Zarul tau norocos suntem noi!
home


 

  
Legislatie imobiliara
  

Ghidul taxelor pentru activitatea imobiliara

 

Index



 

Dupa ce s-a terminat cu notarul si firma de constructii, trebuie "reglate conturile" cu autoritatile locale, fiind necesara achitarea unei taxe de autorizare a constructiei de 1% din valoarea acesteia, catre Consiliul Local (articol BizCity)

 


 

 



 

 


 

Investitorii care vor sa cumpere sau sa construiasca imobile in scop rezidential sau de afaceri, inainte de a se pune pe treaba, trebuie sa ia in calcul, pe langa costurile directe si multitudinea de "dari" catre stat sau autoritatile locale Prezentam in cele ce urmeaza taxe care se refera la activitatea imobiliara

1.Taxa notariala pentru terenuri

Pentru perfectarea unui contractului de vanzare/cumparare a unui teren, se achita o taxa notariala de timbru, care este corelata cu valoarea terenului, spune Gabriel Biris, Senior Tax Manager la Haarman Hemmerlath.

Astfel, daca un teren are o valoare de pana in 25 milioane lei, se va plati o taxa de 3% (dar nu mai mica de 50.000 lei); pentru valori cuprinse intre 25-50 milioane lei, taxa va fi de 750.000 lei plus 2% pentru suma care depaseste 25 milioane; pentru valori intre 50 - 100 mil. lei, nivelul taxei se ridica la 1,2 mil. lei plus 1,5% pentru ceea ce depaseste suma de 50 mil. lei; pentru valori intre 100-500 mil. lei, taxa va fi de 2 mil. lei plus 1%, pentru ceea ce depaseste 100 mil.; pentru valori intre 500 mil. si un miliard, taxa va fi de 6 mil. lei plus 0,75% pentru suma de peste 500 mil. lei; pentru terenurile care valoreaza peste un miliard, taxa se va ridica la 9,75 mil. lei plus 0,5% pentru ceea ce depaseste 1 miliard lei.

E bine de stiut ca persoanele fizice straine pot cumpara direct in Romania doar cladiri, nu si terenuri. Achizitionarea de teren este posibila doar prin intermediul unei firme inregistrate pe teritoriul tarii, ca persoana juridica romana. Tot in faza notariala, cumparatorul terenului va trebui sa plateasca onorariul notarului, a carui valoare este, in general, echivalenta cu cea a taxelor notariale. La toate acestea se adauga un timbru notarial de circa 50.000 lei.

A doua faza in construirea unui imobil este contractarea constructorului. In cazul in care beneficiarul contractului cu firma de constructii este o persoana inregistrata ca platitor de taxa pe valoare adaugata, TVA-ul achitat va fi, in general, deductibil din TVA-ul colectat mai departe de beneficiar de la clientii sai, afirma Angela Rosca, Tax Manager la Andersen Romania.

Legat de evolutia pe care ar putea-o avea chiriile la birouri si spatii rezidentiale, dupa introducerea TVA, Bogdan Georgescu, director general la Colliers International, comenteaza: "Chiriile pe piata sunt dictate de raportul cerere-oferta, dar nivelul de plecare al ofertei este dat de costurile de constructie.
In cazul in care acestea ar creste, este posibil ca si chiria sa creasca, desi nu neaparat in aceeasi proportie".

Dupa ce am terminat cu notarul si firma de constructii, trebuie "reglate conturile" cu autoritatile locale, fiind necesara achitarea unei taxe de autorizare a constructiei de 1% din valoarea acesteia, catre Consiliul Local.

De asemenea, trebuie platita o contributie la Inspectoratul pentru Calitatea in Constructii, de 0,7% din valoarea cheltuielilor pentru realizarea investitiei, la care se adauga contributia la Casa Sociala a Constructorilor, reprezentand 0,5% din valoarea devizului.


 


   sus | pagina 1 din 2 - continuare

 


ZARUL TAU NOROCOS SUNTEM NOI!

 

Cuprins

1.Servicii

2.Legislatie imobiliara

§Actele necesare pentru desfasurarea unei tranzactii imobiliare

§Informatii legate de Cartea Funciara

§Cum se obtine Autorizatia de Constructie

§Cum iti iei casa prin credit

§Despre noile taxe

3. Baza de date

§Vanzari

§Cumparari

4. Poti da anunt

5. Contact

 

 Cautare   

Go to msn.comCauta in Web:
 

Foloseste cautare complexa


 

Cauta in Site
  

Bravenet Web Services

 

sondaj

 

Pentru a va cumpara o casa apelati la:

 

Prieteni, Vecini sau Cunostinte
Anunturi din ziar, reviste de specialitate
Agentii imobiliare
Alte surse de informare
 

 

Numar accesari pagina:

 

 

   Recomandare   
Spuneti  unui prieten!
Numele d-voastra:

Mail-ul d-voastra:

Mail-ul prietenului:

Mesaj:

Doresc copie: 

 

    Noutati    

Va putem trimite noutati despre Vila-Dor sau despre piata imobiliara in general daca va inscrieti in lista publicului nostru:

Inscriere
Introduceti numele si mail-ul:
Nume:
Email:  
Inscriere      Iesire din lista


 


Copyright ©2003, Realizat de Solea Anda-Dorina pentru  SC ECO L&D SRL. Toate drepturile rezervate.