Kuu ja magia

Kuumerkit
Kuun vaiheet
Kolme jumalatarta

* * *


Kuumerkit

Kuunmerkki loitsuntekohetkellä vaikuttaa magiaan seuraavasti:

OINAS hyvä asioiden aloittamiselle, mutta puutteellinen pysyvyydessä. Asiat tapahtuvat nopeasti, mutta menevät myös pikaisesti ohi.
HÄRKÄ nyt aloitetut asiat kestävät pisimpään, nousevat arvossa, ja tulevat vaikeiksi myöhemmin muuttaa. Saa aikaan estetiikan arvostusta.
KAKSOSET nyt aloitetut asiat on helppo muuttaa ulkopuoliselta taholta. Aika oikoteille, kommunikoinnille, peleille ja hauskanpidolle.
RAPU saa aikaan kasvua. Tuo esiin tarpeita. Stimuloi tunteellisuutta ihmisten välillä.
LEIJONA vetää painopisteen itseen, keskinäisiin ideoihin ja instituutioihin, kauas yhteyksistä muiden kanssa ja emotionaalisista tarpeista. Ihmisillä on taipumusta melodramaattisuuteen.
NEITSYT saa aikaan tarpeen yksityiskohtiin ja ylemmiltä portailta tuleviin käskyihin. Keskittyy terveyteen, hygieniaan ja aikatauluihin.
VAAKA suosii yhteistyötä, kompromisseja, sosiaalisia aktiviteetteja, ympäristön kaunistamista, tasapainoa ja kumppanuutta.
SKORPIONI nostaa tietoisuutta psyykkisestä voimasta. Vaikuttaa henkisiin kriiseihin. Ihmisistä tapaa tulla salamyhkäisiä.
JOUSIMIES rohkaisee mielikuvitusta ja itseluottamusta. Seikkailullinen, filosofinen. Suosii laajenemista ja kasvua.
KAURIS kehittää voimakkaan rakenteen. Keskittyy perinteisiin, velvollisuuksiin, rajoihin ja sääntöihin.
VESIMIES kapinallista energiaa. Aika lopettaa pahat tavat ja muuttua. Henkilökohtainen vapaus ja individualismi on keskittymisen kohteena.
KALAT keskipisteenä on haaveilu, nostalgia, intuitio ja psyykkiset impressiot. Hyvä aika ennustamiselle ja henkisille aktiviteeteille.

^

* * *


Kuunvaiheet

Kuunvaihe on tärkeä määritettäessä sopivaa aikaa loitsuille:

KASVAVA KUU (uudestakuusta täysikuuksi) on ihanteellinen aika taioille, jotka tuovat asioita ja aloittavat uutta.
TÄYSIKUU on suurimman voiman aika.
VÄHENEVÄ KUU (täysikuusta uuteen kuuhun) on aika opiskelulle, meditoinnille ja vähäiselle magialle (lukuunottamatta vahingollisten energioitten karkottamista).

^

* * *


Kolme jumalatarta

Niin Aurinkoa kuin Kuutakin on läpi koko historian palvottu ja kunnioitettu kaikissa kulttuureissa. Eri puolilla maailmaa on syntynyt lukemattomia samankaltaisia myyttejä näiden kahden taivaankappaleen voimista. Aurinkojumala kuvataan usein ajamaan liekehtivissä vaunuissa halki keskipäivän taivaan. Kuun jumalatar sen sijaan esiintyy monissa eri hahmoissa, jotka kertovat kuunkierron kolmesta päävaiheesta; neidosta, äidistä ja akasta.

Neitojumalatar kuvastaa uuttakuuta ja on energinen, utelias, itsenäinen ja huoleton. Hän on seikkailun henkilöitymä: hän juoksee metsässä tuntematta pelkoa ja pystyy helposti puolustautumaan jos tarve on. Neito on se osa elämäämme joka symboloi uusia alkuja, kevätaikaa, naurua ja oppimista - joskus kantapään kautta. Neito on neitseellinen, tarkoittaen että hän omistaa itsensä eikä ole velvollinen kellekään muulle. Jos hän ottaa rakastajan, hän ei mene naimiisiin eikä sitoudu. Hän on olemassa vain itselleen ja elämän kokemukselle. Perinteisesti Neidon väri on valkoinen.

Äitijumalatar kuvastaa täysikuuta. Hän on kokonainen ja kypsä, aistikas ja täyteläinen. Hän on omistautunut jollekin ja antaa kaikkensa tälle työlle. Tässä pisteessä hän saattaa olla valmis ottamaan kumppanin - sitoutumaan ihmissuhteeseen ja siksi Äidin elämässä tulee aina olemaan kompromisseja. Vaikka hän pysyisi naimattomana ja sitoutumattomana, työssään hänen on aina löydettävä tilaa yhteistyölle työtovereidensa kanssa. Äitiin ruumiillistuu intohimo ja omistautuneisuus, hän on suojelevainen jälkikasvulleen ja puolustaa sitä kaikkia hyökkääjiä vastaan. Äidin perinteinen väri on punainen.

Akkajumalatar kuvastaa vähenevää kuuta. Hänessä on viisautta ja voimaa sekä ymmärtäväisyyttä mutta harvoin armoa; hän on yhä intohimoinen mutta kykeneväinen irrottamaan itsensä tilanteista katsoakseen niitä kriittisemmin. Hän on yhä seksuaalinen, mutta hänen ei tarvitse pelätä raskautta, joten hänen seksuaalisuutensa on ainoastaan hänen mielihyväänsä varten. Hän on vakiinnuttanut asemansa elämässä ja voi olla olemassa ilman pelkoa syrjäyttämisestä, sillä vaikka muut saattavat istua hänen lähellään, kukaan ei voi ottaa hänen paikkaansa. Akkaan ruumiillistuu Tumman Äidin kasvot sillä hän on lähempänä kuolemaa ja armottoman ymmärryksensä kautta hän voi tuomita ja lähettää toiset tyhjyyksiin. Hän on myös se joka leikkaa langan, joka sitoo meidät elämään. Akan perinteinen väri on musta.

Nämä Kuu-jumalattaren kolme muotoa saattavat olla taustalla kristinuskon isä, poika ja Pyhä Henki -ajattelussa.
Ne myöskin symboloivat luonnon kiertokulkua ja ihmismielen tietoista, piilotajuista ja tiedostamatonta mieltä. Kuusta on tullut hedelmällisyyden ja naiseuden kuvaaja. Kaikki merkittävimmät uskonnot sisältävät muodossa tai toisessa tämän feminiinisen kolminaisuuden. Antiikin kreikkalaisten mytologiassa merkittäviä hahmoja olivat Persephone, Demeter ja Hekate, roomalaisessa tarustossa näitä jumalia vastasivat Diana, Ceres ja Sibylla. Skandinaavisessa perinteessä nornit eli Kohtalon sisarukset kutoivat yhteen menneisyyden, nykyisyyden ja tulevan. Hindujen Kalissa puolestaan yhdistyy kolme jumaluutta eli Valon ja Pimeyden jumalat sekä Maailman äiti.

Persephone, Afrodite, Al-Uzza, Athene, Diana ja Minerva ovat neitsytjumalattaria, joita on palvottu monissa eri kulttuureissa.

Astarte, Demeter, Ceres, Al-lat, Kwan-Yin, Hathor, Isis, Selene ja Wahini-Hai ovat täydenkuun ja hedelmällisyyden äitijumalia.

Pimeyden jumalattaria ovat puolestaan Kali, Skadi, Hekate, Tlazolteotl, Circe, Hathor, Lilith, käärmepäinen Medusa sekä Nemesis, koston jumalatar.

^