand met plaatselijk een zeer onrustig reliëf. Door deze sterke hoogteverschillen liggen er hoge, middelhoge en lage humuspodzolgronden op korte afstand van elkaar. Daarnaast komen lage gedeelten voor, waar in het verleden op het dekzand veen is ontstaan. Later is het veen voor een deel door turfwinning weer verdewenen. Afhankelijk van de dikte van het thans nog aanwezige veenpakkket komen daar veengronden en moerige humuspodzolgronden voor. Het reservaat bestaat uit een plaatselijk lichtglooiend heiddeterrein, waain zich enkele vennen bevinden. In het zuidoosten ligt, tegen de Duitse grens, een oud grove-dennenbos. Ook het noordelijk gedeelte van het reservaat is voor een deel begroeid met dennen en berk; we treffen echter ook nog een wilgenbegroeiing aan op de lagere plaatsen, de 'maten' genaamd. Hier vinden we belangrijke schraallandvegetaties.
In het centrale deel van het reservaat liggen de meeste vennen. Deze ondiepe vennen behouden hun water door een opmerkelijke samenstelling van de bodem.

 

 

Terug

Terug naar Home page