ŠTO JE JAZZ?

 

Najpoznatijem jazz kritičaru Amerike, Marshall W. Stearnsu bilo je povjereno da pronađe definiciju jazza. Za vrijeme ljetnog odmora pozvao je jazz glazbenike i kritičare, te su puna dva tjedna raspravljali. Nakon dugih rasprava, donijeli su sljedeću definiciju:

            Jazz je improvozirana američka glazba, koja koristi europske instrumente, te ujedinjuje elemente europske harmonije, europsko- afričke melodije i afričkih ritmova.

Jazz je nastao početkom 20. stoljeća u SAD-u, točnije u gradu New Orleansu. Najprije se svirao u barovima, noćnim klubovima, bordelima i ulicama, a stvarali su ga samouku glazbenici. Američki crnci stvorili su vlastitu supkulturu u kojoj je važnu ulogu imala folklorna glazba. Kako su crnci svoj prvi kontakt s kulturom bijelog čovjeka imali preko kršćanstva, misionari su ih učili pjevati liturgijske pjesme, korale i himne.

Tako su nastale: -duhovne pjesme crnaca – spiritual i gospel

  - ragtime i blues

  -radne pjesme

           

 

SPIRITUAL – je vrsta duhovne pjesme crnaca s juga Amerike. U spiritualu dolazi do spajanja europske crkvene pjesme sa folklorom američkih crnaca. Duhovne pjesme pjevali su za vrijeme bogoslužja, prateći se pljeskanjem, udaranjem nogu i ritmizirane pokrete tijela.

           

GOSPEL (engl. evanđelje) – nove duhovne pjesme

 

RAGTIME- stil klavirske glazbe koji su razvili afroamerički pijanisti. Naziv potječe od engleske riječi «ragged time» što znači izlomljeni takt. Ritam je jako naglašen i podsjeća na narodne pjesme. Najznačajnija ličnost ragtimea bio je Scott Joplin, a najpoznatiji  ragtime je «Maple Leaf Rag».

 

BLUES- je izrasto iz afroameričke folklorne glazbe, a pjevao se najčešće uz pratnju gitare ili bendža. Ime potječe od starog izraza «the blue devils»-plavi anđeo, a odnosi se na potištenost, tugu i loše raspoloženje. Postaje popularan u dvadesetim godinama prošlog stoljeća. Najpoznatije i najpopularnije pjevačice bluesa bile su Bessie Smith- «kraljica bluesa» i Billie Holliday.

 

Kroz povijest jazza nastali su različiti stilovi: New Orleans-jazz,Blues,Swing,Bebop i Cool-jazz. Na tom povijesnom putu došlo je do različitih utjecaja folklora i klasične glazbe na jazz i jazz glazbe na klasičnu glazbu. Svaka melodija postaje jazz kada se frazira, to jest ritmizira na poseban način koji je riječima teško opisati. Glavna karakteristika jazza je improvizacija. Improvizacija nastaje tako da glazbenik (improvizator) varira izvornu melodiju mjenjajući joj visinu i ritam. U jazz glazbi nije bitno što se svira nego kako se svira.

 

 

BACK